IINNENM 3 V 0 m STEEDS MEER INSPIRATIE VOOR DE HOBBYKOK "if" Het is waar datje kunt alles van internet halen, maar weet jij hoe betrouwbaar de afzender is? Of die recepten wel zijn gecheckt? k heb 800 kookboeken, ze lig- I gen zelfs naast mijn bed. Ik had er nog meer, maar 150 kookboeken heb ik onlangs _H_ weggedaan. Het waren vooral boekjes uit de jaren '80 die nu ach terhaald zijn. We koken nu veel lek kerder dan toen. Salades stelden bijvoorbeeld weinig voor. We hadden nog geen granaatappelpitjes en kori ander, om maar wat te noemen. Pasta? We kenden alleen spaghetti en elleboogjesmacaroni. Ik vond het zonde om de boeken weg te gooien. Ik heb ze naar de kringloop ge bracht. Mijn mooiste boek is zonder twijfel Les diners de gala van Salvador Dalï, uit 1973. Een prachtig recep tenboek, dat vol staat met illustra ties van Dali. Kookboeken die ik regelmatig raadpleeg, zijn boeken van vakspecialisten; chefs en am bachtslieden die weten waarover ze praten. Man Marie's Groentenbijbel, Bart van Olphen's Werken met vis, De Banketbakker en Koekje van Cees Holtkamp en natuurlijk Harold McGee's standaardwerk Over eten koken. Ik ben gek op koken, dat heb ik van mijn moeder. Zij hield niet van huis- houdelijk werk, omdat het zo on dankbaar is. Koken vond ze wél dankbaar: ze genoot ervan als ieder een zat te smullen. Dat doe ik ook. Kookboeken vertellen iets over tijd perken, culturen en geschiedenis. Je hoeft niet eens zelf te koken om er toch mee bezig te zijn. Ontspannen op de bank zo'n boek doorbladeren en geïnspireerd raken, zonder dat je het meteen in de praktijk hoeft te brengen, is een heerlijk tijdverdrijf. Het zijn prachtige cadeaus. Voor ieder type thuiskok is wel iets pas sends te vinden. Ik denk dat de Houder oor labiel én onderzetter PUCK KERKHOVEN meeste mensen een kookboek kopen voor een ander. Zelf doe ik dat ook, hoewel ik jaarlijks ook zo'n vijf, zes boeken voor me zelf koop. De laatste was van Clau dia Roden, over de keukens van het Midden Oosten, Spanje en Italië. Zij plaatst haar gerechten en perfect kloppende recepten in een bredere context, waardoor ze tot leven komen. Als je maar een paar recepten uit een boek gebruikt, mag je ze er van mij best uitscheuren. Zelf zou ik dat alleen nooit doen. Stop die recepten wel meteen in een mapje. Kookboe ken blijven, al was het maar om de prachtige afbeeldingen die er in staan. Het is waar dat je alles van internet kunt halen, maar weet jij hoe betrouwbaar de afzender is? Of die tienduizenden recepten wel zijn gecheckt? Iemand hoeft maar per ongeluk een theelepel in een eetle pel te veranderen of één element te vergeten en je hele gerecht mislukt. In een boek kan je in de kantlijn nog schrijven 'minder citroensap!' of '10 min. langer in de oven'. Het allerbelangrijkste argument om die zelden gebruikte, ruimteme tende kookboeken toch te bewaren: er kleven vaak dierbare herinnerin gen aan. Zo niet? Naar de Kringloop ermee." karinkookt.nl allrecipes.nl voedingscentrum.nl vrijdag 12 februari 2016 GO DOL OP PLANTEN Een geranium in het raamkozijn: afgezaagd! In 'Greenterior' krijgt de lezer een inkijkje in achttien huizen van Antwer- Gmntmiw pen tot New York met een ding ge- meen: de eigenaren zijn dol op planten. (Luster, €39,95) v' MIX EN MATCH JE HUIS MET FELLE KLEUREN De gemiddelde Neder landse huiska mer is niet zo kleurrijk. Voor wie lef heeft, is er het boek 'Bright bazaar' van Will Taylor. Hij heeft ook een blog: brightbazaarblog. com. (Terralannoo, €24,99) KINDEREN IN DE TUIN Francisca Laureijs, coördinator van een schooltuin bedacht maandelijks tuinactivi- teiten voor kinderen. Hans Clauzing fotogra feerde daarbij. Resultaat: T. het boek 1 J 'Tuinieren is kinder spel' met tips voor vier seizoenen in de tuin. (Aerial Media Company, 24,99) ZWERVER IS DE BAAS VAN DE WERELD Het boek 'Baas van de wereld' is een dwaas achtervol- gings- avontuur om de wereld mooier te maken. (Lemniscaat, €14,95). BAAS mm JE EÏESIDLB 0TT0LENGHI Kookboeken zijn populairder dan ooit. Er verschijnen steeds meer titels, en ze worden steeds beter verkocht. Lagen er in 2010 maar liefst 6877 kookboekentitels in de schappen, vier jaar later waren dat er 9088. BESTSELLERS VAN DE AFGELOPEN JAREN ZIJN: Jamie in 30 minuten, Gezond slank met dr. Frank (2011), De voed- selzandloper van Kris Verburgh, Jamie in 15 minutenPlenty van Ottolenghi (2012) en Het voedselzandloper- kookboekMan Kris Verburgh Pauline Weuring en Rudolph's Bakery van Rudolph van Veen (2013). DE BESTVERKOPENDE TITELS VAN VORIG JAAR: Powerfood van Fries- land tot New York van Rens Kroes, Bespaar met Jamie van Jamie Oliver, Groene sapjes van Fern Green en Chickslovefood van Nina de Bruijn en Elise Gruppen. Volgens Peter Rosen- daal, woordvoerder van boekenbrancheorgani satie CPNB, heeft een aantal populaire televi siekoks het genre een flinke oppepper gege ven. Denk aan Herman den Blijker, Gordon Ramsay en Rudolph van Veen, maar ook aan een succespro gramma als Heel Hol land bakt. Daarnaast (of: daardoor) werd gezond eten de afgelo pen jaren een hype. 44 Deze SmartMat van Eva Solo heeft een dubbele functie: je kun hem gebruiken als houder voor je tablet of smartphone (zet 'm in een groef naar keuze), maar ook als pannenon- derzetter. Zo kun je tij dens het koken een recept lezen of televisie kijken en wanneer het eten klaar is, zet je de pan op de siliconen mat op tafel. De houder annex onder zetter is verkrijgbaar voor 39,95 euro. Kookboeken naar de kringloop gebracht? Dit zijn de beste kooksites volgens Puck: JAMIEMAGAZINE.NL Voor mij met stip op nummer I. Enthousiast en levendig geschre ven. Puur en eerlijk koken. SMULWEB.NL Veel recepten, met reviews van thuiskoks erbij. 24KITCHEN.NL Inspirerend, informatief. Goede zoekfunctie. Met filmjes. ELLEETEN.NL Hip koken, met mooie foto's JUMBO.COM Niet te ingewikkeld, wel lekker. Met demo-video's. 0K0K0.NL Verzamelsite, beetje priegelig, maar goede recepten. AH.NL Allerhande online, met goede zoekfunctie. Nadeel: er worden veel pakjes en zakjes aangepre zen omdat die bij Albert Heijn te koop zijn Pluspunt: heldere demo-video's. Recepten van Karin Luiten, die absoluut geen pakjes en zakjes tolereert. Recepten van kookamateurs, met een handig sterrensysteem waar aan je in een oogopslag kunt zien hoe andere koks ze waarderen. Gedegen, redelijk actuele recep ten, maar wel een beetje saai. Populair op de &-redactie: CHICKSL0VEF00D.NL Makkelijke, hippe recepten. KOKKIEBLANDA.NL Lekker Aziatisch. JUMMYINMYTUMMY Via mytaste.nl, ook veel vegetarisch. F00DTUBE YouTube-kanaal met instructiefilmpjes door profs.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55