E 21 De beste wijn ter wereld komt uit Frankrijk, heette het altijd. Maar er tekent zich een revolutie af. In een nieuw wijnmuseum staat Frankrijk niet langer centraal. „We zijn niet arrogant meer." La Cité du Vin: wijnwonderland p 24 mei 1976 vond in Parijs een wijnproeverij plaats. De glaasjes werden 'blind' ge leegd. Dat wil zeg gen: de negen ju ryleden, allemaal vooraanstaande wijnkenners uit Frankrijk, zagen en wisten niet wat ze dronken. Op tafel stonden wijnen uit Bordeaux en Bourgondië en - dat was nieuw - wij nen uit Californië. „Niemand nam de wedstrijd eigen lijk serieus", aldus journalist George Taber, die destijds als enige buiten staander aanwezig was. Californi- sche wijnen: daar had nog niemand van gehoord. „Franse wijnen ston den wereldwijd op een voetstuk, ze waren heilig. Dat kwam vooral door dat de Fransen zelf altijd zeiden dat ze het beste klimaat hadden, de bes te grond en de beste druiven", zei Ta ber vorige maand, toen hij herinne ringen ophaalde in weekblad Time. De jury in Parijs proefde, vergeleek en proefde nog eens. Toen volgde het oordeel. Bij de witte wijnen eindig den de Amerikaanse wijnen op de eerste, derde en vierde plaats. Bij de rode wijnen werd die uit Californië ook als beste beoordeeld. De juryleden waren verbijsterd toen ze zagen wie ze als winnaars hadden aangewezen. „Ik zag de ver bazing op hun gezichten!", aldus een van de organisatoren destijds, de Brit se wijnhandelaar Steven Spurrier. De proeverij, nu veertig jaar gele den, was het startschot voor een vi- nologische revolutie. In Frankrijk La Cité du Vin is 55 meter hoog, telt tien verdiepingen en heeft 3.000 m2 beschikbaar voor de vaste expositie en nog eens 720 m2 voor tijdelijke tentoon stellingen. Commentaar is er in acht talen, waaronder Neder lands. De bouw kostte 81 mil joen euro en duurde ruim twee jaar. De gevel is van glas en alu minium. Bijna de helft werd ge financierd door de stad Bor deaux, nog eens 19 procent kwam van sponsors, waaronder vooral grote Franse wijnhuizen. Het museum moet Bordeaux een economische impuls geven: er worden 450.000 bezoekers per jaar verwacht. werd de proeverij eerst doodgezwe gen, daarna werd de organisatie be schuldigd van fraude en tot slot kre gen juryleden volop kritiek over hun vermeende onkunde. Applaus In de Verenigde Staten ging juist luid applaus op. Media stonden in de rij om de winnende wijnboeren te interviewen. „In Nieuw-Zeeland, in Australië, in Chili, overal zeiden ze toen: dat kunnen wij ook", aldus Ted Baseier, de wijnproducent die de proeverij won met zijn rode wijn. De gevolgen zijn bekend. In de ja ren 70 waren er 300 wijnmakers in Californië, nu zijn het er 3.000. Frankrijk is op veel fronten voorbijge streefd. Italië produceert 49 miljoen hectoliter, Frankrijk is tweede met 47,5 miljoen. De Amerikanen drin ken meer wijn dan de Fransen. Ver der heeft Spanje, wereldwijd derde producent, meer hectares aan wijn gaard dan Frankrijk, maakte de Inter nationale Organisatie voor Wijn bouw (OIV) onlangs bekend. Jarenlang staken de Fransen hun kop in het zand. Ze exporteerden hun kennis over de wereld. Het werd gezien als een vorm van ontwikke lingshulp. Zij dachten als enigen te weten dat hun wijnen wél de beste waren. Misschien waren hun wijnen (te) duur of waren de appellations (herkomstbenamingen) onbegrijpe lijk, misschien holde de verkoop ach teruit, maar ze waren wel de beste. Vonden de Fransen. Ook daar tekent zich nu een kentering af. Steeds meer Franse wijnboeren en somme- liers reizen de wereld af om nieuwe markten te ontdekken óf om elders makkelijker een baan te vinden. Gro te Franse chateaux zijn gedwongen internationaal te opereren. Bijna de helft van alle Bordeauxwijn wordt te genwoordig geëxporteerd. Twintig landen Dat de Fransen hun oogkleppen heb ben afgeworpen, wordt bewezen in een museum dat deze week zijn deu ren opende in hét wijnwalhalla: Bor deaux. Aan de voet van beroemde wijngaarden is daar het immense en tien verdiepingen hoge La Cité du Vin verrezen. Afgelopen dinsdag opende president Hollande het mu seum. Er wordt wijn tentoongesteld, inclusief alle ambachtelijke en cultu rele aspecten, maar voor de wijnen uit Bordeaux zelf is een bescheiden hoekje aan het einde van de vaste ex positie ingeruimd. „Je ziet hier hoe wijn wordt gemaakt in alle uithoe ken van de wereld, van Spanje tot Au stralië. Je kunt wijnen proeven uit meer dan twintig landen, inclusief Libanon en Moldavië", vertelt direc teur Laurence Chesneau-Dupin, ter- wijl ze langs immense schermen loopt waarop filmbeelden te zien zijn van uitgestrekte wijngaarden... in Zwitserland. Iets verderop kunnen de bezoekers hun neus testen, door geuren op te snuiven van leer, frambozen en pot- loodslijpsel. Ernaast wordt interac tief de duizenden jaren oude geschie denis van wijn getoond. Het gaat over farao's, over Grieken, over Heili ge Wijn en zelfs over gezondheids problemen die wijn kan veroorza ken. Nergens staat Frankrijk cen traal. Nergens wordt Bordeaux op een voetstuk geplaatst. „Noem het maar de emancipatie van Frankrijk als wijnland", zegt directeur Ches neau-Dupin. „We durven te laten zien wat de rest van de wereld te bie den heeft. We zijn in Bordeaux niet arrogant, of beter gezegd: niet meer. We weten dat er meer is dan Franse wijn. Dit museum is het bewijs." ITALIË OP 1 vrijdag 3 juni 2016 Fransen geven het nu toe: 'vreemde' wijn is ook lekker Frank Renout Bordeaux Bezoekers kijken rond in het pas geopende wijnmuseum La Cité du Vin. De architectuur is hypermodern. V Proeven is ook mogelijk in het museum, en er is een wijn bar met 500 soorten wijn. foto's mehdi fedouach/afp Italië is met 49 miljoen hectoliter de grootste wijnproducent. Frankrijk staat op de tweede plaats met 47,5 miljoen hectoliter. Daarachter volgen Spanje (36,6 miljoen), de Verenigde Staten (22 miljoen) en Argentinië met 13,5 miljoen hectoliter.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 21