'Plan om eiland culinair te promoten,
is echt niet onderin een lade beland'
SCHOUWEN-DUIVELAND 7
Ellemeetse begint datingbureau RelaNita
Strandkerk gaat tegen de vlakte
Ze is een hopeloze romanticus, maar is
ook realistisch. Door haar persoonlijke en
discrete benadering hoopt Nita Breeuwer
mensen bij elkaar te brengen. „Mensen zoeken
een partner om hun leven nóg leuker te maken."
Ooit, in de tijd van de
handgeschreven brie
ven met bijgevoegde
pasfoto, had Nita Breeu
wer (nu 51, toen 26) uit Ellemeet
een datingbureau. Ze ging andere
dingen doen, maar kon het koppe
len niet laten. Met RelaNita is de
Ellemeetse opnieuw een relatiebe
middelingsbureau gestart. „Liefde
is niet alles, maar zonder liefde is
er niets."
Ze is een hopeloze romanticus,
maar wel één van het realistische
type. „Voor iedereen is een gelijk
gestemde te vinden, maar voor de
één gaat dat makkelijker dan voor
de ander." Breeuwer is beheerster
van het dorpshuis in Ellemeet en
werkte daarvoor in de horeca en
het casino. Maar altijd weer als
Breeuwer mensen sprak die aanga
ven best graag een partner te wil
len hebben, gingen de radartjes
bij haar op volle toeren draaien.
Met enige regelmaat bracht ze de
afgelopen jaren mensen bij elkaar.
Daarnaast zette ze in haar dorps
huis twee keer een speeddate-
avond op poten. „Het is zo leuk
om te doen. Om in zoiets moois
een schakel te kunnen zijn. Daar
word ik gelukkig van. Daarom ben
ik RelaNita begonnen."
Koud twee weken na de start
heeft ze al verschillende 'klanten'
in portefeuille. Een man die een
vrouw zoekt tussen de 60 en 70
jaar die van natuur houdt en een
man van een jaar of 50 die zoekt
naar een vrouw die van verre rei
zen houdt, om maar eens wat te
Liefde is niet
alles, maar
zonder liefde is
er niets Nita Breeuwer
noemen. „Mannen en vrouwen
die heel erg goed in het leven
staan, maar die iemand missen
om dat mee te delen." Dat kan
ook om hele goede vriendschap
pen gaan, zegt Breeuwer. „Een
heel actief stel bijvoorbeeld dat al
tijd erg op zichzelf is geweest. Als
één van hen wegvalt, kan de an
der iemand zoeken om samen din
gen mee te ondernemen." Op in
ternet zijn er qua dating legio mo
gelijkheden, maar Breeuwer
merkt dat de behoefte aan per
soonlijk ('en discreet') contact
weer groeit. „Ik ga bij mensen
langs, bouw persoonlijk contact
op. Ik ben ook altijd bereikbaar.
En als mensen een afspraak heb
ben en ze durven de eerste keer
niet zo goed alleen, dan ga ik ge
woon met ze mee." RelaNita is te
bereiken via 06-46611116,
info@relanita.nl en relanita.nl.
SLOOP
Achtentwintig pagina's had de ge
meente in 2014 nodig voor het
plan van aanpak om lekkerbek
ken naar het eiland te trekken.
Vijftien initiatieven tot 2018 zou
den het worden, waar ze zelf
meer dan een ton in stak.
Maar daar is vooralsnog weinig
van te merken, constateert hore-
ca-adviseur Allard Tuitel uit Brui-
nisse. „Een kreeftevenement voor
consumenten in plaats van de ge
bruikelijke elite, een app voor
streekproducten kookworkshops
voor kinderen: ik heb er allemaal
nog niks van gezien."
En dat steekt Tuitel. „Zeker om
dat er zo veel geld mee gemoeid
is. Maar vooral ook omdat dit ei
land het verdient om culinair op
de kaart gezet te worden. En dan
niet alleen Zierikzee, maar alle
kernen van het eiland."
Lekker eten hoort bij Schou
wen-Duiveland, vindt Tuitel.
„Niet voor niets zijn hier zo veel
behoorlijk bekende restaurants.
En als de gemeente al roept dat
we een culinair eiland zijn, dan
moet ze dat ook uitdragen. Dan
wil ik dat overal terugzien, dan
wil ik erover lezen in de media.
Maar het blijft zo stil."
Dat die indruk bestaat bij bui
tenstaanders, kan Paula Hansen
van de gemeente Schouwen-
Duiveland zich wel voorstellen.
„Het is niet altijd even zichtbaar
wat we doen. En we kunnen niet
alle initiatieven tegelijk lanceren.
Maar we zijn er echt heel hard
mee aan de slag."
De culinaire route is net opgele
verd, zo begint Hansen haar op
somming. „Die ligt bij de VVV.
De streekproductenapp is op de
langere termijn geschoven en
wordt volgend jaar geïntegreerd
in de Zeeland-app. Maar er zijn
wel al zeven Schouwse bedrijven
gecertificeerd voor het keurmerk
Lekker Regionaal Product. De
bordjes hangen al aan hun deu
ren. Dat project gaan we nog ver
der uitrollen en ook het project
Ontmoet een Zeeuw loopt. En op
de streekproductenmarkt in de
Beuze in Zierikzee zijn vorig jaar
producten als kreeft, mossels, oes
ters, mesheften, lamsoor, zee
kraal, schapenvlees en wijn ver
kocht. Daar zijn we dit jaar ook
weer mee begonnen."
Ook in de media is Schouwen-
Duiveland volgens Hansen goed
zichtbaar. „We hebben al twee
keer met een special in het maga
zine Zeeland gestaan en er zijn
persreizen, zoals die er elk jaar
zijn. Er is nu zelfs nog een perse
venement op touw gezet om mes
heften in het zonnetje te zetten.
We openen het oesterseizoen en
denken er ook over het mosselsei
zoen op ons eiland te openen, ho-
Dat we een culinair
eiland zijn, wil ik
overal terugzien.
Maar het blijft zo stil
pelijk gebeurt dat nog dit jaar.
Maar inderdaad, het feestje voor
gewone consumenten bij de ope
ning van het kreeftenseizoen is
nog niet geweest. Dat bleek lastig
te plannen met al die volgeboek
te restaurants."
En de kookworkshops voor kin
deren? „Daarvoor zoeken we nog
initiatiefnemers. Ik snap best dat
niet alles even zichtbaar is, maar
het plan van aanpak is echt niet
onderin een lade beland."
woensdag 18 mei 2016
Nita kan koppelen niet laten
Esme Soesman
Ellemeet
Volgens planning is gisteren begonnen met de sloop van de
Strandkerk in Renesse. De al decennia leegstaande kerk is een
doorn in het oog van inwoners en gemeentebestuur. Na de sloop
wordt het perceel ingezaaid met gras. Het naastgelegen Hampshire-
hotel wil erop uitbreiden en de gemeente heeft grond nodig voor de
reconstructie van het wegtracé Vroonweg/Hoogenboomlaan. Na
dat de toeristenkerk jarenlang speelbal was van projectontwikke
laars, lukte het de gemeente in januari het object te kopen. Dat
kostte 410.000 euro plus de toezegging dat BPD Arcus twee verlo
pen campings mag herontwikkelen. dirk-jan gjeltema
Dat veelomvattende plan om
Schouwen-Duiveland culinair
op de kaart te zetten, wat is
daar eigenlijk mee gebeurd?
Wendy Wagenmakers
Zierikzee
—Allard Tuitel, horeca-adviseur
Koud twee weken na de start van haar datingbureau heeft Nita Breeuwer al verschillende klanten in
portefeuille, dirk-jan gjeltema