ZEELAND 8 I UIT 8? 0 KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Hans van de Broeke (62) is koorleider van voealgronp Sing a)Sea in Oostkapelle, dat vorig jaar het eerste lustrum vierde. Hij voert vrijdag zo n tachtig zangers en zangeressen aan tijdens een candlelightconcert. door mariska den hartog Dan leef ik van de zee, de wind en de muziek in mijn hoofd Sing@Sea „Al sinds mijn negentiende ben ik diri gent (ooit de jongste van Nederland). Ik heb veel kleinere koren en kinderkoren begeleid. En vierentwintig jaar lang een mannenkoor. Inmiddels ben ik zo'n vier jaar dirigent van vocalgroup Sing@Sea. Daar ben ik ongeveer vijf, zes uur in de week mee bezig en doe dat met veel plezier. De kracht van dit koor is de gezelligheid, warmte en goede sfeer. We hebben nu rond de tachtig leden, man nen en vrouwen, en zelfs een wachtlijst. Ik ben als dirigent steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om ons als koor te onderscheiden. We willen anders zijn dan andere koren." Favoriete muziek „Ik heb niet per se favoriete muziek, als het maar geen geschreeuw is. Sfeer vind ik heel belangrijk. Dragende muziek waarbij ik kan wegdromen, spreekt mij erg aan. Ik houd van mooie harmonieën. Over het algemeen luister ik wel meer naar klassieke muziek, dat heb ik zo van huis uit meegekregen. Ik kom uit een mu zikale familie; bijna iedereen zong wel in een koor. Mijn opa's zijn mijn voorbeel den op dat gebied." Favoriete stuk om te dirigeren „Fields of Gold (geschreven door Sting en gecoverd door Eva Cassidy) vind ik erg mooi als het koor dat zingt. Het is natuur lijk ook een beetje het verhaal erachter in het geval van Eva Cassidy, omdat zij zo jong overleden is. Soms word ik mid denin een stuk emotioneel en schieten de tranen me in de ogen. Wanneer het koor Hallelujah van Leonard Cohen zingt bij voorbeeld. Dat laat ik dan maar de vrije loop, dat vind ik niet erg. Ik zou nog wel eens een groot stuk van Fauré willen in studeren met het koor. Maar het is niet zozeer belangrijk wat ik wil, het moet het koor ook passen. En ik vind het belang rijk dat we voor het publiek herkenbare muziek brengen." Theater „Daar heb ik eigenlijk geen behoefte meer aan. Vroeger vond ik het nog wel leuk, maar als ik zelf veel op het podium sta, heb ik daar niet zo'n zin meer in. Kunst „Ik houd wel van kunst. Uren kan ik naar een beeldje kijken en me afvragen hoe de kunstenaar erbij kwam. Maar een bezoek aan het Zeeuws Museum trekt me dan weer niet. In Zeeland ga ik af en toe naar het Watersnoodmuseum in Ouwer- kerk en naar het Polderhuis in Westkapel- le. Of een openluchtmuseum zoals het Kröller-Müller op de Veluwe. Dat spreekt me ook aan." Favoriet stukje natuur „Mijn vrouw en ik houden ontzettend van wandelen. Heerlijk, dat kunnen we uren doen en leggen met gemak 15 tot 20 kilometer af. In Zuid-Limburg doen we dat bijvoorbeeld heel graag. Hier in Zeeland ga ik het liefst naar de Kop van Schouwen of Goeree-Overflakkee. Daar kom ik ook geen mensen tegen die ik ken. Dan parkeren we in Burghsluis en lo pen langs het water naar de Heerenkeet. Of we zetten de auto bij Kamperland en fietsen over de Oosterscheldekering en weer terug. Al wandelend aan het strand heb ik maar weinig nodig. Dan leef ik van de zee, de wind en de muziek in mijn hoofd." Vocalgroup Sing@Sea geeft dit jaar voor het eerst een candlelightconcert. Het con cert is op vrijdag 18 maart in de Zions- kerk in Oostkapelle. Het koor brengt een breed repertoire ten gehore met num mers als Mag ik dan hij jou van Claudia de Breij, Calm after the Storm van The Common Linnets en Birds van Anouk. Hans de Kuijper praat de avond aan el kaar en verzorgt tussendoor korte inter views. Het concert begint om 19.30 uur. Wie is niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Hopslaatje met zalm Hopscheuten zijn zo iets als Hollandse Nieuwe. De hype rond de aller eerste, inclusief veiling en as tronomische verkoopprijzen, is vergelijkbaar. 1.500 euro voor de eerste kilo (opbrengst voor een goed doel). Nu gaan er wel een heleboel hop- scheutjes in een kilo, maar toch... Daarna zakt de prijs tot rond de 40 euro. Wat zijn hopscheuten? Wan née kent niets met hop, al leen hopjesvla. Je komt ze hier zelden tegen. Ze komen meestal uit de Zuidwesthoek van België. Het is de aller vroegste lentegroente van de volle grond, vroeger dan onze witte asperges. Hopscheuten lijken op taugé maar zijn gro ter, steviger en lekkerder. Het is een bijproduct van de hop- Brouwersen bierliefhebbers inde rats, en wij gaan vrolijk hopscheuten eten? teelt. U kent die groene, aro matisch bittere hopbellen, waarmee speciaalbieren wor den gebrouwen? Ze waren on langs in het nieuws: 'De hop is op!' Brouwers en bierlief hebbers in de rats, en wij gaan vrolijk hopscheuten eten? Hopplanten, die tot 7 meter hoog groeien, lopen uit op hun wortelstelsel. De aller eerste uitlopers hebben nog onvoldoende groeikracht, die snij je weg. Dat zijn de 'gou den' scheuten die wij mogen eten. Als je ze kunt bemachti gen. Lukt dat niet, dan neem je witte asperges. Die kent Wannée wél. LAUWWARM HOPSLAATJE MET ZALM Donderdag 17 maart 2016 ik laat mijn Wanen GERUST DE VRIJE LOOP Hans van de Broeke repeteert met zijn koor Sing@Sea.: „Soms word ik middenin een stuk emotioneel en schieten de tranen me in de ogen." FOTO RUBEN OREEL Voor- of lunchgerecht voor 2 personen 2 moten zalm a 100 gram; theelepel zout; theelepel suiker; versgemalen zwar te peper. 100 gram hop scheuten; 4 aardappels, iets kruimig; 2 takjes dille; 2 takjes dragon; sap van ci troen; 2 eetlepels milde olijfolie; snuf suiker; 6 kerstomaatjes, gehalveerd; theelepel gehakte hazelno ten. Dep zalmmoten droog, wrijf in met mengsel van zout, suiker en peper. Laat in koelkast 2 uur intrek ken. Verwijder kontjes van hopscheuten. Maak dres sing met citroensap, zout, suiker en olie, meng grofge- sneden groene kruiden er door. Meng kerstomaatjes, hazelnoten en 1/3 van de dressing door hopscheu ten. Laat intrekken. Kook aardappels met zout in 15 minuten net gaar. Laat uit wasemen, snij in plakken. Meng warm door salade met rest van dressing. Bak zalm in koekenpan met he te olie ca. 2,5 minuten op velkant, voorzichtig om draaien, dan nog ca. 2 mi nuten. Kern mag glanzend oranje zijn. Niet bewegen in pan! Leg lauwwarme sa lade op borden, schik de zalmmoten er bovenop.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60