m
Lamsvlees
met 'n botje
8
Karin den Boer (55) uit
Middelburg werkt als
freelance fotograaf en
gastdocent in het
basisonderwijs. In 2014
bracht zij het
fotoprentenboek 'Het
spookhuis van Veere' uit.
Fietsen
„Ik fiets graag langs de Vlissingse
boulevard. Daar krijg ik altijd de inte
ressantste ideeën. Hetzelfde geldt
voor de stormvloedkering, mijn favo
riete plek in Zeeland is. Vooral als het
keihard waait. Doe mij maar een
flinke portie tegenwind en slecht
weer. Ik voel me sterk als ik daar te
genin fiets en weiger dan af te stap
pen.
Verder raad ik de Oranjedijk bij
Vlissingen of een rondje Ritthem
aan. Daar ben je lekker in het open
landschap."
Fotografie
„Het liefst fotografeer ik mensen. Ik
houd van het persoonlijk contact en
vraag altijd toestemming. Mij zal je
dus nooit met een telelens in de weer
zien.
Een serie waarmee ik erg blij ben,
is die van wandelaars op de boule
vard in Vlissingen. Ik vond het zo
mooi dat alle mensen stuk voor stuk
wilden meewerken.
Ik vroeg hen ook waarom ze daar
eigenlijk waren en ze hadden allen
hetzelfde motief: lekker uitwaaien.
Daar kan ik me wel in vinden. De fo
to's hangen nu in het stadhuis in
Vlissingen."
Landschappen
„Ik vind het niet zo inspirerend om
PUCK KOOKT WANNEE
'gewoon' een landschap te fotografe
ren. Voor mij geen standaard strand-
foto's, daarvan zijn er al zoveel. Als ik
dan een landschap fotografeer, moet
er iets mee aan de hand zijn. Ik zoek
een vervreemdend beeld dat vragen
oproept. Daarom ga ik er ook graag
op uit als het al een beetje schemert;
de foto's zien er dan net wat mysteri
euzer uit."
Fotogenieke plek
„Voor mij is Vlissingen de meest fo-
Ik zoek een
vervreemdend
beeld dat
vragen
oproept
togenieke plek. Daar heb je de indu
strieel ogende haven. Maar het inte
ressantst vind ik het Dokje van Perry,
dat binnenhaventje in Vlissingen. Als
je daar staat, heb je alles binnen
handbereik: van een afstand zie je de
haven en de vissersbootjes, zelfs de
zee. Er staan oude loodsen, maar je
ziet er ook nieuwbouw."
Museum
„In Zeeland zijn musea vooral cultu-
reel-historisch georiënteerd. Eigen
lijk zijn hier nauwelijks plekken waar
je hedendaagse kunst kunt bekijken.
Ja, je hebt de Vleeshal in Middelburg,
daar woon ik vlakbij en ik loop er re
gelmatig binnen."
Expositie
„Maar ik reis graag een stuk voor een
goed museum. Denk bijvoorbeeld
aan het Foam Fotografie Museum in
Amsterdam of het Nederlands Foto
museum in Rotterdam. Ik ben een
tijdje geleden naar Parijs gereden
voor een expositie van de Ameri
kaanse schilder Edward Hopper. Zijn
schilderingen zijn heel onwerkelijk
en mysterieus. Daar heb ik iets mee."
Horeca
„Uit eten ga ik niet zo vaak, maar ik
spreek wel graag af met vrienden en
vriendinnen in een leuk café. Voor
een goed glas wijn gaan we vaak naar
de Vriendschap in Middelburg. En
het Sint Jacobscafe in Vlissingen en
Honey Pie in Middelburg hebben
lekkere verse thee; niet dat spul uit
een zakje, daar houd ik helemaal niet
van. Vooral bij die laatste serveren ze
ook een heerlijk, zelfgemaakt stuk
taart. Als een restaurant alleen maar
fabrieksappeltaart serveert, sla ik
graag over."
Festival
„Ik bezoek altijd wel een paar voor
stellingen tijdens het Zeeland Nazo
merfestival. Ze weten heel goed de
juiste plek bij een stuk te kiezen. Het
mooiste toneelstuk dat ik er heb ge
zien was Happy Days, over een de
mente vrouw. Dat greep me erg aan.
Dat het buiten werd opgevoerd,
zorgde bovendien voor een heel bij
zondere sfeer."
RECEPT
Lamsrack au
persillade
donderdag 12 mei 2016
PZ
'Doe mij maar een flinke
portie tegenwind'
Sharon van Oost
Wie groeide niet op met de
kookboeken van Wannée?106
jaar na de eerste editie van dit
handboek van de huishoud
school neemt Puck Kerkhoven
een klassieker onder handen.
Vandaag:
lamsrack.
Karin den Boer:
'De stormvloed
kering is mijn
favoriete plek
in Zeeland'.
fotoizaakverkeste
Karin den Boer
Karin den Boer geeft vanavond
een lezing met de titel Het landschap
in de fotografie bij Kunstuitleen de
Bevelanden, Westwal 45 Goes. Aan
vang: 20.00 uur. Toegang 8 euro (in
clusief koffie/thee). Aanmelden bij
Kunstuitleen de Bevelanden.
a een zonnige
fietstocht langs
weilanden vol hup
pelende lammetjes kom ik
thuis met deze barbaarse
gedachte in mijn hoofd:
'gauw opzoeken wat Wan
née schrijft over lamskote
letjes'. Ik hoop op een
mooi klassiek recept, en
anders heb ik een lekker
alternatief: lamsrack au
persillade. Dit sappig ge
braden stukje lamsrib in
knapperige broodkruim-
korst met peterselie
leerde ik van meester-kok
Paul Fagel. Alleen al het
woord persillade brengt
water in mijn mond.
Wannée doet de sugges
tie 'Lamscoteletten met
sourbisesaus': lamscote
letten paneren in ei en pa
neermeel. In twintig minu
ten bruin en gaar bakken.
Schuif witpapieren man
chetjes over de ribbetjes.
Botten mochten toen ken
nelijk niet getoond wor
den. Tegenwoordig is dat
juist ambachtelijk en ruig,
in positieve zin. Soubrise-
saus bereid je met ge
smoorde uisnippers,
bloem, 1/2 liter room, cham
pignons en drie (toe
maar!) gehakte truffels.
Dan kies ik toch liever
voor de lichte versie van
Paul. Zo weet ik zeker dat
het tere lamsvlees (toch al
duur genoeg) perfect gaar
is. Niet te rood maar zeker
ook niet grijs doorgesla
gen van gaarheid.
Ingrediënten
Voor 4 personen
2 stukken lamsrack,
elk 6 a 7 ribbetjes; 2 eet
lepels olijfolie; 20 gram
roomboter; 1 eetlepel
dijonmosterd; peper en
zout. Voor kruimelkorst:
50 gram grof paneer
meel (van oud brood); 3
eetlepels gehakt peter-
selieblad; 1 theelepel tijm;
peper en zout; 4 eetle
pels olijfolie.
Bereiding
Meng paneermeel met
groene kruiden en olijf
olie tot kruimige
massa. Proef, breng op
smaak met peper en
zout. Verwarm oven
voor op 190 graden,
i Halveer lamsracks en
krab bot schoon met
scherp mes (of vraag je
slager dat te doen).
Bestrooi met peper en
zout. Verhit olijfolie en
roomboter in koeken
pan, bak hierin ribstuk
ken eerst 4 min. op
vette kant, dan 4 minu
ten op vlezige kant
mooi bruin. Leg ze in
braadslee en zet 10
minuten in voorver
warmde oven.
Neem vlees uit oven,
laat iets afkoelen en
smeer in met mosterd.
Wentel door kruiden-
kruim, druk goed aan.
Plaats vlees terug in
braadslee, zet midden
in oven en bak 5 minu
ten tot kruim krokant is.
Zet oven uit, deur op
een kier en laat 5 minu
ten rusten,
i Serveer op mengsel
van gebakken aardap
pelblokjes, ui, oranje
paprika en doperwt. Dit
vraagt om een sappige
rode wijn.