10 ZEELAND
HET RESTAURANT
Bij Juuls in Domburg
vieren we de lente
met een keur aan
groentegerechten.
De grilloven voegt
een extra dimensie
toe.
Vrouwen kunnen niet kaartle
zen!", mompelt mijn disgenoot
terwijl hij mijn mobiel met plat
tegrond afpakt. Volgens de
kaart zijn we al twee keer langs
foodcafé Juuls gelopen, het ver
nieuwde restaurant van hotel Juliana in Dom
burg. Gastheer Cassian heeft ons al een paar
keer voorbij zien schuifelen en houdt nu grijn
zend de deur voor ons open. Bij Juuls kun je el
ke dag terecht voor ontbijt, lunch en diner. De
avondkaart biedt een overzichtelijk rijtje vlees,
vis en vegetarisch. Zaken voor de vakantiegan
ger (fish and chips, hamburger) en interessan
tere zaken: rillettes van eend, tomaten tarte ta-
tin, boerenkip uit de houtskooloven met ci
troen, knoflook en hazelnoot. Gegrilde groen
ten staan als hoofdgerecht op de kaart.
Juuls valt op in Domburg vanwege de kos
mopolitische no-nonsense uitstraling. Drink,
Eet en Chill is het devies. Eigenaresse Simone
was devoot fan van ontwerper Piet Boon en sa
men met hem is het strandgevoel binnenge
bracht. Serene zandkleuren, de strakke lijnen
van horizon en meerpalen. Een modern en
rustgevend interieur, met robuuste granieten
tafels. De haard knappert, de loungemuziek
knispert. Er staan kleine wilde roosjes op tafel
en in de kraakheldere toiletten een verdieping
lager zit de blower gewoon in de kraan. Op de
begane grond is een wc voor mensen die
slecht ter been zijn.
Juuls wil koken zonder veel poespas, goed
eten met verse ingrediënten. Dat blijkt meteen
uit de voorgerechten. Disgenoot kiest burrata,
een vers Italiaans kaasje uit Puglia in de vorm
van een buideltje. Bedacht om restjes mozza
rella te verwerken, met een extra romige vul
ling. Juuls combineert het milde bolletje kaas
met plakken bloedsinaasappel en een behoed
zame dressing van koriander en basilicumolie.
Een fijn licht begin, net zoals mijn salade met
rode quinoa. Ik begrijp de obsessie met het
Zuid-Amerikaanse snottergraantje niet zo,
maar hier begint het te dagen. De rode qui-
noagraantjes zijn spikkels met een nootachtige
bite, in een grote kom vol verse slabladeren en
partjes zoete aardappel. Smaakmakers zijn
brokkelzoute feta en zoete abrikoos. Koriander
blaadjes verbinden alle smaken met elkaar. In
een klein kommetje zijn nonchalant wat stuk
ken knapperig brood gepropt, voor erbij. Geen
boter of olie, maar we dweilen met liefde de
dressing van onze borden.
Gastheer Cassian en serveerster Jamila ko
men geregeld informeren of alles naar wens is.
Allebei schakelen ze mid-conversatie plotse
ling over op het Duits, met oprechte veront
schuldigingen erachteraan. Zeeuwse horecade-
formatie: na een zomer knallen droom je vast
ook met Umlaut en Esszet. Om in de sfeer te
blijven bestel ik Flammkuchen: een brosse
broodbodem, buitengewoon rijk belegd. Een ei
gentijdse variant met groene aspergepuntjes
en plakken gerookte zalm, die net een tikje hit
te hebben meegekregen. Verder nog peperige
rucola, blokjes pompoen en ook een overdaad
aan bolletjes couscous die naar niks smaken.
Vast gedaan om er een volledige maaltijd van
'Sexy spinazie, dat is knap.
We vechten om de laatste
blaadjes'
te maken, maar de pompoen biedt al smaak,
massa en een gezellig kleurtje. Voor het ultie
me vakantiegevoel kies ik van de leuke wijn
kaart nog een glaasje 'Riff Pinot Grigio van
wijnmaakfamilie Lageder. Licht, mineralig,
met een zweempje perzik.
Disgenoot heeft een dikke moot kabeljauw,
Hollandse garnaaltjes staat keurig als soldaat
jes in het gelid. Zacht gegaarde minipreitjes en
zoetige courgettelinten maken de maaltijd af.
WAAR DE KAART
Juuls Food Café
Ooststraat 9
Die houtskooloven, dat pre
door Marloes Matthijssen
Het goedkoopste ge
recht op de menukaart
van Juuls is knolselderij-
soep met pittige bloem
kool en een kwartelei
7,-), de duurste keus
is de butcher's steak
met gepofte aardappel,
coleslaw en bearnaise
saus 24,-).
Geen frikandellen hier
voor de kleintjes: zij kun
nen kiezen uit gegrilde
bio-kipfilet, Flammku
chen met kaas en to
maat of visfilet met friet
en appelmoes.
Wij vonden de side-dis-
hes erg leuk. Dit zijn ver
rassende seizoensgroen
ten voor 3,- zoals
spruitjes met pecanno-
ten.
Toetjes die op dit mo
ment op de kaart staan
zijn chocoladetaart, ba
naantosti en wisselende
soorten ijs.