4 ®GOI Mijn gekl ik Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Mathieu van Bellen (28) uit Hulst. Hij reist de wereld over met zijn viool en leeft van de muziek. tekst hans puik De viool waar ik dagelijks opspeel, is evenveelwaard als dertig grote BMW's De beste chips hebben een goede kraak én smaak. Hel testpanel gaat op zoek naar de lekkerste naturelvarianten. Dit heeft niets met aardappel te maken, het is zetmeel in een vormpje geperst „Zeker weten. Op mijn 4de verjaar dag kreeg ik mijn eerste miniviool en tien jaar later was ik toe aan een groter exemplaar, maar ik kon hem niet betalen. Na nachten tobben leerde ik andere mogelijkheden kennen. Fantastische fondsen en mensen die musici willen helpen." „Een viool heeft veel tijd nodig om stabiel te worden. In het begin ver zet het hout zich. De nieuwste pro fessionele instrumenten zijn de goedkoopste en kosten rond de 50.000 euro. Daarnaast zijn er vio len van 100.000 tot 500.000 euro. Het neusje van de zalm is de cate gorie van boven een miljoen. Die zijn vrijwel allemaal Italiaans en gebouwd in de 17de of 18de eeuw." „Voor mij is de droom om een oud Italiaans instrument te bespelen werkelijkheid geworden. Zoals voor veel musici kan dit alleen via een bruikleenconstructie. Een inves teerder kocht het instrument en laat mij erop spelen en ervoor zor gen. Ik betaal alleen de verzeke ring, ongeveer 550 euro per maand. Het voelt alsof ik dagelijks de Nachtwacht van Rembrandt vast heb. Ik vind het een opmerkelijke gedachte dat de viool die ik elke dag in mijn handen heb, net zoveel waard is als dertig grote BMW's." „Niet ontevreden. Ik kom rond op dit moment en het werk dat ik erin steek, betaalt zich hopelijk steeds meer terug. Het is geen vetpot, maar ik heb ook niet veel nodig." „Een vioolstok. Die leek super, maar onder een stukje leder zat een scheur verborgen. Daar zag je niks van, maar een tijdje later was de stok kapot. Bleek vals verkocht voor 3000 euro. Alle aankopen die met instrumenten te maken heb ben, laat ik sindsdien grondig tes ten en onderzoeken." „Mijn vioolkoffer, ter waarde van ongeveer 1200 euro. Een sterke kist is erg belangrijk voor de veiligheid van het instrument. Een keer liep ik over spekgladde wegen door Ber lijn, gleed uit en viel bovenop mijn kist. De viool bleef ongedeerd. Het is een zware kist en andere violis ten lachen me af en toe uit, maar ik ben er als een kind zo blij mee." „Ik maak uitstapjes voor repetities en lessen, om voor te spelen voor belangrijke mensen, voor master- classes en ik breng soms een be zoek aan een vioolbouwer. En ik reis naar concerten. De meeste rei zen krijg ik vergoed." „Als musicus moetje constant aan de lange termijn denken, want het inkomen is onregelmatig." „Ik had de traditie om voor elk concert naar een plaatselijke boe kenwinkel te gaan en een boek te kopen. Daarmee bouwde ik een prachtige collectie op, maar gaf on gemerkt veel geld uit. Nu ben ik se lectiever en heb een abonnement op de bibliotheek genomen." TEKST MATTHIJS MEEUWSEN I FOTO'S DESIRÉE SCHIPPERS Geen betere wegsnaai- snack dan chips. James Bond heeft op tv nog niet eens zijn eerste slechterik de nek om ge draaid of hatsa: de bak of zak blijkt alweer leeg. Maar zo argeloos als de chips vanaf de bank doorgaans naar binnen worden gewerkt, zo aandachtig bestudeert het deskun dige testpanel vandaag de dunne aardappelschijfjes. „Kijk, de Plus chips hebben wat meer luchtbellen," benadrukt aard appelteler en chipsfabrikant René de Zeeuw. „Het kan zijn dat de mes sen niet helemaal scherp waren," verklaart Henk Scheele, collega-ak kerbouwer en samen met De Zeeuw aan het hoofd van het ambachte lijke chipsmerk Hoeksche Chips. „Dan kan tijdens het bakken wat vet in de chips sluipen en bij het koken dit soort 'blaas' creëren." Een twijfelachtige frons. ,Wij in de horeca deden dat vroeger juist met opzet," vertelt kok Wim Jonas. „Soufflé chips noemden we dat." De eerste chipsbakkers hadden in de 19e eeuw waarschijnlijk nooit kunnen bevroeden dat de doodeen voudige aardappelschijfjes nog eens het onderwerp zouden wor den van dit soort erudiete conver saties. Historici vertellen graag het ver haal van de Amerikaanse kok George Crura. In 1853 werd hij zo horendol van een gast die zijn ge bakken aardappelen alsmaar te dik vond, dat hij uit frustratie besloot om ze uiteindelijk zo dun te snij den, dat ze onmogelijk meer met een vork gegeten konden worden. ONS PANEL Chips, we zijn er dol op. Maar voor een deskundig oordeel moet je bij dit panel zijn. woensdag 13 april 2016 WAIST ZUN IS GEENVETPOT Heb je ooit wakker gelegen vanwege geldkwesties? Welke bedragen gaan er om in de we reld van de viool? 44 Hoe duur is jouw viool? Ben je tevreden met wat je verdient? Wat was je grootste miskoop? Wat is je beste aankoop? Hoe financier je jouw reizen? Wat is de belangrijkste financiële les die je leerde? Wat is je grootste verleiding? Mathieu van Bellen en de viool die hij in bruikleen heeft. 'Het voelt alsof ik dagelijks de Nacht wacht vas\- heb.' FOTO KAUPO KIKKAS Hij gaat van knapperig naar papperig 44 HENK SCHEELE Ervaren aardappelboer en sinds tien jaar aan het hoofd van Hoeksche Chips. Levert die ambachtelijke chipjes onder meer aan KLM. „Onze chips vliegen business class. Wij niet." RENE DE ZEEUW Collega-akkerbouwer en mederoerganger van Hoeksche Chips. Ziet zijn aardappelschijfjes eve neens terug in meer dan 1000 winkels door heel het land. A WIM JONAS Kok van restaurant Na tuurlijk! aan het Spui. Serveert 's zomers graag ambachtelijke chips op het terras en verwerkt zelfs chips in zijn ge rechten. „Dan vervang ik de aardappel in een Mexicaanse bonenscho tel bijvoorbeeld voor chips."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 48