Veel tussendoortjes
kunnen geen kwaad
6 I HAR1 Zll
VRAAG HEI DE
DESKUNDIGE
Overlevende
Een psalmenboekje en kameraadschap sleepten
Willemijn Petroff Van Gurp (97) door de oorlog heen.
De oud-verzetsstrijdster overleefde twee
concentratiekampen. a? tekst tonny van der mee i foto s tjitske sluis
De conclusie is
snel getrokken dat
het gezonder is om
drie keer per dag
te eten
Ik kon en wilde niet
praten over de
oorlog. Tot iemand
zei dat ik dat nü
moet doen. Straks
ben ik er niet meer
Ay Lin Kho
is voedings
deskundige.
Elke week beantwoordt een
deskundige lezersvragen over
gezondheid, psyche of voeding.
Vandaag: voedingsdeskundige Ay
I in Kho over tussendoortjes.
Vroeger aten we drie keer op een dag: ontbijt,
lunch en avondeten. Tegenwoordig is dat vaak
wel zes of zeven keer per dag. Omdat het aan
tal ziektes en gevallen van overgewicht nu
veel hoger is dan vroeger, is de conclusie snel
getrokken dat drie keer per dag eten gezon
der is. Tegenwoordig is een tussendoortje
eten in de loop van de ochtend, middag en
avond heel normaal. Vaak eten we dan suiker-
rijke repen, koeken, chips of chocoladerepen.
Je ziet: dit zijn ongezonde lekkernijen.
Die kun je beter niet eten, al doen de recla
mes je anders gelo
ven en claimen ze
dat je hun tussen
doortjes nodig hebt
om de dag goed door
te komen. Neem je
tussendoortjes als
noten, een appel,
peer, banaan, to
maatjes of komkom
mer, dan is dat
natuurlijk prima.
Anderen zeggen weer
dat de hele dag door
kleine porties eten
goed is, omdat je li
chaam dan continu
aan het werk is. Maar of je nu drie maaltijden
per dag opknipt in vijf of zes kleine maaltij
den: het een is niet gezonder dan het andere.
Als de hoeveelheid maar gelijk blijft. En als je
je niet houdt aan de drie maaltijden per dag
en dan tussendoor ook nog snoept, dan kan
het zijn datje te veel binnen krijgt omdat er
geen regelmaat is. Vaker op een dag eten kan
dus helemaal geen kwaad, als je maar kiest
voor gezonde producten.
Vaak moe zijn en zwart voor ogen zien is niet ge
zond. Dat kan met allerlei andere dingen in je
lichaam te maken hebben, dat hoeft niet per
se aan je voeding te liggen. Misschien is het
goed om binnenkort wat testen te doen bij je
huisarts.
Andere voedingsvragen en antwoorden die in
deze rubriek gepubliceerd zijn, kun je vinden
op mijn website Aylinkho.nl.
HET PANEL
Het Nationaal Dachau
Monument in het Am
sterdamse Bos is voor
Willemijn Petroff-Van
Gurp (97) uit Baarn een
plek van herinnering en bezinning.
Als ze bij de jaarlijkse herdenking
over het pad van Belgisch blauw
steen loopt, ziet ze de gezichten
voor zich van vrienden en vriendin
nen die in de oorlog stierven. „En
ik denk aan de soldaten die hun
leven gaven voor onze vrijheid. Als
The Last Post klinkt, komen de tra
nen."
Petroff is een van de laatste Neder
landse overlevenden van concentra-
tiekamp Dachau die het nog kun
nen navertellen. Lange tijd sprak ze
niet over haar verleden. „Ik kon en
wilde het niet. De oorlog was een
steen in mijn hart. Tot een journa
list van de lokale televisie zei: 'Je
moetje verhaal kwijt. Straks ben je
er niet meer.'"
Haar verhaal is nu een levend do
cument, mede dankzij twee vwo-
scholieren die haar oorlogsverhaal
vorig jaar optekenden voor herin
neringsboek Geen nummers maar
namen. „Jongelui moeten weten
wat het waard is om vrij te zijn en
voor je principes uit te komen,"
zegt ze.
dinsdag 3 mei 2016
Al jaren heb ik zeven tot acht eetmomenten op
een dag met gezonde tussendoortjes. Naast drie
flinke maaltijden eet ik om de twee uur een appel,
noten of peperkoek. Ik heb geen overgewicht. Ik
ben snel moe en moet vaak eten, omdat het an
ders zwart voor mijn ogen wordt. Nu hoor ik om
me heen dat zo veel eetmomenten slecht zijn en
dat ik beter drie keer per dag kan eten. Verwar
rend. Hoe zit het?
Ook een vraag? Mail naar hartenziel@persgroep.nl
HUISARTS
Rutger
Verhoeff
PSYCHOLOOG
Steven
Pont
RELATIE
THERAPEUT
Caroline Franssen
'DE 00RL0GWAS
EEN STEEN W
mijn hart'
44