- -m
Kok Marco Jansen kookt sterren van
de hemel met producten uit de buurt
1
Het aanbod is gevarieerd; lopen op Schouwen-Duiveland is nooit saai
SCHOUWEN-DUIVELAND 15
Proeven van 'vuulte' of wandelen
met een kok in de buurt. Wie op
Schouwen-Duiveland kilometers wil
maken, hoeft zich niet te vervelen.
De beste verhalen
over de impact van
dementie
r is nog amper een
stap gezet of het gezel
schap tuurt al naar de
grond waar brandne
tels, paardenbloemen
en madeliefjes ge
noeg zijn om Ed Dijst van de Tuin-
TuurClub uit Dreischor aan het
praten -en vaak ook aan het proe
ven- te krijgen. Dijst: „'Ik ga toch
geen vuulte eten', zeggen mensen
dan." En inderdaad: niets hoeft.
Relaxter wandelen dan met de
TuinTuurClub is eigenlijk niet mo
gelijk.
Hij laat de speenvormige knol
letjes (aha!) van speenkruid zien,
spot parende rouwvliegen op plek
ken waar de rest al lang voorbij is
gehobbeld. Natuurhovenier Dijst,
'stichter' van het Rana Natuur
park in Dreischor, is de aanjager
en onbetwiste kenner van alles
wat groeit en bloeit op deze zater
dagse tocht door Dijkwater. Maar
het is opvallend: wie wil draagt
zijn of haar eigen (kennis)steentje
bij. De één weet alles over de his
torie van het gebied, de ander
heeft jarenlang vleermuizen in de
tuin gehad. Zoveel om je over te
verwonderen tijdens de paar kilo
meter lange tocht. „Je komt altijd
wel interessante dingen tegen on
derweg", is de ervaring van Dijst
na vele kilometers met de club te
hebben afgelegd. „Prachtig",
klinkt het even later genietend als
hij tussen de bomen een wel heel
gul zaaddragende iep ontwaart.
Ook zelf laat Dijst zich keer op
keer verrassen.
Drie jaar geleden zag de Tuin
TuurClub het licht toen zes leden
van de ter ziele gegane kwart
eeuw oude Tuin- en Natuurclub
Schouwen-Duiveland besloten
een doorstart te maken. Sindsdien
trekken zij -de club is inmiddels
14 leden groot- er elke laatste za
terdag van de maand op uit. Bezoe
ken bijzondere tuinen of maken
een wandeling in de natuur. Gra
tis op entreeprijzen en eventueel
horecabezoek na. Nieuwe leden
zijn van harte welkom.
W -fcfrl
C 'i
Het was de kroon op een wande
ling tussen Oosterschelde en Kou-
dekerkse Inlaag onder leiding van
gids Arie Bakker, die -mede door
zijn betrokkenheid bij het Waters
noodmuseum- veel over het ont
staan van het gebied kan vertellen.
Eenmaal terug wachtte de deelne
mers een keur aan lekkere hapjes,
gemaakt met producten uit de di
recte omgeving, zoals zeebaars,
vers geraapte krukels, zure mossel
tjes en molsla ofwel het groen van
de paardenbloem. Gemaakt door
kok Marco Jansen en zijn vriendin
Sandra Passchier. „Heerlijk",
klinkt het her en der. Want Jansen
kan koken. En dat dat op een cam-
pingkookstel ergens op het gras in
de zon wordt gedaan, maakt het
'We willen mensen de
natuur laten beleven.
Adem eens in en
kijk om je heen'
helemaal bijzonder. Het initiatief
is bedoeld om mensen de natuur
te laten beleven, licht Bakker toe.
„Adem eens in en kijk om je heen.
En luister. Dit is één van de weini
ge plekken in Nederland waar je
het verkeer niet hoort." Maar waar
wel een hoop indrukken zijn op te
doen. De karrenvelden, de zeewe
ring en de in de verte gelegen in
ham van de Schelphoek. Bakker is
warm voorstander van behoud
van het huidige gebied. „Wees zui
nig op wat we nu hebben. Kom er
niet aan. Veranderingen dienen
volgens mij, maar dat is persoon
lijk, vooral economische belan
gen." Terwijl er nu zoveel te genie
ten is. Onder meer van het paartje
grauwe kiekendieven, dat allerlei
luchtcapriolen uithaalt. „Daar ko
men mensen voor uit Rotterdam
rijden".
De 'smakelijke wandeling' is de
eerste van een reeks van zes, die
bij voldoende belangstelling wel
licht nog wordt uitgebreid. De
eerstvolgende editie is zondag 5
juni gepland.
In oktober 2015 schreef het AD een verhalenwedstrijd uit rondom het
thema 'dementie'. Uit meer dan 1000 inzendingen zijn de vijfentwintig beste
bijdragen gebundeld in Ik ken jou. Aangrijpende, liefdevolle en soms ook
geestige verhalen van partners, (klein-)kinderen en mantelzorgers over de
gevolgen van dementie.
Bestel nu de bundel Ik ken jou samen met de bestseller Ma van
Hugo Borst voor slechts 17,50. Een prachtig eerbetoon aan alle
dementerenden en de mensen die voor hen zorgen.
BESTEL SNEL VIA
PZC.NL/WEBWINKEL
MAANDAG 2 MEI 2016
Wandelen is een beleving
door Esme Soesman
KHRSm
gEv' or-vT-
Kok Marco Jansen achter de pannen. Links achter hem Arie Bakker, foto's Marieke Mandemaker
Een paar TuinTuurders lopen Dijkwater binnen. Met pet is Ed Dijst
ZIERIKZEE. Pasta van zeewier, stok
brood met brandneteltapenade en
zeekraalboter. Het was smullen
zondag aan de voet van de Plompe
Toren tijdens de eerste 'smakelijke
wandeling' van Natuurmonumen
ten op Schouwen-Duiveland.
Arie Bakker gids
IK KEN
JOU
beste v«rM|en M8,w
i, wen Aa