ETEN 14 ZEELAND Aan de Zeeuwse kust bestaat een Scandinavische enclave. Restaurant Hof aan Zee kookt in de stijl van de New Nordic Cuisine. Is dat laekker? Restaurant Hof aan Zee in Koudekerke Bij Scandinavië denk je aan smnrre- bred, gravad lax en rendieren steaks. Sinds een jaar of tien waait er echter een frisse wind door culi nair Noord-Europa. De New Nor- die Cuisine is het arctisch alternatief voor slow food. Het principe is simpel: sleep geen vis uit Vietnam en fruit uit Nieuw-Zeeland naar Euro pa, maar haal je producten uit je eigen 'wilder nis'. Simpel, vers, gezond, eerlijk, authentiek, groen, ethisch, veilig, seizoensgebonden, dat zijn de sleutelbegrippen in de New Nordic Cui sine. De vikingen boeken er succes mee. No- ma, de tweesterrenzaak in Kopenhagen, is al enkele malen uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Noma lijkt inmiddels voorbij te zijn gestreefd door Geranium in Kopenhagen en Maaemo in Oslo, de eerste Scandinavische restaurants die drie Michelinsterren kregen. Steeds meer Zeeuwse restaurants volgen glo baal hetzelfde principe. Vis en schelpdieren uit de Oosterschelde, lam van de lokale vee houder, groente uit eigen moestuin en krui den die koks elke dag zelf aan de dijk snijden. Waarom zou je dan tegen de duinen in Koude- kerke op de Scandinavische toer gaan? Dat kun nen de eigenaren Marcel Meijer en Irma Goed- bloed verklaren. Hof aan Zee is een noodboer- derij die na de watersnoodramp met Scandina visch geld is gebouwd. De lage ramen en het rieten dak zijn atypisch voor Zeeland. Je ver wacht zo'n pand op Jutland, niet in Koudeker- ke. Rondom de hoeve staan houten vakantie huisjes, compleet met een sauna, want een zweethut is in het nordic concept een ver plicht nummer. Zo'n vijfjaar is het stel nu bezig. Meijer en Goedbloed beperkten zich de afgelopen jaren tot de verkoop van ijs en simpele hapjes. Vorig jaar november hebben ze de oude woonkamer verbouwd tot een fris restaurant, inclusief een nieuwe keuken, want daarvoor moest eten in de kiosk bij het terras worden bereid. Autodi dact Marcel zwaait de pollepel, met gerechten die het standaard toeristenmenu inmiddels overstijgen. Hof aan Zee snijdt ook zelf naast de deur. Daslook en postelein aan de duinrand bijvoorbeeld. De hagelwitte woonkamer waar Irma als kind ronddartelde, zit deze avond bijna vol. We staan op een afgestreken grijze betonvloer. De tafels bevatten een metalen frame dat afge werkte planken torst. Naturel van kleur natuur lijk. We nemen plaats in simpele, zwarte kuip jes, waarin een lamsvachtje het de gast behaag lijk maakt. Het menu is van een heerlijke een voud. Drie gangen met bij elke gang naar keu ze vis, vlees of vegetarisch. Bij de buren ver schijnt een bloempot op tafel. 'Radijs in de grond' heet het vegetarisch voorgerecht. De grond bestaat uit rogge en brood. Naast radijs lepelt buurvrouw munt, dille en walnoten naar binnen. Onze olijke serveerster zet speltbrood van bakker Marcel uit Bruinisse, gerookte boter en aioli van zeewier op tafel, inclusief twee boor devolle glazen frisziltige sauvignon Blanc op tafel. Van het brood blijf je snoepen. Als voor gerecht kiezen we spek met kruidenmayonaise en gekarameliseerde wortel en verder gerookte zalm, knolselder en geitenkaas. De bestelling vereist gebrul, want in de galmbak van een woonkamer kwetteren gezinnen er lustig op los. Het lijkt de Ikea op zaterdag wel. „We gaan nog geluidabsorberende panelen monteren, maar alles op zijn tijd", licht Irma toe. De gerookte zalm is verrijkt met garnalen, knapperige schijfjes knolselder met daartussen met groene kruiden opgepepte room, radijs en HET MENU WAAR REKENING DISHOEK 6,80 1,90 49,00 urina zaterdag 21 mei 2016 Scandinavië aan de Zeeuwse k Frank Balkenende Hof aan Zee biedt een drie- gangmenu voor 24,50 euro, dat ook bij elke gang aan de vegetariër denkt. A la carte eten is volgens de kaart niet moge lijk. Het restaurant kookt puur vol gens de New Nor dic Cuisine: met de seizoenen mee koken, eenvoudi ge kooktechnie- ken en herkenba re smaken. Groen te, kruiden, vlees en wijn (onder meer van De Klei ne Schorre) ko men uit de regio. Hof Aan Zee Strandweg 15 Strandweg cP 2 x huiswijn 1 x bruiswater 2x driegangenmenu Totaal 57,70 (Bij de wijn krijg je een glas water)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50