GOI 3
Kruidenier, bemoei je
metje eigen zaken
DE KLANT IS
KLOOTWIJK
opgewekt en kan XX
het niet laten ons
de weg te wijzen et.veel -
Je moet ervoor zorgen dat
mensen weten dat het een
trend gaat worden. Dat doe je
via de media en horecamensen
In hun pogingen ons en onze
kinderen op te voeden slaan
Albert Heijn en zijn opinieblad
Allerhande de plank nogal
eens mis.
Het hoeft helemaal niet. Hulp van buiten,
bij het opvoeden van onze kinderen. Op
voeden doe je zelf. Dacht je. Maar men
sen en organisaties zijn
verantwoordelijkheden aan het ver
schuiven en geven het liefst kruide
niers van alles de schuld. Als ik
speklappen koop voor weinig geld krijg
niet ik op mijn donder, maar heeft de
kruidenier het gedaan. Die had meer
geld moeten vragen. Want, redeneren
lui van de dierenbeweging, als speklap
jes goedkoop zijn hebben varkens het
beroerd.
Dat het zo niet zit doet er niet toe. Winke
liers trekken het zich aan en nemen,
zeggen ze, hun verantwoordelijkheid.
Ze bieden gezonde koopwaar aan die
milieuvriendelijk is geproduceerd en
zeggen, zoals Albert Heijn in zijn opi
nieblad Allerhande, datje beter honing
in je thee kunt doen dan suiker. Oei.
Dat was een foutje. Honing is zo onge
veer vloeibare suiker en geen bal beter
dan een klontje. Albert Heijn kwam er
schielijk op terug.
En toen dacht ik het weer. Heijn waar be
moei je je eigenlijk mee? Wat een mens
wel en niet moet eten, wat hij zijn kin
deren moet geven en hoe laat ze naar
bed moeten, de
kruidenier
heeft er niks
mee te maken.
Hij weegt een
pond bruine
Allerhande is altijd bonen aten
ming van komt
in uw darmen.
Dat is zijn zaak
niet. Maar ik
ben daarin kennelijk ouderwets.
Kruideniers weten al niet beter meer
dan dat zij ons huishouden moeten
zien te bestieren. Zoals er tijden waren
dat een kapelaan aan huis kwam om te
zeggen hoe men het leven moest in
richten. Allerhande, het Heijnblad met
elke maand een nieuwe editie, is altijd
opgewekt en kan het niet meer laten
burgers de goede weg te wijzen.
Winkelnieuws' heet een rubriek.
Nieuwe erwtensoep met rookworst:
'een bewuste keus'. Nieuw biologisch
ontbijt, 'voor verantwoord omgaan met
de natuur'. En nieuw snoep. Gemaakt
van fruit, 62,50 per kilo, bestaat voor
drie kwart uit suikers. En doodleuk
staat daar: 'Hier kunnen je kinderen
gerust van door snoepen.'
Nee, nee, nee Albert Heijn! Dat doen kin
deren al de hele dag door, snoepen. En
dat wil ik nou net precies niet. Dat is
mijn gevecht. Bemoei je er niet mee.
2B0SCH BGL35M0V20
MOVEON
PRINCESS 335000
SILENCE DELUXE
drankcategorie moet promoten."
Volgens Van Dijk maken veel nieuwe
bedrijven de fout dat ze de stap naar
de supermarkt te vroeg maken.
„Eerst moet je zorgen dat mensen
weten dat het een trend gaat wor
den. Dat doe je via de media en be
langrijke mensen in de horeca."
Het is een lastig proces om bij su
permarkten in het schap te komen,
legt de trendwatcher uit. „Veel on
dernemers realiseren zich niet datje
verbonden bent aan de regels van
zo'n supermarkt. Je moet veel geld
steken in marketing, meedoen aan
de bonusactie, en je moet een
enorme productiecapaciteit hebben.
Kleine bedrijven hebben daar vaak
geen budget voor."
Aan de andere kant ziet Van Dijk dat
supermarkten - meer dan ooit boven
op de trends zitten. „Voornamelijk
omdat zij ingehaald werden door be
drijven zoals Marqt en Stach, die
zich richten op de trendsettende
doelgroep met biologisch verant
woorde producten en producten
waarvan je de herkomst weet."
KLAAR MET DE MEGACORPORATIES
Loop naar de afdeling in de super
markt met speciaalbiertjes en je
wordt bijna duizelig van de hoeveel
heid obscure Indian Pale Ales (IPA),
Weizenbiertjes, bokbiertjes, triple-,
dubbel-, blond- en extra stout-bier-
tjes. Het aantal kleine brouwerijen
van speciaalbier is in de afgelopen
jaren gigantisch toegenomen. Sinds
2014 zijn er meer dan honderd bier
merken bijgekomen. Supermarktke
tens volgen die ontwikkeling
nauwlettend. Zo lukte het de Oedi
pus Brouwerij in Amsterdam vorig
jaar maart om de biertjes 'Mannen
liefde' en 'Mama' in het schap van
Albert Heijn te krijgen.
De vier vrienden en oprichters van
Oedipus, Alex Mager, Paul Brouwer,
Sander Nederveen en Rick Nelson,
begonnen in 2011 met het brouwen
van speciaalbier in hun appartement
in Amsterdam. „In het begin maak
ten we maar 25 liter," vertelt Rick
Nelson. „We experimenteerden met
veel verschillende recepten."
In 2012 ontwikkelden de vrienden
Mannenliefde en al snel groeide de
productie van 25 liter naar 500,
2000, 5000 en nu zelfs 20.000 liter
per maand, doordat veel hippe hore
cagelegenheden het bier wilden ver
kopen. In 2014 gingen de
ondernemers een samenwerking aan
met de drankengroothandel Bier
Co. Het bier van Oedipus is nu bij
meer dan 150 AH's te verkrijgen en
daarnaast ook bij een aantal vesti
gingen van Jumbo. Nelson:
„Ik denk dat we ons succes te
danken hebben aan het groei
ende aantal Nederlanders dat
zich realiseert dat iets ook lo
kaal of nationaal gemaakt
kan worden. Zij willen af van
de mega-corporaties zonder
gezicht."
De stap naar de super
markt was erg belangrijk
voor Oedipus. „We willen
dat ons bier voor veel men
sen toegankelijk wordt.
Bier is namelijk voor ieder
een en niet alleen voor de
man. Wij willen dat stereo
type doorbreken."
Wouter Klootwijk
proeft en test
producten
woensdag 2 maart 2016
Reageren? wouter.klootwijk@persgroep.nl
Vanaf 99 euro
Plus: dikke voldoendes voor het
zuigen op allerhande vloeren
Min: is een echte stroomvreter.
Matige gebruiksaanwijzing, matig
motorfilter
Vanaf 98 euro
Plus: zuigt prima op harde
vloeren en vloeren met kie
ren
Min: is minder goed op ta
pijt, heeft een slecht uit-
blaasfilter. Waardeloze
gebruiksaanwijzing
44