m Lamsvlees met 'n botje 8 Karin den Boer (55) uit Middelburg werkt als freelance fotograaf en gastdocent in het basisonderwijs. In 2014 bracht zij het fotoprentenboek 'Het spookhuis van Veere' uit. Fietsen „Ik fiets graag langs de Vlissingse boulevard. Daar krijg ik altijd de inte ressantste ideeën. Hetzelfde geldt voor de stormvloedkering, mijn favo riete plek in Zeeland is. Vooral als het keihard waait. Doe mij maar een flinke portie tegenwind en slecht weer. Ik voel me sterk als ik daar te genin fiets en weiger dan af te stap pen. Verder raad ik de Oranjedijk bij Vlissingen of een rondje Ritthem aan. Daar ben je lekker in het open landschap." Fotografie „Het liefst fotografeer ik mensen. Ik houd van het persoonlijk contact en vraag altijd toestemming. Mij zal je dus nooit met een telelens in de weer zien. Een serie waarmee ik erg blij ben, is die van wandelaars op de boule vard in Vlissingen. Ik vond het zo mooi dat alle mensen stuk voor stuk wilden meewerken. Ik vroeg hen ook waarom ze daar eigenlijk waren en ze hadden allen hetzelfde motief: lekker uitwaaien. Daar kan ik me wel in vinden. De fo to's hangen nu in het stadhuis in Vlissingen." Landschappen „Ik vind het niet zo inspirerend om PUCK KOOKT WANNEE 'gewoon' een landschap te fotografe ren. Voor mij geen standaard strand- foto's, daarvan zijn er al zoveel. Als ik dan een landschap fotografeer, moet er iets mee aan de hand zijn. Ik zoek een vervreemdend beeld dat vragen oproept. Daarom ga ik er ook graag op uit als het al een beetje schemert; de foto's zien er dan net wat mysteri euzer uit." Fotogenieke plek „Voor mij is Vlissingen de meest fo- Ik zoek een vervreemdend beeld dat vragen oproept togenieke plek. Daar heb je de indu strieel ogende haven. Maar het inte ressantst vind ik het Dokje van Perry, dat binnenhaventje in Vlissingen. Als je daar staat, heb je alles binnen handbereik: van een afstand zie je de haven en de vissersbootjes, zelfs de zee. Er staan oude loodsen, maar je ziet er ook nieuwbouw." Museum „In Zeeland zijn musea vooral cultu- reel-historisch georiënteerd. Eigen lijk zijn hier nauwelijks plekken waar je hedendaagse kunst kunt bekijken. Ja, je hebt de Vleeshal in Middelburg, daar woon ik vlakbij en ik loop er re gelmatig binnen." Expositie „Maar ik reis graag een stuk voor een goed museum. Denk bijvoorbeeld aan het Foam Fotografie Museum in Amsterdam of het Nederlands Foto museum in Rotterdam. Ik ben een tijdje geleden naar Parijs gereden voor een expositie van de Ameri kaanse schilder Edward Hopper. Zijn schilderingen zijn heel onwerkelijk en mysterieus. Daar heb ik iets mee." Horeca „Uit eten ga ik niet zo vaak, maar ik spreek wel graag af met vrienden en vriendinnen in een leuk café. Voor een goed glas wijn gaan we vaak naar de Vriendschap in Middelburg. En het Sint Jacobscafe in Vlissingen en Honey Pie in Middelburg hebben lekkere verse thee; niet dat spul uit een zakje, daar houd ik helemaal niet van. Vooral bij die laatste serveren ze ook een heerlijk, zelfgemaakt stuk taart. Als een restaurant alleen maar fabrieksappeltaart serveert, sla ik graag over." Festival „Ik bezoek altijd wel een paar voor stellingen tijdens het Zeeland Nazo merfestival. Ze weten heel goed de juiste plek bij een stuk te kiezen. Het mooiste toneelstuk dat ik er heb ge zien was Happy Days, over een de mente vrouw. Dat greep me erg aan. Dat het buiten werd opgevoerd, zorgde bovendien voor een heel bij zondere sfeer." RECEPT Lamsrack au persillade donderdag 12 mei 2016 PZ 'Doe mij maar een flinke portie tegenwind' Sharon van Oost Wie groeide niet op met de kookboeken van Wannée?106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de huishoud school neemt Puck Kerkhoven een klassieker onder handen. Vandaag: lamsrack. Karin den Boer: 'De stormvloed kering is mijn favoriete plek in Zeeland'. fotoizaakverkeste Karin den Boer Karin den Boer geeft vanavond een lezing met de titel Het landschap in de fotografie bij Kunstuitleen de Bevelanden, Westwal 45 Goes. Aan vang: 20.00 uur. Toegang 8 euro (in clusief koffie/thee). Aanmelden bij Kunstuitleen de Bevelanden. a een zonnige fietstocht langs weilanden vol hup pelende lammetjes kom ik thuis met deze barbaarse gedachte in mijn hoofd: 'gauw opzoeken wat Wan née schrijft over lamskote letjes'. Ik hoop op een mooi klassiek recept, en anders heb ik een lekker alternatief: lamsrack au persillade. Dit sappig ge braden stukje lamsrib in knapperige broodkruim- korst met peterselie leerde ik van meester-kok Paul Fagel. Alleen al het woord persillade brengt water in mijn mond. Wannée doet de sugges tie 'Lamscoteletten met sourbisesaus': lamscote letten paneren in ei en pa neermeel. In twintig minu ten bruin en gaar bakken. Schuif witpapieren man chetjes over de ribbetjes. Botten mochten toen ken nelijk niet getoond wor den. Tegenwoordig is dat juist ambachtelijk en ruig, in positieve zin. Soubrise- saus bereid je met ge smoorde uisnippers, bloem, 1/2 liter room, cham pignons en drie (toe maar!) gehakte truffels. Dan kies ik toch liever voor de lichte versie van Paul. Zo weet ik zeker dat het tere lamsvlees (toch al duur genoeg) perfect gaar is. Niet te rood maar zeker ook niet grijs doorgesla gen van gaarheid. Ingrediënten Voor 4 personen 2 stukken lamsrack, elk 6 a 7 ribbetjes; 2 eet lepels olijfolie; 20 gram roomboter; 1 eetlepel dijonmosterd; peper en zout. Voor kruimelkorst: 50 gram grof paneer meel (van oud brood); 3 eetlepels gehakt peter- selieblad; 1 theelepel tijm; peper en zout; 4 eetle pels olijfolie. Bereiding Meng paneermeel met groene kruiden en olijf olie tot kruimige massa. Proef, breng op smaak met peper en zout. Verwarm oven voor op 190 graden, i Halveer lamsracks en krab bot schoon met scherp mes (of vraag je slager dat te doen). Bestrooi met peper en zout. Verhit olijfolie en roomboter in koeken pan, bak hierin ribstuk ken eerst 4 min. op vette kant, dan 4 minu ten op vlezige kant mooi bruin. Leg ze in braadslee en zet 10 minuten in voorver warmde oven. Neem vlees uit oven, laat iets afkoelen en smeer in met mosterd. Wentel door kruiden- kruim, druk goed aan. Plaats vlees terug in braadslee, zet midden in oven en bak 5 minu ten tot kruim krokant is. Zet oven uit, deur op een kier en laat 5 minu ten rusten, i Serveer op mengsel van gebakken aardap pelblokjes, ui, oranje paprika en doperwt. Dit vraagt om een sappige rode wijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 61