HET RESTAURANT
10 ZEELAND
Op een
doordeweekse,
frisse winteravond
knort je maag. Wat
doe je dan? Dan
zoek je mediterrane
warmte. Zo
belanden we -
hoppa! - bij Grieks
restaurant Poseidon
in Vlissingen.
Het statige pand aan de Zeilmarkt
staat keurig in de verf. De boven
lichten van de vier ramen mel
den in blauwe letters: Grieks res
taurant Poseidon. Alleen slecht
zienden kunnen het missen. We drentelen bin
nen. De twee serveersters dragen aquamarij
nen T-shirts. Eentje, gezien haar Caribische
voorkomen duidelijk geen Griekse, wijst ons
meteen een tafel in een hoek. Voor de illusie
van subtropische hitte zet ze twee glaasjes
ouzo op tafel en steekt ze een kaarsje aan. Het
Griekse standaard-aperitief warmt lekker op.
Het interieur is wat je bij de Griek verwacht
aan te treffen. Afdakjes met dakpannen, inge
metselde godinnen, een fronton die een tem
pel suggereert. Natuurlijk in de kleuren van de
eilandengroep Cycladen: wit en blauw. Het
plafond is dan ook in mediterraan blauw ge
verfd. Hier geen tegels op de vloer, maar net la
minaat. Wel een enorme boog met nissen, die
het restaurant in tweeën deelt. Je moet er door
heen voor een sanitaire stop. Voor rolstoelers
wordt dat een avontuur, want het parcours
kent wat afstapjes. Eenmaal beneden ontwa
ren we brandschone toiletten.
We bestellen een biertje en bruiswatertje.
Mijn tafelheer merkt op dat het bier sterke ge
lijkenis toont met mijn bronwater. Een proef-
slok roept herinneringen aan het merk Skol
op. Dat werd in de dorpsdiscotheek van mijn
jeugd getapt. Daar kon je een heel vat van op
voordat je evenwichtsorgaan zich gewonnen
gaf. Nogal verdund dus.
Mijn eetgezel bestelt Garides Saganaki:
scampi's met tomatensaus en feta uit de oven.
Ik ga voor de Jemisti Piperia, ofwel zoete rode
paprika die is gevuld met feta en kalkoenfilet.
De Garides Saganaki oogt als een rood soepje,
waarin scampi's en feta alsmede een handvol
peterselie drijven. De scampi's zijn te ver ge
gaard en hebben (mede daardoor) een rubber
achtige bite. We kunnen ons niet aan de in
druk onttrekken dat de scampi's uit de vriezer
komen. De zilte smaak van de schaaldieren
sneeuwt ook onder in de best smakelijke, krui
dige tomatensaus. Een plus scoort het mandje
met dampend brood dat erbij wordt geser
veerd.
Net als de scampi's is ook mijn voorgerecht
geen hoogvlieger. Je verwacht een verse papri
ka die is aangezet en vervolgens rustig gaar is
gegrild. Maar nee, de paprika is zuur en komt
dus uit een pot. Zo een die bij de Lidl in het
schap staat. Op zich botsen paprika uit het
zuur en feta niet. Bij Poseidon hebben ze de
sleutel-ingrediënten echter overbakken met
een fietstas Nederlandse kaas, waardoor het
een allegaartje aan smaken wordt. In het ge
weld van kaas en zuur verdwijnt de subtiele
smaak van de kalkoenfilet, in ons geval ge
woon plakjes broodbeleg.
Voor de hoofdgerechten neemt de keuken
aanmerkelijk meer tijd. Zo erg is dat niet, want
Mijn zwaardvis komt van de
grill. Aan de zijkant zien we dat
de eiwitten gebroken zijn. Een
teken van te lange garing
het is op zich wel plezant aan de Zeilmarkt.
Gasten keuvelen, de bouzouki tokkelt, de kof
fiemachine pruttelt. Griekse gezelligheid kent
geen tijd. Maar dan arriveren onze borden.
Mijn tafelheer zet het mes in een specialiteit:
Mezes Tou Bekri. Dat zijn ossenhaaspuntjes en
varkenshaas in tomatensaus die is afgeblust
met Griekse cognac (Metaxa vijf sterren). Het
rechthoekige bord bevat tevens dikke friet en
twee bolletjes rijst die verrijkt is met dop-
DE KAART
WAAR
DE REKENING
2 bier 4,20
2 bronwater 4,20
1 paprika, feta, kalkoenfilet7,00
1 scampi's uit de oven10,00
1 zwaardvis 18,50
1 ossenhaas/varkenhaas20,00
1 sinaasappeltaart 6,00
1 baklavas 6,75
Totaal
euro 76,65
De vissaus smaakt naar kaas
door Frank Balkenende
Poseidon heeft een uitgebrei
de menukaart, met koude
en warme voorgerechten.
Het goedkoopste koude
voorgerecht is brood met
kruidenboter (3,50 euro),
Het duurste 'pikilia', een mix
van diverse koude voorge
rechten (11,50 euro).
Bij de hoofdgerechten is er
ruime keuze uit vlees en vis.
Spekkoper bent u met de gy
ros: geroosterd varkensvlees
(14,50 euro). Aan de top zit
de T-bone steak (25 euro).
Bij de visafdeling is de gefri
tuurde rode mul (Barbounia)
het voordeligst. Die kost
16,50 euro. Het duurst is de
gefrituurde zeetong (25 eu
ro).
Poseidon biedt ook verschil
lende schotels die je uitslui
tend voor twee personen
kunt bestellen.
De dessertkaart vermeldt
naast ijs ook traditionele zoe
tigheden met deeg, noten
en honing, zoals baklavas en
kadaifa. Het duurste is het
grand dessert met ijs en zoe
te lekkernijen (9,75 euro).
Voor vegetariërs is de keus
beperkt: gebakken feta, spa-
nakopita (taartje met spina
zie en feta), tzatziki, rijst, wit
te reuzenbonen en frites.
Meer informatie op restau-
rant-poseidon.nl
INCEN Poseidon
Zeilmarkt 22
Kalamaria (gefrituurde inktvisringen)