ETEN
14 ZEELAND
Aan de Zeeuwse
kust bestaat een
Scandinavische
enclave.
Restaurant Hof
aan Zee kookt in
de stijl van de
New Nordic
Cuisine. Is dat
laekker?
Restaurant Hof aan Zee in Koudekerke
Bij Scandinavië denk je aan smnrre-
bred, gravad lax en rendieren
steaks. Sinds een jaar of tien waait
er echter een frisse wind door culi
nair Noord-Europa. De New Nor-
die Cuisine is het arctisch alternatief voor slow
food. Het principe is simpel: sleep geen vis uit
Vietnam en fruit uit Nieuw-Zeeland naar Euro
pa, maar haal je producten uit je eigen 'wilder
nis'. Simpel, vers, gezond, eerlijk, authentiek,
groen, ethisch, veilig, seizoensgebonden, dat
zijn de sleutelbegrippen in de New Nordic Cui
sine. De vikingen boeken er succes mee. No-
ma, de tweesterrenzaak in Kopenhagen, is al
enkele malen uitgeroepen tot beste restaurant
van de wereld. Noma lijkt inmiddels voorbij te
zijn gestreefd door Geranium in Kopenhagen
en Maaemo in Oslo, de eerste Scandinavische
restaurants die drie Michelinsterren kregen.
Steeds meer Zeeuwse restaurants volgen glo
baal hetzelfde principe. Vis en schelpdieren
uit de Oosterschelde, lam van de lokale vee
houder, groente uit eigen moestuin en krui
den die koks elke dag zelf aan de dijk snijden.
Waarom zou je dan tegen de duinen in Koude-
kerke op de Scandinavische toer gaan? Dat kun
nen de eigenaren Marcel Meijer en Irma Goed-
bloed verklaren. Hof aan Zee is een noodboer-
derij die na de watersnoodramp met Scandina
visch geld is gebouwd. De lage ramen en het
rieten dak zijn atypisch voor Zeeland. Je ver
wacht zo'n pand op Jutland, niet in Koudeker-
ke. Rondom de hoeve staan houten vakantie
huisjes, compleet met een sauna, want een
zweethut is in het nordic concept een ver
plicht nummer.
Zo'n vijfjaar is het stel nu bezig. Meijer en
Goedbloed beperkten zich de afgelopen jaren
tot de verkoop van ijs en simpele hapjes. Vorig
jaar november hebben ze de oude woonkamer
verbouwd tot een fris restaurant, inclusief een
nieuwe keuken, want daarvoor moest eten in
de kiosk bij het terras worden bereid. Autodi
dact Marcel zwaait de pollepel, met gerechten
die het standaard toeristenmenu inmiddels
overstijgen. Hof aan Zee snijdt ook zelf naast
de deur. Daslook en postelein aan de duinrand
bijvoorbeeld.
De hagelwitte woonkamer waar Irma als
kind ronddartelde, zit deze avond bijna vol.
We staan op een afgestreken grijze betonvloer.
De tafels bevatten een metalen frame dat afge
werkte planken torst. Naturel van kleur natuur
lijk. We nemen plaats in simpele, zwarte kuip
jes, waarin een lamsvachtje het de gast behaag
lijk maakt. Het menu is van een heerlijke een
voud. Drie gangen met bij elke gang naar keu
ze vis, vlees of vegetarisch. Bij de buren ver
schijnt een bloempot op tafel. 'Radijs in de
grond' heet het vegetarisch voorgerecht. De
grond bestaat uit rogge en brood. Naast radijs
lepelt buurvrouw munt, dille en walnoten
naar binnen.
Onze olijke serveerster zet speltbrood van
bakker Marcel uit Bruinisse, gerookte boter en
aioli van zeewier op tafel, inclusief twee boor
devolle glazen frisziltige sauvignon Blanc op
tafel. Van het brood blijf je snoepen. Als voor
gerecht kiezen we spek met kruidenmayonaise
en gekarameliseerde wortel en verder gerookte
zalm, knolselder en geitenkaas. De bestelling
vereist gebrul, want in de galmbak van een
woonkamer kwetteren gezinnen er lustig op
los. Het lijkt de Ikea op zaterdag wel. „We gaan
nog geluidabsorberende panelen monteren,
maar alles op zijn tijd", licht Irma toe.
De gerookte zalm is verrijkt met garnalen,
knapperige schijfjes knolselder met daartussen
met groene kruiden opgepepte room, radijs en
HET MENU
WAAR
REKENING
DISHOEK
6,80
1,90
49,00
urina
zaterdag 21 mei 2016
Scandinavië aan de Zeeuwse k
Frank Balkenende
Hof aan Zee
biedt een drie-
gangmenu voor
24,50 euro, dat
ook bij elke gang
aan de vegetariër
denkt. A la carte
eten is volgens de
kaart niet moge
lijk.
Het restaurant
kookt puur vol
gens de New Nor
dic Cuisine: met
de seizoenen mee
koken, eenvoudi
ge kooktechnie-
ken en herkenba
re smaken. Groen
te, kruiden, vlees
en wijn (onder
meer van De Klei
ne Schorre) ko
men uit de regio.
Hof Aan Zee
Strandweg 15
Strandweg
cP
2 x huiswijn
1 x bruiswater
2x driegangenmenu
Totaal 57,70
(Bij de wijn krijg je een glas water)