'En wat als ik nou moet plassen?' 18 NI Belgen zijn gek van 'Dinner in the sky', letterlijk en figuurlijk eten op topniveau. „Het is een totaalbeleving", zegt de Belgische chef-kok Wout Bru. Plots klinkt een luid, niet echt en gelachtig, gezang uit de hemel. Bij de gasten van sterrenchef Pascal Devalkeneer zit de stemming er in. Aan hun tafel, op 50 meter hoogte, zingen ze hun kelen schor. Belgen zijn gek van Dinner in the sky, een wereldwijd naar 54 lan den (ook naar Nederland) geëxpor teerd concept dat deze zomer tien jaar bestaat. Vandaar dat vlakbij het Atomium in Brussel nog tot en met morgen drie keer per dag tien tafels met elk 22 stoelen de lucht in gaan voor een lunch of di ner op topniveau - letterlijk én fi guurlijk. Tien sterrenchefs, elk aan zijn ei gen door een reusachtige kraan omhoog getakelde tafel, koken de sterren van de hemel. „De appro- che (Frans voor aanpak) is totaal anders. Iedereen is uitgelaten, je hebt als kok meteen contact met je gasten. Het is een totaalbele ving", zegt Wout Bru van de gelijk namige brasserie, net klaar met het dessert. Elke kok 'runt' zijn ovaalvormige tafel met een sous chef en een assistent. Alleen voor het dessert is tussendoor even een landing. „Bij voorbeeld om ijs op te halen", weet marketingmanager Frits Assmann - uit het Brabantse Dongen, maar al achttien jaar 'Ne- derbelg' - van het organiserende evenementenbureau The Fungroup. De tafels hoog in de lucht worden ongeacht het weer - vandaag druilerig - op ka mertemperatuur gehouden. Assmann weet ook niet precies waarom juist Belgen er zo'n gewel dig plezier in hebben om hun maaltijd vastgesnoerd op een stoel 50 meter boven de grond te nutti gen. Nederlanders zijn in geen vel den of wegen te bekennen. Dat het door de prijs van 275 euro per persoon zou zijn, wuift hij la chend weg. „Vergeet niet dat hier veel internationale bedrijven zit ten. Zo'n 90 procent van onze zit plaatsen gaat daarheen, alleen de resterende 10 procent is particu lier." Een andere vraag ziet Assmann al van mijlenver aankomen, want wat als je 50 meter hoog aan je der de glas wijn zit en moet plassen? „Daar komen we dus niet voor om laag", klinkt het resoluut. „Natuur lijk houden we er wel rekening mee. Een kwartiertje voor ze de lucht in gaan, waarschuwt onze hostess haar gasten nog even." Ook de hoogte zeifis zelden een probleem, weet hij uit inmiddels tien jaar ervaring. „Het trucje is: niet naar beneden kijken. En wat helpt: Je zit op ooghoogte van je mededisgenoten. Er is verwar ming, er zit wijn in je glas en vlak voor je neus zie je een uitstekende chef jouw maaltijd bereiden. Dat is allemaal heel relaxt." Terwijl twee militairen, machinegeweer losjes aan de schouder, op hun ge makje voorbij kuieren, zegt Ass mann dat ook Brussel - na de maandenlange terreurdrei ging - heel blij is met deze cu linaire topper. „Want het be wijst dat deze stad, na een moeilijke tijd, toch wel de gelijk weer veilig en heel gezellig is." zaterdag 4 juni 2016 Frans Boogaard Brussel Het plein voor het Atomium tijdens 'Dinner in the sky' FOTO'S YVES HERMAN/REUTERS Niet ver van het Atomium worden tien tafels met elk maximaal 22 lunch- of diner- gasten naar een hoogte van 50 meter getakeld. Vervolgens wordt tot en met morgen door een chef, een souschef en een assistent drie keer per dag een maaltijd op topniveau bereid.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 18