Café Ter Nose in Temeuzen ETEN 10 ZEELAND Vier jaar geleden besloot grand café Ter Nose een nieuw gezicht te laten zien. Hun devies 'eerlijke passie' blijkt geen wassen neus. Ter Nose pakt ons meteen in met een rijk gifgroen spinaziesoepje als amuse, plus twee sneetjes glutenvrij brood en een broodje uit de broodmand. Het bekende ritueel met de tang, waarvan ik vermoed dat het geen verwennerij is maar een bespaarmaatregel. Want het blijft meestal bij één broodje. Mopperen hoeft niet want de voorgerechten komen vlot: voor mij Skrei is een kabeljauwachtige, een seizoensgast: de vissen zwemmen van de Barentszzee naar de Noorse Lofoten om te paaien en kuit te schieten rollade van zalm en geitenkaas, van het maand- menu. Op papier een rare combinatie, maar hier in een diep bord een onverwachts leuke match. Smeuïge milde geitenkaas, gedraaid in een rolletje zalm van prima kwaliteit. Met luci fertjes groene appel, een blokje gefrituurd brood met truffelmayonaise en subtiele dres sing met een klein beetje wasabi. Een sierlijk bordje dat veel belooft voor de rest van het maal. Ook het voorgerecht van mijn disgenoot is fraai opgemaakt. Helaas was de gekonfijte eendenpoot op, maar dat wordt gecompen seerd door gulle plakken gerookte eenden borst, mals vlees met een mooi korstje. Het tamme eendje is ambachtelijk gepekeld, ge rookt en gebakken en die zorg proef je. Rond om liggen blokjes biologische biet en ragfijn gesneden radijsjes. Een kerstvoorgerecht, met knallend rood tegenover het groen van blaad jes sla. Misschien schilderen de chefs in hun vrije tijd: op eend en biet ligt één knaloranje worteltje voor een nog stijlvoller plaatje. Ook over de uitstraling van het pand is nagedacht. Het bargedeelte is van donker hout, de rest van het pand is licht en fris gehouden. Met lan ge crèmekleurige gordijnen, een grote spiegel en een prachtige kroonluchter als blikvanger. Skrei en pladijs zijn de visjes van het menu, in een getomateerde visbouillon - meer to maat dan vis, zonnig door de basilicum. Het soepje is niet overheersend, de visjes mogen stralen. Pladijs is Vlaams voor schol en deze heeft een mooi krokant velletje. Skrei is een ka beljauwachtige, een seizoensgast: de vissen zwemmen van de Barentszzee naar de Noorse Een glutenvermijder en een no tenallergie lopen samen een grand café binnen. Voor veel ho recagelegenheden is dit geen leuk mopje. We kunnen ons voorstellen dat chefs al die dieet- wensen stiekem vervloeken. Maar ja, de klant blijft koning. En als je gra cieus weet om te springen met allergieën ver zeker je jezelf van een blij en trouw klantenbe stand. Ter Nose zit centraal aan de Markt, waar je 's zomers lekker lang op het terras kunt zitten. Een mooi wit pand met drempels, trapjes en opstapjes. Rolstoelers hebben hier wat hulp no dig, al vermeldt website eet.nu wel een rolstoel toegang en een invalidenparkeerplaats. Binnen klinkt een eigentijds muziekje. Mijn tafeldame vindt het te aanwezig, ik vind het zelf wel ge zellig. We krijgen een tafeltje aan het raam, waardoor je lichtjes in de etalage zit, maar glu ren naar de bedrijvigheid op de Markt is een prettige bezigheid. Op een plastic kaartje staat een overzichtelijk en uitnodigend menu. DE MENUKAART WAAR DE REKENING 1 x Tonic2,30 1 x Chaudfontaine rood2,10 1 x Menu 3-gangen32,50 1 x Eendenpoot12,50 1 x Sliptong19,50 1 x Crème brülée6,75 1 x Huiswijn rood 3,50 1 x Huiswijn wit3,50 2 x Verse muntthee 6,50 Totaal: 89,15 (inclusief btw) Stijlvolle plaatjes bij Ter Nc door Marloes Matthijssen Ter Nose heeft een dag- en avondkaart. Tussen 12 en 18 uur kun je elke dag een andere soep proe ven 5,25). Tosti's zijn op z'n Vlaams. Voorgerechten kun nen ook als hoofdge recht. In een avon tuurlijke bui? Dan kies je de verras singsschotel 'Ik eet wat de chef eet!' Doordeweeks 12,50, in het week end gaat de chef iets luxer voor 15. Vegetariërs worden o.a. verwend met een 'slaatje met Gor gonzola en champig nonkroket, dobbel steentjes ontbijt koek en vijgenchut ney'(€11,75). TERNEUZEN Ter Nose Markt 6

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 43