0 Boon De bruinebonenwereld ZEELAND 15 MARGOT eindscore verse blaadjes postelein, afgewerkt met ge droogd eigeel en schuim van geitenkaas. Een flinterdunne schijf pompernikkel zorgt voor een prettig krokantje. Mooi gedresseerd, zacht van smaak, met voldoende knapperigheid door de beetgare selder. Dit is smullen. Mijn buikspek is mooi gegaard. Jammer dat de wortelen nogal wat zwarte plekken tellen. De peen smaakt op zich intens, maar het oogt niet zo fraai. De zachte kruidenmayo is mis schien net wat te subtiel voor het spek. Een krokantje van de spekhuid is een leuk ele ment, een chip met een dikke baconsmaak die lekker tussen je tanden kraakt. Het hoofdgerecht is er ook één voor het foto album. Een flink stuk kabeljauw ligt op een bedje van in de oven bereide groenten. We sig naleren witte kool en wortel in verschillende kleuren. De kool is nog knapperig, de andere groenten gaar, waardoor de kool domineert. Niet helemaal in balans. De vis zwemt in mil de dragonroomsaus die wordt omzoomd door toefjes wortelpuree en daslookbloemen. Boven op ligt een spaghetti van beetgare koolrabi. De kabeljauw is een fractie te kort gegaard, want op de huid nog wat glazig. Al met al toch een leuk en vitaminenrijk bord. Over het dessert met vanilleijs, granola, bos bessen, schijven peer en een viooltje (voor de kleur) niks dan lof. Fris en fruitig, niet te zoet. Mijn tafeldame nilfïskt het in een mum van tijd weg. Mijn kaasplankje met vijf verschillen de stukjes kaas (brie, roodkorst, perenkaas die richting pecorino gaat, jonge geitenkaas en stil- ton) en een glaasje port is een klassieke afslui ter. De kaasselectie mag van ons nog wat span nender. De port mist concentratie en komt daardoor nogal alcoholisch over. We zouden graag bijbetalen voor een glas Taylor's Late Bot tled Vintage. Hof aan Zee is simpel samen te vatten: mooie plaatjes en pure smaken. Zelfs iets voor zichtig van smaak nog. Ook de prijzen zijn mild. Voldaan buiken we een uur later uit op onze Hastens. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Vroeger was ik niet zo dol op bonen of linzen. Sterker nog, als mijn moeder bruinebonensoep maakte, probeerde ik altijd om bij een vriendinnetje te blijven eten. Mijn moeder zette eerst de bonen een hele nacht in de week en ging er dan mee aan de slag. Ze deed er toen al veel groente door. Ik denk nu dat die soep best heel lekker was. Om destijds de pijn te verzachten moesten we als kinderen eerst de soep eten. Daarna stond er een stapel pannenkoeken op ons te wachten. Dat deed mijn moeder overigens ook wanneer we erwtensoep aten. Daar was ik als kind ook niet dol op. Ze gebruikte de zoete verlokking van de pannenkoek als aansporing. Want als je je bord niet leeg at, dan ook geen pannenkoek. Nou ja het is gelukkig allemaal goed gekomen. Sterker nog een van mijn succes recepten is de Mexicaanse bruinebonensoep. Ooit in een ver verleden had ik met een vriendin een catering bedrijfje; MaMa catering. Diverse feesten en partijen luisterden we op met hartige taarten, zelfgebakken broden, salades en diverse smeer sels. En dus ook met deze soep. Fruit een in stukjes gesneden ui, een paprika en knoflook aan in olijfolie. Voeg er 5 ontvelde tomaten in stukjes aan toe, samen met een blikje maïs en 2 blikken bruine bonen met zout en cayennepeper naar smaak. Roer goed door en leng aan met 1,5 liter bouillon. Laat een tijdje trekken op een laag vuur. Schep de soep op en strooi er wat tortilla chips, geraspte kaas en verse koriander over heen. Daar hoe ven geen pannenkoeken meer bij. Ze gebruikte de zoete verlokking van de pannenkoek als aansporing. Want als je je bord niet leeg at, dan ook geen pannenkoek BIERVLIET Mocht u door Bar- tje denken dat bruine bonen uit Drenthe komen, niets in minder waar. 75 procent van de bruine bonen in Neder land komen uit Zeeuws- Vlaanderen. Biervliet om pre cies te zijn. Daar zijn dertig te lers lid van de 'Bruine Bonen Telers Vereniging Biervliet en omstreken. „Vroeger hadden we meer leden", vertelt secre taris Reggie Buijsse. „Maar door de malaise in de bruine bonenwereld staan de prijzen erg onder druk en hebben we nu minder telers. Vorig jaar was een heel goed bonenjaar. We hadden zo veel bonen dat we niet uitverkocht raakten." „Het is een echt Zeeuws product. Door de Zeeuwse klei, de vele zonuren en het milde klimaat is de productie in Zeeland zo groot." De bruine boon wordt rond deze tijd gezaaid. Na 14 dagen staan ze boven en gaan ze bloeien. In juli komen er dan peulen aan de plant. Die zijn eerst groen, in augustus zijn ze bruin. Vervolgens worden ze geoogst. De peulvruchten hebben dan nog een vochtge halte van 19 procent. Daarom moeten ze eerst nog drogen. „Alle bonen die de telers van de vereniging gekweekt heb ben, worden verzameld en ge sorteerd in Biervliet bij groot- handel Termont en Thomaes. De gerimpelde en halve bo nen worden er uit gehaald. We hadden vroeger een con tract met HAK. Daar ging het merendeel van onze bonen naar toe. Dat contract liep af door onenigheid over de prijs. Nu gaat een deel van de bruine bonen naar Coroos in Kapelle, de rest verkopen we zelf.' 2016 is uitgeroepen door de Verenigde Naties tot het jaar van de peulvrucht. Want wat we een beetje vergeten zijn, is dat peulvruchten en dus ook de bruine boon, gezond, lekker, voedzaam en duur zaam zijn. Een bruine boon bevat veel eiwitten en vezels. Dat in combinatie met de ve le mineralen en vitaminen maakt dat ze een goede vlees vervanger zijn. En niet alleen geschikt zijn om in de winter te worden gegeten. Wat te denken van deze salade? zaterdag 21 mei 2016 Irma Goedbloed en Marcel Meijer, eigenaren van Hof aan Zee. Links: 'Radijs in de grond', een vege tarisch voorgerecht, foto's lex de meester ust (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Sjef van Hoof zaait twaalf hectare bruine bonen in bij Phi lip Thomaes in Hoofdplaat, foto camile schelstraete Kook 100 gram snijbonen beet gaar. Snij 4 gekookte aardappelen in plakjes en 2 uien in ringen en maak 2 tomaten schoon. Snij de ze in partjes. Laat een blik bruine bonen uitlekken en maak een dressing van citroensap, zout, pe per en olijfolie. Hussel alles door elkaar en bestrooi met verse pe terselie. Verantwoord en lekker!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51