ZEELAND
8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Componist en solist Stefan Knuijt uit Nieuw en Sint Joosland
speelt de tuba bij de Marinierskapel. Daarnaast is de
conservatoriumstudent lid van het koperkwintet Pelgrim Brass.
Met die groep treedt hij zondag op in Ellesdiek. door sharon van oost
Op mijn
verlanglijstje
staafde bekende
trompettist Erik
Vloeimans
Bijzonder podium
„De Zeeuwse Concertzaal in Middelburg
vind ik een hele bijzondere zaal. Als muzi
kant, maar zeker ook als bezoeker. Het is
het grootste podium van de provincie,
heeft de allure van een concertzaal in de
grote stad. Als je van muziekoptredens
houdt, raad ik de Zeeuwse Concertzaal ze
ker aan. En toch vind ik een klein kerkje,
zoals 't Kerkje van Ellesdiek, waar ik bin
nenkort met Pelgrim Brass speel, ook een
mooie plek om een optreden te bezoeken,
of om zelf op te treden. Zo'n ruimte
spreekt tot de verbeelding. Het is veel
compacter dan een concertzaal. Dat zorgt
voor een intieme sfeer. De akoestiek is er
goed, je hoeft minder te doen om mooi ge
luid te produceren. Op de een of andere
manier klinkt alles beter in een kerk,
vooral een orgel. We hebben er zelfs een
cd opgenomen, in het Rotterdamse Delfs-
haven.
Het meest bijzondere podium waar ik
zelf heb gestaan? Dat was in Amsterdam,
vorig jaar op het Grachtenfestival, wat on
derdeel van SAIL is. We maakten daar
muziek vanaf een Russisch zeilschip. Een
van de grootste ter wereld, heb ik me la
ten vertellen. Niet in Zeeland, maar zeker
een aanrader om eens te bezoeken. Hier
hebben we ook een soort SAIL, maar dat
valt toch een beetje in het niet bij wat
er elk jaar in Amsterdam gebeurt. Hope
lijk worden er nu geen Zeeuwen boos op
me."
Mooiste plek
„Zeeland in haar geheel eigenlijk. De rust
van de provincie vind ik heerlijk. Ik moet
er echt niet aan denken om in een grote
stad te wonen. Als ik moet kiezen vind ik
het strand de fijnste plek om naartoe te
gaan. Ik wandel regelmatig over de boule
vard in Vlissingen, maar daar is het, voor
al in het hoogseizoen erg druk. Op zo'n
moment ga ik ook graag naar het strand
bij Vrouwenpolder. Dat is mooi en heel
uitgestrekt, het is er ook wat rustiger."
Mooie fietstocht
„Ik fiets regelmatig. Een aanrader is een
rondje om het Veerse Meer. Je hebt het
water, strand, maar ook stukjes bos."
Museum
„Ik ga eigenlijk niet zo vaak naar musea
in Zeeland. Maar onlangs ben ik een keer
in het Polderhuis in Westkapelle geweest.
Daar leer je van alles over het bombarde
ment dat daar plaatsvond. Er staan veel
spullen uit die tijd. Dat museum is de
moeite waard."
Orkest
„Het Zeeuws Orkest is het enige symfo
nieorkest van Zeeland, dat maakt het wel
bijzonder. Er komen goede musici van
daan. Neem Niels Meliefste bijvoorbeeld,
hij doet slagwerk en is echt een talent.
Als ik buiten de provinciegrenzen kijk,
vind ik dat het Rotterdams Filharmo
nisch Orkest heel mooi werk levert. Dat
zijn stuk voor stuk goede muzikanten. Ik
vind ook hun zaal, De Doelen, erg mooi.
Zo groot ook. Ik heb daar vaak mogen
spelen, dat blijft erg bijzonder."
Samenwerken
„Pelgrim Brass werkt regelmatig samen
met andere artiesten. Zo namen we bij
voorbeeld een cd op met trompettist
André Heuvelman en organist Gerard
van der Zijden van de Pelgrimfatherskerk
in Rotterdam. Op mijn verlanglijstje
staat de bekende trompettist Erik Vloei
mans. Ik vind hem erg goed."
Op zondag 24 april speelt Pelgrim Brass
in 't Kerkje van Ellesdiek. Het ensemble
bestaat uit Bas Duister (trompet), Ferdi
Seelbach (trompet), Harry Stens (hoorn),
Alejandro Luque Belmonte (trombone)
en Stefan Knuijt (tuba). Zij zullen voorna
melijk werk van de cd 'Organic Bass' uit
voeren. De middag begint om 14.30 uur.
De toegangsprijs bedraagt 8,00. Wie wil
reserveren kan e-mailen naar reserveer
ellesdiek.nl of bellen naar 0113- 612681.
Wie is er niet opgegroeid met
de Wannéekookboeken? 106
jaar na de eerste editie van
dit handboek van de voormali
ge huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Indische
eieren
De buitenlandse keu
kens zijn niet bijs
ter goed vertegen
woordigd in Wan-
née's beroemde kookboek.
Met uitzondering dan van de
Indonesische - toen nog Indi
sche - keuken. Tientallen
smakelijke, niet te ingewikkel
de recepten tref je aan 'voor
moeders en vrouwen die na
enige tropenjaren, thuis wel
eens een gerecht willen eten
dat hen aan de tropen herin
nert'. Bij het lezen van die zin
hóór ik de Polygoonstem van
Philip Bloemendal en een
vleugje misplaatste heimwee
naar tempo doeloe waait
naar binnen. Aan de slag dan
maar, met een eiergerecht, te-
lor in het Maleis. Het eindre
sultaat viel niet tegen: heerlij
ke zachtgekookte eitjes in een
geurige gebonden saus. Ik be-
Toen moest je echt naar de
toko, of je slag slaan op de
jaarlijkse pasar malam
ken dat ik, ter verfijning van
dit recept, even leentjebuur
speelde bij die andere groot
heid van de koloniale keu
ken: Beb (Elisabeth) Vuyk.
Haar Groot Indonesisch kook
boek geldt nog steeds als hét
standaardwerk. Wij hebben
het tegenwoordig makkelijk;
vrijwel alle benodigde krui
den en specerijen zijn te koop
in de plaatselijke supermarkt.
Soms onder een andere
naam, die staat er dan tussen
haakjes achter. Dat was in de
tijd van Wannée wel anders;
toen moest je echt naar de
toko, of je slag slaan op de
jaarlijkse pasar malam.
TELOR
(EIEREN)
BESENGEK
Donderdag 21 april 2016
OP
DE EEN OF ANDERE MANIER KLINKT
ALLES BETER IN EEN
Stefan Knuijt: „De
rust van de provincie
vind ik heerlijk. Ik
moet er echt niet aan
denken om in een gro
te stad te wonen."
FOTO VALERIE VERBAAN
6 eieren, medium; 2 el zon
nebloemolie; 2 dl kokos-
cream (pakje); 2 dl kippen
bouillon; zout; I el gehakt
peterselieblad.
Kruidenmengsel: I grote
witte ui en I teen knoflook,
in stukken; I el sambal tera-
si (vervang door I el sam
bal oelek en 2 ansjovisfi
lets); I tl witte suiker; 2 tl
ketoembar (gemalen ko
rianderzaad) stukje verse
gemberwortel ca. 2,5 cm;
I tl koenjit (geelwortel); 4
geroosterde macadamiano-
ten.
Maal alle ingrediënten voor
het kruidenmengsel in keu
kenmachine of mengbeker
met staafmixer tot een pas
ta. Verhit olie in wok en
bak hierin al roerend krui
denmengsel tot het lekker
gaat geuren. Voeg bouillon
en kokoscream toe en laat
iets inkoken. Proef saus en
breng op smaak met zout.
Kook eieren in kokend wa
ter met zout in 4 minuten
zacht. Laat schrikken in
koud water en iets afkoe
len. Pel ze voorzichtig, ze
moeten heel blijven! Leg ei
eren in saus, bestrooi met
zout en laat 10 minuten
zacht mee pruttelen, hal
verwege voorzichtig omke
ren. Bestrooi met peterse
lie en serveer met witte
rijst of brood. Drank: een
fris pilsje, koude chardon-
nay of groene thee.
Tip: lekker bij nasi of als
onderdeel van de rijsttafel.