Wijnbar Brut in Renesse 10 ZEELAND ETEN Te midden van pizza's en patat wil Wijnbar Brut een spannend alternatief zijn in Renesse. f L:\ I'M EASY TO PLEASE Wijnbars zijn hip. In de grote steden is de kurk van de fles. Daar opent de ene na de andere wijnbar. Het concept van flights (wijn) en bi tes (hapjes) is vooral en vogue bij jongere, goedopgeleide en glossy professionals. Het ge tuigt van durf dat je in Renesse, toch een beet je het Zandvoort van Zeeland, op de wijn bar-toer gaat. Vertoeft daar wel het juiste pu bliek? „Het slaat wel aan. Lokale mensen, en ze ker restaurant-eigenaren, komen terug. Bij toe risten en dagjesmensen zijn we helaas nog te onbekend. Daarom hoopten we al dat een PZC-recensent eens langs zou komen", zegt Nadia van Lith, die samen met compagnon Lu- do Vlaander de wijnbar drijft. Daar zijn we dan, maar zouden dagjesmensen de PZC le zen? Totdat Brut vorig jaar opende, was het een café. Het bevindt zich aan de achterzijde van restaurant Het Wapen van Zeeland. Een serre, met enige fantasie een winterterras, vormt de entree. Dankzij de dubbele deur kunnen twee rolstoelers hier tegelijk naar binnen, vermits elektrisch aangedreven, want het opritje ver eist enige ellebogenstoom. Achter de zich auto matisch openende tussendeur bevindt zich een schemerwereld. Ledlij sten achter de strak ke bar verspreiden een gedempt rood licht. Op de lichthouten tafels branden kaarsen. De de- signstoelen in licht- en donkerbruin zitten comfortabel. Alles staat strak in het gelid. Brut maakt zo een opgeruimde indruk. Brian Ferry (Slave to Love, oh wohooo...) fluistert ons via de speakers toe. Het intieme, relaxte sfeertje 'De wijnbar slaat wel aan. Lokale mensen komen terug' bevalt ons wel. De ideale plek voor een amou reuze ontmoeting, een goed gesprek of een wijnproeverijtje met je collega's. Een kinder feest zien we hier niet gauw ontspruiten. Voor wie geen wijn lust, heeft Brut trouwens een keur aan speciaalbieren. Onder supervisie van chef-kok Martijn Mas tenbroek bedient de keuken zowel Brut als het belendende Wapen van Zeeland. Krijgen we nu gepimpte gerechten van het Wapen van Zeeland op ons bord? Nee, zegt gastheer Rick Schuitemaker. „De kaart is compleet anders. Aparter, spannender, luxer." Voor het in plas tic gewrapte kaartje pakken we de leesbril er bij. De 'starters bites' zijn bedoeld om te nip pen en te dippen. Als je niet wilt dineren, biedt de lijst een keur aan hapjes zoals Zeeuws viskoekjes, kromme oesters met rodewijn-dres- sing en varkensribbetjes met Thaise dip. Brut adviseert er meteen een wijn bij. De wijnbar schenkt 15 wijnen per glas. De kaart vermeldt verder 'tasters', een me nu met drie tot vijf gangen als ook flight bi tes, waarbij Brut drie proefglaasjes met drie ge rechtjes serveert. Het is uitsluitend voor twee personen te bestellen. Het aanbod schept lich te verwarring, want je kunt de tasters als voor gerecht (9,50 euro) en als hoofdgerecht (14,50 euro) bestellen. Voor brood, frites en rijst ver langt Brut 3 tot 3,80 euro. Daar bovenop prijst onze gastheer ook losse hoofdgerechten aan. Deze week tarbot en kalfsschnitzel met pasta en truffel. Zo wordt kiezen best gecompli ceerd. We kiezen deze twee hoofdgerechten. Als opmaat bestellen we diamanthaas met uien chutney en roodbaars met kikkererwtencurry, zoete aardappel en snijboon. En meteen ook het wijnarrangement, want nu we hier toch zijn.Cava met Parfait d'amour moet ons in de stemming brengen, maar Spaanse bubbel wijn met een scheut snoepjes-achtige likeur DE MENUKAART WAAR Brut Wine Korte RENESSE DE REKENING 2 x huisaperitief12,00 1 x diamanthaas klein 9,50 1 x roodbaars klein9,50 1 x tarbot14,50 1 x kalfsschnitzel14,50 2 x dessert mango/kiwi 15,00 4 x wijn15,00 1 x espresso2,20 totaal: 92,20 (inclusief btw) Leuk adres voor de glossy door Frank Balkenende Nadia van Lith, mede-eigenaar Brut Wijnbar Brut biedt verschil lende mogelijkheden, ook voor de minder hongerige gast. Starters Bites combi neert een hapje met een glas wijn. Het goedkoopst is brood met boter en olijfolie (3,00 euro), het duurst 'ham, worst en kaas' met naar keu ze een glas port of donker bier (12.00 euro). De tasters zijn te bestellen in small en medium. De eerste is dan een voorgerecht, de medium variant is een vol waardig hoofdgerecht. Brut biedt alle tasters voor dezelf de prijs aan. Toespijzen zoals brood, rijst en frites kosten 3 tot 3,80 euro. Wie uitgebreid wil dineren, kan ook kiezen uit een drie-, vier- en vijfgangenmenu. Die varieert van 29,50 tot 49,50 euro. De gastheer vertelt aan tafel wat je dan op je bord krijgt. Brut biedt daarbij een wijn- of bierarrangement voor 15 tot 24 euro. Op enkele bites zoals nacho's met guacamole en wodkasal sa na, vermeldt de menukaart geen vegetarische gerechten. Wie reserveert kan wel zijn wensen, voedselintolerantie en allergieën en dieet ken baar maken. Meer informatie is te vinden op winebarbrut.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 42