Onmisbaar stofje met een slecht imago Schijf van Vijf Het is belangrijk om het goede cholesterol te verhogen en het slechte cholesterol te verlagen. 'Alleen een arts kan beoordelen of je tot de risicogroep hoort' 'Bewegen zorgt ervoor dat de goede chloresterol wordt verhoogd' Cholesterol is een onmisbare bouwstof in ons lichaam. We kunnen echt niet zonder. Toch kleeft er een negatief imago aan dit stofje. Begrijpelijk, want een te hoog cholesterolgehalte brengt allerlei risico's met zich mee, zoals hart- en vaatziektes. Tips Gezonde voeding draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte. De voedingsleer is continue in ontwikkeling en daarbij hoort ook een nieuwe 'Schijf van Vijf. Deze werd vorige maand gepresenteerd en bevat enkele wijzigingen. Wanneer zit je nu in die ge varenzone? "Dat hangt af van verschillende factoren", ver telt Marijke Entink, diëtiste bij Zorgstroom. "Heb je overge wicht? Zitten er hart- en vaat ziektes in de familie? Rook je? Of heb je een hoge bloed druk? Kun je één of meerde re van deze vragen met 'ja' beantwoorden dan kan een hoog wordt, geeft ze enkele tips: "In elk geval niet roken, daar zou ik mee willen begin nen. Roken verlaagt het goe de cholesterol en is daarmee echt een risicofactor. Boven dien kunnen er door roken beschadigingen ontstaan in de slagaderwand, waardoor het LDL, de slechte variant, gemakkelijker blijft kleven. En hoog cholesterol alarmerend zijn", legt ze uit. "Maar alleen een arts kan bepalen of jij tot die risicogroep behoort." Goed en slecht Bovendien bestaat het chole sterolgehalte niet uit één waarde. Er zijn namelijk twee soorten cholesterol; een goe de en een slechte variant. LDL wordt wel het 'slechte chole- sterol' genoemd. LDL nestelt zich gemakkelijk in de wan den van slagaders waardoor de slagaders kunnen vernau wen en dichtslibben en het risico op een hart-of vaatziek te toeneemt. HDL wordt het 'goede cholesterol' genoemd. HDL beschermt ons juist te gen hart- en vaatziektes. "Het is dus belangrijk om het goe de cholesterol te verhogen en het slechte cholesterol te verlagen", vervolgt Marijke Entink. Om dat in gang te zetten of om überhaupt te voorkomen dat het cholesterolgehalte te beperken, probeer het zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet." Om het ver schil tussen die twee eenvou dig te herkennen, geeft Entink een klein ezelsbruggetje. "Het vet dat op kamertempera tuur hard blijft, is meestal het bewijs dat kokosolie goed zou zijn. Andere oliesoorten hebben de voorkeur en wissel hierin ook af. Voordat je naar dit soort middelen grijpt, zou ik adviseren om eerst maar eens te beginnen met een ge zonde leefstijl." Veel groente en fruit. In plaats van 200 gram wordt zelfs 250 gram groente per dag geadviseerd. HaaL je het niet om zo veel groente te eten bij de avondmaaltijd? Neem dan ook eens een paar tomaatjes of wat stukjes komkommer bij de lunch. Eet volkorenproducten zoals volkorenbrood, haver, havermout. Neem af en toe volkorenpasta in plaats van gewone pasta en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Genoeg zuiveL, zoals melk,yoghurt en kaas. Noten zijn nieuw in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig wordt een handje ongezouten noten per dag echt aangeraden. Neem zachte of vloeibare smeer-en bereidingsvetten. Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie. genoeg bewegen, dat is zeker zo belangrijk. Bewegen zorgt er namelijk voor dat het goede cholesterol wordt verhoogd", legt Entink uit. Verzadigd vet Daarnaast is gezonde voeding natuurlijk heel belangrijk. "Verzadigd vet moet je echt slechte vet. Vet dat op kamer temperatuur vloeibaar is, is meestal onverzadigd." Er zijn ook wel wat hulpmiddeltjes op de markt waarvan wordt beweerd dat ze bijdragen aan een gezond cholesterolgehal te, zoals kokosolie. "Dit raden wij juist af omdat het veel ver zadigd vet bevat en nauwelijks onverzadigd vet", waarschuwt Entink. "Er is op dit moment nog geen wetenschappelijk mmol/L mg/{

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 59