ZEELAND
8 I UIT 8?
0 KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Hans van de Broeke (62) is koorleider van voealgronp Sing a)Sea in
Oostkapelle, dat vorig jaar het eerste lustrum vierde. Hij voert
vrijdag zo n tachtig zangers en zangeressen aan tijdens een
candlelightconcert. door mariska den hartog
Dan leef ik van
de zee, de wind
en de muziek in
mijn hoofd
Sing@Sea
„Al sinds mijn negentiende ben ik diri
gent (ooit de jongste van Nederland). Ik
heb veel kleinere koren en kinderkoren
begeleid. En vierentwintig jaar lang een
mannenkoor. Inmiddels ben ik zo'n
vier jaar dirigent van vocalgroup
Sing@Sea. Daar ben ik ongeveer vijf, zes
uur in de week mee bezig en doe dat met
veel plezier. De kracht van dit koor is de
gezelligheid, warmte en goede sfeer. We
hebben nu rond de tachtig leden, man
nen en vrouwen, en zelfs een wachtlijst.
Ik ben als dirigent steeds op zoek naar
nieuwe mogelijkheden om ons als koor te
onderscheiden. We willen anders zijn
dan andere koren."
Favoriete muziek
„Ik heb niet per se favoriete muziek, als
het maar geen geschreeuw is. Sfeer vind
ik heel belangrijk. Dragende muziek
waarbij ik kan wegdromen, spreekt mij
erg aan. Ik houd van mooie harmonieën.
Over het algemeen luister ik wel meer
naar klassieke muziek, dat heb ik zo van
huis uit meegekregen. Ik kom uit een mu
zikale familie; bijna iedereen zong wel in
een koor. Mijn opa's zijn mijn voorbeel
den op dat gebied."
Favoriete stuk om te dirigeren
„Fields of Gold (geschreven door Sting en
gecoverd door Eva Cassidy) vind ik erg
mooi als het koor dat zingt. Het is natuur
lijk ook een beetje het verhaal erachter in
het geval van Eva Cassidy, omdat zij
zo jong overleden is. Soms word ik mid
denin een stuk emotioneel en schieten de
tranen me in de ogen. Wanneer het koor
Hallelujah van Leonard Cohen zingt bij
voorbeeld. Dat laat ik dan maar de vrije
loop, dat vind ik niet erg. Ik zou nog wel
eens een groot stuk van Fauré willen in
studeren met het koor. Maar het is niet
zozeer belangrijk wat ik wil, het moet het
koor ook passen. En ik vind het belang
rijk dat we voor het publiek herkenbare
muziek brengen."
Theater
„Daar heb ik eigenlijk geen behoefte
meer aan. Vroeger vond ik het nog wel
leuk, maar als ik zelf veel op het podium
sta, heb ik daar niet zo'n zin meer in.
Kunst
„Ik houd wel van kunst. Uren kan ik naar
een beeldje kijken en me afvragen hoe de
kunstenaar erbij kwam. Maar een bezoek
aan het Zeeuws Museum trekt me dan
weer niet. In Zeeland ga ik af en toe
naar het Watersnoodmuseum in Ouwer-
kerk en naar het Polderhuis in Westkapel-
le. Of een openluchtmuseum zoals het
Kröller-Müller op de Veluwe. Dat spreekt
me ook aan."
Favoriet stukje natuur
„Mijn vrouw en ik houden ontzettend
van wandelen. Heerlijk, dat kunnen we
uren doen en leggen met gemak 15 tot 20
kilometer af. In Zuid-Limburg doen we
dat bijvoorbeeld heel graag. Hier in
Zeeland ga ik het liefst naar de Kop van
Schouwen of Goeree-Overflakkee. Daar
kom ik ook geen mensen tegen die ik
ken. Dan parkeren we in Burghsluis en lo
pen langs het water naar de Heerenkeet.
Of we zetten de auto bij Kamperland en
fietsen over de Oosterscheldekering en
weer terug. Al wandelend aan het strand
heb ik maar weinig nodig. Dan leef ik van
de zee, de wind en de muziek in mijn
hoofd."
Vocalgroup Sing@Sea geeft dit jaar voor
het eerst een candlelightconcert. Het con
cert is op vrijdag 18 maart in de Zions-
kerk in Oostkapelle. Het koor brengt een
breed repertoire ten gehore met num
mers als Mag ik dan hij jou van Claudia
de Breij, Calm after the Storm van The
Common Linnets en Birds van Anouk.
Hans de Kuijper praat de avond aan el
kaar en verzorgt tussendoor korte inter
views. Het concert begint om 19.30 uur.
Wie is niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 106 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Hopslaatje
met zalm
Hopscheuten zijn zo
iets als Hollandse
Nieuwe. De hype
rond de aller
eerste, inclusief veiling en as
tronomische verkoopprijzen,
is vergelijkbaar. 1.500 euro
voor de eerste kilo (opbrengst
voor een goed doel). Nu gaan
er wel een heleboel hop-
scheutjes in een kilo, maar
toch... Daarna zakt de prijs
tot rond de 40 euro.
Wat zijn hopscheuten? Wan
née kent niets met hop, al
leen hopjesvla. Je komt ze
hier zelden tegen. Ze komen
meestal uit de Zuidwesthoek
van België. Het is de aller
vroegste lentegroente van de
volle grond, vroeger dan onze
witte asperges. Hopscheuten
lijken op taugé maar zijn gro
ter, steviger en lekkerder. Het
is een bijproduct van de hop-
Brouwersen bierliefhebbers
inde rats, en wij gaan vrolijk
hopscheuten eten?
teelt. U kent die groene, aro
matisch bittere hopbellen,
waarmee speciaalbieren wor
den gebrouwen? Ze waren on
langs in het nieuws: 'De hop
is op!' Brouwers en bierlief
hebbers in de rats, en wij
gaan vrolijk hopscheuten
eten? Hopplanten, die tot 7
meter hoog groeien, lopen uit
op hun wortelstelsel. De aller
eerste uitlopers hebben nog
onvoldoende groeikracht, die
snij je weg. Dat zijn de 'gou
den' scheuten die wij mogen
eten. Als je ze kunt bemachti
gen. Lukt dat niet, dan neem
je witte asperges. Die kent
Wannée wél.
LAUWWARM
HOPSLAATJE
MET ZALM
Donderdag 17 maart 2016
ik laat mijn Wanen
GERUST DE VRIJE LOOP
Hans van de Broeke
repeteert met zijn koor
Sing@Sea.: „Soms
word ik middenin een
stuk emotioneel en
schieten de tranen me
in de ogen."
FOTO RUBEN OREEL
Voor- of lunchgerecht
voor 2 personen
2 moten zalm a 100 gram;
theelepel zout; theelepel
suiker; versgemalen zwar
te peper. 100 gram hop
scheuten; 4 aardappels,
iets kruimig; 2 takjes dille;
2 takjes dragon; sap van ci
troen; 2 eetlepels milde
olijfolie; snuf suiker; 6
kerstomaatjes, gehalveerd;
theelepel gehakte hazelno
ten.
Dep zalmmoten droog,
wrijf in met mengsel van
zout, suiker en peper. Laat
in koelkast 2 uur intrek
ken. Verwijder kontjes van
hopscheuten. Maak dres
sing met citroensap, zout,
suiker en olie, meng grofge-
sneden groene kruiden er
door. Meng kerstomaatjes,
hazelnoten en 1/3 van de
dressing door hopscheu
ten. Laat intrekken. Kook
aardappels met zout in 15
minuten net gaar. Laat uit
wasemen, snij in plakken.
Meng warm door salade
met rest van dressing. Bak
zalm in koekenpan met he
te olie ca. 2,5 minuten op
velkant, voorzichtig om
draaien, dan nog ca. 2 mi
nuten. Kern mag glanzend
oranje zijn. Niet bewegen
in pan! Leg lauwwarme sa
lade op borden, schik de
zalmmoten er bovenop.