2 I ©GOI
Zakloos zuigt
stukken minder
Van Idee lol supermarktliil
Jaarlijks worden honderden nieuwe
producten geïntroduceerd in de
supermarkten, waarvan meer dan een
derde binnen een jaar weer verdwijnt.
Drie ondernemers vertellen hoe hun
producten in de supermarkt zijn beland.
Test 1, 2, 3
Ook last van keuzestress tijdens
je zoektocht langs internetwaren
huizen, supermarkten en prijsstun-
ters? Geld&Goed helpt een handje
met deze week een vergelijkend
warenonderzoek met stofzuigers.
Een paar jaar geleden probeerden
stofzuigerfabrikanten elkaar af te
troeven met steeds hoger wor
dende wattages. Waar 2200 watt
gebruikelijk was voor een stofzui
ger, is het vandaag de dag sport
om ver onder de maximaal toege
stane 1600 watt uit te komen. Het
blijkt nauwelijks gevolgen te heb
ben voor de zuigkracht van de
stofzuigers. Een stofzuiger van
900 watt doet zijn werk heel be
hoorlijk. Toch is niet alles ho
sanna in stofzuigerland, zo blijkt
uit een recente test van stofzui
gers door de Consumentenbond.
Alle stofzuigers onder de 100 euro
scoren een onvoldoende. Ook de
nieuwerwetse stofzuigers zonder
zak, goed voor een marktaandeel
van pakweg 33 procent, scoren
slecht. Van de tien best geteste
stofzuigers is slechts één exem
plaar zakloos, een Philips met een
adviesprijs van 250 euro.
Winnaar van de test is de Miele
C3 Black Diamond EcoLine (eind-
score: 7,5), verkrijgbaar vanaf 190
euro. Hoewel er, om Mieles recla
meslogan maar eens te citeren,
dus inderdaad geen betere is, gin
gen wij op zoek naar drie goedko
pere exemplaren uit de test.
AEG APF6I0
POWERFORCE
©TEKST STEVEN MUSCH I FOTO'S ALEXANDER SCHIPPERS
'JE MOET IETS TOEVOEGEN
AAN WAT AL BESTAAT'
Hummus is de laatste jaren zo po
pulair geworden dat veel super
markten een hele vitrine hebben
ingeruimd voor de van oorsprong
Libanese kikkererwtenspread. Het
Zaanse bedrijf Maza, gespeciali
seerd in Mediterrane delicatessen,
is één van de grootste producenten
in Nederland. „Mensen gaan steeds
bewuster met voeding om," zegt
Roberto Oberegger, commercieel
directeur van Maza. Kikkererwten
zijn erg gezond en daarnaast ook
duurzaam om te verbouwen. „Wij
denken dat hummus het daarom
zo goed doet. Ook is er steeds meer
interesse voor de Arabische keuken
en er zijn steeds meer mensen die
geen dierlijke producten willen
eten zoals vlees of vis."
Toen Maza 16 jaar geleden begon,
verkocht het vooral aan Thrkse en
joodse supermarkten in Amster
dam. In 2007 nam echter een aan
tal franchise-
winkels - on
dernemers
die zich aan
een grote su
permarktketen
hebben verbon-
den - de hummus 'via de achter
deur' op in hun assortiment. „Fran
chises kopen ongeveer 95 procent
in via het hoofdkantoor van de su
permarkt, maar ongeveer vijf pro
cent mogen ze zelf inkopen.
Daardoor staan zij vaak open voor
nieuwe dingen."
Tegenwoordig probeert Maza elk
jaar minimaal één nieuw product
te introduceren bij de supermark
ten. „Afgelopen najaar hebben we
Yazzara, een wortel-pompoendip,
en Labneh, een dikke yoghurt met
tuinkruiden, geïntroduceerd."
Die producten doen het goed, maar
Oberegger heeft ook ervaring met
mislukkingen. „We zijn bijvoor
beeld wel eens de strijd aangegaan
de pastasauzen van Bertolli. Wij
wilden een verse saus maken, maar
dan zie je al gauw datje het aflegt
tegen houdbare producten."
Wat maakt dat een product wel of
niet slaagt? „In eerste instantie de
aantrekkelijkheid van een verpak
king en de prijs. Daarna is de vraag
of het ook lekker is, zodat het
mensen het ook blijven
kopen," zegt Oberegger.
„Als ondernemer moet je
altijd kijken wat je nog kan
toevoegen. Als je bijvoor
beeld ziet dat er al vier ver
schillende soorten kipkerriesalades
in de supermarkt liggen, dan denk
ik niet dat daar veel toekomst in
zit. Ook is het belangrijk datje snel
kan leveren aan een supermarkt,
zodat de schappen niet ineens leeg
zijn als het product goed loopt."
'VERMOUT WORDT NIEUWE TREND'
„Wij weten precies wat mensen
over een paar jaar gaan
drinken," zegt Vincent van frt l
Dijk, trendwachter, journa- L_
list en partner van het mar- gö 3
keting- en trendbureau
HBMEO. „In 2006 hebben
we prosecco als trend ge
lanceerd, op verzoek van
een importeur van Itali
aanse wijnen. In een
paar jaar tijd is die pro
secco van 20.000 flessen
naar 10 miljoen flessen
per jaar gegroeid."
Hetzelfde heeft HBMEO
met limoncello gedaan
en voor verschillende
gin-merken. De nieuwste
trend wordt volgens Van
Dijk vermout, een ver
sterkte wijn (meestal 15
procent) op smaak ge
bracht met aroma's en
kruiden. „In de 19de eeuw was ver
mout heel populair, maar tegen
woordig is dat helemaal
verdwenen. Martini is het meest
bekende voorbeeld, maar dat merk
profileert zich niet als een vermout.
Nu het opnieuw een trend wordt,
zie je dat Martini weer groot op de
etiketten wil gaan zetten dat het
een vermout is."
In 2013 was Van Dijk in Barcelona -
waar ook de gin-tonictrend van
daan kwam - en zag daar dat een
aantal hippe bars gin-tonic hadden
ingeruild voor vermout. „Het zag
er heel feestelijk uit, maar het is
simpel te maken en ook een stuk
goedkoper dan een gin-tonic."
Daarom importeert hij sinds een
paar maanden vermout uit
Spanje. Vanaf 25 april ligt deze
rode Olave Vermouth ook in het
schap van Albert Heijn. Om de
consumenten kennis te laten
maken met de drank, opende
Van Dijk in januari een 'pop-up
Vermuteria' in de Sint Olofskapel
op de Zeedijk in Amsterdam.
„We zijn al twee jaar bezig om de
trend voor te bereiden. De
meeste drankmerken zijn ge
wend om alleen hun eigen merk
in de markt te zetten, maar wij
geloven datje de volledige
Heel veel flops
woensdag 2 maart 2016
MARK ROOS
Vanaf 119 euro
Plus: prima zuigpresfaties,
zowel op tapijt als op harde
vloeren
Min: dikke onvoldoende voor
gebruiksaanwijzing en motor
filter. Is niet de meest ge
bruiksvriendelijke
KNOKKEN VOOR
EEN PIEKJE IN IET
schap
ROBERTO OBEREGGER
lO%
ffo©moes
Volgens Sjanny van Beek-
veld van het markt- en
opinieonderzoeksbureau
IRI Nederland komen er
jaarlijks ongeveer 500
nieuwe concepten, mer
ken en producten bij in
de supermarkten. De in
novaties van 'private la
bels', oftewel de
huismerken van super
markten, zijn daar niet bij
opgeteld.
Het werkelijke aantal
nieuwe producten is dus
niet helemaal duidelijk.
Slechts een klein deel
van de nieuwe producten
genereert genoeg omzet
om na een jaar nog op het
schap te liggen. Uit on
derzoek van het Ameri
kaanse media- en
marketingbureau The
Nielsen Company blijkt
zelfs dat 76 procent van
de productintroducties
binnen een jaar flopt.