- d Jetkamer -
Beoordeling
't is maar dat je 't eet!
Uiteten
ZEELAND 9
Kokkerellen in
de buitenlucht
Een welkomstbord aan de gevel geeft
weg dat we vanavond een date
hebben met horecareus Amadore.
Vlissingen
igenaar Jerry van
Zuijlen startte met
een midgetgolfbaan
plus pannenkoeken
restaurant. Dat werd
een indrukwekkend
Zeeuws imperium: vier hotels en
acht eetgelegenheden, met straks
nog een eetcafé erbij. Stijlvolle za
ken op de mooiste locaties, maar
kun je er ook prettig tafelen? In-
ternetrecensies reppen over een
heidsworst, kant en klare spul
len, onattent personeel. We gaan
het onderzoeken en kiezen voor
Arion, een vertrouwd gezicht aan
zee. Bekend van het zaterdagse di
nerbuffet en de zondags-
brunch.Het menu biedt eenden
borst, oesters en kreeft en belooft
dus luxe. De zaak is enorm. De
vrolijke gastheer John informeert
waar we willen zitten. „Waar
hebben we zeezicht?", vraag ik.
„Nergens, want het is donker", is
het gevatte antwoord. Aan een
strategisch tafeltje in het midden
van de balzaal zit meneer Van
Zuijlen toevallig ook te eten. Een
aangename manier van quality
control, lijkt ons. Het is knap hoe
de grote ruimte toch intiem is ge
maakt, met verschillende zithoe
ken, rustige kleuren, kaarslicht
en haardvuur. Voor het zeezicht
oriënteren we ons op de lichtjes
van België. Af en toe vaart er een
kolossale schaduw door het duis
ter: machtige zeeschepen, die alle
conversatie even laten stokken.
Serveerster Sasha brengt als
amuse tataki van tonijn en se
rieus lekker brood. De kaart is
overzichtelijk, met teksten vol
schuimpjes, crunchdingen en kro-
De tweepits-brander Onja
van Primus maakt het makke
lijker om te koken in de bui
tenlucht. Het compacte ont
werp, gemaakt van roestvrij-
staal, leder, eik en messing, is
makkelijk op te zetten en op
te bergen. Met het openklap
pen van de koffer ontstaat
een stevige, stabiele kook-
unit, die de branders goed af
schermt tegen de wind. Het
fornuis is krachtig genoeg om
te koken voor vier personen.
De deksel van eikenhout is te
gebruiken als snijplank, maar
ook als plateau om eten op te
serveren. Een draagriem
maakt het makkelijk om Onja
onderweg mee te nemen. Ver
krijgbaar bij de outdoor spe
ciaalzaak en online. Advie
sprijs: 129,95 euro.
Papa Kazmi Pure
Cook Book
Papa Kazmi Pure Cook Book
van Sheraz en Nawaz Kazmi
is uitgeroepen tot kookboek
van de maand februari.
De held van het boek, Papa
Kazmi, trok op zijn zestiende
met alleen zijn kleine zusje
uit Pakistan naar Londen en
settelde vervolgens met de
jonge Nederlandse Carla in
ons land. Ruim veertig jaar la
ter hielpen zijn zonen Sheraz
en Nawaz hem zijn droom te
verwezenlijken: een eigen res
taurant, Hills Mills, in de
binnenstad van Delft. Daar
kookt Papa Kazmi sinds drie
jaar elke dag Indiase klassie
kers, opgevrolijkt met wester
se invloeden.
Het boek, dat voor en met Pa
pa Kazmi is gemaakt door
zijn zonen, is verkrijgbaar
voor 34 euro.
€24,50 p.p.
www.hoteldeleugenaar.nl
restaurant
Amadore Hotel Restaurant Arion
Boulevard Bankert 266 Vlissingen
amadore.nl/restaurant
-zeeland/vlissingen/arion/
toegankelijk en fris de wijn ook
is.
De vleeskeuze van het dagme
nu intrigeert: Zweedse varkensfi
let uit de oven. Ik zie even beige
saus en bessenjam voor me. Het
varkensvlees is speciaal geïmpor
teerd, vertelt Sasha. Op tafel ko
men drie malse plakken filet,
met een piepklein randje vet. Sap
pig en vol van smaak, ook door
de lekkere dragonsaus. Komt dit
uit de oven? Het vlees rust op
een bergje hartige paddenstoel
tjes en repen rode paprika met
schil. Mijn tafeldame koos heil
botfilet 26,50), die mooi ge
stoomd is maar wel een extra
draai van de molentjes krijgt. De
gemarineerde kerstomaatjes van
het voorgerecht maken een come
back, maar nu minder zoet en ver
sierd met basilicum. Topper is de
jus met kokkels, zilt en vol
smaak. Het menu repte nog over
een krokantje van parmaham,
maar die mist. Net zoals de be
loofde salade. Maar de porties
zijn zo flink dat we geen bijge
rechten blieven. Mijn tafeldame
sluit dus af met cappuccino en
die komt met een enorme lading
bonbonnetjes en snoepjes. Mijn
'petit grand dessert' is duidelijk
een improvisatie vanwege mijn
notenallergie. Om me heen zie ik
mooie groene torentjes van pista
che. Maar ik krijg een vlak sma
kende crème brülée in een koffie
kopje, een eenzaam bolletje ijs
dat wegsmelt in een apart schotel
tje (waarom?) en vriezervrucht
jes in rode saus, met sinistere
bloedrode kiwi.
De rekening blijkt exact hon
derd euro te zijn. „Dat hebben jul
lie knap gedaan", zegt John. Dat
had ik graag welgemeend terug
gezegd. Het lijkt ons geen sinecu
re, een horeca-imperium runnen.
Hoe hou je al die ballen steeds
weer hoog? Het personeel van
Arion krijgt pluimen en we heb
ben prima getafeld. Alleen niet
zo heel goed gedineerd.
kantjes. Vegetariërs moeten het
met pasta en een groentetaartje
doen. We starten allebei met
zalm: op een leisteen komen vier
mooie gemarineerde porties. We
speuren naar coquilles maar vin
den er één, die korter en feller ge
bakken had mogen worden. Ook
de aangekondigde crème van
bloemkool proeven we niet te
rug. Het bord is versierd met
twee verdrietige takjes groen. In
een weckpotje komt een antiboi-
se van komkommer: een soort
zoete salsa, bijna marmelade,
met gemarineerde tomaatjes en
veel kruidigheid. Een vrolijk, luid-
Alsof je naar een
strijkorkestje luistert en
er plotseling een clown
met een gastoeter opduikt'
ruchtig sausje, al vloekt het in
combinatie met de zalm. Alsof je
naar een strijkorkestje luistert en
er plotseling een clown met een
gastoeter opduikt. De menuzalm
is ook van de categorie strijkor
kest: keurige plakken gerookte
zalm en forel. Ze liggen alleen be
dolven onder een enorme berg
slablaadjes. Zulke vis hoefje toch
niet te verstoppen? De knapperi
ge sla is subtiel aangemaakt met
peterselievinaigrette, kappertjes
en kleine stukjes gezouten ci
troen, die wel een vondst zijn.
De witte huiswijn komt in twee
smaken: Chenin blanc en Sauvig-
non blanc. Met 4,90 voor een
glaasje vinden we dat prijzig, hoe
DONDERDAG 4 FEBRUARI 2016
Marloes Matthijssen
Amadore Hotel
Restaurant Arion
Boulevard Bankert 266
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Behalve de kokkeljus was er weinig
echt memorabel.
Entourage:
Mooie grote zaak, superlocatie aan de
boulevard.
Bediening:
John en Sasha maken vele kilometers
met een glimlach en zijn vrolijk en at
tent.
Conclusie:
Gulle porties, vriendelijke sfeer, geen
uitbundig feestje op je bord.
VLISSINGEN
VLISSINGEN
HOTEL BRASSERIE
DE LEUGENAAR
MMMMMaandmenu Februari
Rundercarpaccio
Pasta a la Kayleigh:
Tagliatelle met gerookte zalm, broccoli en
champignons in een romige saus
Semifreddo met espressosaus
Op vertoon van deze advertentie ontvangt
u 2,00 p.p korting op ons maandmenu.
LEKKER ANDERS EN PUUR GENIETEN
wagenaarstraat 13-15 Tel.0118-635 676 www.eetkamermiddelburg.nl
Hotelmanager John Brakeboer bedient zijn gasten in hotel restaurant Arion. foto's Ruben Oreel
Prima
tafelen
Mooie gemarineerde porties zalm op een leisteen.