Simpel
O
O
O
O
O
O
Thuis kweken met Bijt
IMMl
S
ZEELAND 11
MARGOT
Margot Verhaagen
schrijft op deze plaats
elke week over
eten en drinken
in Zeeland.
j
Iedere week loop ik met mijn loopmaatje
hard door de Manteling en over het
strand bij Oostkapelle. Dat is altijd genie
ten. Zo ook deze week. Prachtig al die
bloeiende narcissen in het bos. Bij de goudvis
vijver aangekomen hielden we even stil. Het is
er zo'n magische plek.
Op hun gemak kwamen er twee dames aan
gelopen. Een met een rollator, de ander met
een grote sjaal. Die vlijde ze op een van de
bankjes. De dames namen plaats en uit de tas
op de rollator, die meteen fungeerde als tafel
tje, kwamen een koffiekan, twee kopjes, lepel
tjes, een flesje koffiemelk, een bakje met sui
kerklontjes en een bakje met plakken ontbijt
koek. Heerlijk zaten ze te genieten van de zon
en de plek. Wat een goed idee. Het blijkt dat
ze dit om de week doen. Hoe simpel kan het
leven toch zijn, als je de plaats en de tijd weet
te waarderen en het moment pakt. Nu ben ik
meteen ook van plan om dat eens te gaan
doen. Ik weet nog wel veel meer mooie plaat
sen in Zeeland waar dat prima zou kunnen.
Gewoon in alle stilte het meegebrachte nutti
gen. Bijvoorbeeld bij de gebroken dijk aan de
Oosterschelde, in de zeepeduinen op de Kop
van Schouwen of bij Zijpe, aan de waterkant,
kijkend naar de schepen. En in Nisse met dat
mooie dorpsplein is het altijd mooi. Vlakbij
Groede, in het bunkerbos, is het ook goed toe
ven en stil. En zo kan ik nog wel even door
gaan.
Ik neem een picknickmand vol lekkers mee,
denk ik. En natuurlijk ga ik samen met de
Mannen. Ze zouden hun ogen uitkijken zo tus
sen de lekkernijen door.
bord worden bij meer gerechten toegepast.
Dat kan wellicht wat gevarieerder.
Na een uur wachten, twee bollen zuurde
sembrood en een paar flinke slokken van een
fruitige en kruidige Franse blend van syrah en
grenache noir, is ons hoofdgerecht er nog niet.
Onze serveerster komt zich verontschuldigen.
Foutje van de keuken, zegt ze. „Maar dat gaan
we goedmaken." Daarover later meer.
Het kroonjuweel - lam uit de röner (een va-
cuümmachine) - is het geduld meer dan
waard. Lust u geen lam? Proef het eens bij De
Vierbannen. Zo mals en breed van smaak, zon
der dat penetrante bijsmaakje dat velen ver
foeien. Kik serveert het met iets zure, gelakte
spitskool, een rokerige crème van witte bonen
en een saus van hooi. Wie dacht dat hooi al
leen voor konijnen bestemd is, wens ik met te
rugwerkende kracht vrolijk Pasen, want het
sausje bezit een fantastische rooksmaak. Een
combinatie die doel treft.
Als goedmakertje krijgen we twee! desserts.
In een groene kom ligt een peerpuddinkje in
de vorm van een oester, samen met een vanil-
lebol en een crumble van kokos. Peer proef ik
niet echt. Het smaakt zeker niet slecht, maar
ongedefinieerd. Daarna verschijnt er een fijne
panna cotta van yoghurt met niet bijster inten
se zoethoutstammetjes, en een bol van choco
lade. Aansluitend een landschap van cacao,
compleet met een glas druivige Moscatel. Een
luilekkerland voor de chocoladefan.
Als klap op de vuurpijl scheldt De Vierban
nen één menu kwijt, vanwege ons geduld met
het hoofdgerecht. Een ruimhartige geste, maar
ja, noblesse oblige! (Op de rekening hiernaast
staat wel het volledige eindbedrag.)
Wouter Kik kookt spannend met natuurlij
ke producten. Zijn interessante combinaties
kloppen. Grote eters moeten hier wel even slik
ken, want de porties zijn aan de kleine kant. In
De Vierbannen draait het om smaakbeleving,
niet om het afvullen van de gast. We vinden
Kik en zijn brigade trouwens beter met groen
ten dan met desserts, ook al zijn die oogsnoep.
Als hij dat onderdeel van het verder indruk
wekkende menu aanscherpt, komt de Miche-
linster vanzelf. Het blijft een talent dat, ver
moeden we, nog (lang) niet aan zijn top zit.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Daarnaast vindt hij het jam
mer dat de agrarische kennis
onder de mensen verdwijnt.
„Hadden mensen vroeger nog
een agrarische connectie met
iemand in hun familie of ken
nissenkring, dat is langzaam
aan het verdwijnen en de ken
nis over die sector dus ook."
Dat zijn voor hem twee belang
rijke redenen geweest om met
zijn bedrijf Bijt te starten. Ge
woon vanuit zijn huiskamer.
Bijt levert producten waarmee
je thuis kiemgroenten kunt
kweken. Die geven altijd resul
taat. Er zijn tot nu toe drie
smaken: broccoli, mosterd en
basilicum. Kiemgroenten zijn
erg gezond en bevatten een ho
ge concentratie vitaminen, en
mineralen. Veel meer dan vol
wassen groenten want het
zaadje stopt alle energie in het
kiemplantje. Daarnaast bevat
kiemgroente een hoge concen
tratie antioxidanten. Ook on
dersteunen ze de spijsverte
ring en versterken ze het im
muunsysteem. Vooral broccoli-
zaad levert grote gezondheids
voordelen op.
Bijt maakt zaadpads met
biologische zaden. Ze leveren
er potjes bij om met water te
_q
vullen en de zaadpads op te
plaatsen. Na 14 a 21 dagen is
het oogsttijd. „Hoe leuk is het
om in de kweekset van Bijt, de
kiemen op te zien komen",
zegt Kuijper. „Daar hoe je
geen enkele kennis voor te heb
ben, dat gaat vanzelf." Op al
meer dan vijftig plaatsen in
Nederland zijn de producten
'Een krop sla
kweken duurt
jongeren veel te lang'
van Bijt te koop. „Was het
steeds zo dat ik zelf mensen
moest benaderen om mijn pro
duct te promoten, nu is het zo
dat mensen mij benaderen",
zegt hij trots. „Zo ben ik laatst
nog gebeld door Jamie's Maga
zine. Ze willen iets met de
Bijt-producten gaan doen."
Via de site zijn er navulsets
en schaartjes te koop om de
kiemen af te knippen. Een
kind kan de was doen. De kie
men zijn heerlijk in een sala
de, op een broodje kaas of om
een hapje mee te versieren.
Vul een gewassen witlofblaad
je met wat pittige boerenkaas,
walnoten en rozijnen. Versier
royaal met basilicum kiemen.
eindscore
BEOORDELING
ZATERDAG 2 APRIL 2016
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
ZIERIKZEE. Wim Kuijper uit Zie-
rikzee werkt in het dagelijks le
ven bij Edudelta in Middelhar-
nis. Daar ontdekte hij dat jonge
ren niet meer zoveel hebben
met het kweken van plantjes.
Tenzij het snel gaat, dan kun
nen ze er nog wel interesse
voor op brengen, zegt hij la
chend. „Een kropsla opkweken
duurt hen vaak veel te lang."
3 C
Wim Kuijper met zijn Bijt-plantjes. foto Marieke Mandemaker
Wim Kuijper
De Vierbannen: dineren met uitzicht op de zonsonder
gang boven de Oosterschelde. foto Marieke Mandemaker