Zwin 'Liefst mannetjeskreeft' ZEELAND 11 MARGOT MargotVerhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. eindscore re bestellen in plaats van medium. Mooi bruin gebakken in een zee van hartige jus. De wig vormige frietjes erbij zijn een vondst, want ze werken als lepeltje waarmee je gemakkelijk een sloot jus of half bakje mayo naar binnen kunt kieperen. Paard smaakt wat zoeter en zachter dan rund. Goed gezouten en gepeperd, met een fraai takje geroosterde trostomaatjes. Een fantastische biefstuk. Verder komt er geen groente op tafel, we hadden er een gemengde salade bij moeten bestellen. De aanwezigheid van toetjes is wat schim mig: er is alleen trifle als dessert. Maar we vin den ook appeltaart op de kaart. Appelkruimel- taart van Patisserie Van Eek, die rijk in de ap peltjes zit maar door lange koeling een beetje papperig is geworden. De trifle blijkt geen cake- of koeklaagjes te bevatten maar is qua smaak oké: niet al te zoete mascarponeroom, muntblaadjes en rijpe aardbeien. We willen nog honderd drankjes proberen maar we moe ten weer naar huis. We snappen precies waar om De Biet steevast prijzen pakt als mooiste en beste café. Qua maaltijd stak de paarden biefstuk er met kop en schouders bovenuit. De kaart mag van ons nog duidelijker aangeven wat huisgemaakt is en wat ingekocht. Maar ach, één biertje is twee boterhammen waard. En als die boterham dan belegd is met pulled pork of pastrami, dan zit je goed in De Biet. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit we in Cadzand hele dagen aan de zee en bij het Zwin. Bij slecht weer bezochten we we Sluis met Jantje van Sluis in de toren. We wan delden eens richting Knokke en zochten haaientanden op het strand. Om de dag kre gen we een ijsje bij de Italiaanse ijssalon in het dorp. En soms kwamen er familie of vrienden langs. Ik ruik de zilte lucht nog die daar rond het Zwin hing. Samen met mijn zusje ging ik er zeekraal en lamsoor plukken. Iets wat nu na tuurlijk niet meer mag en kan, maar toen nog wel. We aten dat 's avonds bij de maaltijd. Met zelf gevangen garnaaltjes en roodverbrande ge zichten. Een mooie, smakelijke herinnering. En als ik zeekraal in de winkel zie liggen moet ik daar altijd weer aan denken. Ik roerbak de zeekraal met een uitje en knoflook in de olijfo lie. Ouderwets lekker. „Ik zie dat als zaaien", zegt Scherp. „Om later te kunnen oogsten want op deze manier levert FoodLab straks beter op geleid personeel af waar we dan zelf ook weer profijt van hebben. Om die reden vind ik het ook leuker om ze bij mij in de keuken te ontvangen. Ze zijn even de school uit en dat is goed voor de motivatie." Scherp koos dit keer voor de Oosterscheldekreeft om mee aan de slag te gaan. „Een mooi Zeeuws streekproduct waar je veel mee kunt", zegt hij. „Het is leuk om met de leerlingen verschillende bereidingswij zen uit te proberen en ze die te laten proeven. Hoe smaakt het en wat kan er beter en of anders. Met elkaar kunnen we daar dan over brainstormen." Zelf gebruikt Scherp het liefste mannetjeskreeften. „De vrouw tjes zorgen voor het nageslacht en zij hebben zwarte eitjes in wording, het zogenoemde co- rail, in de kop. Dat verkleurt pas bij langdurig koken rood. Bij mannetjeskreeften gaart dit makkelijker." Overigens kookt hij de kreeft nooit, maar houdt deze tegen de kook aan. „Dat is beter voor de smaak." Hij geeft zijn recept om thuis een Oosterscheldekreeft te be reiden. Reken per persoon een halve kreeft. Bewaar de kreeft van plm. 500 gr. per stuk, in de koelkast onder een vochtige doek. Zo wanen ze zich in win terslaap. Zet een pan met 5 li ter water op en voeg er een glas witte wijn, 1 eetl. chilipe per, 2 eetl. witte peper en 3 eetl. zout aan toe, samen met wat knoflook, tijm, peterselie een fijngesneden ui, prei, ven kel, bleekselderij en een blaad je laurier. Breng het water aan de kook en laat 20 minuten trekken. De smaak van de bouillon moet heel sterk zijn, anders kan de smaak niet door het pantser heen komen. Zeef de groenten en kruiden en laat het geheel nog even koken. Doe de kreeften in een bewe ging met de kop eerst in de ko kende bouillon. Breng heel even aan de kook, zet dan het vuur af en laat de kreeft nog 8 minuten trekken in de bouil lon. Snij de kreeft vanaf de kop doormidden. Tik de scharen en de elleboogjes even open en verwijder de maag uit de kop en het darmkanaal. Ser veer met wat zelfgemaakte mayonaise. Een vakantie in eigen land wordt steeds populairder. Niet alleen om dat er in andere landen van alles aan de hand is wat niet echt bijdraagt aan een vakantiegevoel, maar ook omdat Nederland gewoon heel erg mooi is. Vroeger als kind ging ik altijd in eigen land op vakantie. Sterker nog, we verlieten Zeeland niet eens. De eerste vakanties die ik me kan herinne ren, gingen we altijd naar Cadzand. Mijn vader had een karretje voor achter de auto gemaakt. Mijn moeder pakte de koffers in en met z'n zessen vertrokken we voor twee weken. Eerst gingen we met de boot over. Een avontuur op zich. Daarna zochten we naar het huisje dat we hadden gehuurd. Ik geloof dat we daarmee al een hele dag bezig waren. Vervolgens zaten ZATERDAG 30 APRIL 2016 Foto boven: Café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee. Links: Paardenbiefstuk. foto's Dirk-Jan Gjeltema aven (Prijs/kwaliteit telt dubbel) MIDDELBURG. Mart Scherp heeft in het centrum van Mid delburg een goedlopend restau rant dat zijn naam draagt. Hij werkt er veel en graag met Zeeuwse streekproducten. Om zijn kennis en ervaring te delen met leerlingen van FoodLab Zeeland, geeft hij hen work shops. Dit keer bij hem in de keuken. Mart Scherp voor zijn restaurant in Middelburg, foto Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 43