Beoordeling
ZEELAND 9
UITETEN
Bescherming
voor asperges
Alle zintuigen mogen meedoen in De
Werf in Veere. Maar het onderdeel
smaak blijft iets achter.
Marloes Matthijssen
Restaurant
De Werl
Bastion
Veere
Brabantse Wal Asperges ge
nieten voortaan Europese be
scherming. De Europese Com
missie heeft de 'witte asperge
met een licht zoute en
niet-bittere smaak' toege
voegd aan een register dat
streekproducten beschermt te
gen namaak.
Op de Europese lijst van pro
ducten met een zogenoemde
beschermde oorsprongsbena
ming staan meer dan 1320 pro
ducten. Uit Nederland genie
ten vooral kazen bescher
ming, zoals kanterkaas, Boe-
ren-Leidse met sleutels,
Noord-Hollandse Gouda en
Noord-Hollandse Edammer.
Ook het aardappelras Opper-
doezer Ronde staat in het re
gister. Alleen asperges die
zijn geproduceerd, verwerkt
en bereid in Noord-Brabant
mogen zich Wal-asperges noe
men, mits daarvoor de erken
de, duurzame methoden zijn
gebruikt.
Wereldspektakel
Good France
Om de Franse gastronomie
en wijnen internationaal on
der de aandacht te brengen
wordt op 21 maart opnieuw
een 'diner a la francaise' ge
kookt en geserveerd, meldt de
website lekker.nl.
Maar liefst 1500 chefs vereni
gen zich om 1500 menu's we
reldwijd te bereiden. In het ka
der van een gezondere levens
stijl wordt in de gerechten
een beperkte hoeveelheid vet,
suiker en zout gebruikt. Ook
stort elk restaurant vijf pro
cent van de opbrengst aan
een goed doel ter bevordering
van milieu en gezondheid.
Good France is een initiatief
van de Franse minister van
Buitenlandse Zaken, Laurent
Fabius. Het project wordt on
dersteund door een groot aan
tal Franse chefs, onder leiding
van Alain Ducasse.
€24,50 p.p.
De Werf Veere
Bastion 2
4351BG Veere
0118-502105
www.dewerf.nl
praatje te houden bij een amuse
of aperitief] e met champagne?
Dan heb je een logische link te
pakken.
Alle zintuigen mogen mee
doen in De Werf: de lucht is ge
parfumeerd, een hip muziekje
schalt. We starten met een ri
tueel van eucalyptusdoekjes en
tot op het toilet is alles organisch
en grillig vormgegeven.
Disgenoot kiest als bestem
ming 'Japan' 10,50) en op tafel
verschijnt een mini-ijshorentje
met wasabi-roomijs en makreel
tartaar. Daarbij een bescheiden
portie tataki, hyperkort gegaarde
Is het niet slimmer om het
praatje over sabreren te
houden bij een amuse of
aperitiefje met champagne?
tonijn. Met een knaller van een
wasabisaus, flinterdunne gember
en venkelzoetzuur en een pipetje
met saké en sojasaus. Omringd
door alle bombast zijn de tonijn
plakjes niet de gewenste apotheo
se van puurheid, maar eerder een
neutrale zone, net te ver doorge-
gaard. Mijn starter heet 'Chevre'
en is een prachtig opgemaakt
bord kruidensla, met drie bolle
tjes geitenkaas en een of twee
beetgare boontjes en romanesco-
torentjes. Helaas zijn alle groen
ten minimaal aangemaakt, met
als enige smaakmaker dotjes dra-
gonyoghurt. Geitenkaas en dra
gon zijn helaas geen trouwlustig
koppel en yoghurt voegt weinig
toe aan geitenkaas. Ik snak naar
een zout knappertje, maar tussen
de slablaadjes liggen alleen wat
doorzichtige quinoablupjes. Pas
als ik de saké-pipet van mijn dis
genoot steel, fleurt het gerecht
een beetje op.
Mijn hoofdgerecht is gelakt
buikspek en speenvarken
22,50), op een bergje knapperige
boontjes en champignons in een
saus met gerookte knoflook. Spek
en big zijn qua portie ongeveer
even groot en even sappig, het
buikspek heeft een mooi gekara-
melliseerd korstje. Erbij een duo
aardappelballetjes, pureesoesjes
met een knapperige korst. Flinke
porties, niet meer de tierelantijn
tjes van het voorgerecht. De
vraag of we er nog friet bij willen
vinden we een tikje raar. Buur
man koos de catch of the day
23,50), twee filets van dorade met
saffraansaus. Zure saus, zoute vis:
vonden we de voorgerechten wat
vlak, hier schieten de extremen
ineens alle kanten uit. Knapperi
ge krulletjes gefrituurde schorse
neer werken als een smakelijke
serpentine.
Bij de toetjes 9,50) gaat het
mis. 'Dame Blanche 2016' belooft
een mooie mix van zoet, kruidig
en hartig: chocolade-zeezoutijs,
dragonkletskop. De witte chocola
demousse is gelukkig niet mier
zoet en is versierd met cressjes.
Maar de spongecake lijkt bijna
echt een spons, een soort zilte
zeespons, merkwaardig in je
mond. Mijn disgenoot bestelde
'Mascarpone en Passie' en krijgt
een grappig sardineblikje met
een bolletje sorbetijs en keurig
opgespoten moesjes. Met een eet
baar vetplantje erin, bijna een
tuintje. De mascarpone bevat al
leen zoveel limoen- en grapefruit-
geweld dat we helemaal niets
meer proeven, alleen nog maar
bitter. Zonde, vooral met zo'n
presentatie. We kaarten het aan
en gastheer Peter geeft ons gelijk,
we krijgen een heerlijke koffie
van het huis. Vandaar dus die
term bakkie troost.
Bij de koffie blijkt ineens van
alles biologisch en dat vinden we
een veel mooier 'eco chic' ver
haal. Met leuke huisgemaakte
mintsuiker krijgen we ook de re
kening gepresenteerd, van
103,55 (inclusief twee prima gla
zen Verdejo en drie fris). Dat had
den we veel hoger verwacht. We
voelden ons welkom hier in
Veere, in een perfect gestylede
omgeving. Nu nog hier en daar
een bijpassend smakenhuwelijk
sluiten en dan zeggen we vol
mondig ja.
Het markante wit
te pand van De
Werf zou zo kun
nen figureren op
een schilderij
van Carel Wil
link. Brandende fakkels langs het
pad en lachende kauwtjes in de
bomen maken het sfeerbeeld
compleet. Ooit was het hier De
Ouwe Werf, half brasserie, half
boetiek. Van de oude situatie
staan alleen de buitenmuren nog
overeind. Aanstormend designer
Robert Kolenik kreeg de uitda
ging om binnen en buiten met el
kaar te matchen. Dat werd een in
terieur vol machismo: leer, vuur
en staal. Boven de ronde bar
hangt een reuzentorso begroeid
met zeepokken.
De Werf wil een eetbelevenis
bieden, via mini-spreekbeurten
van gastheer Peter en eigenaar Pa
trick. Ze vertellen geestdriftig
maar kiezen steeds een raar mo
ment. Praatje één gaat over de
ontwerper en zijn 'eco chic' de
vies, maar botst met de komst
van een broodje en de amuses.
We spieden naar de amuse van
eendenborst in een soort waxine
lichtjeshouder en proberen be
leefd te luisteren. Voordracht
twee gaat over sabreren, de nobe
le kunst van het champagnekop
pensnellen. We mogen de sabel
even vasthouden. „Erg leuk bij
bruiloften. Dan mag het bruids
paar samen sabreren. Ik weet niet
hoe ver jullie al zijn?", zegt eige
naar Patrick met een guitige knip
oog. Wij moeten er hartelijk om
lachen. Of onze partners thuis
dat ook zouden doen is vraag
twee. Is het niet slimmer om dit
www.hoteldeleugenaar.nl
DONDERDAG 18 FEBRUARI 2016
HOTEL BRASSERIE
DE LEUGENAAR
BRUSSEL
VLISSINGEN
MMMMMaandmenu Februari
Rundercarpaccio
Pasta a la Kayleigh:
Tagliatelle met gerookte zalm, broccoli en
champignons in een romige saus
Semifreddo met espressosaus
Op vertoon van deze advertentie ontvangt
u 2,00 p.p korting op ons maandmenu.
Werken
aan smaak
Een interieur vol machismo: leer, vuur en staal, foto's Lex de Meester
De spongecake lijkt bijna echt een spons, een soort zilte zeespons,
merkwaardig in je mond.
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Keurige prijzen voor deze toplocatie.
Maar niet alles leek die avond nage-
proefd.
Entourage:
Mensen met een designfetisj komen
volledig aan hun trekken. En wat een
terras.
Bediening:
Buitengewoon vriendelijk en welwil
lend, af en toe chaos en wel veel mar
keting.
Conclusie:
Prachtplek aan de haven, veel enthou
siasme. Nu finetunen aan de hand van
de mooie interieurcontrasten.
LEKKER ANDERS EN PUUR GENIETEN