0
Boon
De bruinebonenwereld
ZEELAND 15
MARGOT
eindscore
verse blaadjes postelein, afgewerkt met ge
droogd eigeel en schuim van geitenkaas. Een
flinterdunne schijf pompernikkel zorgt voor
een prettig krokantje. Mooi gedresseerd, zacht
van smaak, met voldoende knapperigheid
door de beetgare selder. Dit is smullen.
Mijn buikspek is mooi gegaard. Jammer dat
de wortelen nogal wat zwarte plekken tellen.
De peen smaakt op zich intens, maar het oogt
niet zo fraai. De zachte kruidenmayo is mis
schien net wat te subtiel voor het spek. Een
krokantje van de spekhuid is een leuk ele
ment, een chip met een dikke baconsmaak die
lekker tussen je tanden kraakt.
Het hoofdgerecht is er ook één voor het foto
album. Een flink stuk kabeljauw ligt op een
bedje van in de oven bereide groenten. We sig
naleren witte kool en wortel in verschillende
kleuren. De kool is nog knapperig, de andere
groenten gaar, waardoor de kool domineert.
Niet helemaal in balans. De vis zwemt in mil
de dragonroomsaus die wordt omzoomd door
toefjes wortelpuree en daslookbloemen. Boven
op ligt een spaghetti van beetgare koolrabi. De
kabeljauw is een fractie te kort gegaard, want
op de huid nog wat glazig. Al met al toch een
leuk en vitaminenrijk bord.
Over het dessert met vanilleijs, granola, bos
bessen, schijven peer en een viooltje (voor de
kleur) niks dan lof. Fris en fruitig, niet te zoet.
Mijn tafeldame nilfïskt het in een mum van
tijd weg. Mijn kaasplankje met vijf verschillen
de stukjes kaas (brie, roodkorst, perenkaas die
richting pecorino gaat, jonge geitenkaas en stil-
ton) en een glaasje port is een klassieke afslui
ter. De kaasselectie mag van ons nog wat span
nender. De port mist concentratie en komt
daardoor nogal alcoholisch over. We zouden
graag bijbetalen voor een glas Taylor's Late Bot
tled Vintage.
Hof aan Zee is simpel samen te vatten:
mooie plaatjes en pure smaken. Zelfs iets voor
zichtig van smaak nog. Ook de prijzen zijn
mild. Voldaan buiken we een uur later uit op
onze Hastens.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Vroeger was ik niet zo dol op bonen of
linzen. Sterker nog, als mijn moeder
bruinebonensoep maakte, probeerde ik
altijd om bij een vriendinnetje te blijven eten.
Mijn moeder zette eerst de bonen een hele
nacht in de week en ging er dan mee aan de
slag. Ze deed er toen al veel groente door. Ik
denk nu dat die soep best heel lekker was. Om
destijds de pijn te verzachten moesten we als
kinderen eerst de soep eten. Daarna stond er
een stapel pannenkoeken op ons te wachten.
Dat deed mijn moeder overigens ook wanneer
we erwtensoep aten. Daar was ik als kind ook
niet dol op. Ze gebruikte de zoete verlokking
van de pannenkoek als aansporing. Want als je
je bord niet leeg at, dan ook geen pannenkoek.
Nou ja het is gelukkig allemaal goed gekomen.
Sterker nog een van mijn succes recepten is de
Mexicaanse bruinebonensoep. Ooit in een ver
verleden had ik met een vriendin een catering
bedrijfje; MaMa catering. Diverse feesten en
partijen luisterden we op met hartige taarten,
zelfgebakken broden, salades en diverse smeer
sels. En dus ook met deze soep.
Fruit een in stukjes gesneden ui, een paprika
en knoflook aan in olijfolie. Voeg er 5 ontvelde
tomaten in stukjes aan toe, samen met een
blikje maïs en 2 blikken bruine bonen met
zout en cayennepeper naar smaak. Roer goed
door en leng aan met 1,5 liter bouillon. Laat
een tijdje trekken op een laag vuur. Schep de
soep op en strooi er wat tortilla chips, geraspte
kaas en verse koriander over heen. Daar hoe
ven geen pannenkoeken meer bij.
Ze gebruikte de zoete verlokking van de
pannenkoek als aansporing. Want als je je bord
niet leeg at, dan ook geen pannenkoek
BIERVLIET Mocht u door Bar-
tje denken dat bruine bonen
uit Drenthe komen, niets in
minder waar. 75 procent van
de bruine bonen in Neder
land komen uit Zeeuws-
Vlaanderen. Biervliet om pre
cies te zijn. Daar zijn dertig te
lers lid van de 'Bruine Bonen
Telers Vereniging Biervliet en
omstreken. „Vroeger hadden
we meer leden", vertelt secre
taris Reggie Buijsse. „Maar
door de malaise in de bruine
bonenwereld staan de prijzen
erg onder druk en hebben we
nu minder telers. Vorig jaar
was een heel goed bonenjaar.
We hadden zo veel bonen dat
we niet uitverkocht raakten."
„Het is een echt Zeeuws
product. Door de Zeeuwse
klei, de vele zonuren en het
milde klimaat is de productie
in Zeeland zo groot."
De bruine boon wordt rond
deze tijd gezaaid. Na 14 dagen
staan ze boven en gaan ze
bloeien. In juli komen er dan
peulen aan de plant. Die zijn
eerst groen, in augustus zijn
ze bruin. Vervolgens worden
ze geoogst. De peulvruchten
hebben dan nog een vochtge
halte van 19 procent. Daarom
moeten ze eerst nog drogen.
„Alle bonen die de telers van
de vereniging gekweekt heb
ben, worden verzameld en ge
sorteerd in Biervliet bij groot-
handel Termont en Thomaes.
De gerimpelde en halve bo
nen worden er uit gehaald.
We hadden vroeger een con
tract met HAK. Daar ging het
merendeel van onze bonen
naar toe. Dat contract liep af
door onenigheid over de
prijs. Nu gaat een deel van de
bruine bonen naar Coroos in
Kapelle, de rest verkopen we
zelf.'
2016 is uitgeroepen door de
Verenigde Naties tot het jaar
van de peulvrucht. Want wat
we een beetje vergeten zijn,
is dat peulvruchten en dus
ook de bruine boon, gezond,
lekker, voedzaam en duur
zaam zijn. Een bruine boon
bevat veel eiwitten en vezels.
Dat in combinatie met de ve
le mineralen en vitaminen
maakt dat ze een goede vlees
vervanger zijn. En niet alleen
geschikt zijn om in de winter
te worden gegeten. Wat te
denken van deze salade?
zaterdag 21 mei 2016
Irma Goedbloed en Marcel Meijer, eigenaren van
Hof aan Zee. Links: 'Radijs in de grond', een vege
tarisch voorgerecht, foto's lex de meester
ust
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Sjef van Hoof zaait twaalf hectare bruine bonen in bij Phi
lip Thomaes in Hoofdplaat, foto camile schelstraete
Kook 100 gram snijbonen beet
gaar. Snij 4 gekookte aardappelen
in plakjes en 2 uien in ringen en
maak 2 tomaten schoon. Snij de
ze in partjes. Laat een blik bruine
bonen uitlekken en maak een
dressing van citroensap, zout, pe
per en olijfolie. Hussel alles door
elkaar en bestrooi met verse pe
terselie. Verantwoord en lekker!