Beoordeling ZEELAND 9 UITETEN Bescherming voor asperges Alle zintuigen mogen meedoen in De Werf in Veere. Maar het onderdeel smaak blijft iets achter. Marloes Matthijssen Restaurant De Werl Bastion Veere Brabantse Wal Asperges ge nieten voortaan Europese be scherming. De Europese Com missie heeft de 'witte asperge met een licht zoute en niet-bittere smaak' toege voegd aan een register dat streekproducten beschermt te gen namaak. Op de Europese lijst van pro ducten met een zogenoemde beschermde oorsprongsbena ming staan meer dan 1320 pro ducten. Uit Nederland genie ten vooral kazen bescher ming, zoals kanterkaas, Boe- ren-Leidse met sleutels, Noord-Hollandse Gouda en Noord-Hollandse Edammer. Ook het aardappelras Opper- doezer Ronde staat in het re gister. Alleen asperges die zijn geproduceerd, verwerkt en bereid in Noord-Brabant mogen zich Wal-asperges noe men, mits daarvoor de erken de, duurzame methoden zijn gebruikt. Wereldspektakel Good France Om de Franse gastronomie en wijnen internationaal on der de aandacht te brengen wordt op 21 maart opnieuw een 'diner a la francaise' ge kookt en geserveerd, meldt de website lekker.nl. Maar liefst 1500 chefs vereni gen zich om 1500 menu's we reldwijd te bereiden. In het ka der van een gezondere levens stijl wordt in de gerechten een beperkte hoeveelheid vet, suiker en zout gebruikt. Ook stort elk restaurant vijf pro cent van de opbrengst aan een goed doel ter bevordering van milieu en gezondheid. Good France is een initiatief van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius. Het project wordt on dersteund door een groot aan tal Franse chefs, onder leiding van Alain Ducasse. €24,50 p.p. De Werf Veere Bastion 2 4351BG Veere 0118-502105 www.dewerf.nl praatje te houden bij een amuse of aperitief] e met champagne? Dan heb je een logische link te pakken. Alle zintuigen mogen mee doen in De Werf: de lucht is ge parfumeerd, een hip muziekje schalt. We starten met een ri tueel van eucalyptusdoekjes en tot op het toilet is alles organisch en grillig vormgegeven. Disgenoot kiest als bestem ming 'Japan' 10,50) en op tafel verschijnt een mini-ijshorentje met wasabi-roomijs en makreel tartaar. Daarbij een bescheiden portie tataki, hyperkort gegaarde Is het niet slimmer om het praatje over sabreren te houden bij een amuse of aperitiefje met champagne? tonijn. Met een knaller van een wasabisaus, flinterdunne gember en venkelzoetzuur en een pipetje met saké en sojasaus. Omringd door alle bombast zijn de tonijn plakjes niet de gewenste apotheo se van puurheid, maar eerder een neutrale zone, net te ver doorge- gaard. Mijn starter heet 'Chevre' en is een prachtig opgemaakt bord kruidensla, met drie bolle tjes geitenkaas en een of twee beetgare boontjes en romanesco- torentjes. Helaas zijn alle groen ten minimaal aangemaakt, met als enige smaakmaker dotjes dra- gonyoghurt. Geitenkaas en dra gon zijn helaas geen trouwlustig koppel en yoghurt voegt weinig toe aan geitenkaas. Ik snak naar een zout knappertje, maar tussen de slablaadjes liggen alleen wat doorzichtige quinoablupjes. Pas als ik de saké-pipet van mijn dis genoot steel, fleurt het gerecht een beetje op. Mijn hoofdgerecht is gelakt buikspek en speenvarken 22,50), op een bergje knapperige boontjes en champignons in een saus met gerookte knoflook. Spek en big zijn qua portie ongeveer even groot en even sappig, het buikspek heeft een mooi gekara- melliseerd korstje. Erbij een duo aardappelballetjes, pureesoesjes met een knapperige korst. Flinke porties, niet meer de tierelantijn tjes van het voorgerecht. De vraag of we er nog friet bij willen vinden we een tikje raar. Buur man koos de catch of the day 23,50), twee filets van dorade met saffraansaus. Zure saus, zoute vis: vonden we de voorgerechten wat vlak, hier schieten de extremen ineens alle kanten uit. Knapperi ge krulletjes gefrituurde schorse neer werken als een smakelijke serpentine. Bij de toetjes 9,50) gaat het mis. 'Dame Blanche 2016' belooft een mooie mix van zoet, kruidig en hartig: chocolade-zeezoutijs, dragonkletskop. De witte chocola demousse is gelukkig niet mier zoet en is versierd met cressjes. Maar de spongecake lijkt bijna echt een spons, een soort zilte zeespons, merkwaardig in je mond. Mijn disgenoot bestelde 'Mascarpone en Passie' en krijgt een grappig sardineblikje met een bolletje sorbetijs en keurig opgespoten moesjes. Met een eet baar vetplantje erin, bijna een tuintje. De mascarpone bevat al leen zoveel limoen- en grapefruit- geweld dat we helemaal niets meer proeven, alleen nog maar bitter. Zonde, vooral met zo'n presentatie. We kaarten het aan en gastheer Peter geeft ons gelijk, we krijgen een heerlijke koffie van het huis. Vandaar dus die term bakkie troost. Bij de koffie blijkt ineens van alles biologisch en dat vinden we een veel mooier 'eco chic' ver haal. Met leuke huisgemaakte mintsuiker krijgen we ook de re kening gepresenteerd, van 103,55 (inclusief twee prima gla zen Verdejo en drie fris). Dat had den we veel hoger verwacht. We voelden ons welkom hier in Veere, in een perfect gestylede omgeving. Nu nog hier en daar een bijpassend smakenhuwelijk sluiten en dan zeggen we vol mondig ja. Het markante wit te pand van De Werf zou zo kun nen figureren op een schilderij van Carel Wil link. Brandende fakkels langs het pad en lachende kauwtjes in de bomen maken het sfeerbeeld compleet. Ooit was het hier De Ouwe Werf, half brasserie, half boetiek. Van de oude situatie staan alleen de buitenmuren nog overeind. Aanstormend designer Robert Kolenik kreeg de uitda ging om binnen en buiten met el kaar te matchen. Dat werd een in terieur vol machismo: leer, vuur en staal. Boven de ronde bar hangt een reuzentorso begroeid met zeepokken. De Werf wil een eetbelevenis bieden, via mini-spreekbeurten van gastheer Peter en eigenaar Pa trick. Ze vertellen geestdriftig maar kiezen steeds een raar mo ment. Praatje één gaat over de ontwerper en zijn 'eco chic' de vies, maar botst met de komst van een broodje en de amuses. We spieden naar de amuse van eendenborst in een soort waxine lichtjeshouder en proberen be leefd te luisteren. Voordracht twee gaat over sabreren, de nobe le kunst van het champagnekop pensnellen. We mogen de sabel even vasthouden. „Erg leuk bij bruiloften. Dan mag het bruids paar samen sabreren. Ik weet niet hoe ver jullie al zijn?", zegt eige naar Patrick met een guitige knip oog. Wij moeten er hartelijk om lachen. Of onze partners thuis dat ook zouden doen is vraag twee. Is het niet slimmer om dit www.hoteldeleugenaar.nl DONDERDAG 18 FEBRUARI 2016 HOTEL BRASSERIE DE LEUGENAAR BRUSSEL VLISSINGEN MMMMMaandmenu Februari Rundercarpaccio Pasta a la Kayleigh: Tagliatelle met gerookte zalm, broccoli en champignons in een romige saus Semifreddo met espressosaus Op vertoon van deze advertentie ontvangt u 2,00 p.p korting op ons maandmenu. Werken aan smaak Een interieur vol machismo: leer, vuur en staal, foto's Lex de Meester De spongecake lijkt bijna echt een spons, een soort zilte zeespons, merkwaardig in je mond. In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Keurige prijzen voor deze toplocatie. Maar niet alles leek die avond nage- proefd. Entourage: Mensen met een designfetisj komen volledig aan hun trekken. En wat een terras. Bediening: Buitengewoon vriendelijk en welwil lend, af en toe chaos en wel veel mar keting. Conclusie: Prachtplek aan de haven, veel enthou siasme. Nu finetunen aan de hand van de mooie interieurcontrasten. LEKKER ANDERS EN PUUR GENIETEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 41