Onmisbaar stofje met een slecht imago
Schijf van Vijf
Het is belangrijk om het goede cholesterol te verhogen en het slechte cholesterol te verlagen.
'Alleen
een arts kan
beoordelen of
je tot de
risicogroep
hoort'
'Bewegen
zorgt ervoor
dat de goede
chloresterol
wordt verhoogd'
Cholesterol is een onmisbare
bouwstof in ons lichaam. We
kunnen echt niet zonder. Toch
kleeft er een negatief imago aan dit
stofje. Begrijpelijk, want een te hoog
cholesterolgehalte brengt allerlei
risico's met zich mee, zoals hart- en
vaatziektes.
Tips
Gezonde voeding draagt bij aan een gezond
cholesterolgehalte. De voedingsleer is continue in
ontwikkeling en daarbij hoort ook een nieuwe 'Schijf van
Vijf. Deze werd vorige maand gepresenteerd en bevat
enkele wijzigingen.
Wanneer zit je nu in die ge
varenzone? "Dat hangt af van
verschillende factoren", ver
telt Marijke Entink, diëtiste bij
Zorgstroom. "Heb je overge
wicht? Zitten er hart- en vaat
ziektes in de familie? Rook
je? Of heb je een hoge bloed
druk? Kun je één of meerde
re van deze vragen met 'ja'
beantwoorden dan kan een
hoog wordt, geeft ze enkele
tips: "In elk geval niet roken,
daar zou ik mee willen begin
nen. Roken verlaagt het goe
de cholesterol en is daarmee
echt een risicofactor. Boven
dien kunnen er door roken
beschadigingen ontstaan in
de slagaderwand, waardoor
het LDL, de slechte variant,
gemakkelijker blijft kleven. En
hoog cholesterol alarmerend
zijn", legt ze uit. "Maar alleen
een arts kan bepalen of jij tot
die risicogroep behoort."
Goed en slecht
Bovendien bestaat het chole
sterolgehalte niet uit één
waarde. Er zijn namelijk twee
soorten cholesterol; een goe
de en een slechte variant. LDL
wordt wel het 'slechte chole-
sterol' genoemd. LDL nestelt
zich gemakkelijk in de wan
den van slagaders waardoor
de slagaders kunnen vernau
wen en dichtslibben en het
risico op een hart-of vaatziek
te toeneemt. HDL wordt het
'goede cholesterol' genoemd.
HDL beschermt ons juist te
gen hart- en vaatziektes. "Het
is dus belangrijk om het goe
de cholesterol te verhogen
en het slechte cholesterol te
verlagen", vervolgt Marijke
Entink.
Om dat in gang te zetten of
om überhaupt te voorkomen
dat het cholesterolgehalte te
beperken, probeer het zoveel
mogelijk te vervangen door
onverzadigd vet." Om het ver
schil tussen die twee eenvou
dig te herkennen, geeft Entink
een klein ezelsbruggetje. "Het
vet dat op kamertempera
tuur hard blijft, is meestal het
bewijs dat kokosolie goed
zou zijn. Andere oliesoorten
hebben de voorkeur en wissel
hierin ook af. Voordat je naar
dit soort middelen grijpt, zou
ik adviseren om eerst maar
eens te beginnen met een ge
zonde leefstijl."
Veel groente en fruit. In plaats van 200 gram wordt zelfs 250 gram groente per dag
geadviseerd. HaaL je het niet om zo veel groente te eten bij de avondmaaltijd? Neem dan ook
eens een paar tomaatjes of wat stukjes komkommer bij de lunch.
Eet volkorenproducten zoals volkorenbrood, haver, havermout. Neem af en toe volkorenpasta
in plaats van gewone pasta en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.
Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en
vegetarische producten.
Genoeg zuiveL, zoals melk,yoghurt en kaas.
Noten zijn nieuw in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig wordt een handje ongezouten noten per
dag echt aangeraden.
Neem zachte of vloeibare smeer-en bereidingsvetten.
Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
genoeg bewegen, dat is zeker
zo belangrijk. Bewegen zorgt
er namelijk voor dat het goede
cholesterol wordt verhoogd",
legt Entink uit.
Verzadigd vet
Daarnaast is gezonde voeding
natuurlijk heel belangrijk.
"Verzadigd vet moet je echt
slechte vet. Vet dat op kamer
temperatuur vloeibaar is, is
meestal onverzadigd." Er zijn
ook wel wat hulpmiddeltjes
op de markt waarvan wordt
beweerd dat ze bijdragen aan
een gezond cholesterolgehal
te, zoals kokosolie. "Dit raden
wij juist af omdat het veel ver
zadigd vet bevat en nauwelijks
onverzadigd vet", waarschuwt
Entink. "Er is op dit moment
nog geen wetenschappelijk
mmol/L
mg/{