Eerste Nederlandse koe die 200.000 kilogram melkproductie heeft gehaald 20 REPORTAGE Ze heeft al een respectabele leeftijd, maar is nog steeds een 'topsporter', gaf al 200.000 kilogram melk, een wereldprestatie. Big Boukje 192 Ze is de favoriete koe van Jos (55) en In- grid (47) Knoef en niet alleen om haar ongeëvenaarde melk productie. Big Bouk je 192 heeft gewoon een geweldig karakter, al achttien jaar lang. „Ze is rustig, heel makkelijk in de om gang, ziet er nog steeds geweldig uit en is nog altijd als een van de eerste koeien achter in de wei te vinden. Met een heel goede eet lust", zegt Jos Knoef uit Geest eren (O.). Natuurlijk is hij supertrots als eerste melkveehouder in Neder land een koe te hebben die 200.000 kilogram melk heeft gege ven. Net zoals hij trots is op alle 63 'dames' uit de stal die sinds 1997 de grens van 100.000 kilo gram melk bereikten. En op de ti tel 'Fokker van het jaar 2011' van vakvereniging Holland Holstein Herds. De aandacht en lof moeten wat Knoef betreft vooral naar Boukje 192 uitgaan, die net als de rest van de koeien van de familie het voor voegsel 'Big' heeft gekregen. Want de 18-jarige holsteiner schaart zich met haar prestatie bij de wereldtop: slechts een handje vol koeien heeft die productie be reikt. Morgen wordt ze in het zon- 'Ze is rustig, heel makkelijk in de omgang, ziet er nog steeds geweldig uit' netje gezet door de coöperatieve organisatie voor rundveeverbete ring CRV. „Ik heb een beetje een hekel aan gepoch", zegt Knoef. „Alsof ik het allemaal zo geweldig goed heb gedaan. Schrijf liever overal 'we' in het verhaal. We doen hier alles samen, Ingrid, ik en onze zes kinderen." In de keuken van de familie is het een komen en gaan van ge zinsleden, vertegenwoordigers, noabers, leveranciers en loonwer kers. Krabbeltje hier, kort overleg daar, dan weer praten over de koeien. Op twee muren een ere haag van Delfts blauwe bordjes. Met daarop nauwkeurig nageschil derde portretten van koeien die de 100.000 kilogramgrens hebben bereikt. „Nee, ik ben absoluut geen trekkerboer", zegt Knoef. „We hebben maar één tractor. Mij gaat het om de koeien en dat is van jongs af aan al zo geweest. De niet zo, maar je merkt dat ze nog al tijd met respect door de groep wordt be handeld. Geen koe die haar zo maar even aan de kant drukt." Koeien met een minder leuk karakter? „Die zitten er ook tussen hoor. Sommige zijn domi nant. Annecy is er zo eentje, die kan zomaar een andere koe een optater geven. Zolang het niet te erg wordt en de koe goed haar best doet met melk geven, is er niet zo veel aan de hand. Maar ik ben blij dat ze niet allemaal zo zijn." Knoef vindt het niet verwon derlijk dat steeds meer melk koeien de 100.000 kilogram- melkafgifte bereiken. De een na beste koe van de maatschap zit al op 155.000 kilogram. „En Anna-Ja- coba 79 heeft hier zelfs 170.000 ki lo bereikt. Je hebt dankzij de door ontwikkelde fokkerij in Neder land al een betere uitgangspositie bij veel koeien. Het klimaat in de stal, betere verzorging en de con stant gecontroleerde samenstel ling van gras, kuilvoer, snijmaïs en andere toevoegingen zoals krachtvoer en bierbostel doen de rest. Kalveren zijn tegenwoordig lichter dan vroeger, zodat de koe heel vaak zonder al te veel hulp een goede bevalling kan hebben." De techniek heeft grote stap pen gemaakt. Zo zijn er stappen tellers die draadloos aan een data bank opmerkelijke veranderingen in de benenactiviteit van de koe doorgeven. „Meer stappen zijn vaak een teken dat de koe tochtig is." Camera's ontbreken niet. Bij voorbeeld in het stalgedeelte voor de hoogzwangeren. „Het is heel prettig als je vanuit je bed nog even op je mobiel kunt zien of er al wat gaande is." Topsport, zo noemt Knoef de moderne melkveehouderij. Maar ook topsporters moeten soms plotseling door pech of ziekte hun carrière beëindigen. „Natuur lijk moet je ook een beetje geluk hebben. Je koe kan zomaar een been breken of ernstige uierziekte krijgen. Daar kun je soms niks aan doen." Ook Big Boukje 192 is 'wel eens langs het randje gegaan'. Als 'meis je' van 8 werd ze geïnsemineerd terwijl ze een colibesmetting had. Door goede zorg ging het goed, ook met het vaarskalf dat ze kreeg. Big Boukje heeft veertien kinderen gekregen, de laatste vo rig jaar. Knoef ziet een goede toe komst voor zijn bedrijf, ondanks een lagere melkprijs en donkere wolken van fosfaatrechten die bo ven de melkveehouderij hangen. „Twee van mijn kinderen willen de sector in. Dat snap ik wel, het blijft wat mij betreft het mooiste vak van de wereld." koeien zijn mijn werk en mijn hobby, daar krijg ik nooit genoeg van." De maatschap heeft op dit mo ment 229 koeien op stal, die waar schijnlijk half april weer de wei in mogen. Veel van de beesten hebben dezelfde 'voornaam', ze hebben allemaal een ander num mer. Ze stammen af van bijvoor beeld Anna-Jacoba of Boukje, de oermoeders uit de stal van Knoefs vader die in 1955 begon met de boerderij aan de Weitemansweg. Acht koeien, wat varkens en kip pen vormden het bescheiden be gin. Het geheim van een goede melkkoe begint, wat Knoef be treft, met de juiste match van een productieve moeder en een sterke vader. „Tja, waar let je dan op? De benen en de uier vooral. De be nen van vader en moeder moeten vooral sterk zijn, mooi rechtop staan en sterk in het gebruik, dat ze makkelijk loopt. De vorm van de uier van de koe vertelt veel over de melkproductie. Ze moet vol zijn en mooi aangehecht. Boukje 192 mag dan wel 18 zijn, haar uier is nog steeds niet gaan hangen. De gewrichten van de be nen worden misschien iets dik ker, maar dat valt nog wel mee, ze loopt nog altijd redelijk vooraan in de groep." Ze hebben allemaal hun eigen karakter en 'handleiding', de koeien van de familie Knoef. Big Boukje 192 mag dan rustig en makkelijk zijn, een knuffelkont is het niet. „Sommige koeien komen wat sneller op je af, voor een aai of wat aandacht. Boukje heeft dat Boukje 192 is vol en mooi strak door Martin Ruesink Jos Knoef, boer Big Boukje 192 is de favoriet van Jos Knoef. Niet alleen om de ongeëvenaarde melkproductie, maar ook vanwege haar karakter, foto Lenneke Lingmont Boukje krijgt een uitgebreide wasbeurt voor de grote dag, de dag dat de 18- afleverde. foto Remko de Waal/ANP jarige koe haar 200.000-ste kilo melk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 21