TEGENDRAADSE INTERVIEWS NIEUWS 15 i uit een pakje, zegt de van ■ïïöë&el (SWe moeten Natuurlijk voedsel is helemaal niet beter dan etei Wageningse hoogleraar voedseltechnologie Tiny niet zo bang zijn voor E-nummers. V k ben niet bang voor E-num- I mers", zegt hoogleraar Tiny I van Boekei op zijn werkkamer I in Wageningen met uitzicht op I de weilanden van de Gelderse Vallei. „We gebruiken ze al eeuwen lang. Alleen noemden we ze vroeger citroenzuur, azijn of aardappelzet meel. De E-nummers zijn ooit be dacht om de consument te informe ren en te beschermen tegen bijvoor beeld allergieën. Maar mensen zien ze als een bewijs dat er is geknoeid met hun eten. Merkwaardig, want de stoffen hebben juist een E-nummer als bewijs dat ze niet schadelijk zijn. Ze zijn uitgebreid getest en er zijn strikte voorschriften voor de dose ring." „Kleur is een belangrijke kwaliteitsei genschap waarop mensen hun voed sel beoordelen. Dat moet je niet on derschatten. Fabrikanten gebruiken kleurstoffen omdat mensen dat wil len. Aardbeienjam wordt na een tijd je bruin. Niks mis mee, maar mensen willen per se die dieprode kleur. Het lukt best om vla maken die niet geel is, maar toch naar vanille smaakt. Al leen koopt niemand dat. Als consu menten het gebruik van kleurstoffen massaal zouden weigeren, gaan die stoffen er onmiddellijk uit, hoor." „Van een heleboel producten dénken mensen dat het natuurproducten zijn. Maar dat zijn ze niet. Kaas groeit niet aan een boom. Brood kun je niet uit de grond trekken. Het is bewerkt voedsel. Met bewerkingen kun je le vensmiddelen langer van gewenste kwaliteit houden. Ze stellen bederf uit en voorkomen ziektes. Producten zijn vatbaar voor pathogene micro-or ganismen, waar je echt beroerd van wordt en zelfs van kunt doodgaan. Salmonella, stafylokokken. Die zijn echt gevaarlijk. Jaarlijks sterven in Ne derland mensen omdat ze met zo'n bacterie besmet zijn geraakt. De grootste bedreiging voor de voedsel veiligheid is tegenwoordig de koken de mens zelf. Die rommelt maar wat aan in zijn keuken. Niemand heeft daar controle op." „Ja. Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse to- 'De grootste bedreiging voor de voedselveiligheid is tegenwoordig de kokende mens zelf. Die rommelt maar wat aan' maat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar het lycopeen zit opgesloten in cellen. Óns darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen. Maak je toma tenpuree, dan gaat de celstructuur ka pot, komt het lycopeen vrij. Ander voorbeeld: een pakje ge droogde soep. Omdat de ingrediën ten droog zijn, gebeurt er niks mee. Geen bederf. Geen kwaliteitsverlies. Geen verlies van voedingsstoffen. Ver se soep die enkele dagen in de koel kast staat, bevat misschien wel min der vitamines dan de soep in dat pak je. De levensmiddelenindustrie le vert goede producten. Die veilig zijn en een goede voedingswaarde heb ben. Die je zo kunt gebruiken. De in dustriële bewerking van producten wordt gecontroleerd. Een doperwt wordt lang genoeg verhit om de bac teriën te doden. Maar kort genoeg om de vitamines te behouden. Dat krijg je als consument niet voor el kaar. Je kookt alle groente kapot. De vitaminen verdwijnen met het water in het afvoerputje." „Eten gaat gepaard met een hoop emoties en misverstanden. We zien een hamburger in de snackbar en roe pen: 'Dat is ongezond'. Maar een ham burger is een prima product en waar schijnlijk minder vet dan de sukade- lap die je thuis klaarmaakt. Dat men sen bewerkt voedsel wantrouwen heeft te maken met de manier waar op ons voedsel wordt geproduceerd. Het gebeurt achter gesloten deuren. Mensen denken daardoor dat er mas saal wordt gerommeld met eten. Ter wijl dat niet zo is." „Je hebt altijd gangsters die het voor de sector verknallen. Ik durf te stel len dat zulke voedselschandalen bij grote bedrijven nauwelijks voorko men. Alleen al vanwege de reputatie schade. Binnen de levensmiddelenin dustrie bestaan strenge kwaliteitscon troles. Er gaat extreem weinig mis en daarom valt het juist zo op als het wel een keer gebeurt. Het heeft grote gevolgen voor de beeldvorming. Ik PASPOORT pleit er daarom al jaren voor dat de in dustrie veel meer open moet zijn. Neem schoolkinderen mee naar de slachterij. Leg uit dat levensmiddelen technologen witte pakken dragen om ons voedsel veilig en goed te houden. Laat zien dat je geen levensmiddel maakt door wat E-nummers bij el kaar te donderen. De vervreemding van ons voedsel is het grootste pro bleem van de voedselindustrie. Fabri kanten werken het nog eens extra in de hand door woorden als 'vers', 'na tuurlijk' en 'ambachtelijk' op de ver pakking te zetten. Belachelijk natuur lijk. Alsof er in de fabriek een stel oma's in een potje staat te roeren. Het is misleidend en mensen raken er het overzicht door kwijt." „Tenzij we minder gaan eten, kun nen we alleen met industriële voed selproductie 7 miljard wereldbewo ners voeden. De hang naar natuurlijk voedsel is een luxeprobleem. Een moestuin heb je puur voor de lol. Of om een statement te maken. Mensen zijn bewust met voedsel bezig en gaan op de biologische toer. Prima, maar het is niet per se beter. Boven dien, onze samenleving zou ingrij pend veranderen als iedereen aan de onbewerkte producten gaat. Mensen zijn dan uren kwijt aan het kopen en bereiden van hun voedsel. Mijn moe der stond vroeger de hele zomer te wecken. Dat klinkt romantisch. Maar het was hard werken. Mensen grij pen naar natuurlijke producten in de wetenschap dat ze altijd kunnen te rugvallen op de reguliere voedsel voorziening. De levensmiddelenin dustrie neemt ons werk uit handen. Ze heeft ons eten gezonder en beter gemaakt. Daarvan profiteert ieder een." ZATERDAG 6 FEBRUARI 2016 Vluchtelingen, voeding, Oranje, IS, het milieu. De grote, actuele the ma's kennen we wel. Maar wat moeten we ervan vinden? Een serie interviews met dwarsdenkers die ons scherp houden. 'Met bewerkt voedsel is helemaal niets mis' door Gerben van 't Hof Dus ook de snoep die gifgroen en azuur blauw van kleur is, kunnen we met blind vertrouwen eten? In plaats daarvan koopt een groeiend aantal mensen uitsluitend natuurlijke producten. Industrieel bewerkt voedsel is beter voor de gezondheid? Maar we weten dan tenminste wel wat we in onze mond stoppen. Pardon? Pizzakaas blijkt geen kaas te zijn, paardenvlees wordt verkocht als rundvlees. Tiny van Boekei: „Als consumenten het ge bruik van kleurstoffen massaal zouden weige ren, gaan die stoffen er onmiddellijk uit, hoor." foto Marcel van der Vlugt Tiny van Boekei stu deerde levensmidde lentechnologie in Wageningen en pro moveerde er. Van 1980 tot eind 1982 werkte hij bij de Keu ringsdienst van Wa ren (nu Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit). In 1982 werd hij universitair docent in Wagenin gen en in 2001 hoog leraar levensmidde lentechnologie. Sinds 2012 is hij de caan voor onderwijs en verantwoordelijk voor alle bachelor- en masterstudies. Tiny van Boekei is getrouwd en heeft geen kinderen. Dus kunnen we tóch maar beter onbe werkt voedsel kopen?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 15