ZEELAND
8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Geert van Oorschot (20) groeide op in Vlissingen. Inmiddels woont
hij in Tilbur g, waar hij aan de Rockacademie studeert. Daar
ontstond de band Moeders Mooiste, waarvan hij leadzanger en
gitarist is. door sharon van oost
Stiekem vind ik
sommige
nummers van
Blof best mooi. Al
houd ik lang niet
van al hun
muziek
Inspiratie
„Op de Rockacademie koos ik voor de rich
ting songwriting. Je creëert de basis van
muziek, maakt iets dat nog niet bestond.
Dat vind ik het mooiste om te doen. Ik
speel ook gitaar, maar ik vind dat je dat
pas echt goed kunt doen als je begrijpt
hoe een liedje in elkaar steekt. Ik laat me
door heel verschillende artiesten inspire
ren. Toen ik net begon, luisterde ik veel
naar de Amerikaanse singer-songwriter
Jason Mraz. Even later was het Herman
Brood, toen David Bowie en tegenwoor
dig komt Ramses Shaffy veel voorbij. Op
het eerste gezicht heel verschillende ar
tiesten, maar ik zie overeenkomsten. Ze
benaderen muziek als kunstvorm, durven
- of durfden - te experimenteren. Op de
een of andere manier roept hun muziek
bij mij een romantische sfeer op. Dan
beeld ik me in dat ik door een zonnig Pa
rijs loop. Blof heeft dat ook op een bepaal
de manier. Stiekem vind ik sommige van
hun nummers best mooi. Al houd ik lang
niet van al hun muziek. Super dat ze zo
groot zijn geworden, maar daardoor lijkt
het alsof ze te veel en te snel albums wil
len produceren. Gewoon omdat het van
hen verwacht wordt, zonde."
Zeeuwse artiesten
„Danny Vera behoort tot mijn Zeeuwse fa
vorieten. Maar ook de jongens van de
Walcherse band Keaton zijn erg goed be
zig. Hun muziek is lekker funky, tijdens
optredens hangt er altijd een goede sfeer.
En dan heb je nog Monsun, zij hebben zo
als ik het noem een 'we hebben schijt aan
alles'-factor. Ze staan er gewoon, genie
ten keihard van de muziek die ze maken
en dat zie je. Het is zeker de moeite
waard om ze eens live te bekijken als je
van de wat hardere muziek houdt."
Festivals
„Wie zegt dat er in Zeeland niets te doen
is, heeft niet goed opgelet. Je hebt er veel
leuke festivals. Het Zeeland Nazomerfesti
val in Middelburg bijvoorbeeld. En Festi
val Onderstroom in Vlissingen. Maar
denk ook aan Vestrock bij Hulst, Klomp
pop en het Straatfestival Ovezande. En zo
kan ik nog wel even doorgaan. Waar ik
zelf zou willen staan met Moeders Mooi
ste? Als Lowlands belt, zeggen we natuur
lijk geen nee, maar het lijkt me gaver om
uiteindelijk op een wat kleiner festival
als Down the Rabbit Hole op te treden. Ik
heb het idee datje daar net iets gekker
kunt doen, meer kunt experimenteren."
Fijne plek
„Hoewel ik niet meer in Vlissingen woon,
kom ik er nog graag. Als ik me even hele
maal wil afzonderen, ga ik naar de boule
vard. Vlakbij het standbeeld van Michiel
de Ruyter is een gangetje naar een stei
ger. Als ik op die steiger zit en naar de
zee kijk, geeft me dat een gevoel van ultie
me rust. Ik vind het strand sowieso een
hele fijne en mooie plek. Toen ik er nog
in de buurt woonde, vergat ik dat soms
een beetje, maar in Tilburg heb je geen
strand, dan realiseer je je hoe bijzonder
het eigenlijk is."
Uitgaan
„In café Hoppit aan de Walstraat in Vlis
singen kun je legendarische avonden bele
ven. Het is zo'n café waar iedereen komt,
van visser tot zakenman en alles ertussen
in. Naast wie je ook gaat zitten, het resul
teert altijd in een bijzonder gesprek. Ik
liep er een keer binnen met een vriend
die zo'n Hawaïbloesje droeg, alleen dat
leidde al tot hilarische gesprekken. Als je
meer op zoek bent naar elektronische mu
ziek, kun je naar de Timmerfabriek, daar
heb je leuke feestjes. Hoewel ik niet zo
van de muziek houd, ging ik er regelma
tig naartoe, gewoon om gezellig rond te
hangen, gesprekken te voeren met Jan en
alleman."
Moeders Mooiste staat vanavond vanaf
20.00 uur in De Spot in Middelburg, en
tree is gratis. Zaterdag treedt de band op
tijdens de muzikale wedstrijd Steenworp
in de Protestantse Kerk in Hulst.
Wie is er niet opgegroeid met
de Wannéekookboeken? 106
jaar na de eerste editie van
dit handboek van de voormali
ge huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Zakeieren
op toast
Pasen betekent eieren
eten. De kippen leg
gen weer volop, dus
grijp je kans om iets
lekkers te maken met kakel
verse eitjes. Die zijn veel sma
kelijker dan oude. Bovendien
is hun eiwit nog mooi stevig
van structuur; ideaal voor het
kloppen van eiwitschuim of
het maken van gepocheerde
eieren. Even opzoeken wat
mevrouw Wannée in dit ka
der adviseert. Gepocheerde ei
eren kent ze niet, zakeieren
wel. Dat blijkt hetzelfde: eie
ren die (zonder schaal!) in wa
ter worden gegaard. Ik vind
het een rare naam, zakeieren,
krijg er een zwaar gevoel bij.
Gepocheerde eieren zijn zo al
lekker, maar helemaal als je
er iets meer mee doet. Heer
lijk zijn ze in een slasoepje of
sterke bouillon met lente-ui.
De lekkerste gepocheerde
eieren aten wij in de hippe
LondensewijkShoreditch
Klassiek zijn gepocheerde ei
tjes a la Florentine; geser
veerd op geroerbakte bladspi-
nazie en overgoten met Hol-
landaisesaus, even gegrati
neerd. De lekkerste gepo
cheerde eieren aten wij in de
Londense wijk Shoreditch, in
een garagebox, gezeten op
kantinestoelen tussen retro-
hangplanten. Ze kwamen met
gegrilde trostomaatjes en gro
te verse basilicumbladen. De
baardige knotjesmannen
schonken er fantastische cap
puccino met ragfijn melk-
schuirn bij. Dit mag in de hoe
ken als super-ontbijt. Aanra
der voor de paastafel!
GEPOCHEERDE
EIEREN MET
BASILICUM
Donderdag 24 maart 2016
DE ZEE GEEFT ME EEN GEVOEL VAN
ultieme rust
Geert van Oorschot:
„Wie zegt dat er in
Zeeland niets te doen
is, heeft niet goed op
gelet. Je hebt er veel
leuke festivals."
Ontbijt of brunch, voor 2
personen: 4 kakelverse eie
ren; zout; I eetlepel witte
wijnazijn; bosje groot basi
licumblad; versgemalen
zwarte peper en grof zee
zout; 2 flinke witte boter
hammen, liefst zelf gesne
den; boerenroomboter, ge
zouten; 2 takjes trostomaa
tjes; scheutje olijfolie
Gril met olijfolie besprenkel
de trostomaten ca. 8 minu
ten onder voorverwarmde
hete ovengril op 200 gra
den. Rooster witte boter
hammen goudbruin, be
smeer met gezouten room
boter. Breng in wijde kook
pan water met snuf zout
aan de kook. Voeg scheut
azijn toe en laat water heel
zacht borrelen. Breek ei in
kom, hou vlak boven water
oppervlak en laat erin glij
den. Vouw met twee eetle
pels, zodra het begint te
stollen, eiwit om de dooier
heen. Keer het ei zo nodig.
Pocheer zo ook overige eie
ren. Haal eieren er na 3 mi
nuten uit. Zodra ze matwit
zijn maar nog zacht aan
voelen, zijn ze goed. Schep
eieren met schuimspaan
uit water, laat uitlekken op
keukenpapier. Snij grillige
uitsteeksels weg. Beleg bo
terhammen met 2 warme
gepocheerde eieren. Be
strooi met basilicumblad,
zwarte peper en grof zee
zout, drapeer gegrilde to
maatjes erover. Steek vlak
voor serveren dooier open
en laat uitvloeien.