De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee
10 ZEELAND
ETEN
Dineren in een bruin
café? We durven het
zeker aan in
gastropub De
Gekroonde
Suikerbiet.
Café met Eten. Dat is de no-non-
sense slogan van De Biet in Zie
rikzee. Al sinds 1873 is er een
herberg in dit Café aan de
(Nieuwe) Haven. Verder gaat
het liedje van Vader Abraham
niet op: De Biet is bepaald geen klein café. Na
een verdubbeling en een keukenverbouwing
koken ze hier een flink aantal gerechten, geïn
spireerd door Britse gastropubs. Rond half zes
stappen we een vrolijke VrijMiBo binnen: veel
gelach, muziek, kijken en bekeken worden. Di
rect valt de prachtige antieke bar op, met hout
snijwerk en een fraaie bierpomp. Zo'n hon
derd speciaalbieren hebben ze hier, flesjes mag
je zelf uitschenken. Een fijn spel tussen
schuim en glas, geduld en ongeduld. Je kunt
hier jonge en oude Orval vergelijken en je ver
bazen over 'Black Malts Body Salts Black
Coffee IIPA' van de Deense biergekken van To
01. Verder nog een hele selectie drankjes die je
niet direct verwacht: perencider, ouzo, Mongo-
zo glutenvrij bananenbier en excentrieke soor
ten gin. Maar ook Fritz-stuitercola en fairtrade
bionade. Voor wie na al dat vloeibaars nodig
moet: toiletten zijn een trapje lager. Minderva-
liden kunnen terecht in de wel begaanbare
openbare toiletten, honderd meter verderop.
In het dineergedeelte zijn alle tafeltjes be
zet. Mantelpakjes, giletjes en houthakkershem
den, zeilers, fietstoeristen en locals. Op de
kaart veel robuuste happen voor een solide bo
dempje. Saté, hamburgers, sardientjes uit blik.
Op krijtborden staat fijnzinnigere seizoens-
kost, zoals tarbot en asperges. Publiekstrekker
lijkt mij de hele kip 'Tante Door' met appel
compote. En uiteraard de paardenbiefstuk, stie
kem de reden waarom ik hier ben. Vriendin
nen gilden het uit toen ik zei dat ik paard ging
eten. Een edel dier! Bonfire! Black Beauty! Als
of je een koalabeertje gaat verschalken. Eige
naar Robbert Roggeband: „Het heeft een lichte
shockvalue, vooral na die paardenlasagnaschan-
dalen. Mensen zeggen 'goed dat je er eerlijk
over bent, maar ik zou het nóóit bestellen'. An
deren rijden er voor om."
Reguliere voorgerechten zijn er niet, wel
soep, deelgerechtjes, biethappen en salades.
Op tafel verschijnt een kolenschop met stokvis-
kroketjes van snackhuis Oma Bobs. Zachte
aardappelpuree vermengd met zoutige kabel
jauw. Niet echt vergelijkbaar met de Portugese
bacalhauballetjes, maar knapperig, heet en pri
ma bij de Pale Ale Citra van brouwerij Kees. In
De Biet slijten ze bier van alle bekende Zeeuw
se brouwers en dat adviseren ze erg leuk.
Vriendin lepelt een aardige aspergeroomsoep
naar binnen. Zacht en romig, een tikje flauw,
met aardig wat aspergepuntjes die nog bite
hebben.
Als hoofdmaal kiezen we de vier Burgerlij
ke Miniburgertjes en het paardje. De burgers
hebben wonderlijke namen: Guus Geluk is
gans, eendenlever en honing. Toffe Tofu is Sus-
ke en Wiske-taal voor rode biet, linzen en to
fu. Zeeuws Vet biedt worst, spek en peren-
stroop. En Tonato Vitello combineert tonijn,
kalfstartaar en courgette. Geinig bedacht, maar
de uitvoering is minder. Door het briocheach-
We snappen precies waarom De Biet
steevast prijzen pakt als mooiste en
beste café
tige brood hebben alle burgertjes dezelfde zoe
tigheid, plus een eigen mierzoete saus. Het
worstvlees lijkt meer gesmoord dan gebakken,
ook de tonijn is ver door. De tofu met linzen
heeft wel textuur, de biet kleurt er vrolijk bij.
En gans plus eendenlever is een smakelijke
combi om als hamburger te verwerken. Het is
allemaal netjes verzorgd met ijsbergsla en een
stokje erdoor, maar we missen zuur en knap
pertjes.
Paard! Een gigabiefstuk, die we op advies ra-
HET MENU
WAAR
ZIERIKZEE
DE REKENING
KeesIPA 5,-
Liefmans fruit3,50
Sourcy Blauw2,20
Soep Moment 5,50
Steak 18,50
Burger Actie14,-
Appeltaart3,75
Trifle 5,50
Totaal: 69,95
No-nonsense café aan de h
door Marloes Matthijssen
De Biet heeft tiental
len keuzes om te de
len en te snacken.
Zoals bratwurst
(5,50 euro), broodje
'bal gerucht' (8,50
euro) of charcuterie
met tomatensalsa
(10,50 euro).
Op zondag is er Sun
day Roast, met spa-
reribs (17,50 euro),
steak tartaar (11,50
euro) en procureur
met koffierub (17,50
euro).
Vegetariërs kunnen
behalve voor vis nog
kiezen voor vega-
loempiaatjes (4 eu
ro), bietencarpaccio
(12,50 euro) of een
veggieburger met
kikkererwten en fe
ta (13,50 euro).
Café de Gekroonde
Suikerbiet
Nieuwe Haven 141
•Nieuwe Haven
Verse jus3,-
Stokviskroketjes 7,-
Espresso2,-