Friet, net uit het vet, moet ritselen O O Rolkoffer van stof wint de test 9 2 WOUTER KLOOTWIJK Uitleg professor en 'volksfilosoof' Bas Haring begreep niets van economie. Dus dook hij er in, stelde vragen, vond de antwoorden en schreef die op in een boek. Want Bas Haring doet niets liever dan moeilijke zaken begrijpelijk maken. Column Het geluid van friet, net uit het hete vet. Friet ritselt. Dorre bladeren doen het als het een beetje waait. Dun papier kan er ook wat van. Maar anders. Frieten hebben een eigen ver fijnd ritseltje. Floor je het dan weet je dat de patat goed gebakken is. Als het dan ook nog van een aardappel is die voor friet geboren werd, heb je een koningsmaal in een puntzak. Want friet moet bij voorkeur uit een papieren puntzak gegeten wor den, met een plat houten vorkje met twee punten. Gewoon met je jas aan, leunen tegen een pui. Maar waarom moeten we het er over hebben, is er nieuws? Ja. Tot mijn stomme verbazing ver klaarde zopas een beroemde chef in de krant dat hij niet wist hoe hij frieten bakken moet. Hij is er achter gekomen, zei hij, maar heeft er anderhalf jaar op moeten studeren. Sergio Herman verwierf in zijn Zeeuws Vlaamse restaurant al eens drie Mi- chelinsterren. Dan zijn er geheime mannen en vrouwen wezen eten die het erg goed was beval len. Maar wel typisch lui, die van de Michelingids, die bij een parelhoen geen friet bestellen. Te ordi nair. En dat toch, waar ik liever een Michelingids voor de beste frietadressen raadpleeg. Een paar jaar geleden was ik in een nieuw eet huis in Amsterdam. In een oude fabriek. Vis vooral en daarom moest ik mee omdat ik verstand van vis heb. Ik vroeg er friet bij. Lieve help, er was me daar een chef aan het designen geslagen. Hij had dikke aardappelstengels gebakken en daarvan een bouwsel gemaakt op een bordje. Balkjes op el kaar in een vierkant. Hyperorigineel, maar geen ritseltje en niet lekker. Verkeerde aardappelen ge kozen. De kok had er beter eerst anderhalf jaar op doorgeleerd, zo als Sergio Herman die er eerlijk voor uit komt. Hij kookt nu in een eet huis in Antwerpen waar je niet zomaar even wat eet, maar drie maanden moet wach ten voor een tafeltje voor je vrij gemaakt kan worden. En daar kun je nu ook goede friet bestellen? Het zit anders. Er is iets aan de gang onder chefs van hoogculi- naire eethuizen en chefs die alleen maar beroemd zijn maar geen eethuis hebben om er te koken. Zo als in Nederland de heer Kranenborg die alsmaar op de televisie is maar nergens kookt. Deze be- roemdo's beginnen iets langs de weg. Ze gaan in hamburgers. En waarom? Om de hamburger op een hoger niveau te tillen. Maar toch ook om er wat aan te verdienen? Lieve help er was me een chef aan het designen geslagen maar beroemd ook om zijn aanstekelijke televisie series over eten en drinken. Hij ging voor de grap in worstenbroodjes en verkocht ze vorig jaar van uit een kraam tijdens een Vlaams rockfestival. Hij zei tegen een Belgische journalist: 'In die vijf dagen op dat festival heb ik meer verdiend dan in vijfjaar in mijn restaurant.' Sergio Herman gaat in Nederland vier frituurza- ken openen. De eerste in Den Haag. Ritselfriet, pa pieren puntzakken en dat je er mee buiten mag te gen de muur hangen? Ben er niet gerust op. Want er komt een modehuis en een designontwerper aan te pas. Weg plat houten vorkje, ben ik bang. PRIJSPEIL TEST 1,2,3 e ïo-jarige Bas Haring was ont daan toen hij op tv zag hoe tien tallen tonnen Hollandse toma ten werden door gedraaid. Waarom werd ons over schot aan tomaten niet naar bijvoor beeld Oost-Afrika verscheept? Daar was de oogst mislukt en aten de mensen toch ook graag tomaten? Het jochie begreep er niks van. 38 Jaar later begrijpt hij als natio nale 'uitlegprofessor' en 'volksfilo soof dat in ons economische model de meest effectieve oplossing voor een probleem vaak tegen vele haren instrijkt. Hoe nobel je intenties zijn, met een zakelijker benadering bereik je vaak betere resultaten. Overschot ten groenten, fruit en melk weg gooien kan wrang zijn. De economie heeft soms immorele trekjes. Maar met de helft van het geld dat je zou besteden aan transport van die toma ten, blijken we effectievere hulp te kunnen bieden. Dat weet Haring nu. Haring is voor zijn nieuwste boek Waarom cola duurder is dan melk in 'de economie' gedoken. Een voor velen vaag begrip, een veelkoppig onwezen dat regeert over ons allen. Haring ging de uitdaging aan eens goed uit te zoeken of economie nou echt zo oninteressant is als waarvoor hij die altijd hield. En of al het kwaad dat over haar wordt gesproken bij de kof- fieautomaat, ook waar is. Nee dus. En de kennis die hij vergaarde moet worden gedeeld. Met zoveel mogelijk mensen, vindt hij. PASPOORT Bas Haring In zijn boek beantwoordt Bas Ha ring een lijst van 'naïeve vragen' die hij zelf had bij het begrip economie. Niet in Jip-en-janneketaal; Haring schreef geen economie voor dum mies. Maar wel een boek waarin hij helder vertelt wat een vrije markt is, wat vraag en aanbod betekent, hoe prijzen van producten worden vast gesteld, waarom economen recessies niet kunnen voorspellen, of het waar is dat onze rijkdom ten koste van de armen gaat, wat rente precies is en of groei altijd moet. En waarom cola dus duurder is dan melk, terwijl melk in alles een veel waardevoller product is, waarbij veel meer komt kijken voor het in de winkels ligt. Je hebt colleges economie ge volgd in binnen- en buitenland. En je schrijft in je boek: 'ik ben door de economische bril helderder gaan denken, maar ik weet niet of ik er aardiger door ben geworden.' „Nee. Als kind wilde ik die tomaten naar Oost-Afrika brengen. Dat was aardig van me. Maar naïef. Het door draaien van tomaten blijft natuurlijk verspilling. Het is vaak een strijd tus sen de intenties en de resultaten. Als je dat snapt, kun je anders kijken. Ra tioneler. Als ik mezelf die verspilling hoor verdedigen vind ik mezelf on aardig. Ik vind dat kind leuker." „Dat is ook een voorbeeld van inten ties die niet goed zijn, maar met een resultaat dat geweldig is. Een Ameri kaanse tandarts betaalt tienduizen den dollars om een leeuw te schieten in Zimbabwe. Hij doodt de populair- woensdag 1 juni 2016 GO Wouter Klootwijk proeft en test producten België kent Jeroen Meus, chef met een eethuis, Reageren? wouter.klootwijk@persgroep.nl Vandaag is het Wereldmelkdag. En dat is goed voor elk. Pak melk (11) AH 0,87 Plus 0,87 Jumbo 0,83 Melkschuimer Melitta Cremio Coolblue €69,99 Mediamarkt €59,99 Bobshop €55,95 Cilio Cacao- strooier Mediamarkt €10,99 Dekoffiethuis- winkel.nl €10,15 Versloot- Versloot.nl €9,99 ■u Ook last van keuzestress tijdens je zoektocht langs internetwarenhuizen en prijsstunters? Geld&Goed helpt een handje, met deze week een vergelijkend warenonderzoek naar rolkoffertjes. Neem je alleen handba gage mee in het vlieg tuig, dan scheelt dat je een boel inchecktijd. Voor een grote koffer moet bovendien vaak (flink) worden bijbe taald. Wie een klein kof fertje wil kopen, merkt al snel dat het lastig kie zen is. Wat maakt een koffer goed? Hij moet je spullen beschermen en zo lang mogelijk mee gaan. En hij moet com pact en licht genoeg zijn om daadwerkelijk mee te mogen als handba gage in het vliegtuig. Ook de prijs speelt na tuurlijk een rol. Met 50 euro is het koffertje van Ikea het goedkoopst in de test van de Consu mentenbond. De Samsonite Lite- Shock met 350 euro de duurste. Geen van de geteste koffers is kapot te krijgen. De verschil len werden pas duidelijk bij de valtest en de regentest. De goedkoopste koffer- 'Als kind was ik naïef Ruud Buurman Bas Haring (48) is filo soof, schrijver van kin derboeken en populair- wetenschappelijk werk, televisiepresenta tor en bijzonder hoogle raar 'Publiek begrip van wetenschap' aan de Universiteit van Leiden. Haring schreef onder meer de boeken: 'Kaas en de evolutietheorie', 'De ijzeren wil', 'Voor een echt succesvol leven' (pleidooi voor een onsuccesvol leven), 'Plastic Panda's' (over het opheffen van de na tuur) en 'Doe dit vooral thuis', een doe-boek naar aanleiding van het tv-programma 'Proefko nijnen'. In je boek vertel je ook over de doodgeschoten Cecil de leeuw.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 46