'Afnemer vinden geen probleem' Melkveehouders zoeken alternatief na instorten van melkprijs 14 NIEUWS FRAUDE MET KAAS IS EEN EEUW OUD Consumenten betalen graag enkele euro's meer voor kaas die rechtstreeks van de boerderij komt. zien dat veel zelfkazende boeren extra maatregelen nemen voor het milieu. Koop je hun kaas, dan steun je het dat de boer bijvoor beeld aan bescherming doet van weidevogels of dat hij de kalfjes langer bij moederkoe laat." De Groene Hart Coöperatie is een groep van 27 boeren en telers die ambachtelijk geproduceerde streekproducten maken en verko pen. Veel van hun producten zijn onder het eigen logo te koop bij supermarkten van Hoogvliet. Op 1 juni 2010 ging de coöperatie van start met elf leden. Door de stijgende vraag naar boerenkaas zijn meer boeren zelf kaas gaan maken. Deze trend wordt stevig aangewakkerd door het ineenstorten van de melkprijs die veel boeren in de problemen brengt. „Voor veel boeren is kaas de uitweg uit de crisis", zegt Van de Voort van de Bond voor Boerde rij Zuivelbereiders. „Mede door het afschaffen van het melkquo- 'Met alle schandalen rond voedsel willen de mensen weten waar hun kaas vandaan komt' turn is de melkprijs gedaald naar circa 24 cent per liter. Dat is onder de kostprijs van 30 cent per liter. We zien ook dat boeren die al zelf kaas maken, meer gaan maken." Woordvoerder Toersen van de Groene Hart Coöperatie merkt de toenemende belangstelling van melkveehouders. „Er zijn melkvee houders die vroeger kaas hebben gemaakt of die het er als hobby een beetje bij deden en die ons nu benaderen. Zij willen professione ler aan de slag. Het was jarenlang lekker makkelijk om aan de Cam- pina melk te leveren omdat de prijs goed was, maar die tijd is echt voorbij." Boerenkaas is niet alleen in trek bij de consument. In 2015 sloe gen dieven hun slag bij zeker zes boerderijen en namen voor tien duizenden euro's kaas mee. Waar schijnlijk ging de buit naar het buitenland. Boerenkaas is aan een opmars bezig: de pro ductie neemt de laat ste jaren met zeker 10 procent per jaar toe. De consument kiest meer en meer voor smaak en wil een eerlijk product. En de boe ren gaan meer kaasmaken omdat ze daarmee een goede boterham kunnen verdienen. Melk levert im mers niet eens meer de kostprijs. Boerenkaas is een beschermd product: het is gemaakt op de boerderij van rauwe, onbehandel de melk van koeien van die boer derij. Voor de opkomst van fa brieksmatig geproduceerde kaas rond 1900, was alle kaas boeren kaas. Nederland telde toen 9.000 boeren die zelf kaas maakten. Ove rigens was het kaasmaken vaak het werk van de boerin. „De vraag stijgt flink. Boeren kaas is lekkerder, aromatischer dan fabriekskaas en de consument heeft die 2 euro extra ervoor over", zegt voorzitter Irene van de Voort van de Bond voor Boerderij Zuivelbereiders (BBZ). „En met al le voedselschandalen willen de mensen weten waar hun kaas van daan komt. Wat is er mooier dan de kaas bij de boer te kopen?" De 102-jarige bond telt 300 le den en dat aantal stijgt licht. Ze ker gezien de afname van het aan tal boerenbedrijven is dat opval lend. Voorzitter Van de Voort schat dat per jaar 10.000 ton kaas rechtstreeks van de boerderij komt, en die productie groeit jaar lijks met 1.000 ton. Het Groene Hart is van ouds her het bolwerk van de boeren kaas. De sappige polders inge klemd in de Randstad tellen nog circa vijftig 'zelfkazende boeren'. Zeker 35 zijn aangesloten bij han delscoöperatie De Producent uit 1915 in Gouda. Gezamenlijk goed voor 2.500 ton boerenkaas „We groeien jaarlijks met onge veer 10 procent", zegt directeur Jac- co Bot. Ook het aantal leden stijgt (weer) met 1 a 2 per jaar. „Vooral hoger opgeleiden in de grote ste den kopen boerenkaas als een soort compensatiegedrag", zegt Annemieke Toersen van de Groe ne Hart Coöperatie. „Dan doen ze in ieder geval iets goeds voor de boer of voor het boerenland. We Boerenkaas als uitweg uit Koos van Wieringen (62) van Kaasboerderij 't Groene Hart in Hoogmade heeft het melkveebedrijf al gro tendeels aan zijn zoon Jack (35) overgedra gen. Hij hielp nog slechts een dag per week mee als hobby. Gedwongen door de la ge melkprijs komt hij sinds kort drie dagen kaas maken. „Als de boerderij achteruit loopt, dan moet je wat. De melkprijs ligt onder de kostprijs van 30 cent. Eerst maakte ik een dag in de week kaas voor een paar res taurants, een winkel en voor de huisver koop. Nu draaien we drie tot vier productie- dagen van elk tien ka zen." Zestig melkkoeien zijn dagelijks goed voor on geveer 1.300 liter melk. Zoon Jack, vijf de generatie kaasma ker, is er verbaasd over hoe snel ze een afnemer hadden ge vonden. „Meestal kom je er niet zomaar ven tussen. Maar Kaashan del Zijerveld in Bode graven kwam kijken en vond ons ambachte lijke bedrijf, met een houten kaastobbe en een kaaspers van een halve eeuw oud, zeer interessant. Zij zoeken kaas met een verhaal." Dat verhaal zit hem voor een deel in de extra maatregelen die Van Wieringen neemt voor de natuur: weide vogelbeheer, uitge steld maaien, botani sche akkerrand en deelname aan het Groene Lintennet werk: een bloemenlint voor het behoud van de bijenstand. streeks van de koe, zonder behandeling. Deze kaas heeft de meeste smaak en kan soms ook in smaak verschillen al naar gelang het voer voor de koeien. Her kenbaar aan het ze gel 'boerenkaas' met voor elke kaas een uniek nummer. Wat is Kaas van de Boerderij? Dat is op de boerderij gemaak te kaas van verhitte of gepasteuriseerde melk. Dat vergemak kelijkt het kaasma ken omdat er geen bacteriën meer inzit ten. Wel is de smaak vlakker. Heeft een ei gen zegel. Daarnaast is er fa- briekskaas, die van gepasteuriseerde, vaak afgeroomde melk gemaakt wordt, die in principe overal vandaan kan komen. Wordt opgelegd in een kaaspakhuis. Irene van de Voort BBZ De Bond voor Boer derij Zuivelbereiders (BZZ) is in 1914 op gericht als reactie op de fabriekskaas, die van afgeroomde melk werd gemaakt. De bond werd opge richt om de echtheid van boerenkaas te be schermen. Er kwa men controlestations om de echtheid te waarborgen. Voorzit ter Van de Voort: „We zien dat de ge schiedenis zich her haalt. Sommige boe ren plegen fraude: ze verhitten de melk en noemen hun kaas toch boerenkaas. De overheid, de Neder landse Voedings en Waren Autoriteit zou dat moeten controle ren, maar dat ge beurt helaas niet." Wat is Boerenkaas? Dat is op de boerde rij gemaakt kaas van eigen, rauwe melk. Melk dus recht door Hans-Paul Andriessen foto Martin Sharrott

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 14