949 Bij PLUS houden we van asperges. Daar wordt altijd een beetje duur over gedaan. Hebben ze het over 'de koningin van de groente'. Ze zouden ook goed zijn voor je liefdesleven en zo. Het zal allemaal wel. Die dingen zijn vooral hartstikke lekker. Zeker bij ons vandaan. Wij halen ze namelijk in het Oost-Brabantse Helvoirt, bij de Gebroeders Gubbels. Mannen met een zachte g, die ontzettend zorgvuldig omgaan met hun kindjes (met hun personeel ook trouwens). Want het oogsten is secuur werk. Asperges breken nogal snel. En ze moeten uit hun bedjes zo gauw ze hun kopjes boven de zandbodem uitsteken. Dan zijn ze klaar om te steken en precies hoe we ze in ons land willen hebben: mooi wit. 'Het witte goud', nog zo'n bijnaam. Alsof het een rijkeluisgroente is. Het is waar, de allereerste kistjes gaan op de veiling voor grof geld naar de sterrenrestaurants. Maar nu het seizoen eenmaal goed op gang is, kan iedereen ervan genieten. Helemaal nu de asperges bij PLUS deze week in de aanbieding zijn. Zeg maar gerust bijna te geef. Vers van het Brabantse land. Ze piepen nog een beetje wanneer je ze tegen elkaar wrijft. En bewaard in een vochtige theedoek in de groentela blijven ze een dag of wat sappig en mals. Maar dan moet je ze echt eten. Je kan er alle kanten mee op. Toch kiezen we zelf steeds weer voor de klassieke manier. Met ham, fijngehakte hardgekookte eieren en gesmolten boter. Beetje nootmuskaat erover als je het in huis hebt. En de schillen bewaren natuurlijk, samen met de kontjes en het kookvocht. Maak je zo weer een heerlijke aspergesoep mee. Heb je twee keer een koningsmaal voor geen geld. PLUS Asperges wit A-AA gram

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 10