- -m Kok Marco Jansen kookt sterren van de hemel met producten uit de buurt 1 Het aanbod is gevarieerd; lopen op Schouwen-Duiveland is nooit saai SCHOUWEN-DUIVELAND 15 Proeven van 'vuulte' of wandelen met een kok in de buurt. Wie op Schouwen-Duiveland kilometers wil maken, hoeft zich niet te vervelen. De beste verhalen over de impact van dementie r is nog amper een stap gezet of het gezel schap tuurt al naar de grond waar brandne tels, paardenbloemen en madeliefjes ge noeg zijn om Ed Dijst van de Tuin- TuurClub uit Dreischor aan het praten -en vaak ook aan het proe ven- te krijgen. Dijst: „'Ik ga toch geen vuulte eten', zeggen mensen dan." En inderdaad: niets hoeft. Relaxter wandelen dan met de TuinTuurClub is eigenlijk niet mo gelijk. Hij laat de speenvormige knol letjes (aha!) van speenkruid zien, spot parende rouwvliegen op plek ken waar de rest al lang voorbij is gehobbeld. Natuurhovenier Dijst, 'stichter' van het Rana Natuur park in Dreischor, is de aanjager en onbetwiste kenner van alles wat groeit en bloeit op deze zater dagse tocht door Dijkwater. Maar het is opvallend: wie wil draagt zijn of haar eigen (kennis)steentje bij. De één weet alles over de his torie van het gebied, de ander heeft jarenlang vleermuizen in de tuin gehad. Zoveel om je over te verwonderen tijdens de paar kilo meter lange tocht. „Je komt altijd wel interessante dingen tegen on derweg", is de ervaring van Dijst na vele kilometers met de club te hebben afgelegd. „Prachtig", klinkt het even later genietend als hij tussen de bomen een wel heel gul zaaddragende iep ontwaart. Ook zelf laat Dijst zich keer op keer verrassen. Drie jaar geleden zag de Tuin TuurClub het licht toen zes leden van de ter ziele gegane kwart eeuw oude Tuin- en Natuurclub Schouwen-Duiveland besloten een doorstart te maken. Sindsdien trekken zij -de club is inmiddels 14 leden groot- er elke laatste za terdag van de maand op uit. Bezoe ken bijzondere tuinen of maken een wandeling in de natuur. Gra tis op entreeprijzen en eventueel horecabezoek na. Nieuwe leden zijn van harte welkom. W -fcfrl C 'i Het was de kroon op een wande ling tussen Oosterschelde en Kou- dekerkse Inlaag onder leiding van gids Arie Bakker, die -mede door zijn betrokkenheid bij het Waters noodmuseum- veel over het ont staan van het gebied kan vertellen. Eenmaal terug wachtte de deelne mers een keur aan lekkere hapjes, gemaakt met producten uit de di recte omgeving, zoals zeebaars, vers geraapte krukels, zure mossel tjes en molsla ofwel het groen van de paardenbloem. Gemaakt door kok Marco Jansen en zijn vriendin Sandra Passchier. „Heerlijk", klinkt het her en der. Want Jansen kan koken. En dat dat op een cam- pingkookstel ergens op het gras in de zon wordt gedaan, maakt het 'We willen mensen de natuur laten beleven. Adem eens in en kijk om je heen' helemaal bijzonder. Het initiatief is bedoeld om mensen de natuur te laten beleven, licht Bakker toe. „Adem eens in en kijk om je heen. En luister. Dit is één van de weini ge plekken in Nederland waar je het verkeer niet hoort." Maar waar wel een hoop indrukken zijn op te doen. De karrenvelden, de zeewe ring en de in de verte gelegen in ham van de Schelphoek. Bakker is warm voorstander van behoud van het huidige gebied. „Wees zui nig op wat we nu hebben. Kom er niet aan. Veranderingen dienen volgens mij, maar dat is persoon lijk, vooral economische belan gen." Terwijl er nu zoveel te genie ten is. Onder meer van het paartje grauwe kiekendieven, dat allerlei luchtcapriolen uithaalt. „Daar ko men mensen voor uit Rotterdam rijden". De 'smakelijke wandeling' is de eerste van een reeks van zes, die bij voldoende belangstelling wel licht nog wordt uitgebreid. De eerstvolgende editie is zondag 5 juni gepland. In oktober 2015 schreef het AD een verhalenwedstrijd uit rondom het thema 'dementie'. Uit meer dan 1000 inzendingen zijn de vijfentwintig beste bijdragen gebundeld in Ik ken jou. Aangrijpende, liefdevolle en soms ook geestige verhalen van partners, (klein-)kinderen en mantelzorgers over de gevolgen van dementie. Bestel nu de bundel Ik ken jou samen met de bestseller Ma van Hugo Borst voor slechts 17,50. Een prachtig eerbetoon aan alle dementerenden en de mensen die voor hen zorgen. BESTEL SNEL VIA PZC.NL/WEBWINKEL MAANDAG 2 MEI 2016 Wandelen is een beleving door Esme Soesman KHRSm gEv' or-vT- Kok Marco Jansen achter de pannen. Links achter hem Arie Bakker, foto's Marieke Mandemaker Een paar TuinTuurders lopen Dijkwater binnen. Met pet is Ed Dijst ZIERIKZEE. Pasta van zeewier, stok brood met brandneteltapenade en zeekraalboter. Het was smullen zondag aan de voet van de Plompe Toren tijdens de eerste 'smakelijke wandeling' van Natuurmonumen ten op Schouwen-Duiveland. Arie Bakker gids IK KEN JOU beste v«rM|en M8,w i, wen Aa

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52