ZEELAND 8 8? KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Eric 1 lolm (50) uit Goes is de frontman van de tienkoppige De Dijk tributeband Dubbel D. Binnenkort gaat de groep het theater in. door sharon van oost De Mythe is bij uitstek het mooiste theater van Zeeland Nederlandstalige muziek „Ik houd van Nederlandstalige muziek, dat komt meer binnen. Met De Dijk ben ik opgegroeid. De band speelt precies wat ik mooi vind; soul, blues, funk, rock en zelfs een beetje disco af en toe. Hun ar rangementen zijn goed opgebouwd, in strumenten worden precies op het juiste moment ingezet. De liedteksten zijn daar naast simpel, maar doeltreffend. Als je het over Nederlandstalig hebt, mag Blof natuurlijk niet ontbreken als Zeeuws voorbeeld. Al kan ik minder met hun tek sten, ik begrijp ze niet. Trots ben ik ook op singer-songwriter Danny Vera, hij tim mert al zo'n twintig jaar aan de weg en boekt nu succes buiten de provinciegren zen. Hij heeft het niet bepaald cadeau ge kregen." Poppodium „We hebben een paar mooie poppodia in Zeeland, 't Beest in Goes vind ik te gek. Die gaat over een tijdje verbouwen, ik ben benieuwd hoe het eruit gaat zien. De Spot in Middelburg doet het trouwens ook goed, die pakken het heel professio neel aan. En er zijn best wat cafés waar regelmatig optredens plaatsvinden, 't Schuttershof in Middelburg is zo'n plek. De akoestiek is mooi, het geluid goed, evenals de sfeer. Ook leuk: de Con current in Vlissingen, een gezellige pij penla." Horeca „De Grote Markt in Goes is de beste plek om op een terras te zitten. In tegenstel ling tot de Markt in Middelburg, is deze niet al te groot. Ik lunch graag bij Het Postkantoor, in de stoelen die daar staan kun je fijn wegzakken. Of op zaterdagoch tend als het markt is met een cappuccino bij Jersey. Er gebeurt dan zoveel om je heen. Als ik uit eten ga, heb ik het graag ongedwongen, ik wil binnen kunnen lo pen in mijn spijkerbroek. In De Mug in Middelburg hangt zo'n sfeer. Een oud bruin eetcafé waar regelmatig livemuziek wordt gespeeld. De strandtent vind ik overigens de ultie me plek, voor elk moment van de dag ei genlijk. We waren laatst bij Panta Rhei op het Vlissingse Nollestrand, goeie tent, maar we wisselen zoveel mogelijk af. Leuk om nieuwe plekken te ontdekken." Uitstapje met de kinderen „Cliché, maar ik kan me voor kinderen niks mooiers bedenken dan in de zomer lekker op het strand te hangen. Het Nolle strand is daar heel geschikt voor, het is kleinschalig. Het Noordzeestrand daaren tegen is een stuk uitgestrekter, maar al even mooi. Het hangt er ook maar net vanaf waar we zin in hebben. En welke kant de file op gaat. Twee andere tips: het Klok'uus in 's-Heer Arendskerke en de Vlindertuin in Kwa- dendamme. De mensen die er werken zijn stuk voor stuk super bevlogen en ge richt op kinderen, het maakt niet uit als er eens iets per ongeluk (of expres) kapot gaat. Het is ook nog eens betaalbaar." Mooie fietstocht „Ik fiets veel. In de zomer pak ik de race fiets en in de winter de mountainbike. Ik maak er mijn hoofd mee leeg. Een tocht door de Zak van Zuid-Beveland kan ik ie dereen aanraden. Ik ken geen landschap dat zo divers is, van appeldijkjes tot duin gebied en polderlandschap." Theater „De Mythe is bij uitstek het mooiste thea ter van Zeeland. De opstelling van de stoe len, het grote podium. Heel anders dan za len als Carré en het Circustheater waar, je je benen nauwelijks kwijt kunt en de ene helft van het decor soms niet ziet. Ver schrikkelijk. Ik houd ook van kleine, intie me theaters, zoals 't Spiegeltheater." Op zaterdag 9 april staat Dubbel D in 't Spiegeltheater in Middelburg met 'Hommage aan De Dijk', een dwarsdoor snede van het complete Dijkrepertoire. Het optreden begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 12,50 euro. Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormali ge huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Gemberbier en -koekjes Gember, je houdt er van of niet, maar saai of flauw is het nooit. Het ver schijnt in uiteenlopende vor men, van de verse gemberwor tel tot gekonfijte stemgember- bolletjes en gesuikerde blok jes. I love it; van gemberbolus sen en -boterkoek tot gingera- le. Geen wokschotel zonder verse gember, geen dressing zonder gembersiroop. Het lijkt hip, maar begin vorige eeuw werd er kennelijk ook al volop met gember gekookt en gebakken. Gemberkoekjes maak je met fijngesneden stemgember, of zoals me vrouw Wannée dat een beetje viezig noemt: natte gember. Zo ga je te werk: 50 gram gembersnippers mengen door een deegje van 250 gram bloem, 75 gram zachte Als je geen alcohol mag of wil drinken, probeer dan eens deze ginger ale erbij boter, 200 gram suiker, 50 gram gemalen amandelen, snufje zout en !4 losgeroerd ei. Uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht tot 0,5 cm dikke plak en daaruit met steekvormpjes koekjes uitsteken. Op ingevet bakblik leggen en bestrijken met het restje ei. 10 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden tot ze goud geel kleuren. Ouderwets lek ker! Als je geen alcohol mag of wil drinken, probeer dan eens deze zelfgemaakte gin ger ale erbij. De Engelsen zijn er meesters in. Naar een re cept van Jamie Oliver. GINGER ALE Donderdag 7 april 2016 Strandtent is de ultieme plek, VOOR ELK MOMENT VAN DE DAG Eric Holm van Dub bel D: „We hebben een paar mooie poppodia in Zeeland, 't Beest in Goes vind ik te gek. Die gaat over een tijdje verbouwen, ik ben be nieuwd hoe het eruit gaat zien." foto ruben oreel Verfrissende alcoholvrije drank, voor ca. 10 grote glazen 4 limoenen; 150 gram riet suiker; stuk gemberwortel van 100 gram; I liter bruisend bronwater (spa rood), gekoeld; veel ijsklontjes. Was en droog limoenen en halveer ze. Rasp schil van 3,5 limoen en pers ze uit. Doe rasp en sap met sui ker in pannetje, voeg I dl koud water toe. Breng aan kook en roer tot alle suiker is opgelost. Was gember wortel en schaaf met dun schiller of kaasschaaf in lange linten. Voeg toe aan limoensap-suikermengsel. Laat 6 minuten op klein vuurtje trekken. Giet door zeef, druk uit, vang siroop op in schaaltje en laat hele maal afkoelen. Snij laatste halve limoen in dunne plak jes. Doe siroop in grote ka raf of fles, doe limoenreep jes en ijsklontjes erbij en vul af met ijskoud bruisend bronwater. Goed roeren en in hoge glazen schenken. Voor bij een lichte lente- lunch of zelfgebakken gem berkoekjes. Tip: Niet zo'n grote karaf? Gebruik helft van siroop en vul later bij. In koelkast in afgesloten jampot goed te bewaren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60