8 8?
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Actrice en zangeres Maike Boerdam (39) groeide op in Sluis. Ze
speelt rollen in binnen- en buitenlandse producties, maar staat net
zo lief op het podium met een plaatselijk muziekgezelschap. Zoals
zaterdag met Apollo Sluis. DOOR SHARON VAN OOST
Evenementen als
Zeeland
Nazomerfestival
en Film by the Sea
maken de rit naar
Zeeland absoluut
de moeite waard
Amateurgezelschappen
„Ik werk graag samen met amateurgezel
schappen. Neem nu Apollo Sluis, waarmee
IMaa
ik zaterdag op het podium sta. Die club mu
zikanten is heel gemengd, er spelen jonge
ren mee, maar ook ouderen. Iedereen met
evenveel passie en plezier. Harmonie Oost
burg en The YoungOnes zijn hier ook
mooie voorbeelden van."
Kleine theaters
„Theaters zijn van belang, ook in kleinere
plaatsen. Vooral daar, misschien. Theater
verbindt. Het Ledeltheater in Oostburg is
het eerste theater waar ik solo op de plan
ken stond. Op mijn vijftiende of zestiende
was dat, tijdens een musical van het Zwin
College. Zaterdag mag ik er na jaren weer
optreden, spannend wel. De eigenaren heb
ben het in de afgelopen jaren mooi opge
knapt en tegelijkertijd de charme van het
kleine theater weten te behouden. En niet
alleen aan de 'voorkant' ziet het er goed
uit. Ook achter de schermen is er geen spra
ke van houtje-touwtje-werk. Dat is niet al
tijd het geval, kan ik je vertellen."
Festival
„Voor het Zeeland Nazomer Festival maak
ik graag de rit richting het Zeeuwse. Ik heb
een paar keer gezongen tijdens het Nazo
merzingen op de zondagmiddag. Het pu
bliek krijgt dan een boekje met liedteksten
in de hoop dat er zoveel mogelijk mensen
opstaan en meezingen. De eerste keer
werkte ik samen met Cor Bakker, de twee
de keer deed Ellen ten Damme mee. Vorig
jaar vroeg festivaldirecteur Henk Schoute
of het me wat leek om op te treden met
mijn eigen band. Dat was zo leuk, het hele
plein stond te zingen en te dansen. We
zijn een half uur langer doorgegaan."
„Zo'n festival is heel belangrijk voor de
profilering van Zeeland. Het zet de provin
cie op de kaart, laat zien dat zij veel te bie
den heeft op het gebied van cultuur. Het
zelfde geldt overigens voor Film by the Sea.
Ik merk dat Zeeland al snel 'ver weg' is
voor de mensen om mij heen in de Rand
stad. Dit soort evenementen laat zien dat
het absoluut de moeite waard is om het
stuk te rijden."
Restaurant
„Onlangs was ik met mijn moeder in Cad-
zand-Bad bij een strandpaviljoen, zo een
op enorme palen. De Piraat heet het. Het is
pas een paar maanden open, wordt gerund
door jonge, gemotiveerde mensen. We heb
ben er heerlijk gegeten. Ook in Sluis heb je
tal van goede restaurants. Ik ben een groot
fan van La Trinité. Eveline Scholtens, die
daar samen met haar man aan het roer
staat, is even oud als ik en al twee keer gast
vrouw van het jaar geweest. Daar heb ik be
wondering voor. Het leuke is dat ik vroeger
een bijbaantje heb gehad in het restaurant
van haar vader."
Zeeuws-Vlaanderen
„Dat voelt nog steeds als thuiskomen. Sluis
staat bovenaan mijn lijstje, het heeft alle ge
neugten van een stad en alle knusse gezel
ligheden van een dorp, dat maakt het zo
uniek. Maar ook in andere kustplaatsen als
Breskens en Cadzand-Bad kom ik graag.
De gemeentes doen hun best om te ver
nieuwen, maar wel met respect voor de om
geving."
Muzikale droom
„Ooit hoop ik nog eens op het podium te
belanden met Blof. Deze band maakt mu
ziek die recht uit het hart komt. De tek
sten grijpen me aan, zijn heel puur. Ik zou
het een eer vinden om met hen op te tre
den."
Maike Boerdam en het symfonisch orkest
Apollo Sluis treden op zaterdag 5 maart sa
men op in het Ledeltheater in Oostburg.
Naast musicalliedjes spelen zij ook andere
bekende muziek. Het geheel staat onder lei
ding van dirigent Hans Vermeersch. Het
concert begint om 20.15 uur.
Wie is niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 106 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Kaasdomino's
en -strikken
Het halve land heeft
krokusvakantie, dus
tijd om lekkere hap
jes te maken met
een hoog knutselgehalte. In de
tijd van C.J. Wannée waren die
er gelukkig ook al. Gevulde ei
tjes bijvoorbeeld, altijd leuk. Of
kaasdomino's. Spannend om te
zien zijn ze zeker, met die
mooie laagjes kaascrème. Wan
née maakte ze (uiteraard!) van
een dik papje van bloem, boter
en melk, waar kaas overheen ge
strooid werd. Ik vind het lekker
der en makkelijker om de kaas
en kruiden door zachte room
boter te mengen. Komt er ook
geen vuur aan te pas.
Kinderen of kleinkinderen over
de vloer? Laat ze de kaasdomi
no's met mayonaise uit een tu
be of spuitfles decoreren. Leg
er echte dominostenen als voor
beeld bij. Wie weet komt het
Laat kinderen de kaasdomino's
met mayonaise uit een tube
of spuitfles decoreren
nog tot een spelletje! Of een
demonstratie van het domi
no-effect a la Domino D-day.
Met de echte dan hè, de rogge
broodstenen zijn om op te
snoepen bij de borrel. Weet je
waarmee Wannée dominostip
pen maakte? Met rondgeknip-
te stukjes witte truffel; dat wa
ren nog eens tijden.
Het oorspronkelijke recept
voor de feestelijke strikken
komt van de beroemde banket
bakker Cees Holtkamp, die
zijn bladerdeeg natuurlijk zelf
maakt. Mij te veel werk, ik
koop diepgevroren kant en kla
re plakjes. Kies wel voor room
boterbladerdeeg.
KAASDOMINO'S
EN -STRIKKEN
Donderdag 3 maart 2016
MAIKE BOERDAM HOOPT OOIT HET
PODIUM TE DELEN MET B/0/"
Maike Boerdam
woont in Den Haag,
maar voelt zich in Zee
land nog altijd thuis:
„Sluis staat bovenaan
mijn lijstje, het heeft al
le geneugten van een
stad en alle knusse ge
zelligheden van een
dorp, dat maakt het zo
uniek."
li®
(ca. 12 stuks van elk)
100 gram boterzachte room
boter; 200 gram geraspte
oude kaas; flinke mespunt
zout en witte peper; mes
punt kerrie; 3 plakjes room
boterbladerdeeg (diepvries);
6 plakjes donker rogge
brood; mayonaise (optie)
Roer boter luchtig, meng
kaas, zout, peper, cayennepe
per en kerriepoeder erdoor,
tot een goed smeerbaar
mengsel. Laat bladerdeeg
plakjes ontdooien, halveer in
lengterichting (plasticje zo
lang mogelijk laten zitten) be
smeer 4 stroken met kaas
crème, stapel op elkaar en
dek af met de 5e onbesmeer-
de (bewaar strook 6 voor an
dere keer). Verpak in plastic,
laat 1 uur in koelkast opstij
ven. Besmeer ondertussen 2
roggebroodplakjes met kaas
crème, stapel op elkaar en
dek af met een onbesmeerd
plakje. Maak zo 2 stapeltjes.
Verpak in plastic en laat uur
opstijven in koelkast. Halveer
met scherp mes, dan in leng
terichting in 6 dominostenen
snijden. Bekleed bakplaat
met bakpapier. Snij van bla
derdeegstapel plakjes (0,5
cm dikte). Draai plakjes tus
sen duim en wijsvinger één
slag en leg op bakplaat. Laat
half uur rusten. Verwarm oven
voor op 170 graden, bak strik
ken in 18 min. goudgeel.
Laat op taartrek afkoelen.
Tip: Decoreer kaasdomino's
met stippen mayonaise.