IINNENM 3
V
0 m
STEEDS MEER
INSPIRATIE VOOR DE HOBBYKOK
"if"
Het is waar datje kunt alles van
internet halen, maar weet jij hoe
betrouwbaar de afzender is? Of
die recepten wel zijn gecheckt?
k heb 800 kookboeken, ze lig-
I gen zelfs naast mijn bed. Ik
had er nog meer, maar 150
kookboeken heb ik onlangs
_H_ weggedaan. Het waren vooral
boekjes uit de jaren '80 die nu ach
terhaald zijn. We koken nu veel lek
kerder dan toen. Salades stelden
bijvoorbeeld weinig voor. We hadden
nog geen granaatappelpitjes en kori
ander, om maar wat te noemen.
Pasta? We kenden alleen spaghetti
en elleboogjesmacaroni. Ik vond het
zonde om de boeken weg te gooien.
Ik heb ze naar de kringloop ge
bracht.
Mijn mooiste boek is zonder twijfel
Les diners de gala van Salvador
Dalï, uit 1973. Een prachtig recep
tenboek, dat vol staat met illustra
ties van Dali. Kookboeken die ik
regelmatig raadpleeg, zijn boeken
van vakspecialisten; chefs en am
bachtslieden die weten waarover ze
praten. Man Marie's Groentenbijbel,
Bart van Olphen's Werken met vis,
De Banketbakker en Koekje van
Cees Holtkamp en natuurlijk Harold
McGee's standaardwerk Over eten
koken.
Ik ben gek op koken, dat heb ik van
mijn moeder. Zij hield niet van huis-
houdelijk werk, omdat het zo on
dankbaar is. Koken vond ze wél
dankbaar: ze genoot ervan als ieder
een zat te smullen. Dat doe ik ook.
Kookboeken vertellen iets over tijd
perken, culturen en geschiedenis. Je
hoeft niet eens zelf te koken om er
toch mee bezig te zijn. Ontspannen
op de bank zo'n boek doorbladeren
en geïnspireerd raken, zonder dat je
het meteen in de praktijk hoeft te
brengen, is een heerlijk tijdverdrijf.
Het zijn prachtige cadeaus. Voor
ieder type thuiskok is wel iets pas
sends te vinden. Ik denk dat de
Houder oor labiel
én onderzetter
PUCK
KERKHOVEN
meeste
mensen een
kookboek kopen
voor een ander. Zelf doe
ik dat ook, hoewel ik jaarlijks
ook zo'n vijf, zes boeken voor me
zelf koop. De laatste was van Clau
dia Roden, over de keukens van het
Midden Oosten, Spanje en Italië. Zij
plaatst haar gerechten en perfect
kloppende recepten in een bredere
context, waardoor ze tot leven
komen.
Als je maar een paar recepten uit
een boek gebruikt, mag je ze er van
mij best uitscheuren. Zelf zou ik dat
alleen nooit doen. Stop die recepten
wel meteen in een mapje. Kookboe
ken blijven, al was het maar om de
prachtige afbeeldingen die er in
staan. Het is waar dat je alles van
internet kunt halen, maar weet jij
hoe betrouwbaar de afzender is? Of
die tienduizenden recepten wel zijn
gecheckt? Iemand hoeft maar per
ongeluk een theelepel in een eetle
pel te veranderen of één element te
vergeten en je hele gerecht mislukt.
In een boek kan je in de kantlijn
nog schrijven 'minder citroensap!' of
'10 min. langer in de oven'.
Het allerbelangrijkste argument om
die zelden gebruikte, ruimteme
tende kookboeken toch te bewaren:
er kleven vaak dierbare herinnerin
gen aan. Zo niet? Naar de Kringloop
ermee."
karinkookt.nl
allrecipes.nl
voedingscentrum.nl
vrijdag 12 februari 2016
GO
DOL OP PLANTEN
Een geranium in het
raamkozijn: afgezaagd!
In 'Greenterior' krijgt de
lezer een inkijkje in
achttien huizen van
Antwer- Gmntmiw
pen tot
New
York
met een
ding ge-
meen: de eigenaren zijn
dol op planten.
(Luster, €39,95)
v'
MIX EN MATCH JE HUIS
MET FELLE KLEUREN
De gemiddelde Neder
landse
huiska
mer is
niet zo
kleurrijk.
Voor wie
lef heeft,
is er het boek 'Bright
bazaar' van Will Taylor.
Hij heeft ook een blog:
brightbazaarblog. com.
(Terralannoo, €24,99)
KINDEREN IN DE TUIN
Francisca Laureijs,
coördinator van een
schooltuin bedacht
maandelijks tuinactivi-
teiten voor kinderen.
Hans Clauzing fotogra
feerde
daarbij.
Resultaat: T.
het boek 1 J
'Tuinieren
is kinder
spel' met tips voor vier
seizoenen in de tuin.
(Aerial Media Company,
24,99)
ZWERVER IS DE BAAS
VAN DE WERELD
Het boek
'Baas van
de wereld'
is een
dwaas
achtervol-
gings-
avontuur om de wereld
mooier te maken.
(Lemniscaat, €14,95).
BAAS mm
JE EÏESIDLB
0TT0LENGHI
Kookboeken zijn
populairder dan ooit.
Er verschijnen steeds
meer titels, en ze
worden steeds beter
verkocht. Lagen er in
2010 maar liefst 6877
kookboekentitels in de
schappen, vier jaar
later waren dat er
9088.
BESTSELLERS VAN DE
AFGELOPEN JAREN ZIJN:
Jamie in 30 minuten,
Gezond slank met dr.
Frank (2011), De voed-
selzandloper van Kris
Verburgh, Jamie in 15
minutenPlenty van
Ottolenghi (2012) en
Het voedselzandloper-
kookboekMan Kris
Verburgh Pauline
Weuring en Rudolph's
Bakery van Rudolph
van Veen (2013).
DE BESTVERKOPENDE
TITELS VAN VORIG JAAR:
Powerfood van Fries-
land tot New York van
Rens Kroes, Bespaar
met Jamie van Jamie
Oliver, Groene sapjes
van Fern Green en
Chickslovefood van
Nina de Bruijn en Elise
Gruppen.
Volgens Peter Rosen-
daal, woordvoerder van
boekenbrancheorgani
satie CPNB, heeft een
aantal populaire televi
siekoks het genre een
flinke oppepper gege
ven. Denk aan Herman
den Blijker, Gordon
Ramsay en Rudolph
van Veen, maar ook
aan een succespro
gramma als Heel Hol
land bakt. Daarnaast
(of: daardoor) werd
gezond eten de afgelo
pen jaren een hype.
44
Deze SmartMat van Eva Solo
heeft een dubbele functie: je kun
hem gebruiken als houder voor
je tablet of smartphone (zet 'm
in een groef naar keuze),
maar ook als pannenon-
derzetter. Zo kun je tij
dens het koken een
recept lezen of televisie
kijken en wanneer het eten klaar is, zet je de pan op
de siliconen mat op tafel. De houder annex onder
zetter is verkrijgbaar voor 39,95 euro.
Kookboeken naar de kringloop
gebracht? Dit zijn de beste
kooksites volgens Puck:
JAMIEMAGAZINE.NL
Voor mij met stip op nummer I.
Enthousiast en levendig geschre
ven. Puur en eerlijk koken.
SMULWEB.NL
Veel recepten, met reviews van
thuiskoks erbij.
24KITCHEN.NL
Inspirerend, informatief. Goede
zoekfunctie. Met filmjes.
ELLEETEN.NL
Hip koken, met mooie foto's
JUMBO.COM
Niet te ingewikkeld, wel lekker.
Met demo-video's.
0K0K0.NL
Verzamelsite, beetje priegelig,
maar goede recepten.
AH.NL
Allerhande online, met goede
zoekfunctie. Nadeel: er worden
veel pakjes en zakjes aangepre
zen omdat die bij Albert Heijn te
koop zijn Pluspunt: heldere
demo-video's.
Recepten van Karin Luiten, die
absoluut geen pakjes en zakjes
tolereert.
Recepten van kookamateurs, met
een handig sterrensysteem waar
aan je in een oogopslag kunt zien
hoe andere koks ze waarderen.
Gedegen, redelijk actuele recep
ten, maar wel een beetje saai.
Populair op de &-redactie:
CHICKSL0VEF00D.NL Makkelijke,
hippe recepten.
KOKKIEBLANDA.NL Lekker Aziatisch.
JUMMYINMYTUMMY Via mytaste.nl,
ook veel vegetarisch.
F00DTUBE YouTube-kanaal met
instructiefilmpjes door profs.