8 8? KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Marianne Boer is uitvoerend concertpianist. Ze combineert dit met het docentschap aan het conservatorium van Amsterdam. Eerder gaf zij les aan het UCR. Ze groeide op in Vlissingen, waardoor ze een speciale band met Zeeland heeft. 8? door sharon van oost Als ik aan de Boulevard denk, denk ik aan de huisgemaakte frieten van mijn tante Pianisten „Ik heb veel bewondering voor de Poolse pianist Krystian Zimmermann. Voor mij hoort hij tot de allerbesten. Net als Mart ha Argerich uit Argentinië. Deze mensen reizen de wereld rond om hun pianokun sten te vertonen, dat is niet voor veel mu zikanten weggelegd. Maar ook dichterbij huis zit talent. Neem nu mijn Zeeuwse collega Hannes Minnaar. Hij speelt ont zettend mooi piano, heeft een mooi reper toire en werkt op een heel integere ma nier aan zijn carrière. Daar kom je vol gens mij het verst mee." Bijzonder optreden „Zo'n twee jaar geleden bezocht ik een concert van Krystian Zimmermann in Het Concertgebouw in Amsterdam. Hij stond daar in het kader van de serie Meesterpia- nisten. Sowieso een aanrader als je van klassieke pianomuziek houdt. Elk jaar tre den er een aantal heel goede pianisten op binnen de serie. Mijn meest bijzondere, Zeeuwse herinnering gaat terug naar het Festival Nieuwe Muziek dat van 1976 tot 2003 werd georganiseerd in Middelburg. In het begin was dat een van de weinige Nederlandse, of misschien wel Europese plekken waar zoveel nieuwe dingen sa menkwamen. Er werd flink op los geëxpe rimenteerd. Dat heeft Ad van 't Veer, de drijvende kracht achter het festival, maar mooi voor elkaar gekregen." Concertzaal „Ik heb op veel Zeeuwse podia gestaan, maar de Zeeuwse Concertzaal in Middel burg vind ik het meest bijzonder. Er heb ben veel grootheden opgetreden, de zaal heeft daardoor een rijke geschiedenis. En de akoestiek is er prachtig. Maar, Het Concertgebouw in Amsterdam spant toch wel de kroon. Ik mag volgende week een lunchconcert geven in de Kleine Zaal. Wauw, wat kijk ik daar naar uit." Mooie plek „Als ik in Zeeland ben, wandel ik graag langs het strand van Dishoek. Ik ben op gegroeid in Vlissingen en heb speciale herinneringen aan dat stuk strand. We gingen er vroeger vaak naartoe. Net als naar de boulevard trouwens. Als ik aan die plek denk, denk ik aan de huisge maakte frieten van mijn tante, die daar woont." Museum „Ik was laatst in het Zeeuws maritiem muZEEum. Daar hoor je niet zo vaak over, maar je leert er zoveel over de Zeeuwse historie op het water. Over Michiel de Ruyter bijvoorbeeld. De collec ties zijn heel uitgebreid. Het is niet voor niks dat de cast van de film daar heeft rondgelopen om inspiratie op te doen en te leren. Het is eigenlijk het Scheepvaart museum van Amsterdam in het klein, en dat is een compliment." Restaurant „Ik raad De Kleine Toren van Baarland aan. Een klein geheim, want helemaal niet zo bekend, volgens mij. Het restau rant zit in een oude kerk, er hangt daar door een bijzondere sfeer. Een tijdje gele den heb ik er uitgebreid gedineerd. Er heerst een heel fijne sfeer. Ook heb ik goe de herinneringen aan het Middelburgse Sint John, gelegen aan de oude, gerestau reerde Vismarkt. Toen ik een jaar of vijf tien was kocht ik er het meest fantas tische yoghurtijs. Volgens mij kan je dat er nog steeds krijgen." Op zaterdag 16 april verzorgt Marianne Boer een masterclass piano in 't Speel- huus in Ter Reede Vlissingen. Van 14.00 uur tot 17.30 uur kan het pu bliek voor vijf euro kennismaken met Boers pianotechnische- en muzikale in zichten. Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormali ge huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Goudse kaasquiche Quiche klinkt zo Frans als oeh-la-la maar komt van het oud-Duitse Ki- schen, wat koek betekende. Best logisch want deze hartige taarten ontston den in Elzas-Lotharingen, het grensgebied dat eeuwenlang dan weer tot Duitsland, dan weer tot Frankrijk behoorde. Wannée heeft weinig met qui ches, des te meer met pas teien. Hele bouwwerken (vol-au-vents) worden ge maakt, waarbij bladerdeeg de basis vormt. Uiteraard bevat haar kookboek een recept om het bewerkelijke laagjesdeeg zelf te maken. Veel heb je niet nodig, behalve veel ge duld en een koude werkomge ving, wat in die koelkastloze tijden best een beperkende factor was. 'Ingrediënten: Wannée heeft weinig met quiches, des te meer met pasteien bloem, zout, koud water en koude boter of kalfsniervet. Deeglap drie keer in drieën vouwen, terugkoelen en weer uitrollen, dan in vieren gevou wen lang laten rusten. Vlak voor gebruik op gewenste dik te uitrollen, vorm ermee be kleden en bijvoorbeeld vullen met ragout van kalfsnieren en rundvlees, afbakken onder een dekseltje van deeg.' Pff, wat een werk. Mijn minder bewerkelijke oer-Hollandse versie is altijd een succes. Met vrijwel dezelfde basisin grediënten maak je de knap perige bodem voor deze kaas quiche in een handomdraai. GOUDSE KAASQUICHE Donderdag 14 april 2016 yoghurtijs bij sint john GOEDE HERINNERINGEN AAN HET Marianne Boer: „Mijn meest bijzonde re, Zeeuwse herinne ring gaat terug naar het Festival Nieuwe Muziek, dat van 1976 tot 2003 werd georga niseerd in Middel burg." FOTO MAARTEN BRANTE Voor 10 tot 12 punten Bodem: 250 gram bloem; 125 gram koude roombo ter; 75 cl ijskoud water; snuf zout. Vulling; I eetle pel olijfolie; 150 gram ma gere spekreepjes, liefst bio logisch; I grote, zoete, wit te ui; 4 eieren; 2,5 dl slag room; 250 gram geraspte kaas (mix van belegen en oude Goudse); zout en versgemalen peper; noot muskaat, versgeraspt; I eetlepel paneermeel. Springvorm, 26 cm Meng zout door bloem. Snij boter in piepkleine blokjes, zeef bloem erover. Meng goed en voeg koud water toe. Kneed heel kort met koele handen, vorm deeg tot bal. Verpak in plasticfolie en leg minstens half uur in koelkast. Verwarm oven voor op 200 graden. Halveer ui in lengterichting en snij in dunne halve ringen. Verhit olie in koekenpan, voeg spekreepjes toe en bak knapperig. Schep uit pan en bak in overgebleven vet uienringen rustig roerend tot ze goudbruin kleuren. Kruid met zout en peper. Vet springvorm (of quiche- vorm van aardewerk) in met boter. Klop eieren in mengkom los met room, kruid met zout, ruim peper en nootmuskaat. Meng ge raspte kaas er doorheen. Rol deeg uit tot dunne lap, bekleed hiermee bakvorm, zorg voor een opstaande deegrand van ca. 2,5 cm. Bestrooi bodem met pa neermeel, verdeel gebak ken spek en ui erover. Stort hierop kaasmengsel. Plaats taart net onder het midden in oven, draai te rug naar 180 graden Bak in ca. I uur mooi bruin en gaar. Check tussentijds, wordt bovenkant te bruin, afdekken met aluminiumfo lie. Laat buiten oven 5 mi nuten rusten, neem spring- vormring eraf, laat iets af koelen op taartrooster. Ver deel in punten en serveer lauwwarm.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 61