Café Ter Nose in Temeuzen
ETEN
10 ZEELAND
Vier jaar geleden
besloot grand café
Ter Nose een nieuw
gezicht te laten zien.
Hun devies 'eerlijke
passie' blijkt geen
wassen neus.
Ter Nose pakt ons meteen in met een rijk
gifgroen spinaziesoepje als amuse, plus twee
sneetjes glutenvrij brood en een broodje uit de
broodmand. Het bekende ritueel met de tang,
waarvan ik vermoed dat het geen verwennerij
is maar een bespaarmaatregel. Want het blijft
meestal bij één broodje. Mopperen hoeft niet
want de voorgerechten komen vlot: voor mij
Skrei is een kabeljauwachtige, een
seizoensgast: de vissen zwemmen van de
Barentszzee naar de Noorse Lofoten om te
paaien en kuit te schieten
rollade van zalm en geitenkaas, van het maand-
menu. Op papier een rare combinatie, maar
hier in een diep bord een onverwachts leuke
match. Smeuïge milde geitenkaas, gedraaid in
een rolletje zalm van prima kwaliteit. Met luci
fertjes groene appel, een blokje gefrituurd
brood met truffelmayonaise en subtiele dres
sing met een klein beetje wasabi. Een sierlijk
bordje dat veel belooft voor de rest van het
maal. Ook het voorgerecht van mijn disgenoot
is fraai opgemaakt. Helaas was de gekonfijte
eendenpoot op, maar dat wordt gecompen
seerd door gulle plakken gerookte eenden
borst, mals vlees met een mooi korstje. Het
tamme eendje is ambachtelijk gepekeld, ge
rookt en gebakken en die zorg proef je. Rond
om liggen blokjes biologische biet en ragfijn
gesneden radijsjes. Een kerstvoorgerecht, met
knallend rood tegenover het groen van blaad
jes sla. Misschien schilderen de chefs in hun
vrije tijd: op eend en biet ligt één knaloranje
worteltje voor een nog stijlvoller plaatje. Ook
over de uitstraling van het pand is nagedacht.
Het bargedeelte is van donker hout, de rest
van het pand is licht en fris gehouden. Met lan
ge crèmekleurige gordijnen, een grote spiegel
en een prachtige kroonluchter als blikvanger.
Skrei en pladijs zijn de visjes van het menu,
in een getomateerde visbouillon - meer to
maat dan vis, zonnig door de basilicum. Het
soepje is niet overheersend, de visjes mogen
stralen. Pladijs is Vlaams voor schol en deze
heeft een mooi krokant velletje. Skrei is een ka
beljauwachtige, een seizoensgast: de vissen
zwemmen van de Barentszzee naar de Noorse
Een glutenvermijder en een no
tenallergie lopen samen een
grand café binnen. Voor veel ho
recagelegenheden is dit geen
leuk mopje. We kunnen ons
voorstellen dat chefs al die dieet-
wensen stiekem vervloeken.
Maar ja, de klant blijft koning. En als je gra
cieus weet om te springen met allergieën ver
zeker je jezelf van een blij en trouw klantenbe
stand.
Ter Nose zit centraal aan de Markt, waar je
's zomers lekker lang op het terras kunt zitten.
Een mooi wit pand met drempels, trapjes en
opstapjes. Rolstoelers hebben hier wat hulp no
dig, al vermeldt website eet.nu wel een rolstoel
toegang en een invalidenparkeerplaats. Binnen
klinkt een eigentijds muziekje. Mijn tafeldame
vindt het te aanwezig, ik vind het zelf wel ge
zellig. We krijgen een tafeltje aan het raam,
waardoor je lichtjes in de etalage zit, maar glu
ren naar de bedrijvigheid op de Markt is een
prettige bezigheid. Op een plastic kaartje staat
een overzichtelijk en uitnodigend menu.
DE MENUKAART
WAAR
DE REKENING
1 x Tonic2,30
1 x Chaudfontaine rood2,10
1 x Menu 3-gangen32,50
1 x Eendenpoot12,50
1 x Sliptong19,50
1 x Crème brülée6,75
1 x Huiswijn rood 3,50
1 x Huiswijn wit3,50
2 x Verse muntthee 6,50
Totaal: 89,15
(inclusief btw)
Stijlvolle plaatjes bij Ter Nc
door Marloes Matthijssen
Ter Nose heeft een
dag- en avondkaart.
Tussen 12 en 18 uur
kun je elke dag een
andere soep proe
ven 5,25). Tosti's
zijn op z'n Vlaams.
Voorgerechten kun
nen ook als hoofdge
recht. In een avon
tuurlijke bui? Dan
kies je de verras
singsschotel 'Ik eet
wat de chef eet!'
Doordeweeks
12,50, in het week
end gaat de chef iets
luxer voor 15.
Vegetariërs worden
o.a. verwend met
een 'slaatje met Gor
gonzola en champig
nonkroket, dobbel
steentjes ontbijt
koek en vijgenchut
ney'(€11,75).
TERNEUZEN
Ter Nose
Markt 6