Veel tussendoortjes kunnen geen kwaad 6 I HAR1 Zll VRAAG HEI DE DESKUNDIGE Overlevende Een psalmenboekje en kameraadschap sleepten Willemijn Petroff Van Gurp (97) door de oorlog heen. De oud-verzetsstrijdster overleefde twee concentratiekampen. a? tekst tonny van der mee i foto s tjitske sluis De conclusie is snel getrokken dat het gezonder is om drie keer per dag te eten Ik kon en wilde niet praten over de oorlog. Tot iemand zei dat ik dat nü moet doen. Straks ben ik er niet meer Ay Lin Kho is voedings deskundige. Elke week beantwoordt een deskundige lezersvragen over gezondheid, psyche of voeding. Vandaag: voedingsdeskundige Ay I in Kho over tussendoortjes. Vroeger aten we drie keer op een dag: ontbijt, lunch en avondeten. Tegenwoordig is dat vaak wel zes of zeven keer per dag. Omdat het aan tal ziektes en gevallen van overgewicht nu veel hoger is dan vroeger, is de conclusie snel getrokken dat drie keer per dag eten gezon der is. Tegenwoordig is een tussendoortje eten in de loop van de ochtend, middag en avond heel normaal. Vaak eten we dan suiker- rijke repen, koeken, chips of chocoladerepen. Je ziet: dit zijn ongezonde lekkernijen. Die kun je beter niet eten, al doen de recla mes je anders gelo ven en claimen ze dat je hun tussen doortjes nodig hebt om de dag goed door te komen. Neem je tussendoortjes als noten, een appel, peer, banaan, to maatjes of komkom mer, dan is dat natuurlijk prima. Anderen zeggen weer dat de hele dag door kleine porties eten goed is, omdat je li chaam dan continu aan het werk is. Maar of je nu drie maaltijden per dag opknipt in vijf of zes kleine maaltij den: het een is niet gezonder dan het andere. Als de hoeveelheid maar gelijk blijft. En als je je niet houdt aan de drie maaltijden per dag en dan tussendoor ook nog snoept, dan kan het zijn datje te veel binnen krijgt omdat er geen regelmaat is. Vaker op een dag eten kan dus helemaal geen kwaad, als je maar kiest voor gezonde producten. Vaak moe zijn en zwart voor ogen zien is niet ge zond. Dat kan met allerlei andere dingen in je lichaam te maken hebben, dat hoeft niet per se aan je voeding te liggen. Misschien is het goed om binnenkort wat testen te doen bij je huisarts. Andere voedingsvragen en antwoorden die in deze rubriek gepubliceerd zijn, kun je vinden op mijn website Aylinkho.nl. HET PANEL Het Nationaal Dachau Monument in het Am sterdamse Bos is voor Willemijn Petroff-Van Gurp (97) uit Baarn een plek van herinnering en bezinning. Als ze bij de jaarlijkse herdenking over het pad van Belgisch blauw steen loopt, ziet ze de gezichten voor zich van vrienden en vriendin nen die in de oorlog stierven. „En ik denk aan de soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid. Als The Last Post klinkt, komen de tra nen." Petroff is een van de laatste Neder landse overlevenden van concentra- tiekamp Dachau die het nog kun nen navertellen. Lange tijd sprak ze niet over haar verleden. „Ik kon en wilde het niet. De oorlog was een steen in mijn hart. Tot een journa list van de lokale televisie zei: 'Je moetje verhaal kwijt. Straks ben je er niet meer.'" Haar verhaal is nu een levend do cument, mede dankzij twee vwo- scholieren die haar oorlogsverhaal vorig jaar optekenden voor herin neringsboek Geen nummers maar namen. „Jongelui moeten weten wat het waard is om vrij te zijn en voor je principes uit te komen," zegt ze. dinsdag 3 mei 2016 Al jaren heb ik zeven tot acht eetmomenten op een dag met gezonde tussendoortjes. Naast drie flinke maaltijden eet ik om de twee uur een appel, noten of peperkoek. Ik heb geen overgewicht. Ik ben snel moe en moet vaak eten, omdat het an ders zwart voor mijn ogen wordt. Nu hoor ik om me heen dat zo veel eetmomenten slecht zijn en dat ik beter drie keer per dag kan eten. Verwar rend. Hoe zit het? Ook een vraag? Mail naar hartenziel@persgroep.nl HUISARTS Rutger Verhoeff PSYCHOLOOG Steven Pont RELATIE THERAPEUT Caroline Franssen 'DE 00RL0GWAS EEN STEEN W mijn hart' 44

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50