Puck kookt
een broodje
pulled pork
8
Jos Jobse is opgegroeid
in Vlissingen en geniet nu
van zijn pensioen. Hij
noemt zichzelf een
emotioneel type en heeft
drie passies: architectuur,
pianospelen en zeilen. Hij
is de motor achter
ConcertenVlissingen.
Echte Zeeuw?
„Ik ben opgegroeid onderaan de bou
levard van Vlissingen vlakbij het hui
dige TerReede. Mijn jonge leven
speelde zich af rond de pieren op het
strand, het Nollestrand en niet te ver
geten het Nollebos. Een avontuur
lijke omgeving. Ik had altijd het rui
sen van de zee in de oren en als ik in
bed lag, hoorde ik het bonken van de
schroeven van voorbijgaande zee
schepen. Al mijn voorouders komen
van Walcheren. Ik ben dus een ras-
Zeeuw. Mijn beide oma's droegen al
tijd de Walcherse klederdracht. Mijn
Zeelandgevoel zit hem dus in de fa
milieoverlevering en de sterke ver
wantschap met het water. Voor mij is
er geen spannender en mooiere pro
vincie met zo'n grote diversiteit te
vinden. De Zeeuw is volgens mij
daarom eerlijk, open, helder en
recht-door-zee."
„Eigenlijk alle havens en ankerplek-
ken rond de Oosterschelde. Vaak Zie-
rikzee, omdat we daar wedstrijden
zeilden. De stroming is het meest
fascinerende element in en rond de
Zeeuwse wateren. In mijn jeugd
zeilde ik vaak op het Veerse meer,
toen waren er nog weinig plezier
vaartuigen en als je dan alleen met de
„Meestal Soif in Vlissingen en de
Vriendschap of Dessafinado in Mid
delburg om een pilsje of flesje huis
wijn te drinken, vrienden te ontmoe
ten en de laatste roddels over het de
sastreuze cultuurbeleid van deze
Provincie te bespreken. Bij een ter-
rasbezoek komt alle positieve, maar
ook negatieve, energie samen en
wordt een ruime blik op onze toe
komst en onze provincie gegund. De
programma's voor de ConcertenVlis
singen maak ik thuis, maar de ruime
discussie met gelijkgezinden en cri
tici vindt vaak vooraf plaats in het
café of tijdens culturele manifesta
ties."
boot op het water zit is dat een heer
lijk gevoel."
„Als organisator van de Concerten
Vlissingen ben ik er bijna altijd in Ter
Reede, maar ik ga ook naar de concer
ten van Muziekpodium Zeeland en
de Zeeuwse Concertzaal. Mijn part
ner Lilian en ik gaan voor dans en
theater altijd naar de Randstad; Rot
terdam en Amsterdam. We zijn te
vinden bij het Nazomerfestival en
Film by the Sea. Ik houd van eigen
tijdse voorstellingen en Avant-garde,
maar ook kunstmanifestaties, ten
toonstellingen en musea. Ook wel
buiten Zeeland, want de spoeling is
hier dun."
De Zeeuw is
eerlijk, open,
helder en
recht-door-zee
„De jachthaven van Sint Annaland,
met een prachtig uitzicht over de
Zeeuwse wateren en heerlijke grote
mosselen. Maar ik houd ook van Au-
berge Maritiem in Zierikzee, de ge
croonde liefde in Vlissingen en De
Vriendschap in Middelburg ,waar we
meestal eten omdat het dichtbij huis
is. We eten graag Zeeuwse gerechten
en het liefst puur: mosselen, oesters,
kreeft, lamsoor en zeekraal en dan
met uitzicht op het water. Op zo'n
plek werken de voelsprieten het be
ste en smaakt alles naar echt Zeeuws
zilt zout. Jammer dat de overheerlijke
mesheften vrijwel nooit op het menu
staan, daarvoor moet je in België
zijn."
„Het Muziek Podium Zeeland is met
een fantastisch aanbod niet meer
weg te denken uit Zeeland.
De Concertzaal in Middelburg en
Porgy en Bess Terneuzen doen ook
een flinke duit in het zakje en ik heb
diepe bewondering voor het Scaldis
Festival. Dat is het neusje van de
zalm."
„Zeeland heeft enkele toptalenten. Ik
denk dan aan violist Mathieu van
Bellen, pianist Hannes Minnaar,
saxofonist Femke Steketee, tubaïst
Stefan Knuijt en pianist Dies van de
Berg. Ze treden vrijwel allemaal op in
de reeks ConcertenVlissingen.
KOKEN MET PUCK
RECEPT
Pulled pork
donderdag 26 mei 2016
PZ
'Voor mij is er geen
spannender provincie'
Jeanette Vergouwen
Favoriete plek
■4 Jos Jobse: 'Mijn Zeelandgevoel
zit in de familieoverlevering en de
sterke verwantschap met het
water', foto ruben oreel
Terras
Uitgaan
Jos Jobse
Favoriete restaurant
Concertaanbod
Zeeuwse talenten
Het slotconcert van de reeks
ConcertenVlissingen in Ter Reede
wordt zondag 5 juni verzorgd door
Rien Balkenende (piano) en Martijn
Kooiman (cello). Op het programma:
werken van Beethoven, Manneke en
R. Strauss. Aanvang 11.30 uur.
ren, zegt Wannée. Dat is
dus binnen ruim een uur
voor de bakker. Maar mijn
recept gaat uit van 6 a 7
uur langzame garing op
110 graden.
Goed, eenmaal in de oven
heb je er geen omkijken
naar. Af en toe checken
en omdraaien. Ondertus
sen heb je alle tijd voor
een biertje. Of twee.
De volgende dag trek je
het botergare vlees met
twee vorken uit elkaar.
Daar komt dat 'pulled' van
daan. Je kunt het ook op
de barbecue garen, voor
een rokerige smaak en
een knapperig korstje.
Maar gewoon in de oven
vind ik wel zo overzichte
lijk.
Op foodmarkten en
festivals heeft dit
uit Amerika over
gewaaide vleesgerecht de
hamburger van de eerste
plaats verdreven. Dit pit
tige, lichtzoete varkens
vlees past in de categorie
soul food. Lastig en tijdro
vend om zelf te maken?
Welnee, we gaan dit var
kentje low en slow coo-
ken! Dat wil zeggen: lang
en langzaam garen op
lage temperatuur. Dan zit
je bij Wannée goed, zou je
denken. Die laat de
gekste dingen einde
loos sudderen. Maar
vreemd genoeg niet
dit gerecht. Aanbra
den en 30 minuten
per 500 gram sudde-
Wie groeide niet op met de
kookboeken van Wannée?106
jaar na de eerste editie
van dit handboek van
de huishoudschool
neemt
Puck Kerk
hoven een
klassieker
onder han
den. Van
daag: pulled
pork op een
broodje.
Ingrediënten
Voor 4 tot 5 personen:
1,2 kg varkensschouder
met bot, 1,5 dl kippen
bouillon; 0,75 dl azijn; 3 tl
gerookte paprikapoeder
(geen gewone!); 2 uien, in
grove parten gesneden;
4 tenen knoflook, grof
gesneden; 2 dl chilisaus;
4 el bruine suiker; 1 el
grove mosterd; 2 tl ge
droogde tijm; 1 el olijfolie;
1 tl cayennepeper; 2 tl
zout; 2,5 dl biologisch ap
pelsap of rookbier. Ver
der: 5 flinke broodbollen;
250 gram koolsla, bbq-
saus, rode uien in zuur.
Bereiding
Verwarm oven voor op
110 graden. Meng overige
ingrediënten in braadpan,
leg vlees erbovenop.
Wentel vlees door meng
sel. Sluit deksel, zet pan
in oven en laat 6 a 7 uur
rustig garen. Vlees af en
toe vlees omdraaien en
checken of het vocht
nodig heeft. Voeg zo
nodig appelsap of
rookbier toe. Klaar
als vlees uit el
kaar valt. Zet
nacht koud weg.
Verwijder
hard vet en
trek met twee
vorken vlees uit
elkaar in grove
draden. Doe vlees
terug in pan, warm op in
eigen jus. Zo nodig bij-
zouten.
Beleg opengesneden
harde broodbollen met
koolsla en rijkelijk warm
geplukt vlees. Aftoppen
met bbq-saus en uienrin
gen. Heerlijk met Palmpje
of rookbier.