8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Marianne Boer is uitvoerend concertpianist. Ze combineert dit met
het docentschap aan het conservatorium van Amsterdam. Eerder gaf
zij les aan het UCR. Ze groeide op in Vlissingen, waardoor ze een
speciale band met Zeeland heeft. 8? door sharon van oost
Als ik aan de
Boulevard denk,
denk ik aan de
huisgemaakte
frieten van mijn
tante
Pianisten
„Ik heb veel bewondering voor de Poolse
pianist Krystian Zimmermann. Voor mij
hoort hij tot de allerbesten. Net als Mart
ha Argerich uit Argentinië. Deze mensen
reizen de wereld rond om hun pianokun
sten te vertonen, dat is niet voor veel mu
zikanten weggelegd. Maar ook dichterbij
huis zit talent. Neem nu mijn Zeeuwse
collega Hannes Minnaar. Hij speelt ont
zettend mooi piano, heeft een mooi reper
toire en werkt op een heel integere ma
nier aan zijn carrière. Daar kom je vol
gens mij het verst mee."
Bijzonder optreden
„Zo'n twee jaar geleden bezocht ik een
concert van Krystian Zimmermann in Het
Concertgebouw in Amsterdam. Hij stond
daar in het kader van de serie Meesterpia-
nisten. Sowieso een aanrader als je van
klassieke pianomuziek houdt. Elk jaar tre
den er een aantal heel goede pianisten op
binnen de serie. Mijn meest bijzondere,
Zeeuwse herinnering gaat terug naar het
Festival Nieuwe Muziek dat van 1976 tot
2003 werd georganiseerd in Middelburg.
In het begin was dat een van de weinige
Nederlandse, of misschien wel Europese
plekken waar zoveel nieuwe dingen sa
menkwamen. Er werd flink op los geëxpe
rimenteerd. Dat heeft Ad van 't Veer, de
drijvende kracht achter het festival, maar
mooi voor elkaar gekregen."
Concertzaal
„Ik heb op veel Zeeuwse podia gestaan,
maar de Zeeuwse Concertzaal in Middel
burg vind ik het meest bijzonder. Er heb
ben veel grootheden opgetreden, de zaal
heeft daardoor een rijke geschiedenis. En
de akoestiek is er prachtig. Maar, Het
Concertgebouw in Amsterdam spant toch
wel de kroon. Ik mag volgende week een
lunchconcert geven in de Kleine Zaal.
Wauw, wat kijk ik daar naar uit."
Mooie plek
„Als ik in Zeeland ben, wandel ik graag
langs het strand van Dishoek. Ik ben op
gegroeid in Vlissingen en heb speciale
herinneringen aan dat stuk strand. We
gingen er vroeger vaak naartoe. Net als
naar de boulevard trouwens. Als ik aan
die plek denk, denk ik aan de huisge
maakte frieten van mijn tante, die daar
woont."
Museum
„Ik was laatst in het Zeeuws maritiem
muZEEum. Daar hoor je niet zo vaak
over, maar je leert er zoveel over de
Zeeuwse historie op het water. Over
Michiel de Ruyter bijvoorbeeld. De collec
ties zijn heel uitgebreid. Het is niet voor
niks dat de cast van de film daar heeft
rondgelopen om inspiratie op te doen en
te leren. Het is eigenlijk het Scheepvaart
museum van Amsterdam in het klein, en
dat is een compliment."
Restaurant
„Ik raad De Kleine Toren van Baarland
aan. Een klein geheim, want helemaal
niet zo bekend, volgens mij. Het restau
rant zit in een oude kerk, er hangt daar
door een bijzondere sfeer. Een tijdje gele
den heb ik er uitgebreid gedineerd. Er
heerst een heel fijne sfeer. Ook heb ik goe
de herinneringen aan het Middelburgse
Sint John, gelegen aan de oude, gerestau
reerde Vismarkt. Toen ik een jaar of vijf
tien was kocht ik er het meest fantas
tische yoghurtijs. Volgens mij kan je dat
er nog steeds krijgen."
Op zaterdag 16 april verzorgt Marianne
Boer een masterclass piano in 't Speel-
huus in Ter Reede Vlissingen.
Van 14.00 uur tot 17.30 uur kan het pu
bliek voor vijf euro kennismaken met
Boers pianotechnische- en muzikale in
zichten.
Wie is er niet opgegroeid met
de Wannéekookboeken? 106
jaar na de eerste editie van
dit handboek van de voormali
ge huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Goudse
kaasquiche
Quiche klinkt zo
Frans als oeh-la-la
maar komt van
het oud-Duitse Ki-
schen, wat koek
betekende. Best logisch want
deze hartige taarten ontston
den in Elzas-Lotharingen, het
grensgebied dat eeuwenlang
dan weer tot Duitsland, dan
weer tot Frankrijk behoorde.
Wannée heeft weinig met qui
ches, des te meer met pas
teien. Hele bouwwerken
(vol-au-vents) worden ge
maakt, waarbij bladerdeeg de
basis vormt. Uiteraard bevat
haar kookboek een recept om
het bewerkelijke laagjesdeeg
zelf te maken. Veel heb je
niet nodig, behalve veel ge
duld en een koude werkomge
ving, wat in die koelkastloze
tijden best een beperkende
factor was. 'Ingrediënten:
Wannée heeft weinig
met quiches, des te meer
met pasteien
bloem, zout, koud water en
koude boter of kalfsniervet.
Deeglap drie keer in drieën
vouwen, terugkoelen en weer
uitrollen, dan in vieren gevou
wen lang laten rusten. Vlak
voor gebruik op gewenste dik
te uitrollen, vorm ermee be
kleden en bijvoorbeeld vullen
met ragout van kalfsnieren
en rundvlees, afbakken onder
een dekseltje van deeg.' Pff,
wat een werk. Mijn minder
bewerkelijke oer-Hollandse
versie is altijd een succes.
Met vrijwel dezelfde basisin
grediënten maak je de knap
perige bodem voor deze kaas
quiche in een handomdraai.
GOUDSE
KAASQUICHE
Donderdag 14 april 2016
yoghurtijs bij sint john
GOEDE HERINNERINGEN AAN HET
Marianne Boer:
„Mijn meest bijzonde
re, Zeeuwse herinne
ring gaat terug naar
het Festival Nieuwe
Muziek, dat van 1976
tot 2003 werd georga
niseerd in Middel
burg."
FOTO MAARTEN BRANTE
Voor 10 tot 12 punten
Bodem: 250 gram bloem;
125 gram koude roombo
ter; 75 cl ijskoud water;
snuf zout. Vulling; I eetle
pel olijfolie; 150 gram ma
gere spekreepjes, liefst bio
logisch; I grote, zoete, wit
te ui; 4 eieren; 2,5 dl slag
room; 250 gram geraspte
kaas (mix van belegen en
oude Goudse); zout en
versgemalen peper; noot
muskaat, versgeraspt;
I eetlepel paneermeel.
Springvorm, 26 cm
Meng zout door bloem.
Snij boter in piepkleine
blokjes, zeef bloem erover.
Meng goed en voeg koud
water toe. Kneed heel kort
met koele handen, vorm
deeg tot bal. Verpak in
plasticfolie en leg minstens
half uur in koelkast.
Verwarm oven voor op
200 graden. Halveer ui in
lengterichting en snij in
dunne halve ringen. Verhit
olie in koekenpan, voeg
spekreepjes toe en bak
knapperig. Schep uit pan
en bak in overgebleven vet
uienringen rustig roerend
tot ze goudbruin kleuren.
Kruid met zout en peper.
Vet springvorm (of quiche-
vorm van aardewerk) in
met boter. Klop eieren in
mengkom los met room,
kruid met zout, ruim peper
en nootmuskaat. Meng ge
raspte kaas er doorheen.
Rol deeg uit tot dunne lap,
bekleed hiermee bakvorm,
zorg voor een opstaande
deegrand van ca. 2,5 cm.
Bestrooi bodem met pa
neermeel, verdeel gebak
ken spek en ui erover.
Stort hierop kaasmengsel.
Plaats taart net onder het
midden in oven, draai te
rug naar 180 graden
Bak in ca. I uur mooi bruin
en gaar. Check tussentijds,
wordt bovenkant te bruin,
afdekken met aluminiumfo
lie. Laat buiten oven 5 mi
nuten rusten, neem spring-
vormring eraf, laat iets af
koelen op taartrooster. Ver
deel in punten en serveer
lauwwarm.