Eerlijke info over
elektrisch rijden
Strandresidentie:
Sergio Herman
Compliment
1 ->
Sergio Herman bemoeit zich
16 ZEELAND
Illegale
prostitutie
Zestienjarige
door het lint
Het leven van topchef Herman is
weer in evenwicht. Nieuwe,
ambitieuze plannen horen daarbij.
COMMENTAAR
Een van de meest succesvolle Zeeuwen van de afgelopen
jaren keert terug naar het nest. Niet dat Sergio Herman
echt weg was, maar met zijn nieuwe restaurant The Ja
ne in Antwerpen voelde het toch een beetje zo. Hij blijft
betrokken bij The Jane, maar inmiddels heeft Herman ook al
weer nieuwe plannen. Voor een havenpaviljoen in Cadzand-Bad:
laagdrempelig, zodat iedereen er van kan genieten.
Met zijn naam en faam had hij ook een heel andere richting kun
nen kiezen, zoals een restaurant in Londen of New York (overi
gens een optie die hij openhoudt). Maar Herman koos ervoor,
zijn jongste project in Zeeuws-
Vlaanderen uit te voeren. Want
deze regio kan wel een oppepper
gebruiken, vooral voor jongeren,
vindt de topkok.
Zelfheeft hij al bewezen dat men
sen met ambitie, talent en werk
lust óók in Zeeuws-Vlaanderen
tot grote hoogte kunnen stijgen.
Waarbij hij bovendien anderen in
spireerde en motiveerde om zich
te ontwikkelen, zoals Syrco Bakker dat met Pure C deed.
Nu doet Herman eigenlijk hetzelfde nog eens: met zijn nieuwe
havenpaviljoen biedt hij niet alleen werkgelegenheid, maar voor
al ook volop kansen aan jongeren. Die blijvende betrokkenheid
bij de streek waarin hij zelf groot werd, siert hem.
Zeeuws-Vlaanderen
kan wel een
oppepper
gebruiken, vindt
de topkok.
De informatie die wordt gege
ven over de afstanden die je kunt
afleggen met je elektrische wagen
is misleidend, meent Schröer. Er
zit een groot verschil tussen moge-
Een mijlpaal voor de Zierikzee-
se mosterdman. Sinds een paar
weken is hij volledig overge
stapt op elektrisch rijden
lijk af te leggen afstanden. „Ik twij
fel nog een beetje, omdat ik een
groot voorstander van elektrisch
rijden ben. Maar ik vind wel dat je
mensen niet moet teleurstellen."
De Zierikzeese ondernemer
heeft een mijlpaal bereikt. Hij is
sinds kort volledig op elektrisch
rijden overgestapt. Zijn wagen
park bestaat uit twee auto's uit
2011 (elk met ruim 67.000 kilome
ter op de teller), twee auto's uit
2013 (beide met ruim 75.000 kilo
meter op de teller) en zijn laatste
aankoop dit jaar. Het had heel wat
voeten in de aarde voor de Roosen-
daalse Peggy, die al jaren bij het
mosterdbedrijf werkt, over durfde
te stappen op elektrisch rijden. De
angst het niet te halen van huis
naar werk en terug was te groot.
Juist daarom moet je op informa
tie kunnen vertrouwen, vindt
Schröer. De Zierikzeese mosterd
maker weet waar hij het over
heeft als hij de voordelen op een
rij zet. „Milieuvriendelijk en hart
stikke goedkoop. De onderhouds
kosten zijn heel laag. En de accu
kan ik, als het ooit gedaan is met
de auto, gebruiken als opslagsys
teem voor mijn zonnepanelen."
Wel pleit Schröer voor meer
laadpalen op betere locaties. Een
laadpaal op de carpoolplaats bij de
Weg naar de Val heeft veel min
der nut dan een laadpaal op het
parkeerterrein bij de Albert Heijn
in Zierikzee. „Dan kunnen men
sen hun auto even opladen als ze
een uurtje de stad in gaan."
Almanak
Een vrouw van boven de 55 stapt een
damesmodezaak met vooral klassieke
kleding binnen.
De verkoopster vraagt haar bij bin
nenkomst: „Bent u op zoek naar iets
speciaals mevrouw
De vrouw antwoordt: „Ik ben op zoek
naar een rood shirtje, maar....ik denk
niet dat ik hier slaag. Ik draag meest
al wat jongere kleding."
De verkoopster reageert: „O, maar we
hebben onze collectie juist verjongd
hoor, nu is onze kleding geschikt voor
vrouwen vanaf 35 jaar. Zo te zien
kunt u dan al een tijdje bij ons te
recht!"
Aan de Veerseweg in Mid
delburg zijn gisterochtend
een man (29) en een
vrouw (20) aangehouden
voor illegale prostitutie.
Beiden hebben geen vaste
woonplaats. De politie
hield de auto waarin bei
den zaten aan na een tip.
Het voertuig bleek al eer
der in verband te zijn ge
bracht met meldingen over
verdachte situaties en ille
gale prostitutie. De vrouw
stond al geregistreerd voor
illegale prostitutie. Het
duo is na verhoor vrijgela
ten.
Een 16-jarig meisje uit
Grijpskerke ging zater
dagnacht in Westkapelle
door het lint toen een 19-ja-
rige jongeman uit Breda bij
een café werd aangehou
den. Zij vernielde met haar
hoofd de ruit van een poli
tieauto nadat ze zelf was
gearresteerd.
Rond 3.45 uur zag de poli
tie een bezoeker die op
woeste wijze het café pro
beerde binnen te komen.
Toen de politie hem aan
hield ontstond een worste
ling. Het meisje bemoeide
zich met de arrestatie. Ze
wrong zich tussen de ver
dachte en de agent. Ze
schopte en sloeg, klampte
zich aan de agenten vast
en krijste alles bij elkaar.
Eenmaal in de politieauto
begon ze zo hard met haar
hoofd tegen de ruit te bon
zen, dat die los van het por
tier kwam. Ze beet vervol
gens in de vinger van een
agent. Het meisje werd
naar Torentijd overge
bracht. Zowel de jongeman
als het meisje zitten nog
vast.
Mensen
Het was zes jaar
geleden écht de
bedoeling: Ser
gio Herman zou
met restaurant
Pure C in Cad
zand-Bad een laagdrempelige
zaak openen. De sterrenchef re
kende echter buiten de stormach
tige ontwikkeling van zijn leer
ling Syrco Bakker. Die stuwde de
kwaliteit in anderhalfjaar tijd op
tot sterrenniveau. Herman doet
nu een nieuwe poging. In zijn ge
liefde Cadzand begint hij een ha
venpaviljoen. En, belooft hij:
daar blijven de drempels écht
vlak bij de grond.
Een vrijdagochtend bij Pure
C. Herman schuift aan, een paar
minuten later dan was afgespro
ken. Hij excuseert zich met een
gulle lach. „Ik bracht de kinde
ren naar school, maar er was er
eentje z'n tas vergeten." Het ty
peert zijn nieuwe leven, na de
sluiting van Oud Sluis in 2013.
,,'s Ochtends dingen met de kin
deren doen, dat is nieuw. Ik heb
tijd voor dingen waar ik vroeger
niet aan toe kwam." Meer aan
dacht voor zijn gezin, dat was
één van de redenen van die zelf
gekozen omslag in zijn leven.
„Die drukke periode heeft veel
gevergd. Ik ben er vaak niet ge
weest voor mijn kinderen. Dat
besefik. Dat gaat nu beter. Het is
nog steeds druk, maar ik kan
mijn momenten kiezen. Als ik
een weekend naar Parijs wil met
mijn vrouw, dan doe ik dat. Vroe
ger was daar geen sprake van.
Nu weet ik: in mijn restaurants
worden topprestaties geleverd,
ook als ik er niet ben. Dat geeft
rust."
Dat wil niet zeggen dat Her
man achterover leunt. Veel tijd
steekt hij in de ambitieuze toe
komstplannen voor Cadzand-
Bad. Daar speelt hij een nadruk
kelijke rol bij de modernisering
van het Strandhotel en Pure C.
Dat de geboren Sluisenaar juist
in Cadzand-Bad terechtkwam, is
niet toevallig. Hij heeft warme
herinneringen aan het kustdorp.
„Mijn ouders hadden het druk
met hun restaurant. De weinige
momenten die we samen door
brachten, waren meestal in Cad
zand. Voetballen op het strand,
daarna chocomelk met een appel
bol. Ik koester die momenten."
Een balletje trappen op het
strand, koffie met iets lekkers op
een terras: in Cadzand-Bad kan
het nog steeds. Maar de tijd in
het kustdorp staat, anders dan
tientallen jaren lang het geval
was, niet langer stil. Gelukkig
maar, verzucht Herman. „Ik ben
blij dat onze streek een oppep-
'Nu weet ik: in mijn
restaurants worden
topprestaties geleverd,
ook als ik er niet ben.
Dat geeft rust'
per krijgt. Dat jongeren weer
eens een kans krijgen zich in
hun eigen regio te bewijzen."
Want wees nou eerlijk, zegt Her
man: wat valt er momenteel te
halen voor jongeren in West-
Zeeuws-Vlaanderen? „Iemand
met een béétje ambitie moet
hier weg. Wij kunnen daar iets
aan veranderen. Ik wil laten zien
dat je ook hier je dromen kunt
waarmaken." Dat doet Herman
al in Pure C, waar jongeren uit al
le windstreken proeven aan het
werk in een toprestaurant. De
plannen voor het vernieuwde
Strandhotel maken de mogelijk
heden alleen maar groter. „We
hebben straks werk voor hon
derd mensen. Die kunnen we
mooie banen aanbieden."
Overigens situeert een deel
van de toekomstplannen zich
een paar honderd meter verder
op, bij de jachthaven die momen
teel wordt aangelegd. Daar be
gint Herman een havenpavil
joen. „Het was vanaf het begin
het plan om een laagdrempelig
restaurant bij het Strandhotel te
Een jaar of tien geleden,
in restaurant Oud Sluis.
Hoteleigenaar Bart
Gorthmanns stapt bin
nen: of Sergio Herman wellicht
zin heeft bij hem in zijn Strand
hotel in Cadzand-Bad een restau
rant te beginnen? De sterrenchef
zegt nee, maar het idee laat hem
niet los. Een paar jaar later is het
alsnog zo ver. Restaurant Pure C
opent de deuren, in het Strand
hotel.
Broer en zus Gorthmanns
staan nu, met Herman, voor een
nieuwe stap. Het hotel én het res
taurant gaan op in de 'Strandresi
dentie'. De bouw is inmiddels be
zig. In een imposant ontwerp ko
men uitbreiding van het hotel,
culinaire beleving en de bouw
van 64 appartementen samen.
Voor dat laatste is de Knokse
Compagnie Het Zoute verant
woordelijk. De komst ervan staat
grotendeels los van de andere
vernieuwingen, al delen de ap-
partementbezitters straks hun
parkeergarage met de hotel- en
restaurantgasten. Veel belangrij
ker voor Bart en Anne is de uit
breiding en vernieuwing van het
hotel. Die krijgt straks, met ze
ventig kamers, bijna twee keer
door Esme Soesman
ZIERIKZEE. Hoewel hij een super
groot voorstander van elektrisch rij
den is, overweegt Ton Schröer van
TonS Mosterd uit Zierikzee een
klacht in te dienen bij de Reclame
Code Commissie.
Tip? redactie@pzc.nl
MIDDELBURG
WESTKAPELLE
MIDDELBURG
Dance Constructions
Forti in de Vleeshal
In de Vleeshal in Middelburg
zijn gisteren Simone Forti's
'Dance Constructions' geacti
veerd in het bijzijn van de
80-jarige choreografe zelf.
Ze was hiervoor speciaal
overgekomen uit de VS. De
'Dance Constructions' wer
den voor het eerst in 1961
uitgevoerd in Yoko Ono's
studio in New York. De 'Dan
ce Constructions' maken
deel uit van Forti's eerste
Nederlandse solotentoon
stelling 'Here It Comes', tot
en met 3 april te zien in de
Vleeshal.
In Sergio's
door Martijn de Koning
door Martijn de Koning