De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee 10 ZEELAND ETEN Dineren in een bruin café? We durven het zeker aan in gastropub De Gekroonde Suikerbiet. Café met Eten. Dat is de no-non- sense slogan van De Biet in Zie rikzee. Al sinds 1873 is er een herberg in dit Café aan de (Nieuwe) Haven. Verder gaat het liedje van Vader Abraham niet op: De Biet is bepaald geen klein café. Na een verdubbeling en een keukenverbouwing koken ze hier een flink aantal gerechten, geïn spireerd door Britse gastropubs. Rond half zes stappen we een vrolijke VrijMiBo binnen: veel gelach, muziek, kijken en bekeken worden. Di rect valt de prachtige antieke bar op, met hout snijwerk en een fraaie bierpomp. Zo'n hon derd speciaalbieren hebben ze hier, flesjes mag je zelf uitschenken. Een fijn spel tussen schuim en glas, geduld en ongeduld. Je kunt hier jonge en oude Orval vergelijken en je ver bazen over 'Black Malts Body Salts Black Coffee IIPA' van de Deense biergekken van To 01. Verder nog een hele selectie drankjes die je niet direct verwacht: perencider, ouzo, Mongo- zo glutenvrij bananenbier en excentrieke soor ten gin. Maar ook Fritz-stuitercola en fairtrade bionade. Voor wie na al dat vloeibaars nodig moet: toiletten zijn een trapje lager. Minderva- liden kunnen terecht in de wel begaanbare openbare toiletten, honderd meter verderop. In het dineergedeelte zijn alle tafeltjes be zet. Mantelpakjes, giletjes en houthakkershem den, zeilers, fietstoeristen en locals. Op de kaart veel robuuste happen voor een solide bo dempje. Saté, hamburgers, sardientjes uit blik. Op krijtborden staat fijnzinnigere seizoens- kost, zoals tarbot en asperges. Publiekstrekker lijkt mij de hele kip 'Tante Door' met appel compote. En uiteraard de paardenbiefstuk, stie kem de reden waarom ik hier ben. Vriendin nen gilden het uit toen ik zei dat ik paard ging eten. Een edel dier! Bonfire! Black Beauty! Als of je een koalabeertje gaat verschalken. Eige naar Robbert Roggeband: „Het heeft een lichte shockvalue, vooral na die paardenlasagnaschan- dalen. Mensen zeggen 'goed dat je er eerlijk over bent, maar ik zou het nóóit bestellen'. An deren rijden er voor om." Reguliere voorgerechten zijn er niet, wel soep, deelgerechtjes, biethappen en salades. Op tafel verschijnt een kolenschop met stokvis- kroketjes van snackhuis Oma Bobs. Zachte aardappelpuree vermengd met zoutige kabel jauw. Niet echt vergelijkbaar met de Portugese bacalhauballetjes, maar knapperig, heet en pri ma bij de Pale Ale Citra van brouwerij Kees. In De Biet slijten ze bier van alle bekende Zeeuw se brouwers en dat adviseren ze erg leuk. Vriendin lepelt een aardige aspergeroomsoep naar binnen. Zacht en romig, een tikje flauw, met aardig wat aspergepuntjes die nog bite hebben. Als hoofdmaal kiezen we de vier Burgerlij ke Miniburgertjes en het paardje. De burgers hebben wonderlijke namen: Guus Geluk is gans, eendenlever en honing. Toffe Tofu is Sus- ke en Wiske-taal voor rode biet, linzen en to fu. Zeeuws Vet biedt worst, spek en peren- stroop. En Tonato Vitello combineert tonijn, kalfstartaar en courgette. Geinig bedacht, maar de uitvoering is minder. Door het briocheach- We snappen precies waarom De Biet steevast prijzen pakt als mooiste en beste café tige brood hebben alle burgertjes dezelfde zoe tigheid, plus een eigen mierzoete saus. Het worstvlees lijkt meer gesmoord dan gebakken, ook de tonijn is ver door. De tofu met linzen heeft wel textuur, de biet kleurt er vrolijk bij. En gans plus eendenlever is een smakelijke combi om als hamburger te verwerken. Het is allemaal netjes verzorgd met ijsbergsla en een stokje erdoor, maar we missen zuur en knap pertjes. Paard! Een gigabiefstuk, die we op advies ra- HET MENU WAAR ZIERIKZEE DE REKENING KeesIPA 5,- Liefmans fruit3,50 Sourcy Blauw2,20 Soep Moment 5,50 Steak 18,50 Burger Actie14,- Appeltaart3,75 Trifle 5,50 Totaal: 69,95 No-nonsense café aan de h door Marloes Matthijssen De Biet heeft tiental len keuzes om te de len en te snacken. Zoals bratwurst (5,50 euro), broodje 'bal gerucht' (8,50 euro) of charcuterie met tomatensalsa (10,50 euro). Op zondag is er Sun day Roast, met spa- reribs (17,50 euro), steak tartaar (11,50 euro) en procureur met koffierub (17,50 euro). Vegetariërs kunnen behalve voor vis nog kiezen voor vega- loempiaatjes (4 eu ro), bietencarpaccio (12,50 euro) of een veggieburger met kikkererwten en fe ta (13,50 euro). Café de Gekroonde Suikerbiet Nieuwe Haven 141 •Nieuwe Haven Verse jus3,- Stokviskroketjes 7,- Espresso2,-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 42