ZEELAND
8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Eric 1 lolm (50) uit Goes is de frontman van de tienkoppige
De Dijk tributeband Dubbel D. Binnenkort gaat de groep het
theater in. door sharon van oost
De Mythe is bij
uitstek het
mooiste theater
van Zeeland
Nederlandstalige muziek
„Ik houd van Nederlandstalige muziek,
dat komt meer binnen. Met De Dijk ben
ik opgegroeid. De band speelt precies wat
ik mooi vind; soul, blues, funk, rock en
zelfs een beetje disco af en toe. Hun ar
rangementen zijn goed opgebouwd, in
strumenten worden precies op het juiste
moment ingezet. De liedteksten zijn daar
naast simpel, maar doeltreffend.
Als je het over Nederlandstalig hebt, mag
Blof natuurlijk niet ontbreken als Zeeuws
voorbeeld. Al kan ik minder met hun tek
sten, ik begrijp ze niet. Trots ben ik ook
op singer-songwriter Danny Vera, hij tim
mert al zo'n twintig jaar aan de weg en
boekt nu succes buiten de provinciegren
zen. Hij heeft het niet bepaald cadeau ge
kregen."
Poppodium
„We hebben een paar mooie poppodia in
Zeeland, 't Beest in Goes vind ik te gek.
Die gaat over een tijdje verbouwen, ik
ben benieuwd hoe het eruit gaat zien. De
Spot in Middelburg doet het trouwens
ook goed, die pakken het heel professio
neel aan. En er zijn best wat cafés waar
regelmatig optredens plaatsvinden,
't Schuttershof in Middelburg is zo'n
plek. De akoestiek is mooi, het geluid
goed, evenals de sfeer. Ook leuk: de Con
current in Vlissingen, een gezellige pij
penla."
Horeca
„De Grote Markt in Goes is de beste plek
om op een terras te zitten. In tegenstel
ling tot de Markt in Middelburg, is deze
niet al te groot. Ik lunch graag bij Het
Postkantoor, in de stoelen die daar staan
kun je fijn wegzakken. Of op zaterdagoch
tend als het markt is met een cappuccino
bij Jersey. Er gebeurt dan zoveel om je
heen. Als ik uit eten ga, heb ik het graag
ongedwongen, ik wil binnen kunnen lo
pen in mijn spijkerbroek. In De Mug in
Middelburg hangt zo'n sfeer. Een oud
bruin eetcafé waar regelmatig livemuziek
wordt gespeeld.
De strandtent vind ik overigens de ultie
me plek, voor elk moment van de dag ei
genlijk. We waren laatst bij Panta Rhei
op het Vlissingse Nollestrand, goeie tent,
maar we wisselen zoveel mogelijk af.
Leuk om nieuwe plekken te ontdekken."
Uitstapje met de kinderen
„Cliché, maar ik kan me voor kinderen
niks mooiers bedenken dan in de zomer
lekker op het strand te hangen. Het Nolle
strand is daar heel geschikt voor, het is
kleinschalig. Het Noordzeestrand daaren
tegen is een stuk uitgestrekter, maar al
even mooi. Het hangt er ook maar net
vanaf waar we zin in hebben. En welke
kant de file op gaat.
Twee andere tips: het Klok'uus in 's-Heer
Arendskerke en de Vlindertuin in Kwa-
dendamme. De mensen die er werken
zijn stuk voor stuk super bevlogen en ge
richt op kinderen, het maakt niet uit als
er eens iets per ongeluk (of expres) kapot
gaat. Het is ook nog eens betaalbaar."
Mooie fietstocht
„Ik fiets veel. In de zomer pak ik de race
fiets en in de winter de mountainbike. Ik
maak er mijn hoofd mee leeg. Een tocht
door de Zak van Zuid-Beveland kan ik ie
dereen aanraden. Ik ken geen landschap
dat zo divers is, van appeldijkjes tot duin
gebied en polderlandschap."
Theater
„De Mythe is bij uitstek het mooiste thea
ter van Zeeland. De opstelling van de stoe
len, het grote podium. Heel anders dan za
len als Carré en het Circustheater waar, je
je benen nauwelijks kwijt kunt en de ene
helft van het decor soms niet ziet. Ver
schrikkelijk. Ik houd ook van kleine, intie
me theaters, zoals 't Spiegeltheater."
Op zaterdag 9 april staat Dubbel D in
't Spiegeltheater in Middelburg met
'Hommage aan De Dijk', een dwarsdoor
snede van het complete Dijkrepertoire.
Het optreden begint om 20.00 uur en de
entree bedraagt 12,50 euro.
Wie is er niet opgegroeid met
de Wannéekookboeken? 106
jaar na de eerste editie van
dit handboek van de voormali
ge huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Gemberbier
en -koekjes
Gember, je houdt er
van of niet, maar
saai of flauw is het
nooit. Het ver
schijnt in uiteenlopende vor
men, van de verse gemberwor
tel tot gekonfijte stemgember-
bolletjes en gesuikerde blok
jes. I love it; van gemberbolus
sen en -boterkoek tot gingera-
le. Geen wokschotel zonder
verse gember, geen dressing
zonder gembersiroop. Het
lijkt hip, maar begin vorige
eeuw werd er kennelijk ook
al volop met gember gekookt
en gebakken. Gemberkoekjes
maak je met fijngesneden
stemgember, of zoals me
vrouw Wannée dat een beetje
viezig noemt: natte gember.
Zo ga je te werk: 50 gram
gembersnippers mengen
door een deegje van 250
gram bloem, 75 gram zachte
Als je geen alcohol mag of
wil drinken, probeer dan eens
deze ginger ale erbij
boter, 200 gram suiker, 50
gram gemalen amandelen,
snufje zout en !4 losgeroerd
ei. Uitrollen op een met
bloem bestoven aanrecht tot
0,5 cm dikke plak en daaruit
met steekvormpjes koekjes
uitsteken. Op ingevet bakblik
leggen en bestrijken met het
restje ei. 10 minuten bakken
in een voorverwarmde oven
van 180 graden tot ze goud
geel kleuren. Ouderwets lek
ker! Als je geen alcohol mag
of wil drinken, probeer dan
eens deze zelfgemaakte gin
ger ale erbij. De Engelsen zijn
er meesters in. Naar een re
cept van Jamie Oliver.
GINGER ALE
Donderdag 7 april 2016
Strandtent is de ultieme plek,
VOOR ELK MOMENT VAN DE DAG
Eric Holm van Dub
bel D: „We hebben een
paar mooie poppodia
in Zeeland, 't Beest in
Goes vind ik te gek.
Die gaat over een tijdje
verbouwen, ik ben be
nieuwd hoe het eruit
gaat zien." foto ruben oreel
Verfrissende alcoholvrije
drank, voor ca. 10 grote
glazen
4 limoenen; 150 gram riet
suiker; stuk gemberwortel
van 100 gram; I liter
bruisend bronwater
(spa rood), gekoeld; veel
ijsklontjes.
Was en droog limoenen en
halveer ze. Rasp schil van
3,5 limoen en pers ze uit.
Doe rasp en sap met sui
ker in pannetje, voeg I dl
koud water toe. Breng aan
kook en roer tot alle suiker
is opgelost. Was gember
wortel en schaaf met dun
schiller of kaasschaaf in
lange linten. Voeg toe aan
limoensap-suikermengsel.
Laat 6 minuten op klein
vuurtje trekken. Giet door
zeef, druk uit, vang siroop
op in schaaltje en laat hele
maal afkoelen. Snij laatste
halve limoen in dunne plak
jes. Doe siroop in grote ka
raf of fles, doe limoenreep
jes en ijsklontjes erbij en
vul af met ijskoud bruisend
bronwater. Goed roeren en
in hoge glazen schenken.
Voor bij een lichte lente-
lunch of zelfgebakken gem
berkoekjes.
Tip: Niet zo'n grote karaf?
Gebruik helft van siroop en
vul later bij. In koelkast in
afgesloten jampot goed te
bewaren.