ZEELAND 8 8? KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Componist en solist Stefan Knuijt uit Nieuw en Sint Joosland speelt de tuba bij de Marinierskapel. Daarnaast is de conservatoriumstudent lid van het koperkwintet Pelgrim Brass. Met die groep treedt hij zondag op in Ellesdiek. door sharon van oost Op mijn verlanglijstje staafde bekende trompettist Erik Vloeimans Bijzonder podium „De Zeeuwse Concertzaal in Middelburg vind ik een hele bijzondere zaal. Als muzi kant, maar zeker ook als bezoeker. Het is het grootste podium van de provincie, heeft de allure van een concertzaal in de grote stad. Als je van muziekoptredens houdt, raad ik de Zeeuwse Concertzaal ze ker aan. En toch vind ik een klein kerkje, zoals 't Kerkje van Ellesdiek, waar ik bin nenkort met Pelgrim Brass speel, ook een mooie plek om een optreden te bezoeken, of om zelf op te treden. Zo'n ruimte spreekt tot de verbeelding. Het is veel compacter dan een concertzaal. Dat zorgt voor een intieme sfeer. De akoestiek is er goed, je hoeft minder te doen om mooi ge luid te produceren. Op de een of andere manier klinkt alles beter in een kerk, vooral een orgel. We hebben er zelfs een cd opgenomen, in het Rotterdamse Delfs- haven. Het meest bijzondere podium waar ik zelf heb gestaan? Dat was in Amsterdam, vorig jaar op het Grachtenfestival, wat on derdeel van SAIL is. We maakten daar muziek vanaf een Russisch zeilschip. Een van de grootste ter wereld, heb ik me la ten vertellen. Niet in Zeeland, maar zeker een aanrader om eens te bezoeken. Hier hebben we ook een soort SAIL, maar dat valt toch een beetje in het niet bij wat er elk jaar in Amsterdam gebeurt. Hope lijk worden er nu geen Zeeuwen boos op me." Mooiste plek „Zeeland in haar geheel eigenlijk. De rust van de provincie vind ik heerlijk. Ik moet er echt niet aan denken om in een grote stad te wonen. Als ik moet kiezen vind ik het strand de fijnste plek om naartoe te gaan. Ik wandel regelmatig over de boule vard in Vlissingen, maar daar is het, voor al in het hoogseizoen erg druk. Op zo'n moment ga ik ook graag naar het strand bij Vrouwenpolder. Dat is mooi en heel uitgestrekt, het is er ook wat rustiger." Mooie fietstocht „Ik fiets regelmatig. Een aanrader is een rondje om het Veerse Meer. Je hebt het water, strand, maar ook stukjes bos." Museum „Ik ga eigenlijk niet zo vaak naar musea in Zeeland. Maar onlangs ben ik een keer in het Polderhuis in Westkapelle geweest. Daar leer je van alles over het bombarde ment dat daar plaatsvond. Er staan veel spullen uit die tijd. Dat museum is de moeite waard." Orkest „Het Zeeuws Orkest is het enige symfo nieorkest van Zeeland, dat maakt het wel bijzonder. Er komen goede musici van daan. Neem Niels Meliefste bijvoorbeeld, hij doet slagwerk en is echt een talent. Als ik buiten de provinciegrenzen kijk, vind ik dat het Rotterdams Filharmo nisch Orkest heel mooi werk levert. Dat zijn stuk voor stuk goede muzikanten. Ik vind ook hun zaal, De Doelen, erg mooi. Zo groot ook. Ik heb daar vaak mogen spelen, dat blijft erg bijzonder." Samenwerken „Pelgrim Brass werkt regelmatig samen met andere artiesten. Zo namen we bij voorbeeld een cd op met trompettist André Heuvelman en organist Gerard van der Zijden van de Pelgrimfatherskerk in Rotterdam. Op mijn verlanglijstje staat de bekende trompettist Erik Vloei mans. Ik vind hem erg goed." Op zondag 24 april speelt Pelgrim Brass in 't Kerkje van Ellesdiek. Het ensemble bestaat uit Bas Duister (trompet), Ferdi Seelbach (trompet), Harry Stens (hoorn), Alejandro Luque Belmonte (trombone) en Stefan Knuijt (tuba). Zij zullen voorna melijk werk van de cd 'Organic Bass' uit voeren. De middag begint om 14.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 8,00. Wie wil reserveren kan e-mailen naar reserveer ellesdiek.nl of bellen naar 0113- 612681. Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormali ge huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Indische eieren De buitenlandse keu kens zijn niet bijs ter goed vertegen woordigd in Wan- née's beroemde kookboek. Met uitzondering dan van de Indonesische - toen nog Indi sche - keuken. Tientallen smakelijke, niet te ingewikkel de recepten tref je aan 'voor moeders en vrouwen die na enige tropenjaren, thuis wel eens een gerecht willen eten dat hen aan de tropen herin nert'. Bij het lezen van die zin hóór ik de Polygoonstem van Philip Bloemendal en een vleugje misplaatste heimwee naar tempo doeloe waait naar binnen. Aan de slag dan maar, met een eiergerecht, te- lor in het Maleis. Het eindre sultaat viel niet tegen: heerlij ke zachtgekookte eitjes in een geurige gebonden saus. Ik be- Toen moest je echt naar de toko, of je slag slaan op de jaarlijkse pasar malam ken dat ik, ter verfijning van dit recept, even leentjebuur speelde bij die andere groot heid van de koloniale keu ken: Beb (Elisabeth) Vuyk. Haar Groot Indonesisch kook boek geldt nog steeds als hét standaardwerk. Wij hebben het tegenwoordig makkelijk; vrijwel alle benodigde krui den en specerijen zijn te koop in de plaatselijke supermarkt. Soms onder een andere naam, die staat er dan tussen haakjes achter. Dat was in de tijd van Wannée wel anders; toen moest je echt naar de toko, of je slag slaan op de jaarlijkse pasar malam. TELOR (EIEREN) BESENGEK Donderdag 21 april 2016 OP DE EEN OF ANDERE MANIER KLINKT ALLES BETER IN EEN Stefan Knuijt: „De rust van de provincie vind ik heerlijk. Ik moet er echt niet aan denken om in een gro te stad te wonen." FOTO VALERIE VERBAAN 6 eieren, medium; 2 el zon nebloemolie; 2 dl kokos- cream (pakje); 2 dl kippen bouillon; zout; I el gehakt peterselieblad. Kruidenmengsel: I grote witte ui en I teen knoflook, in stukken; I el sambal tera- si (vervang door I el sam bal oelek en 2 ansjovisfi lets); I tl witte suiker; 2 tl ketoembar (gemalen ko rianderzaad) stukje verse gemberwortel ca. 2,5 cm; I tl koenjit (geelwortel); 4 geroosterde macadamiano- ten. Maal alle ingrediënten voor het kruidenmengsel in keu kenmachine of mengbeker met staafmixer tot een pas ta. Verhit olie in wok en bak hierin al roerend krui denmengsel tot het lekker gaat geuren. Voeg bouillon en kokoscream toe en laat iets inkoken. Proef saus en breng op smaak met zout. Kook eieren in kokend wa ter met zout in 4 minuten zacht. Laat schrikken in koud water en iets afkoe len. Pel ze voorzichtig, ze moeten heel blijven! Leg ei eren in saus, bestrooi met zout en laat 10 minuten zacht mee pruttelen, hal verwege voorzichtig omke ren. Bestrooi met peterse lie en serveer met witte rijst of brood. Drank: een fris pilsje, koude chardon- nay of groene thee. Tip: lekker bij nasi of als onderdeel van de rijsttafel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60