Wijnbar Brut in Renesse
10 ZEELAND
ETEN
Te midden van
pizza's en patat
wil Wijnbar Brut
een spannend
alternatief zijn
in Renesse.
f
L:\
I'M EASY TO
PLEASE
Wijnbars zijn hip. In de
grote steden is de kurk
van de fles. Daar opent
de ene na de andere
wijnbar. Het concept
van flights (wijn) en bi
tes (hapjes) is vooral en vogue bij jongere,
goedopgeleide en glossy professionals. Het ge
tuigt van durf dat je in Renesse, toch een beet
je het Zandvoort van Zeeland, op de wijn
bar-toer gaat. Vertoeft daar wel het juiste pu
bliek? „Het slaat wel aan. Lokale mensen, en ze
ker restaurant-eigenaren, komen terug. Bij toe
risten en dagjesmensen zijn we helaas nog te
onbekend. Daarom hoopten we al dat een
PZC-recensent eens langs zou komen", zegt
Nadia van Lith, die samen met compagnon Lu-
do Vlaander de wijnbar drijft. Daar zijn we
dan, maar zouden dagjesmensen de PZC le
zen?
Totdat Brut vorig jaar opende, was het een
café. Het bevindt zich aan de achterzijde van
restaurant Het Wapen van Zeeland. Een serre,
met enige fantasie een winterterras, vormt de
entree. Dankzij de dubbele deur kunnen twee
rolstoelers hier tegelijk naar binnen, vermits
elektrisch aangedreven, want het opritje ver
eist enige ellebogenstoom. Achter de zich auto
matisch openende tussendeur bevindt zich
een schemerwereld. Ledlij sten achter de strak
ke bar verspreiden een gedempt rood licht. Op
de lichthouten tafels branden kaarsen. De de-
signstoelen in licht- en donkerbruin zitten
comfortabel. Alles staat strak in het gelid. Brut
maakt zo een opgeruimde indruk. Brian Ferry
(Slave to Love, oh wohooo...) fluistert ons via
de speakers toe. Het intieme, relaxte sfeertje
'De wijnbar slaat wel aan. Lokale
mensen komen terug'
bevalt ons wel. De ideale plek voor een amou
reuze ontmoeting, een goed gesprek of een
wijnproeverijtje met je collega's. Een kinder
feest zien we hier niet gauw ontspruiten. Voor
wie geen wijn lust, heeft Brut trouwens een
keur aan speciaalbieren.
Onder supervisie van chef-kok Martijn Mas
tenbroek bedient de keuken zowel Brut als het
belendende Wapen van Zeeland. Krijgen we
nu gepimpte gerechten van het Wapen van
Zeeland op ons bord? Nee, zegt gastheer Rick
Schuitemaker. „De kaart is compleet anders.
Aparter, spannender, luxer." Voor het in plas
tic gewrapte kaartje pakken we de leesbril er
bij. De 'starters bites' zijn bedoeld om te nip
pen en te dippen. Als je niet wilt dineren,
biedt de lijst een keur aan hapjes zoals Zeeuws
viskoekjes, kromme oesters met rodewijn-dres-
sing en varkensribbetjes met Thaise dip. Brut
adviseert er meteen een wijn bij. De wijnbar
schenkt 15 wijnen per glas.
De kaart vermeldt verder 'tasters', een me
nu met drie tot vijf gangen als ook flight bi
tes, waarbij Brut drie proefglaasjes met drie ge
rechtjes serveert. Het is uitsluitend voor twee
personen te bestellen. Het aanbod schept lich
te verwarring, want je kunt de tasters als voor
gerecht (9,50 euro) en als hoofdgerecht (14,50
euro) bestellen. Voor brood, frites en rijst ver
langt Brut 3 tot 3,80 euro. Daar bovenop prijst
onze gastheer ook losse hoofdgerechten aan.
Deze week tarbot en kalfsschnitzel met pasta
en truffel. Zo wordt kiezen best gecompli
ceerd.
We kiezen deze twee hoofdgerechten. Als
opmaat bestellen we diamanthaas met uien
chutney en roodbaars met kikkererwtencurry,
zoete aardappel en snijboon. En meteen ook
het wijnarrangement, want nu we hier toch
zijn.Cava met Parfait d'amour moet ons in
de stemming brengen, maar Spaanse bubbel
wijn met een scheut snoepjes-achtige likeur
DE MENUKAART
WAAR
Brut Wine
Korte
RENESSE
DE REKENING
2 x huisaperitief12,00
1 x diamanthaas klein 9,50
1 x roodbaars klein9,50
1 x tarbot14,50
1 x kalfsschnitzel14,50
2 x dessert mango/kiwi 15,00
4 x wijn15,00
1 x espresso2,20
totaal: 92,20
(inclusief btw)
Leuk adres voor de glossy
door Frank Balkenende
Nadia van Lith, mede-eigenaar Brut
Wijnbar Brut biedt verschil
lende mogelijkheden, ook
voor de minder hongerige
gast. Starters Bites combi
neert een hapje met een glas
wijn. Het goedkoopst is
brood met boter en olijfolie
(3,00 euro), het duurst 'ham,
worst en kaas' met naar keu
ze een glas port of donker
bier (12.00 euro).
De tasters zijn te bestellen in
small en medium. De eerste
is dan een voorgerecht, de
medium variant is een vol
waardig hoofdgerecht. Brut
biedt alle tasters voor dezelf
de prijs aan. Toespijzen zoals
brood, rijst en frites kosten 3
tot 3,80 euro.
Wie uitgebreid wil dineren,
kan ook kiezen uit een drie-,
vier- en vijfgangenmenu. Die
varieert van 29,50 tot 49,50
euro. De gastheer vertelt aan
tafel wat je dan op je bord
krijgt. Brut biedt daarbij een
wijn- of bierarrangement
voor 15 tot 24 euro.
Op enkele bites zoals nacho's
met guacamole en wodkasal
sa na, vermeldt de menukaart
geen vegetarische gerechten.
Wie reserveert kan wel zijn
wensen, voedselintolerantie
en allergieën en dieet ken
baar maken.
Meer informatie is te vinden
op winebarbrut.nl