Alleen dit weekend
Inspelen op veranderend uitgaansgedrag of alles bij het oude laten?
op de hele Morres collectie zitmeubelen
WALCHEREN 7
Idee voor proef met twee uur latere
sluitingstijd voor Vlissingse horeca
leidt tot uiteenlopende reacties.
Kom
zaterdag shoppen
Westerschelde-
tunnel is
tolvrij, j
FRAN3E BROGANTE MARKT
Maar ik heb er echt geen behoefte
aan om na middernacht nog open
te zijn", legt hij uit.
Alewijnse kan zich voorstellen
dat collega's in het uitgaanscen
trum van de stad - 'ik zit toch wat
aan de rand' - wel graag langer
open blijven. Maar Josine Meijer
van café De Concurrent aan het
Bellamypark denkt dat maar wei
nig caféhouders op andere slui
tingstijden zitten te wachten. De
Concurrent heeft een nachtver
gunning. Maar die wordt niet
meer gebruikt sinds een café met
traditioneel jeugdig publiek ook
een nachtvergunning veroverde.
„De markt in Vlissingen is ge
woon niet groot genoeg voor
meer dan één nachtvergunning.
Ook al omdat je een portier bij de
deur moet hebben", denkt Meijer.
Ze misgunt anderen hun vergun
ning niet, maar waarschuwt voor
andere gevolgen. „Als je geen
nachtvergunning aanvraagt, moet
je een uur eerder dicht. Nu mag je
tot drie uur open blijven, dan
slechts tot twee uur. Zeker op za
terdagen scheelt ons dat toch be-
Cafés in Vlissingen
tot vijf uur 's mor
gens open? „O, dan
ga ik wel een uur
tje eerder dicht, 's
Avonds om acht in
plaats van om negen uur", zegt Ra
mon Alewijnse lachend.
De uitbater van café 't Archief
aan de Kleine Markt gunt colle-
'De uitgaansmarkt is te
klein in Vlissingen en je
moet wel een portier
voor de deur zetten'
ga's een langere openingstijd,
maar kijkt er zelf niet naar uit. „Ik
ben om half negen 's morgens
open, tot een uur of acht, negen 's
avonds. Wat langer als er kaarters
zijn of er voetbal op televisie is.
hoorlijk wat omzet." Collega's die
hun zaak ook als restaurant-café
gebruiken, hebben minder moeite
met een proef van de gemeente.
„Wij hebben geen nachtcafé en
we zijn voor tweeën al lang
dicht", zegt Jacqueline de Meijer
van Stadscafé De Dighter.
Dennis Phoelich van de etablis
sementen Speyk bar bistro en
Tripel Blond is wel een groot voor
stander van latere sluitingstijden.
„Het gemeentelijk horecabeleid is
al vijftien jaar hetzelfde, maar het
uitgaansgedrag is sterk veranderd.
Jongeren komen vaak pas om half
één naar de stad. Als je dan om
drie uur al weer dicht moet."
Voor Phoelich is een sluitings
tijd van vijf uur een 'uitkomst'.
Extra maatregelen hoeft hij niet te
nemen, want zijn zaken hebben al
een sluis (een tweede deur na een
gangetje om geluid in het café te
houden) en er staat al een portier
voor de veiligheid bij de entree.
Ook Phoelich heeft overigens
wel behoefte aan wat 'finetuning'
van de horecanota. „In het hoog
seizoen zitten mensen tot slui
tingstijd op het terras. Het kan
een probleem zijn als ze nu om
één uur al naar binnen moeten."
ooU dit weekend bij Morres
Meer dan 40 kramen, proeverijen workshops
en meer in Franse stijl en sfeer.
EEN WERELD VOL WOONPLEZ!
mi
zaterdag 27 zondag 28 februari van 10-18 uur
Gratis entree en parkeren
Kijk op morres.com/brocante
VRIJDAG 26 FEBRUARI 2016
Niet elk café wil lang open
door René Hoonhorst
Josine Meijer De Concurrent
Dennis Phoelich op het terras van Speyk, een etablissement dat hij graag tot vijf uur open houdt, foto Ruben Oreel
10% CAD
ELKE ZONDAG OPEN - Industrieweg 2, Hulst