8 8? ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée V Banket Overigens ga ik buiten carnaval ook graag naar het café, hoor In het dagelijks leven runt Bennie de Putter (36) een bakkerij in Sas van Gent, maar als de carnavalstij d aanbreekt heeft hij er een taak bijDe Putter is nar bij carnavalsvereniging De Betekoppen. t«?D00R SHARON VAN OOST Café „In Sas van Gent zijn zo'n acht cafés waar je terecht kunt tijdens carnaval. Het aan bod is heel divers. Dat spreekt me wel aan, je bent immers niet de hele tijd in dezelfde bui. Het ene moment heb je behoefte aan een groot feest, maar het is ook wel fijn als er daarna een plek is waar het er iets rusti ger aan toe gaat. Als je zin hebt in een dweilband, kun je het beste een kijkje ne men bij café D'Ouwe Brug of café de Rijn vaart. Even bijkomen kun je volgens mij het beste bij de Speye, een deel van dit cul turele centrum wordt tijdens carnaval om getoverd tot een gezellig café. Voor oer-Hol- landse gezelligheid ga ik naar de Water geus. Overigens ga ik buiten carnaval ook graag naar het café, hoor. De Rijnvaart en wijnbar Bottles Next Door staan bovenaan mijn lijstje. Daar ken ik veel mensen en de sfeer is er altijd goed op de een of andere manier. De muziek is er geen dag hetzelf de, ze stemmen dat af op het publiek dat er op een bepaald moment komt. Dat werkt goed, want iedereen heeft het er naar zijn zin." Muziek „Mijn muzieksmaak is heel divers. Het zal je niet verrassen dat ik van feest- en carna valsmuziek houd. Al heb ik dit jaar nog geen écht goede groep gevonden. De laat ste jaren waren de Snollebollekes erg goed bezig, ik heb nog niks gevonden van dat ni veau, maar wie weet komt dat nog. Ik luis ter graag naar Nederlandstalig, van Frans Bauer tot André Hazes. Wat Zeeuwse mu ziek betreft staat Racoon met stip boven aan. De stem van zanger Bart van der Wei de, wauw, die maakt indruk. Mijn vrouw en ik gaan ook graag naar concerten van Anouk, laatst nog in het Sportpaleis in Ant werpen. Dat is namelijk een van de weini ge artiesten van wie we allebei houden." Restaurant „Sinds we kinderen hebben, letten we goed op naar wat voor soort restaurants we gaan. Het moet voor iedereen leuk zijn. We komen graag in Boerderijrestaurant De Baeckermat. Ten eerste is het lekker dicht bij huis, maar er is ook veel ruimte voor kinderen om te spelen. Het zal dus niet zo snel gebeuren dat die zich gaan vervelen. Het eten is er simpel, maar wel erg lekker. Er hangt een gemoedelijke sfeer." Uitstapje met de kinderen „Zelfben ik niet zo'n museummens, ik ga daar dan ook niet zo vaak naartoe. Toch raad ik in dit geval het Industrieel Mu seum Zeeland in Sas van Gent aan, dat is onlangs geopend. In eerste instantie klinkt het misschien wat saai voor kinderen, maar dat is het totaal niet. Je leert er van al les over hoe Zeeland zich op industrieel ge bied heeft ontwikkeld, maar wel spelender wijs. Met knutselactiviteiten en speurtoch ten door het pand. Ik was er laatst met mijn kinderen en die hebben zich geen mo ment verveeld. Dat zegt wel wat." Mooie wandeling „Als je van de polder houdt, kun je je lol niet op in omgeving Sas van Gent. Wij wandelen regelmatig de grens met België over. Ook de omgeving rondom Westdor- pe is erg rustgevend, er rijdt daar alleen be stemmingsverkeer, de wandel- en fietspa den zijn apart van de autoweg, dat is niet altijd het geval in poldergebieden. Daar naast ben ik dol op de Zeeuws-Vlaamse kust. Die is wijds, met mooie zandstran den. Ik maak me dan ook best druk over al het gedoe rondom bebouwing in kustgebie den. We moeten echt voorkomen dat dit een tweede België wordt." Carnavalsvereniging De Betekoppen werd opgericht op 23 september 1956 als 'Stich ting het Sasse Carnaval'. Bennie de Putter is sinds 2008 aangesloten bij de vereniging. Officieel begint carnaval in Sas van Gent op zaterdag 6 februari, maar op vrijdag hou den de verenigingen al een optocht langs de basisscholen. Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onderhanden. Vandaag: Witlofschotel uit de oven Bitter is het nieuwe zoet! Stoere marke- tingkreet, maar klopt het? Misschien onder knotdragende, worstdraaiende, bierdrinkende buitenbarbe- cuers met vetleren schorten. Bij het 'gewone publiek' blijft er toch weerstand tegen bitter. Vanuit de evolutiegedachte goed te verklaren; een bittere smaak waarschuwde ons eeu wenlang voor mogelijk giftige stoffen in ons eten, net overi gens als de kleur paarsblauw. Mijn eigen dochter lust geen witlof, echt niet! Ik probeer de truc waarmee mijn moeder mij aan de witlof kreeg: 'Ja, maar met ham en kaas uit de oven vind je het wél lekker.' Ik proef de, mijn moeder kon nogal overtuigend zijn, en vond het schoorvoetend 'best wel te doen'. In ieder geval lekkerder Veel smakelijker wordt het als je de struikjes braiseert; aanbakken en vervolgens zacht smoren. dan die bleke gekookte witlof- prut met maizenapapje (re cept zie Wannée) die ze nor maal op tafel zette. Ik dacht, 'als ik hier enthousiast over doe, maakt ze het misschien vaker zo.' Inmiddels ben ik dól op witlof op klassiek Vlaamse wijze, ik zou het elke week wel willen eten. In de Wannée staat een recept voor 'Brussels lofschoteltje' dat begint met: 'Kook de lof gaar Stop! Veel smakelijker wordt het als je de struikjes braiseert; aanbakken en vervolgens zacht smoren. Dochterlief griezelt er nog steeds van. Ach laat haar maar, verder eet ze de gekste dingen. WITLOF MET HAM EN KAAS Donderdag 4 februari 2016 HET ZAL JE NIET VERRASSEN DAT IK VAN HOUD Bennie de Putter, bakker, nar en vader (hier met zoon Mathijs): „Sinds we kinderen heb ben, letten we goed op naar wat voor soort res taurants we gaan. Het moet voor iedereen leuk zijn." FOTO PETER NICOLAI Voor 4 personen: Ca. 800 gram witlof (kleine gesloten struikjes); 100 gram roomboter; 12 plakjes gekookte ham. Saus: 60 gram boter; 70 gram bloem; 0,5 I melk; 100 gram pittig belegen kaas (Goudse of Gruyère), geraspt; vers ge raspte nootmuskaat; peper en zout; 1 eetlepel gehakte verse peterselie. Verwijder stronkjes en kern, halveer grote struiken in leng terichting. Smelt boter in wij de pan, bak lofstruikjes kort aan tot ze lichtbruin kleuren. Voeg bodempje water toe, sluit pan met deksel, laat op klein vuur ca. 45 min. zacht smoren. Af en toe omkeren. Neem lof eruit, laat uitlekken. Bewaar jus voor saus. Ver warm oven voor op 180 gra den. Omwikkel lofstruikjes met ham en leg in ingevette ovenschotel tegen elkaar aan. Smelt boter in sauspan, voeg bloem toe, roer en laat even doorbakken. Voeg al roe rend melk, bakvocht en helft van kaas toe tot dikke saus ontstaat. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schenk over lofstruikjes, bestrooi met overgebleven kaas, bak 15 min. In oven. Zet nog even onder hete gril tot goudbruin korstje ont staat. Bestrooi met gehakte peterselie. Tip: Lekker met aardappelpu ree en een Belgisch biertje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60