20
Derde bod Fnac
op BCC-concern
Meer bedrijven op de fles
Ik koop niet alleen biologisch
eten, dat kan ik niet betalen'
Er is weinig vertrouwen in producenten
van ons voedsel, blijkt uit onderzoek van
de levensmiddelenindustrie.
'Ik ben een
echte
koopjesjager'
'De bedrijven zijn alleen maar
bezig met geld verdienen'
Het Franse Groupe Fnac heeft
een derde en laatste overname
bod uitgebracht op de Britse
elektronicaverkoper Darty, het
moederbedrijf van BCC. Fnac
heeft momenteel 16,5 procent
van de aandelen in handen.
In het eerste kwartaal gingen 2.231 bedrijven failliet, een stijging
met 39 procent op jaarbasis, meldt de Kamer van Koophandel. Win
kelketens als Scapino, Dolcis en Perry Sport gingen op de fles.
Patrick van der Pijl: „'Puur en
vrij' staat er op deze eieren, die
koop ik altijd. Het is een leuke
verpakking, en zo doe je toch
een beetje mee met wat ze van
je willen. Al geloof ik echt niet
dat die kippen lekker vrij heb
ben rondgelopen. Daarvoor
zijn we met te veel mensen en
dieren op aarde.
De bedrijven zijn alleen maar
bezig met geld verdienen. Het
interesseert ze niet of het ook
gezond is wat je binnenkrijgt.
Als je gezond wil eten, moet je
zelf alles bij elkaar scharrelen
op het platteland. Daarom
koop ik maar gewoon wat ik
het lekkerste vind. Deze kip-
pendijtjes bijvoorbeeld. Je kunt
ook een kilo kip krijgen voor 5
euro, maar als je wat meer be
taalt is de kwaliteit vaak ook
beter."
DEN HAAG. Nog geen kwart van de
mensen gelooft dat voedingsbe
drijven eerlijk zijn over de ingre
diënten in hun producten. Meer
dan de helft (55 procent) van de
consumenten vindt dat voedsel te
veel wordt gemanipuleerd.
Levensmiddelenbedrijven
doen bovendien niet genoeg om
hun producten gezond te maken,
vindt een overgroot deel van de
Nederlanders. Ook zetten produ
centen zich volgens consumenten
bij lange na niet genoeg in voor
duurzame productie.
Dat blijkt niet uit een enquête
van de Consumentenbond of
voedselwaakhond Foodwatch,
maar uit onderzoek van de
brancheorganisatie van voedings
bedrijven. De Federatie Neder
landse Levensmiddelen Industrie
(FNLI) liet Motivaction in kaart
brengen hoe het is gesteld met
het vertrouwen in en de waarde
ring van de consumenten.
Niet zo best dus. En dat ver
baast directeur Philip den Ouden
van de FNLI nauwelijks. „Er wordt
veel over ons gezegd en geschre
ven, niet altijd in positieve zin."
Hij vindt het zorgelijk dat consu
menten zo weinig vertrouwen
hebben in de producenten van
hun eten. „Het is niet goed dat de
grootste en belangrijkste indus
trie van Nederland weinig waarde
ring krijgt. Daar moeten we aan
gaan werken."
Er ligt een flinke opgave voor
de bedrijven, zegt Hans van Trijp,
hoogleraar consumentengedrag
aan de Universiteit van Wagenin-
gen. „Het is niet goed als zoiets be
langrijks als ons voedsel voortdu
rend ter discussie staat. En het is
ook niet helemaal terecht, want
het gros van het voedsel is gewel
dig veilig. Maar soms gaat er iets
mis, en dat schendt het vertrou
wen in de hele industrie."
Gesjoemel met vlees bijvoor
beeld. Of levensmiddelen die ont
maskerd worden als heel wat min
der gezond of duurzaam dan hun
glimmende verpakkingen suggere
ren. Ook lijkt het wantrouwen te
groeien tegen E-nummers en an
dere vage ingrediëntenaanduidin
gen.
Als levensmiddelenbedrijven
het vertrouwen van consumenten
willen terugwinnen, moeten ze
eerlijk vertellen wat er in hun ver
pakkingen zit, zegt Van Trijp.
„Geen plaatjes van verse druiven
als in het sap alleen maar kunst
matige geur- en smaakstoffen zit
ten. Geen vrolijke varkens in de
modder als die dieren in werkelijk
heid nooit buiten komen. De illu
sie dat levensmiddelenproductie
een ambachtelijke bezigheid is,
moet je niet in stand willen hou
den. Want dat is het niet. Dat kan
niet met de enorme hoeveelheden
die ze produceren."
Al laten consumenten zich vol
gens Van Trijp ook veel te makke
lijk door die nostalgische fatjade
bedwelmen. „Hun verontwaardi
ging is niet altijd terecht. Als je
een pak sap koopt voor 99 cent,
kun je niet verwachten dat het am
bachtelijk, gezond en duurzaam
gemaakt is."
Ivo Blom: „Ik kijk graag
naar consumentenpro
gramma's als Kassa en
Radar; elke keer verbaas
ik me weer over de
schurkachtigheid van
producenten. Daarom
let ik bijvoorbeeld niet
op groene vinkjes. Die
zijn kolder. Ik koop
maar gewoon wat ik het
lekkerste vind. Brood
voor mezelf haal ik bij
de bakker, dat voor m'n
vrouw bij Albert Heijn.
Ik ben een echte koop
jesjager; voor aanbiedin
gen ga ik elke week
naar AH, Jumbo en Dirk
van den Broek. Met cho
colade ben ik wel strikt.
Ik koop alleen Tony's
Chocolonely. Omdat ik
weet dat het van ver
trouwde cacaoboeren
komt. Ik heb daar wel
eens een uitzending
over gezien. Maar ook
omdat ik die de lekker
ste vind."
Marijke Moerer: „Vooral met
vlees ben ik erg kritisch. Ik
koop alleen biologisch. Vanwe
ge het slechte leven dat dieren
in de bio-industrie hebben,
maar ook voor mijn eigen ge
zondheid. Je weet niet wat
voor rommel die plofkippen al
lemaal binnenkrijgen. Als op
een product staat dat het biolo
gisch is, geloof ik wel dat het
goed is.
Je kunt niet alles in twijfel trek
ken. Maar ik koop niet alleen
biologisch eten, dat kan ik niet
betalen. Wel drink ik bijvoor
beeld in plaats van melk soja-
melk. Voor de gezondheid van
mijn man, die aan zijn choleste
rol moet werken. Het schijnt
ook beter te zijn voor het mi
lieu. Zo probeer ik op mijn ei
gen vierkante meter zelf maar
een beetje verschil te maken."
Economie
Zorgen om wat
op ons bord ligt
door Annemieke van Dongen
foto's Frank de Roo