8 8? KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée •w Sinds de Vlissingse oud wethouder Tobias Meijers uit de politiek stapte, is hij voorzitter van de stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg. Onder de noemer Souburg Cultureel organiseert de stichting culturele activiteiten. door sharon van oost die je bij jazzartiesten ziet, de beleving die ze op het podium creëren, daar gaat mijn hart van open ten Termont. In 2012 won hij de strijd om de beste Zeeuwse cover. Piet Brak man is nog zo'n artiest die een vermel ding verdient. Zijn shows zijn een krui sing tussen een conference en muziek. Al les op z'n Zeeuws. In Zeeland hebben we volgens mij ook relatief veel koren. Vorig jaar heeft Sing@Sea opgetreden in de His torische Kerk. Dat is een tachtigkoppig koor, met een breed repertoire. Ik vind ze erg goed." Jazzmuziek „Bovenaan mijn lijstje staat toch wel jazz- en bluesmuziek. De betrokkenheid die je bij jazzartiesten ziet, de beleving die ze op het podium creëren, daar gaat mijn hart van open. Vooral als ze om de beurt een solo spelen en daar helemaal in op gaan. Ik ga dan al gauw terug naar arties ten van vroeger, zoals de Amerikaanse jazzmuzikant Louis Armstrong. Maar in Zeeland heb je ook goede artiesten. De Blue Jeans Big Band bijvoorbeeld. Be staat al sinds de late jaren zeventig. Zij spelen jazz, country, maken muziek zoals een bigband dat - naar mijn mening - hoort te doen. Ook zangeres Marjon van Iwaarden en haar band kunnen er wat van binnen dat genre." Bijzonder optreden „In 2013 trad Rob de Nijs op in de Histori sche Kerk. Dat was heel bijzonder. Hoe wel hij een bekende artiest is en al veel bereikte in zijn carrière, stond hij ge woon tussen het publiek. Hij was heel be trokken, kreeg iedereen mee. Dat is knap. Ik kon ook geen spoortje van kapsones ontdekken. Dan zie je eigenlijk pas hoe groot een artiest is." Mooiste Zeeuwse plek „Het zal je waarschijnlijk niet verrassen, maar dat is toch echt Oost-Souburg. Ik woon daar nu 43 jaar, bewust en uit vrije wil. We hebben er alles, sportverenigin gen, culturele verenigingen. Bijna alle winkelpanden zijn bezet, wat tegenwoor dig een unicum is. De omgeving is ook prachtig, zo is er het Kanaal door Walche ren. Vooral 's zomers, als er veel zeilboot jes in het kanaal varen, heb je daar al wandelend en fietsend een mooi uitzicht. Een andere bijzondere plek vind ik de boulevard van Vlissingen. Vooral als het stormt is het een belevenis om daar over zee te kijken. De schepen varen hier zo dicht langs de kust dat je ze bij wijze van spreken kunt aanraken als ze langsko men. Dat is volgens mij uniek in Neder land." Leefbaarheid „In een kern als Oost-Souburg is een ont moetingsplek belangrijk voor de leefbaar heid. Enerzijds voor de eigen bewoners, maar ook om ervoor te zorgen dat men sen van buitenaf een kijkje komen nemen in het dorp. De Historische Kerk is daar voor de ideale plek. Natuurlijk zijn er el ke week een paar kerkdiensten, maar ver der staat het gebouw leeg. Het is een mo nument, het staat er en zal er altijd blij ven staan. Het is goed dat er regelmatig iets te doen is, anders wordt het zo'n doods ding. Naast de culturele activitei ten die onze stichting er organiseert, kun je er ook trouwen of een congres organise ren. Je hoeft daarvoor dus niet naar Vlis singen." In de Historische Kerk Souburg treden vanavond Margriet Eshuijs en Maarten Peters op. Zij brengen het programma "Vuur', een dubbelconcert met sin- ger-songwriterliedjes. Het concert begint om 20.00 uur. Kaartjes kosten in de voor verkoop 18,50 euro en zijn te koop via www.historischekerksouburg.nl/ kaartverkoop of bij Primera in Oost-Sou burg en Vlissingen. Prijs voor Vrienden van de Historische Kerk Souburg: 16,50 euro. Aan de zaal: 22,50 euro. Zeeuwse artiesten „Zeeland kent veel goede artiesten. Bluf en Racoon zijn twee topbands, maar denk ook eens aan de minder bekende, maar erg goede singer-songwriter Maar- Wie is niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Citroenvla Zoals ik vast weieens heb verteld, komt mijn exemplaar van de Wannée uit mijn moeders erfenis. Hieruit leer de zij vlak na de Tweede We reldoorlog koken. Later maak te ze er regelmatig gerechten uit voor ons. Eén staat me nog helder voor de geest: citroen vla! Onthouden, omdat ik die zó ontzettend lekker vond: tin- telfris, tegen zuur aan, lekker licht en schuimig. Het is volop citroenentijd, dus kom, laat ik die eens maken. Maar nu heb ik een probleem, want in het kookboek staat alleen een re cept voor citroenpudding, en in mijn herinnering was het toch écht vla. Achterin zit een oud envelopje met vergeelde, handgeschreven recepten en krantenknipsels. Zou ze mijn recepten hebben geknipseld, In het boek zit een envelopje met handgeschreven recepten en krantenknipsels. als ze nu nog had geleefd? Met een steek van nostalgie lees ik mijn moeders krullet ters. Het zien van haar hand schrift doet me meer dan ver wacht. Op een aandoenlijk ge linieerd velletje papier, waar schijnlijk gescheurd uit een kinderschriftje, staat haar re cept voor Luchtige Citroen vla. Geen eieren, geen melk, alleen citroen, suiker en griesmeel. Ideaal voor men sen met lactoseallergie. Weet je wat, ik maak zowel vla als pudding, en de lekkerste zet ik in de krant. Deze jury is niet objectief, het wordt de vla. LUCHTIGE CITROENVLA V V V y kV Donderdag 10 maart 2016 HISTORISCHE KERK IS DE ideale ontmoetingsplek Tobias Meijers: „Na tuurlijk zijn er in de Historische Kerk elke week een paar kerk diensten, maar verder staat het gebouw leeg. Het is goed dat er re gelmatig iets te doen is, anders wordt het zo'n doods ding." foto RUBEN OREEL Voor 4 a 5 personen 4 dl water; schil van I (bio logische) citroen; 45 gram griesmeel; 150 gram sui ker; sap van 3 citroenen Laat water met citroen schil (alleen het geel, niet het wit) 10 minuten trek ken op een zacht pitje. Verwijder schilletjes. Voeg griesmeel en suiker toe, laat al roerende gaar worden (volgens mijn moe der in ca. 5 minuten). Ci troensap toevoegen en in een wijde kom met garde luchtig kloppen, tot de vla helemaal koud en schuimig is. Dat gaat het snelst als je de kom in een bak met koud water houdt. Verdeel over dessertbakjes en garneer met Italiaanse ama- retti koekjes (kleine bitter koekjes). Supersimpel maar heerlijk. En het ziet er heel indruk- wekkend uit met dat schuim. Tips: Griesmeel koop je ge woon bij de supermarkt. Deze vla is ook erg lekker met lange vingers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 59