14 NIEUWS
Vlaflip/
bananasplit
Rendang
nangka
Slush puppie
met jenever
Broodje
pulled
paddenstoel
Festival wil afrekenen met de
vooroordelen over onze keuken,
zonder de beroemde
klassiekers in de gft-bak te dumpen.
Bieterbal
Niet per se goed voor
je calorie-inname, wel
een feit: de terugkeer
van de vlaflip en/of
bananasplit. Nu met
een eigentijds sausje
van zoute caramel of
gembertinten.
Oorspronkelijk uit de
Indonesische keuken
maar totaal ingeburgerd
in Nederland: stoofvlees
in kokos. Nu is er de
vegetarische variant
met jackfruit ofwel
nangka uit blik.
De gin-tonic was de
zomerhit van 2015.
En straks gaat de
retrocombinatie slush
puppie (schaafijs met
een smaakje) en jenever
de terrassen veroveren.
Prima dorstlesser.
Na pulled pork
(stoofvarken) wordt er
de komende zomer
pulled paddenstoel
geserveerd. En wel met
in chili gekruide
kruisdistel/oesterzwam
om precies te zijn.
Taste of Holland-deel
nemer en tv-kok
Julius Jaspers kreeg
onlangs een bestel-
lijst van een collega
in het buitenland.
Daarop: stroopwafels, drop, hagel
slag en oude kaas. Alsof de tijd
heeft stil gestaan, aldus Jaspers, en
dat decennialang.
Vraag is of het erg is dat deze
culinaire clichés nog altijd scoren?
Jaspers: „Erg? Nee. Maar het is on
nodig. De Hollandse keuken heeft
inmiddels zoveel meer te bieden
dan hagelslag, drop, pannenkoe
ken, erwtensoep en andere klassie-
'We zijn allang niet
meer die
gastronomische
woestijn van Europa'
kers. En er is bijvoorbeeld ook
niks mis met een stevige stamp
pot, zeker niet in een periode van
gefrutsel en gemier op borden.
Maar ik vind het wel jammer dat
velen dan ook direct denken aan
een ouderwets kuiltje jus en een
knal van een worst erbij." Want
dat gerecht wordt tegenwoordig
ook fantasievoller opgediend, stelt
hij. „Vermengd met brandnetels,
rucola of zelfs truffel en geser
veerd met een mooi stuk sucade-
vlees."
Dat besef moet in buiten- en
ook binnenland nog steeds door
dringen. Net als het idee dat Ne
derlandse chefs, ondanks de recen
te sterrenregen van Michelin, wel
degelijk creatief en eigentijds be
zig zijn.
„Er wordt ten onrechte lacherig
gedaan over de Nederlandse keu
ken. We zijn allang niet meer die
gastronomische woestijn van Eu
ropa. En dat willen we laten zien
zonder onze klassiekers bij het
oud vuil te zetten", aldus Julia Ra
meckers van Taste of Holland.
Daarom toont het foodfestival
culinaire monumenten in een mo
derne jas of in combinatie onver
wachte ingrediënten. Dus: een
slush puppie met jenever, aardap
pelbereidingen met truffel, Hol
landse biercocktails of een bitter
bal gevuld met bietenrasp.
Ander sleutelwoord tijdens het
evenement: duurzaamheid. Jas
pers: „Consumenten letten in een
supermarkt vaak niet op of vlees
uit Argentinië, Ierland of van ei
gen bodem komt. Slecht voor het
milieu al dat gezeul met produc
ten van ver. Net zoals je geen Fiji
of Perrierwater op tafel hoeft te
zetten, Nederland heeft ook prach
tig water. Net als andere lokale
producten als bieren, groenten en
brood."
Groentenvariant op
hét monument onder
de Nederlandse
snacks: een bitterbal
gevuld met een ragout
van geraspte biet.
Niet morsen a.u.b., de
rode vulling is dode
lijk voor je kleding.
Hollandse
ouwe met
nieuw sau
overgoten
door Annemart van Rhee
Julia Rameckers Taste of Holland