8 8? ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Actrice en zangeres Maike Boerdam (39) groeide op in Sluis. Ze speelt rollen in binnen- en buitenlandse producties, maar staat net zo lief op het podium met een plaatselijk muziekgezelschap. Zoals zaterdag met Apollo Sluis. DOOR SHARON VAN OOST Evenementen als Zeeland Nazomerfestival en Film by the Sea maken de rit naar Zeeland absoluut de moeite waard Amateurgezelschappen „Ik werk graag samen met amateurgezel schappen. Neem nu Apollo Sluis, waarmee IMaa ik zaterdag op het podium sta. Die club mu zikanten is heel gemengd, er spelen jonge ren mee, maar ook ouderen. Iedereen met evenveel passie en plezier. Harmonie Oost burg en The YoungOnes zijn hier ook mooie voorbeelden van." Kleine theaters „Theaters zijn van belang, ook in kleinere plaatsen. Vooral daar, misschien. Theater verbindt. Het Ledeltheater in Oostburg is het eerste theater waar ik solo op de plan ken stond. Op mijn vijftiende of zestiende was dat, tijdens een musical van het Zwin College. Zaterdag mag ik er na jaren weer optreden, spannend wel. De eigenaren heb ben het in de afgelopen jaren mooi opge knapt en tegelijkertijd de charme van het kleine theater weten te behouden. En niet alleen aan de 'voorkant' ziet het er goed uit. Ook achter de schermen is er geen spra ke van houtje-touwtje-werk. Dat is niet al tijd het geval, kan ik je vertellen." Festival „Voor het Zeeland Nazomer Festival maak ik graag de rit richting het Zeeuwse. Ik heb een paar keer gezongen tijdens het Nazo merzingen op de zondagmiddag. Het pu bliek krijgt dan een boekje met liedteksten in de hoop dat er zoveel mogelijk mensen opstaan en meezingen. De eerste keer werkte ik samen met Cor Bakker, de twee de keer deed Ellen ten Damme mee. Vorig jaar vroeg festivaldirecteur Henk Schoute of het me wat leek om op te treden met mijn eigen band. Dat was zo leuk, het hele plein stond te zingen en te dansen. We zijn een half uur langer doorgegaan." „Zo'n festival is heel belangrijk voor de profilering van Zeeland. Het zet de provin cie op de kaart, laat zien dat zij veel te bie den heeft op het gebied van cultuur. Het zelfde geldt overigens voor Film by the Sea. Ik merk dat Zeeland al snel 'ver weg' is voor de mensen om mij heen in de Rand stad. Dit soort evenementen laat zien dat het absoluut de moeite waard is om het stuk te rijden." Restaurant „Onlangs was ik met mijn moeder in Cad- zand-Bad bij een strandpaviljoen, zo een op enorme palen. De Piraat heet het. Het is pas een paar maanden open, wordt gerund door jonge, gemotiveerde mensen. We heb ben er heerlijk gegeten. Ook in Sluis heb je tal van goede restaurants. Ik ben een groot fan van La Trinité. Eveline Scholtens, die daar samen met haar man aan het roer staat, is even oud als ik en al twee keer gast vrouw van het jaar geweest. Daar heb ik be wondering voor. Het leuke is dat ik vroeger een bijbaantje heb gehad in het restaurant van haar vader." Zeeuws-Vlaanderen „Dat voelt nog steeds als thuiskomen. Sluis staat bovenaan mijn lijstje, het heeft alle ge neugten van een stad en alle knusse gezel ligheden van een dorp, dat maakt het zo uniek. Maar ook in andere kustplaatsen als Breskens en Cadzand-Bad kom ik graag. De gemeentes doen hun best om te ver nieuwen, maar wel met respect voor de om geving." Muzikale droom „Ooit hoop ik nog eens op het podium te belanden met Blof. Deze band maakt mu ziek die recht uit het hart komt. De tek sten grijpen me aan, zijn heel puur. Ik zou het een eer vinden om met hen op te tre den." Maike Boerdam en het symfonisch orkest Apollo Sluis treden op zaterdag 5 maart sa men op in het Ledeltheater in Oostburg. Naast musicalliedjes spelen zij ook andere bekende muziek. Het geheel staat onder lei ding van dirigent Hans Vermeersch. Het concert begint om 20.15 uur. Wie is niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Kaasdomino's en -strikken Het halve land heeft krokusvakantie, dus tijd om lekkere hap jes te maken met een hoog knutselgehalte. In de tijd van C.J. Wannée waren die er gelukkig ook al. Gevulde ei tjes bijvoorbeeld, altijd leuk. Of kaasdomino's. Spannend om te zien zijn ze zeker, met die mooie laagjes kaascrème. Wan née maakte ze (uiteraard!) van een dik papje van bloem, boter en melk, waar kaas overheen ge strooid werd. Ik vind het lekker der en makkelijker om de kaas en kruiden door zachte room boter te mengen. Komt er ook geen vuur aan te pas. Kinderen of kleinkinderen over de vloer? Laat ze de kaasdomi no's met mayonaise uit een tu be of spuitfles decoreren. Leg er echte dominostenen als voor beeld bij. Wie weet komt het Laat kinderen de kaasdomino's met mayonaise uit een tube of spuitfles decoreren nog tot een spelletje! Of een demonstratie van het domi no-effect a la Domino D-day. Met de echte dan hè, de rogge broodstenen zijn om op te snoepen bij de borrel. Weet je waarmee Wannée dominostip pen maakte? Met rondgeknip- te stukjes witte truffel; dat wa ren nog eens tijden. Het oorspronkelijke recept voor de feestelijke strikken komt van de beroemde banket bakker Cees Holtkamp, die zijn bladerdeeg natuurlijk zelf maakt. Mij te veel werk, ik koop diepgevroren kant en kla re plakjes. Kies wel voor room boterbladerdeeg. KAASDOMINO'S EN -STRIKKEN Donderdag 3 maart 2016 MAIKE BOERDAM HOOPT OOIT HET PODIUM TE DELEN MET B/0/" Maike Boerdam woont in Den Haag, maar voelt zich in Zee land nog altijd thuis: „Sluis staat bovenaan mijn lijstje, het heeft al le geneugten van een stad en alle knusse ge zelligheden van een dorp, dat maakt het zo uniek." li® (ca. 12 stuks van elk) 100 gram boterzachte room boter; 200 gram geraspte oude kaas; flinke mespunt zout en witte peper; mes punt kerrie; 3 plakjes room boterbladerdeeg (diepvries); 6 plakjes donker rogge brood; mayonaise (optie) Roer boter luchtig, meng kaas, zout, peper, cayennepe per en kerriepoeder erdoor, tot een goed smeerbaar mengsel. Laat bladerdeeg plakjes ontdooien, halveer in lengterichting (plasticje zo lang mogelijk laten zitten) be smeer 4 stroken met kaas crème, stapel op elkaar en dek af met de 5e onbesmeer- de (bewaar strook 6 voor an dere keer). Verpak in plastic, laat 1 uur in koelkast opstij ven. Besmeer ondertussen 2 roggebroodplakjes met kaas crème, stapel op elkaar en dek af met een onbesmeerd plakje. Maak zo 2 stapeltjes. Verpak in plastic en laat uur opstijven in koelkast. Halveer met scherp mes, dan in leng terichting in 6 dominostenen snijden. Bekleed bakplaat met bakpapier. Snij van bla derdeegstapel plakjes (0,5 cm dikte). Draai plakjes tus sen duim en wijsvinger één slag en leg op bakplaat. Laat half uur rusten. Verwarm oven voor op 170 graden, bak strik ken in 18 min. goudgeel. Laat op taartrek afkoelen. Tip: Decoreer kaasdomino's met stippen mayonaise.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60