14 NIEUWS Vlaflip/ bananasplit Rendang nangka Slush puppie met jenever Broodje pulled paddenstoel Festival wil afrekenen met de vooroordelen over onze keuken, zonder de beroemde klassiekers in de gft-bak te dumpen. Bieterbal Niet per se goed voor je calorie-inname, wel een feit: de terugkeer van de vlaflip en/of bananasplit. Nu met een eigentijds sausje van zoute caramel of gembertinten. Oorspronkelijk uit de Indonesische keuken maar totaal ingeburgerd in Nederland: stoofvlees in kokos. Nu is er de vegetarische variant met jackfruit ofwel nangka uit blik. De gin-tonic was de zomerhit van 2015. En straks gaat de retrocombinatie slush puppie (schaafijs met een smaakje) en jenever de terrassen veroveren. Prima dorstlesser. Na pulled pork (stoofvarken) wordt er de komende zomer pulled paddenstoel geserveerd. En wel met in chili gekruide kruisdistel/oesterzwam om precies te zijn. Taste of Holland-deel nemer en tv-kok Julius Jaspers kreeg onlangs een bestel- lijst van een collega in het buitenland. Daarop: stroopwafels, drop, hagel slag en oude kaas. Alsof de tijd heeft stil gestaan, aldus Jaspers, en dat decennialang. Vraag is of het erg is dat deze culinaire clichés nog altijd scoren? Jaspers: „Erg? Nee. Maar het is on nodig. De Hollandse keuken heeft inmiddels zoveel meer te bieden dan hagelslag, drop, pannenkoe ken, erwtensoep en andere klassie- 'We zijn allang niet meer die gastronomische woestijn van Europa' kers. En er is bijvoorbeeld ook niks mis met een stevige stamp pot, zeker niet in een periode van gefrutsel en gemier op borden. Maar ik vind het wel jammer dat velen dan ook direct denken aan een ouderwets kuiltje jus en een knal van een worst erbij." Want dat gerecht wordt tegenwoordig ook fantasievoller opgediend, stelt hij. „Vermengd met brandnetels, rucola of zelfs truffel en geser veerd met een mooi stuk sucade- vlees." Dat besef moet in buiten- en ook binnenland nog steeds door dringen. Net als het idee dat Ne derlandse chefs, ondanks de recen te sterrenregen van Michelin, wel degelijk creatief en eigentijds be zig zijn. „Er wordt ten onrechte lacherig gedaan over de Nederlandse keu ken. We zijn allang niet meer die gastronomische woestijn van Eu ropa. En dat willen we laten zien zonder onze klassiekers bij het oud vuil te zetten", aldus Julia Ra meckers van Taste of Holland. Daarom toont het foodfestival culinaire monumenten in een mo derne jas of in combinatie onver wachte ingrediënten. Dus: een slush puppie met jenever, aardap pelbereidingen met truffel, Hol landse biercocktails of een bitter bal gevuld met bietenrasp. Ander sleutelwoord tijdens het evenement: duurzaamheid. Jas pers: „Consumenten letten in een supermarkt vaak niet op of vlees uit Argentinië, Ierland of van ei gen bodem komt. Slecht voor het milieu al dat gezeul met produc ten van ver. Net zoals je geen Fiji of Perrierwater op tafel hoeft te zetten, Nederland heeft ook prach tig water. Net als andere lokale producten als bieren, groenten en brood." Groentenvariant op hét monument onder de Nederlandse snacks: een bitterbal gevuld met een ragout van geraspte biet. Niet morsen a.u.b., de rode vulling is dode lijk voor je kleding. Hollandse ouwe met nieuw sau overgoten door Annemart van Rhee Julia Rameckers Taste of Holland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 14