HET RESTAURANT 10 ZEELAND Op een doordeweekse, frisse winteravond knort je maag. Wat doe je dan? Dan zoek je mediterrane warmte. Zo belanden we - hoppa! - bij Grieks restaurant Poseidon in Vlissingen. Het statige pand aan de Zeilmarkt staat keurig in de verf. De boven lichten van de vier ramen mel den in blauwe letters: Grieks res taurant Poseidon. Alleen slecht zienden kunnen het missen. We drentelen bin nen. De twee serveersters dragen aquamarij nen T-shirts. Eentje, gezien haar Caribische voorkomen duidelijk geen Griekse, wijst ons meteen een tafel in een hoek. Voor de illusie van subtropische hitte zet ze twee glaasjes ouzo op tafel en steekt ze een kaarsje aan. Het Griekse standaard-aperitief warmt lekker op. Het interieur is wat je bij de Griek verwacht aan te treffen. Afdakjes met dakpannen, inge metselde godinnen, een fronton die een tem pel suggereert. Natuurlijk in de kleuren van de eilandengroep Cycladen: wit en blauw. Het plafond is dan ook in mediterraan blauw ge verfd. Hier geen tegels op de vloer, maar net la minaat. Wel een enorme boog met nissen, die het restaurant in tweeën deelt. Je moet er door heen voor een sanitaire stop. Voor rolstoelers wordt dat een avontuur, want het parcours kent wat afstapjes. Eenmaal beneden ontwa ren we brandschone toiletten. We bestellen een biertje en bruiswatertje. Mijn tafelheer merkt op dat het bier sterke ge lijkenis toont met mijn bronwater. Een proef- slok roept herinneringen aan het merk Skol op. Dat werd in de dorpsdiscotheek van mijn jeugd getapt. Daar kon je een heel vat van op voordat je evenwichtsorgaan zich gewonnen gaf. Nogal verdund dus. Mijn eetgezel bestelt Garides Saganaki: scampi's met tomatensaus en feta uit de oven. Ik ga voor de Jemisti Piperia, ofwel zoete rode paprika die is gevuld met feta en kalkoenfilet. De Garides Saganaki oogt als een rood soepje, waarin scampi's en feta alsmede een handvol peterselie drijven. De scampi's zijn te ver ge gaard en hebben (mede daardoor) een rubber achtige bite. We kunnen ons niet aan de in druk onttrekken dat de scampi's uit de vriezer komen. De zilte smaak van de schaaldieren sneeuwt ook onder in de best smakelijke, krui dige tomatensaus. Een plus scoort het mandje met dampend brood dat erbij wordt geser veerd. Net als de scampi's is ook mijn voorgerecht geen hoogvlieger. Je verwacht een verse papri ka die is aangezet en vervolgens rustig gaar is gegrild. Maar nee, de paprika is zuur en komt dus uit een pot. Zo een die bij de Lidl in het schap staat. Op zich botsen paprika uit het zuur en feta niet. Bij Poseidon hebben ze de sleutel-ingrediënten echter overbakken met een fietstas Nederlandse kaas, waardoor het een allegaartje aan smaken wordt. In het ge weld van kaas en zuur verdwijnt de subtiele smaak van de kalkoenfilet, in ons geval ge woon plakjes broodbeleg. Voor de hoofdgerechten neemt de keuken aanmerkelijk meer tijd. Zo erg is dat niet, want Mijn zwaardvis komt van de grill. Aan de zijkant zien we dat de eiwitten gebroken zijn. Een teken van te lange garing het is op zich wel plezant aan de Zeilmarkt. Gasten keuvelen, de bouzouki tokkelt, de kof fiemachine pruttelt. Griekse gezelligheid kent geen tijd. Maar dan arriveren onze borden. Mijn tafelheer zet het mes in een specialiteit: Mezes Tou Bekri. Dat zijn ossenhaaspuntjes en varkenshaas in tomatensaus die is afgeblust met Griekse cognac (Metaxa vijf sterren). Het rechthoekige bord bevat tevens dikke friet en twee bolletjes rijst die verrijkt is met dop- DE KAART WAAR DE REKENING 2 bier 4,20 2 bronwater 4,20 1 paprika, feta, kalkoenfilet7,00 1 scampi's uit de oven10,00 1 zwaardvis 18,50 1 ossenhaas/varkenhaas20,00 1 sinaasappeltaart 6,00 1 baklavas 6,75 Totaal euro 76,65 De vissaus smaakt naar kaas door Frank Balkenende Poseidon heeft een uitgebrei de menukaart, met koude en warme voorgerechten. Het goedkoopste koude voorgerecht is brood met kruidenboter (3,50 euro), Het duurste 'pikilia', een mix van diverse koude voorge rechten (11,50 euro). Bij de hoofdgerechten is er ruime keuze uit vlees en vis. Spekkoper bent u met de gy ros: geroosterd varkensvlees (14,50 euro). Aan de top zit de T-bone steak (25 euro). Bij de visafdeling is de gefri tuurde rode mul (Barbounia) het voordeligst. Die kost 16,50 euro. Het duurst is de gefrituurde zeetong (25 eu ro). Poseidon biedt ook verschil lende schotels die je uitslui tend voor twee personen kunt bestellen. De dessertkaart vermeldt naast ijs ook traditionele zoe tigheden met deeg, noten en honing, zoals baklavas en kadaifa. Het duurste is het grand dessert met ijs en zoe te lekkernijen (9,75 euro). Voor vegetariërs is de keus beperkt: gebakken feta, spa- nakopita (taartje met spina zie en feta), tzatziki, rijst, wit te reuzenbonen en frites. Meer informatie op restau- rant-poseidon.nl INCEN Poseidon Zeilmarkt 22 Kalamaria (gefrituurde inktvisringen)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 42