949
Bij PLUS houden we van asperges.
Daar wordt altijd een beetje duur over
gedaan. Hebben ze het over 'de
koningin van de groente'. Ze zouden
ook goed zijn voor je liefdesleven en zo. Het zal allemaal wel. Die dingen zijn
vooral hartstikke lekker. Zeker bij ons vandaan. Wij halen ze namelijk in
het Oost-Brabantse Helvoirt, bij de Gebroeders Gubbels. Mannen met een
zachte g, die ontzettend zorgvuldig omgaan met hun kindjes (met hun
personeel ook trouwens). Want het oogsten is secuur werk. Asperges breken
nogal snel. En ze moeten uit hun bedjes zo gauw ze hun kopjes boven de
zandbodem uitsteken. Dan zijn ze klaar om te steken en precies hoe we ze
in ons land willen hebben: mooi wit. 'Het witte goud', nog zo'n bijnaam.
Alsof het een rijkeluisgroente is. Het is waar, de allereerste kistjes gaan op de
veiling voor grof geld naar de sterrenrestaurants. Maar nu het seizoen eenmaal
goed op gang is, kan iedereen ervan genieten. Helemaal nu de asperges bij
PLUS deze week in de aanbieding zijn. Zeg maar gerust bijna te geef. Vers van
het Brabantse land. Ze piepen nog een beetje wanneer je ze tegen elkaar
wrijft. En bewaard in een vochtige theedoek in de groentela blijven ze een dag
of wat sappig en mals. Maar dan moet je ze echt eten. Je kan er alle kanten
mee op. Toch kiezen we zelf steeds weer voor de klassieke manier. Met ham,
fijngehakte hardgekookte eieren en gesmolten boter. Beetje nootmuskaat
erover als je het in huis hebt. En de schillen bewaren natuurlijk, samen met de
kontjes en het kookvocht. Maak je zo weer een heerlijke
aspergesoep mee. Heb je twee keer een koningsmaal
voor geen geld.
PLUS Asperges
wit A-AA
gram