Simpel O O O O O O Thuis kweken met Bijt IMMl S ZEELAND 11 MARGOT Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. j Iedere week loop ik met mijn loopmaatje hard door de Manteling en over het strand bij Oostkapelle. Dat is altijd genie ten. Zo ook deze week. Prachtig al die bloeiende narcissen in het bos. Bij de goudvis vijver aangekomen hielden we even stil. Het is er zo'n magische plek. Op hun gemak kwamen er twee dames aan gelopen. Een met een rollator, de ander met een grote sjaal. Die vlijde ze op een van de bankjes. De dames namen plaats en uit de tas op de rollator, die meteen fungeerde als tafel tje, kwamen een koffiekan, twee kopjes, lepel tjes, een flesje koffiemelk, een bakje met sui kerklontjes en een bakje met plakken ontbijt koek. Heerlijk zaten ze te genieten van de zon en de plek. Wat een goed idee. Het blijkt dat ze dit om de week doen. Hoe simpel kan het leven toch zijn, als je de plaats en de tijd weet te waarderen en het moment pakt. Nu ben ik meteen ook van plan om dat eens te gaan doen. Ik weet nog wel veel meer mooie plaat sen in Zeeland waar dat prima zou kunnen. Gewoon in alle stilte het meegebrachte nutti gen. Bijvoorbeeld bij de gebroken dijk aan de Oosterschelde, in de zeepeduinen op de Kop van Schouwen of bij Zijpe, aan de waterkant, kijkend naar de schepen. En in Nisse met dat mooie dorpsplein is het altijd mooi. Vlakbij Groede, in het bunkerbos, is het ook goed toe ven en stil. En zo kan ik nog wel even door gaan. Ik neem een picknickmand vol lekkers mee, denk ik. En natuurlijk ga ik samen met de Mannen. Ze zouden hun ogen uitkijken zo tus sen de lekkernijen door. bord worden bij meer gerechten toegepast. Dat kan wellicht wat gevarieerder. Na een uur wachten, twee bollen zuurde sembrood en een paar flinke slokken van een fruitige en kruidige Franse blend van syrah en grenache noir, is ons hoofdgerecht er nog niet. Onze serveerster komt zich verontschuldigen. Foutje van de keuken, zegt ze. „Maar dat gaan we goedmaken." Daarover later meer. Het kroonjuweel - lam uit de röner (een va- cuümmachine) - is het geduld meer dan waard. Lust u geen lam? Proef het eens bij De Vierbannen. Zo mals en breed van smaak, zon der dat penetrante bijsmaakje dat velen ver foeien. Kik serveert het met iets zure, gelakte spitskool, een rokerige crème van witte bonen en een saus van hooi. Wie dacht dat hooi al leen voor konijnen bestemd is, wens ik met te rugwerkende kracht vrolijk Pasen, want het sausje bezit een fantastische rooksmaak. Een combinatie die doel treft. Als goedmakertje krijgen we twee! desserts. In een groene kom ligt een peerpuddinkje in de vorm van een oester, samen met een vanil- lebol en een crumble van kokos. Peer proef ik niet echt. Het smaakt zeker niet slecht, maar ongedefinieerd. Daarna verschijnt er een fijne panna cotta van yoghurt met niet bijster inten se zoethoutstammetjes, en een bol van choco lade. Aansluitend een landschap van cacao, compleet met een glas druivige Moscatel. Een luilekkerland voor de chocoladefan. Als klap op de vuurpijl scheldt De Vierban nen één menu kwijt, vanwege ons geduld met het hoofdgerecht. Een ruimhartige geste, maar ja, noblesse oblige! (Op de rekening hiernaast staat wel het volledige eindbedrag.) Wouter Kik kookt spannend met natuurlij ke producten. Zijn interessante combinaties kloppen. Grote eters moeten hier wel even slik ken, want de porties zijn aan de kleine kant. In De Vierbannen draait het om smaakbeleving, niet om het afvullen van de gast. We vinden Kik en zijn brigade trouwens beter met groen ten dan met desserts, ook al zijn die oogsnoep. Als hij dat onderdeel van het verder indruk wekkende menu aanscherpt, komt de Miche- linster vanzelf. Het blijft een talent dat, ver moeden we, nog (lang) niet aan zijn top zit. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Daarnaast vindt hij het jam mer dat de agrarische kennis onder de mensen verdwijnt. „Hadden mensen vroeger nog een agrarische connectie met iemand in hun familie of ken nissenkring, dat is langzaam aan het verdwijnen en de ken nis over die sector dus ook." Dat zijn voor hem twee belang rijke redenen geweest om met zijn bedrijf Bijt te starten. Ge woon vanuit zijn huiskamer. Bijt levert producten waarmee je thuis kiemgroenten kunt kweken. Die geven altijd resul taat. Er zijn tot nu toe drie smaken: broccoli, mosterd en basilicum. Kiemgroenten zijn erg gezond en bevatten een ho ge concentratie vitaminen, en mineralen. Veel meer dan vol wassen groenten want het zaadje stopt alle energie in het kiemplantje. Daarnaast bevat kiemgroente een hoge concen tratie antioxidanten. Ook on dersteunen ze de spijsverte ring en versterken ze het im muunsysteem. Vooral broccoli- zaad levert grote gezondheids voordelen op. Bijt maakt zaadpads met biologische zaden. Ze leveren er potjes bij om met water te _q vullen en de zaadpads op te plaatsen. Na 14 a 21 dagen is het oogsttijd. „Hoe leuk is het om in de kweekset van Bijt, de kiemen op te zien komen", zegt Kuijper. „Daar hoe je geen enkele kennis voor te heb ben, dat gaat vanzelf." Op al meer dan vijftig plaatsen in Nederland zijn de producten 'Een krop sla kweken duurt jongeren veel te lang' van Bijt te koop. „Was het steeds zo dat ik zelf mensen moest benaderen om mijn pro duct te promoten, nu is het zo dat mensen mij benaderen", zegt hij trots. „Zo ben ik laatst nog gebeld door Jamie's Maga zine. Ze willen iets met de Bijt-producten gaan doen." Via de site zijn er navulsets en schaartjes te koop om de kiemen af te knippen. Een kind kan de was doen. De kie men zijn heerlijk in een sala de, op een broodje kaas of om een hapje mee te versieren. Vul een gewassen witlofblaad je met wat pittige boerenkaas, walnoten en rozijnen. Versier royaal met basilicum kiemen. eindscore BEOORDELING ZATERDAG 2 APRIL 2016 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) ZIERIKZEE. Wim Kuijper uit Zie- rikzee werkt in het dagelijks le ven bij Edudelta in Middelhar- nis. Daar ontdekte hij dat jonge ren niet meer zoveel hebben met het kweken van plantjes. Tenzij het snel gaat, dan kun nen ze er nog wel interesse voor op brengen, zegt hij la chend. „Een kropsla opkweken duurt hen vaak veel te lang." 3 C Wim Kuijper met zijn Bijt-plantjes. foto Marieke Mandemaker Wim Kuijper De Vierbannen: dineren met uitzicht op de zonsonder gang boven de Oosterschelde. foto Marieke Mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 44