8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
•w
Sinds de Vlissingse oud wethouder Tobias Meijers uit de politiek
stapte, is hij voorzitter van de stichting Vrienden van de Historische
Kerk Souburg. Onder de noemer Souburg Cultureel
organiseert de stichting culturele activiteiten. door sharon van oost
die je bij
jazzartiesten
ziet, de beleving
die ze op het
podium creëren,
daar gaat mijn
hart van open
ten Termont. In 2012 won hij de strijd
om de beste Zeeuwse cover. Piet Brak
man is nog zo'n artiest die een vermel
ding verdient. Zijn shows zijn een krui
sing tussen een conference en muziek. Al
les op z'n Zeeuws. In Zeeland hebben we
volgens mij ook relatief veel koren. Vorig
jaar heeft Sing@Sea opgetreden in de His
torische Kerk. Dat is een tachtigkoppig
koor, met een breed repertoire. Ik vind ze
erg goed."
Jazzmuziek
„Bovenaan mijn lijstje staat toch wel jazz-
en bluesmuziek. De betrokkenheid die je
bij jazzartiesten ziet, de beleving die ze
op het podium creëren, daar gaat mijn
hart van open. Vooral als ze om de beurt
een solo spelen en daar helemaal in op
gaan. Ik ga dan al gauw terug naar arties
ten van vroeger, zoals de Amerikaanse
jazzmuzikant Louis Armstrong. Maar in
Zeeland heb je ook goede artiesten. De
Blue Jeans Big Band bijvoorbeeld. Be
staat al sinds de late jaren zeventig. Zij
spelen jazz, country, maken muziek zoals
een bigband dat - naar mijn mening -
hoort te doen. Ook zangeres Marjon van
Iwaarden en haar band kunnen er wat
van binnen dat genre."
Bijzonder optreden
„In 2013 trad Rob de Nijs op in de Histori
sche Kerk. Dat was heel bijzonder. Hoe
wel hij een bekende artiest is en al veel
bereikte in zijn carrière, stond hij ge
woon tussen het publiek. Hij was heel be
trokken, kreeg iedereen mee. Dat is knap.
Ik kon ook geen spoortje van kapsones
ontdekken. Dan zie je eigenlijk pas hoe
groot een artiest is."
Mooiste Zeeuwse plek
„Het zal je waarschijnlijk niet verrassen,
maar dat is toch echt Oost-Souburg. Ik
woon daar nu 43 jaar, bewust en uit vrije
wil. We hebben er alles, sportverenigin
gen, culturele verenigingen. Bijna alle
winkelpanden zijn bezet, wat tegenwoor
dig een unicum is. De omgeving is ook
prachtig, zo is er het Kanaal door Walche
ren. Vooral 's zomers, als er veel zeilboot
jes in het kanaal varen, heb je daar al
wandelend en fietsend een mooi uitzicht.
Een andere bijzondere plek vind ik de
boulevard van Vlissingen. Vooral als het
stormt is het een belevenis om daar over
zee te kijken. De schepen varen hier zo
dicht langs de kust dat je ze bij wijze van
spreken kunt aanraken als ze langsko
men. Dat is volgens mij uniek in Neder
land."
Leefbaarheid
„In een kern als Oost-Souburg is een ont
moetingsplek belangrijk voor de leefbaar
heid. Enerzijds voor de eigen bewoners,
maar ook om ervoor te zorgen dat men
sen van buitenaf een kijkje komen nemen
in het dorp. De Historische Kerk is daar
voor de ideale plek. Natuurlijk zijn er el
ke week een paar kerkdiensten, maar ver
der staat het gebouw leeg. Het is een mo
nument, het staat er en zal er altijd blij
ven staan. Het is goed dat er regelmatig
iets te doen is, anders wordt het zo'n
doods ding. Naast de culturele activitei
ten die onze stichting er organiseert, kun
je er ook trouwen of een congres organise
ren. Je hoeft daarvoor dus niet naar Vlis
singen."
In de Historische Kerk Souburg treden
vanavond Margriet Eshuijs en Maarten
Peters op. Zij brengen het programma
"Vuur', een dubbelconcert met sin-
ger-songwriterliedjes. Het concert begint
om 20.00 uur. Kaartjes kosten in de voor
verkoop 18,50 euro en zijn te koop via
www.historischekerksouburg.nl/
kaartverkoop of bij Primera in Oost-Sou
burg en Vlissingen. Prijs voor Vrienden
van de Historische Kerk Souburg: 16,50
euro. Aan de zaal: 22,50 euro.
Zeeuwse artiesten
„Zeeland kent veel goede artiesten. Bluf
en Racoon zijn twee topbands, maar
denk ook eens aan de minder bekende,
maar erg goede singer-songwriter Maar-
Wie is niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 106 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Citroenvla
Zoals ik vast weieens
heb verteld, komt
mijn exemplaar van
de Wannée uit mijn
moeders erfenis. Hieruit leer
de zij vlak na de Tweede We
reldoorlog koken. Later maak
te ze er regelmatig gerechten
uit voor ons. Eén staat me nog
helder voor de geest: citroen
vla! Onthouden, omdat ik die
zó ontzettend lekker vond: tin-
telfris, tegen zuur aan, lekker
licht en schuimig. Het is volop
citroenentijd, dus kom, laat ik
die eens maken. Maar nu heb
ik een probleem, want in het
kookboek staat alleen een re
cept voor citroenpudding, en
in mijn herinnering was het
toch écht vla. Achterin zit een
oud envelopje met vergeelde,
handgeschreven recepten en
krantenknipsels. Zou ze mijn
recepten hebben geknipseld,
In het boek zit een envelopje
met handgeschreven recepten
en krantenknipsels.
als ze nu nog had geleefd?
Met een steek van nostalgie
lees ik mijn moeders krullet
ters. Het zien van haar hand
schrift doet me meer dan ver
wacht. Op een aandoenlijk ge
linieerd velletje papier, waar
schijnlijk gescheurd uit een
kinderschriftje, staat haar re
cept voor Luchtige Citroen
vla. Geen eieren, geen melk,
alleen citroen, suiker en
griesmeel. Ideaal voor men
sen met lactoseallergie. Weet
je wat, ik maak zowel vla als
pudding, en de lekkerste zet
ik in de krant. Deze jury is
niet objectief, het wordt de
vla.
LUCHTIGE
CITROENVLA
V
V V
y kV
Donderdag 10 maart 2016
HISTORISCHE KERK IS DE
ideale ontmoetingsplek
Tobias Meijers: „Na
tuurlijk zijn er in de
Historische Kerk elke
week een paar kerk
diensten, maar verder
staat het gebouw leeg.
Het is goed dat er re
gelmatig iets te doen
is, anders wordt het
zo'n doods ding." foto
RUBEN OREEL
Voor 4 a 5 personen
4 dl water; schil van I (bio
logische) citroen; 45 gram
griesmeel; 150 gram sui
ker; sap van 3 citroenen
Laat water met citroen
schil (alleen het geel, niet
het wit) 10 minuten trek
ken op een zacht
pitje. Verwijder schilletjes.
Voeg griesmeel en suiker
toe, laat al roerende gaar
worden (volgens mijn moe
der in ca. 5 minuten). Ci
troensap toevoegen en in
een wijde kom met garde
luchtig kloppen, tot de vla
helemaal koud en schuimig
is. Dat gaat het snelst als
je de kom in een bak met
koud water houdt. Verdeel
over dessertbakjes en
garneer met Italiaanse ama-
retti koekjes (kleine bitter
koekjes).
Supersimpel maar heerlijk.
En het ziet er heel indruk-
wekkend uit met dat
schuim.
Tips: Griesmeel koop je ge
woon bij de supermarkt.
Deze vla is ook erg lekker met
lange vingers.