8 8?
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
V
Banket
Overigens ga ik
buiten carnaval
ook graag naar het
café, hoor
In het dagelijks leven runt Bennie de Putter (36) een bakkerij in Sas
van Gent, maar als de carnavalstij d aanbreekt heeft hij er een taak
bijDe Putter is nar bij carnavalsvereniging De Betekoppen.
t«?D00R SHARON VAN OOST
Café
„In Sas van Gent zijn zo'n acht cafés waar
je terecht kunt tijdens carnaval. Het aan
bod is heel divers. Dat spreekt me wel aan,
je bent immers niet de hele tijd in dezelfde
bui. Het ene moment heb je behoefte aan
een groot feest, maar het is ook wel fijn als
er daarna een plek is waar het er iets rusti
ger aan toe gaat. Als je zin hebt in een
dweilband, kun je het beste een kijkje ne
men bij café D'Ouwe Brug of café de Rijn
vaart. Even bijkomen kun je volgens mij
het beste bij de Speye, een deel van dit cul
turele centrum wordt tijdens carnaval om
getoverd tot een gezellig café. Voor oer-Hol-
landse gezelligheid ga ik naar de Water
geus. Overigens ga ik buiten carnaval ook
graag naar het café, hoor. De Rijnvaart en
wijnbar Bottles Next Door staan bovenaan
mijn lijstje. Daar ken ik veel mensen en de
sfeer is er altijd goed op de een of andere
manier. De muziek is er geen dag hetzelf
de, ze stemmen dat af op het publiek dat er
op een bepaald moment komt. Dat werkt
goed, want iedereen heeft het er naar zijn
zin."
Muziek
„Mijn muzieksmaak is heel divers. Het zal
je niet verrassen dat ik van feest- en carna
valsmuziek houd. Al heb ik dit jaar nog
geen écht goede groep gevonden. De laat
ste jaren waren de Snollebollekes erg goed
bezig, ik heb nog niks gevonden van dat ni
veau, maar wie weet komt dat nog. Ik luis
ter graag naar Nederlandstalig, van Frans
Bauer tot André Hazes. Wat Zeeuwse mu
ziek betreft staat Racoon met stip boven
aan. De stem van zanger Bart van der Wei
de, wauw, die maakt indruk. Mijn vrouw
en ik gaan ook graag naar concerten van
Anouk, laatst nog in het Sportpaleis in Ant
werpen. Dat is namelijk een van de weini
ge artiesten van wie we allebei houden."
Restaurant
„Sinds we kinderen hebben, letten we
goed op naar wat voor soort restaurants we
gaan. Het moet voor iedereen leuk zijn. We
komen graag in Boerderijrestaurant De
Baeckermat. Ten eerste is het lekker dicht
bij huis, maar er is ook veel ruimte voor
kinderen om te spelen. Het zal dus niet zo
snel gebeuren dat die zich gaan vervelen.
Het eten is er simpel, maar wel erg lekker.
Er hangt een gemoedelijke sfeer."
Uitstapje met de kinderen
„Zelfben ik niet zo'n museummens, ik ga
daar dan ook niet zo vaak naartoe. Toch
raad ik in dit geval het Industrieel Mu
seum Zeeland in Sas van Gent aan, dat is
onlangs geopend. In eerste instantie klinkt
het misschien wat saai voor kinderen,
maar dat is het totaal niet. Je leert er van al
les over hoe Zeeland zich op industrieel ge
bied heeft ontwikkeld, maar wel spelender
wijs. Met knutselactiviteiten en speurtoch
ten door het pand. Ik was er laatst met
mijn kinderen en die hebben zich geen mo
ment verveeld. Dat zegt wel wat."
Mooie wandeling
„Als je van de polder houdt, kun je je lol
niet op in omgeving Sas van Gent. Wij
wandelen regelmatig de grens met België
over. Ook de omgeving rondom Westdor-
pe is erg rustgevend, er rijdt daar alleen be
stemmingsverkeer, de wandel- en fietspa
den zijn apart van de autoweg, dat is niet
altijd het geval in poldergebieden. Daar
naast ben ik dol op de Zeeuws-Vlaamse
kust. Die is wijds, met mooie zandstran
den. Ik maak me dan ook best druk over al
het gedoe rondom bebouwing in kustgebie
den. We moeten echt voorkomen dat dit
een tweede België wordt."
Carnavalsvereniging De Betekoppen werd
opgericht op 23 september 1956 als 'Stich
ting het Sasse Carnaval'. Bennie de Putter
is sinds 2008 aangesloten bij de vereniging.
Officieel begint carnaval in Sas van Gent
op zaterdag 6 februari, maar op vrijdag hou
den de verenigingen al een optocht langs
de basisscholen.
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onderhanden.
Vandaag:
Witlofschotel
uit de oven
Bitter is het nieuwe
zoet! Stoere marke-
tingkreet, maar klopt
het? Misschien onder
knotdragende, worstdraaiende,
bierdrinkende buitenbarbe-
cuers met vetleren schorten. Bij
het 'gewone publiek' blijft er
toch weerstand tegen bitter.
Vanuit de evolutiegedachte
goed te verklaren; een bittere
smaak waarschuwde ons eeu
wenlang voor mogelijk giftige
stoffen in ons eten, net overi
gens als de kleur paarsblauw.
Mijn eigen dochter lust geen
witlof, echt niet! Ik probeer de
truc waarmee mijn moeder mij
aan de witlof kreeg: 'Ja, maar
met ham en kaas uit de oven
vind je het wél lekker.' Ik proef
de, mijn moeder kon nogal
overtuigend zijn, en vond het
schoorvoetend 'best wel te
doen'. In ieder geval lekkerder
Veel smakelijker wordt het als je
de struikjes braiseert; aanbakken
en vervolgens zacht smoren.
dan die bleke gekookte witlof-
prut met maizenapapje (re
cept zie Wannée) die ze nor
maal op tafel zette. Ik dacht,
'als ik hier enthousiast over
doe, maakt ze het misschien
vaker zo.' Inmiddels ben ik dól
op witlof op klassiek Vlaamse
wijze, ik zou het elke week
wel willen eten. In de Wannée
staat een recept voor 'Brussels
lofschoteltje' dat begint met:
'Kook de lof gaar Stop! Veel
smakelijker wordt het als je de
struikjes braiseert; aanbakken
en vervolgens zacht smoren.
Dochterlief griezelt er nog
steeds van. Ach laat haar maar,
verder eet ze de gekste dingen.
WITLOF MET
HAM EN KAAS
Donderdag 4 februari 2016
HET ZAL JE NIET VERRASSEN DAT IK VAN
HOUD
Bennie de Putter,
bakker, nar en vader
(hier met zoon Mathijs):
„Sinds we kinderen heb
ben, letten we goed op
naar wat voor soort res
taurants we gaan. Het
moet voor iedereen leuk
zijn."
FOTO PETER NICOLAI
Voor 4 personen:
Ca. 800 gram witlof (kleine
gesloten struikjes); 100
gram roomboter; 12 plakjes
gekookte ham. Saus: 60
gram boter; 70 gram bloem;
0,5 I melk; 100 gram pittig
belegen kaas (Goudse of
Gruyère), geraspt; vers ge
raspte nootmuskaat; peper
en zout; 1 eetlepel gehakte
verse peterselie.
Verwijder stronkjes en kern,
halveer grote struiken in leng
terichting. Smelt boter in wij
de pan, bak lofstruikjes kort
aan tot ze lichtbruin kleuren.
Voeg bodempje water toe,
sluit pan met deksel, laat op
klein vuur ca. 45 min. zacht
smoren. Af en toe omkeren.
Neem lof eruit, laat uitlekken.
Bewaar jus voor saus. Ver
warm oven voor op 180 gra
den. Omwikkel lofstruikjes
met ham en leg in ingevette
ovenschotel tegen elkaar
aan. Smelt boter in sauspan,
voeg bloem toe, roer en laat
even doorbakken. Voeg al roe
rend melk, bakvocht en helft
van kaas toe tot dikke saus
ontstaat. Breng op smaak
met nootmuskaat, peper en
zout. Schenk over lofstruikjes,
bestrooi met overgebleven
kaas, bak 15 min. In oven.
Zet nog even onder hete gril
tot goudbruin korstje ont
staat. Bestrooi met gehakte
peterselie.
Tip: Lekker met aardappelpu
ree en een Belgisch biertje.