Puck kookt een broodje pulled pork 8 Jos Jobse is opgegroeid in Vlissingen en geniet nu van zijn pensioen. Hij noemt zichzelf een emotioneel type en heeft drie passies: architectuur, pianospelen en zeilen. Hij is de motor achter ConcertenVlissingen. Echte Zeeuw? „Ik ben opgegroeid onderaan de bou levard van Vlissingen vlakbij het hui dige TerReede. Mijn jonge leven speelde zich af rond de pieren op het strand, het Nollestrand en niet te ver geten het Nollebos. Een avontuur lijke omgeving. Ik had altijd het rui sen van de zee in de oren en als ik in bed lag, hoorde ik het bonken van de schroeven van voorbijgaande zee schepen. Al mijn voorouders komen van Walcheren. Ik ben dus een ras- Zeeuw. Mijn beide oma's droegen al tijd de Walcherse klederdracht. Mijn Zeelandgevoel zit hem dus in de fa milieoverlevering en de sterke ver wantschap met het water. Voor mij is er geen spannender en mooiere pro vincie met zo'n grote diversiteit te vinden. De Zeeuw is volgens mij daarom eerlijk, open, helder en recht-door-zee." „Eigenlijk alle havens en ankerplek- ken rond de Oosterschelde. Vaak Zie- rikzee, omdat we daar wedstrijden zeilden. De stroming is het meest fascinerende element in en rond de Zeeuwse wateren. In mijn jeugd zeilde ik vaak op het Veerse meer, toen waren er nog weinig plezier vaartuigen en als je dan alleen met de „Meestal Soif in Vlissingen en de Vriendschap of Dessafinado in Mid delburg om een pilsje of flesje huis wijn te drinken, vrienden te ontmoe ten en de laatste roddels over het de sastreuze cultuurbeleid van deze Provincie te bespreken. Bij een ter- rasbezoek komt alle positieve, maar ook negatieve, energie samen en wordt een ruime blik op onze toe komst en onze provincie gegund. De programma's voor de ConcertenVlis singen maak ik thuis, maar de ruime discussie met gelijkgezinden en cri tici vindt vaak vooraf plaats in het café of tijdens culturele manifesta ties." boot op het water zit is dat een heer lijk gevoel." „Als organisator van de Concerten Vlissingen ben ik er bijna altijd in Ter Reede, maar ik ga ook naar de concer ten van Muziekpodium Zeeland en de Zeeuwse Concertzaal. Mijn part ner Lilian en ik gaan voor dans en theater altijd naar de Randstad; Rot terdam en Amsterdam. We zijn te vinden bij het Nazomerfestival en Film by the Sea. Ik houd van eigen tijdse voorstellingen en Avant-garde, maar ook kunstmanifestaties, ten toonstellingen en musea. Ook wel buiten Zeeland, want de spoeling is hier dun." De Zeeuw is eerlijk, open, helder en recht-door-zee „De jachthaven van Sint Annaland, met een prachtig uitzicht over de Zeeuwse wateren en heerlijke grote mosselen. Maar ik houd ook van Au- berge Maritiem in Zierikzee, de ge croonde liefde in Vlissingen en De Vriendschap in Middelburg ,waar we meestal eten omdat het dichtbij huis is. We eten graag Zeeuwse gerechten en het liefst puur: mosselen, oesters, kreeft, lamsoor en zeekraal en dan met uitzicht op het water. Op zo'n plek werken de voelsprieten het be ste en smaakt alles naar echt Zeeuws zilt zout. Jammer dat de overheerlijke mesheften vrijwel nooit op het menu staan, daarvoor moet je in België zijn." „Het Muziek Podium Zeeland is met een fantastisch aanbod niet meer weg te denken uit Zeeland. De Concertzaal in Middelburg en Porgy en Bess Terneuzen doen ook een flinke duit in het zakje en ik heb diepe bewondering voor het Scaldis Festival. Dat is het neusje van de zalm." „Zeeland heeft enkele toptalenten. Ik denk dan aan violist Mathieu van Bellen, pianist Hannes Minnaar, saxofonist Femke Steketee, tubaïst Stefan Knuijt en pianist Dies van de Berg. Ze treden vrijwel allemaal op in de reeks ConcertenVlissingen. KOKEN MET PUCK RECEPT Pulled pork donderdag 26 mei 2016 PZ 'Voor mij is er geen spannender provincie' Jeanette Vergouwen Favoriete plek ■4 Jos Jobse: 'Mijn Zeelandgevoel zit in de familieoverlevering en de sterke verwantschap met het water', foto ruben oreel Terras Uitgaan Jos Jobse Favoriete restaurant Concertaanbod Zeeuwse talenten Het slotconcert van de reeks ConcertenVlissingen in Ter Reede wordt zondag 5 juni verzorgd door Rien Balkenende (piano) en Martijn Kooiman (cello). Op het programma: werken van Beethoven, Manneke en R. Strauss. Aanvang 11.30 uur. ren, zegt Wannée. Dat is dus binnen ruim een uur voor de bakker. Maar mijn recept gaat uit van 6 a 7 uur langzame garing op 110 graden. Goed, eenmaal in de oven heb je er geen omkijken naar. Af en toe checken en omdraaien. Ondertus sen heb je alle tijd voor een biertje. Of twee. De volgende dag trek je het botergare vlees met twee vorken uit elkaar. Daar komt dat 'pulled' van daan. Je kunt het ook op de barbecue garen, voor een rokerige smaak en een knapperig korstje. Maar gewoon in de oven vind ik wel zo overzichte lijk. Op foodmarkten en festivals heeft dit uit Amerika over gewaaide vleesgerecht de hamburger van de eerste plaats verdreven. Dit pit tige, lichtzoete varkens vlees past in de categorie soul food. Lastig en tijdro vend om zelf te maken? Welnee, we gaan dit var kentje low en slow coo- ken! Dat wil zeggen: lang en langzaam garen op lage temperatuur. Dan zit je bij Wannée goed, zou je denken. Die laat de gekste dingen einde loos sudderen. Maar vreemd genoeg niet dit gerecht. Aanbra den en 30 minuten per 500 gram sudde- Wie groeide niet op met de kookboeken van Wannée?106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de huishoudschool neemt Puck Kerk hoven een klassieker onder han den. Van daag: pulled pork op een broodje. Ingrediënten Voor 4 tot 5 personen: 1,2 kg varkensschouder met bot, 1,5 dl kippen bouillon; 0,75 dl azijn; 3 tl gerookte paprikapoeder (geen gewone!); 2 uien, in grove parten gesneden; 4 tenen knoflook, grof gesneden; 2 dl chilisaus; 4 el bruine suiker; 1 el grove mosterd; 2 tl ge droogde tijm; 1 el olijfolie; 1 tl cayennepeper; 2 tl zout; 2,5 dl biologisch ap pelsap of rookbier. Ver der: 5 flinke broodbollen; 250 gram koolsla, bbq- saus, rode uien in zuur. Bereiding Verwarm oven voor op 110 graden. Meng overige ingrediënten in braadpan, leg vlees erbovenop. Wentel vlees door meng sel. Sluit deksel, zet pan in oven en laat 6 a 7 uur rustig garen. Vlees af en toe vlees omdraaien en checken of het vocht nodig heeft. Voeg zo nodig appelsap of rookbier toe. Klaar als vlees uit el kaar valt. Zet nacht koud weg. Verwijder hard vet en trek met twee vorken vlees uit elkaar in grove draden. Doe vlees terug in pan, warm op in eigen jus. Zo nodig bij- zouten. Beleg opengesneden harde broodbollen met koolsla en rijkelijk warm geplukt vlees. Aftoppen met bbq-saus en uienrin gen. Heerlijk met Palmpje of rookbier.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60