8 8? ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Ramona Hitijahubessy is sinds 2013 eigenaar van Café ut Babbelaèrtje in Middelburg. Met haar café zet zij zich regelmatig in voor goede doelen. Morgen is er een concert ten bate van zwerfkatten m de regio, Het leuke is: Je kunt er je zoon of dochter tegenkomen, maar ook je oom of opa &D00R SHARON VAN OOST gen in het zonnetje, maar 's winters, als er nauwelijks iemand rondloopt, is het er eigenlijk nog fijner." Bijzonder concert „Er komen regelmatig bekende artiesten langs in ons café. Optredens die mij nog bijstaan, zijn die van saxofonist Hans Dulfer en zanger George Baker, beiden ontzettend goed in wat ze doen. Vooral Baker is voor veel mensen een bekend heid. Het hele café ging los toen hij op het podium verscheen. De zanger vertel de ons dat hij, ondanks dat het hier veel kleiner is dan op de meeste locaties waar hij optreedt, nog steeds hartstikke zenuw achtig was. Dat vond ik wel mooi, heel menselijk. Het lukt ook weieens om Zeeuwse artiesten te koppelen aan lande lijk bekende muzikanten. Zo traden de Zeeuwse saxofonist René Everts en pia nist Jan Vayne vorig jaar samen op, dat was een succes." Muziek „In Zeeland barst het van de goede arties ten en dan heb ik het niet over Blof of Ra coon. Die bands worden een beetje over schat, vind ik. Er is namelijk zoveel meer te horen. Denk aan Rolr, die allerlei roek- klassiekers speelt en pop- en rockcover- band Hot Fuzz. En ook SuperFly, met zijn fijne bluesnummers, hoort in dit rij tje thuis. Een andere coverband waar ik van onder de indruk ben is Toe Maar. Zo als de naam al doet vermoeden, vertolkt dit gezelschap liedjes van Doe Maar. Als je hun muziek hoort, is het net of je naar Henny Vrienten zelf luistert." Festival „Mijn man en ik gaan elk jaar naar Mu ziekfestival Hrieps in Grijpskerke, toch wel het leukste festival van Zeeland. Er staan zo'n dertig bands en met het flinke bezoekersaantal van vijfduizend man weet de organisatie toch een ouderwets gezellig en kleinschalig evenement neer te zetten. Het leuke is: Je kunt er je zoon of dochter tegenkomen, maar ook je oom of je opa. Er zijn nooit opstootjes, zoals je weieens hoort van andere festivals. Dat heeft veel te maken met de Zeeuwse nuchterheid, denk ik. Geen gedoe hier." Restaurant „De Mug in Middelburg staat met stip op één, zowel bij mij als bij mijn man. We zijn er zelfs getrouwd. Het is er heel ge zellig, er hangt altijd een leuke sfeer. Ook het eten is erg lekker. Als je van spareribs en biefstuk houdt ben je er aan het juiste adres. Daarnaast kun je heel goed eten in Kaffee 't Hof, ook in Middelburg. Vooral de dagschotels zijn in trek en helemaal niet duur. Net als ut Babbelaèrtje is dat nog een echt bruin café, daar vind je er steeds minder van. Hoewel ik de hippe, industriële inrichting van nieuwe uit gaansplekken erg mooi vind, vind ik brui ne cafés nog steeds geweldig, die moeten absoluut niet uitsterven." Benefietconcert „Inmiddels hebben we zo'n twintig bene fietavonden georganiseerd in Café ut Bab belaèrtje. De eerste keer kan ik me nog goed herinneren, dat was voor de Stich ting Lotus, die geld inzamelt om armoe de in Zeeland te bestrijden. Veel cafés in de buurt deden mee, heel mooi. We krij gen steeds vaker verzoekjes van gasten of we iets willen organiseren voor een doel dat zij een warm hart toedragen. Als het bij ons past, doen we dat graag. De vol gende benefietavond is voor de Stichting Scheldekat, die zet zich in voor zwerfkat ten in de regio." Op vrijdag 29 januari houdt Café ut Bab belaèrtje een benefietconcert voor de Stichting Scheldekat. Op het podium staan onder andere Stan Verbraak en Bon nie St. Claire. Entree is tien euro. Mooiste plek „Dat is bij uitstek het strand en dat mag overal aan de Zeeuwse kust zijn. In de zo mer vind ik het heerlijk om daar te lig- 1 I Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onder handen. Vandaag: Sajoer lodèh A doe, sajoer lodèh! 'Aangezien sommige lezeressen van dit boek naar de tropen gaan, er zijn of zijn geweest, lijkt het mij zeer belangrijk hier het een en ander over de rijsttafel te melden', schrijft me vrouw Wannée ruim honderd jaar geleden. Dit ultieme kolo niale heimwee-eten vormde een schril contrast met de ble ke Hollandse keuken van die tijd. Het is kruidig, heet, geva rieerd, maar authentiek Indone sisch is het geenszins. De rijstta fel is een uitvinding van Hol landse Indiëgangers. Hij bestaat uit vele onderdelen, waaronder sajoer lodèh; een kruidig soepje met gemengde groenten, dat volgens Wannée over de rijst moet worden geschept. Goed ingevoerde Indonesische koks als Bep Vuyk en Lonnie Gerun- Sajoer serveer je als onderdeel van de maaltijd, witte rijst krijg je er apart bij gan, zijn het daarmee oneens. Sajoer serveer je als onderdeel van de maaltijd, witte rijst krijg je er apart bij. Maar niét de groenten op z'n Wannées gaar koken, hou ze vooral lek ker knapperig! Wie dit gerecht zelf wil maken gebruikt, in plaats van kant-en- klare boemboe, een mengsel van ke- toember, djinten, laos, trassi (garnalenpasta), Javaanse sui ker en kerimienoot en voegt er citroenblad, sereh, en laurier blad aan toe. Ik vind het lekker om zelf bouillon te trekken van poulet, maar die kun je na tuurlijk ook sneller maken, van een blokje. SAJOER LODEH (INDISCHE GROENTESOEP) Donderdag 28 januari 2016 Zeeland barst het van de Ramona Hitijahu- bessy:„We organiseren graag iets voor een goed doel, als het bij ons past.." FOTO RUBEN OREEL Voor 4 personen: 300 gram runderpoulet; 1/2 eetlepel (rijst)azijn; 2 eetlepels olie; 2 flinke uien; 1 teen knoflook; 1 rode pe per, zonder pitjes (of theele pel sambal oelek); 1 kuipje boemboe voor sajoer; V4 savooie- of spitskool; 5 spruiten; 5 sperziebonen; 4 worteltjes; handje bloem koolroosjes; peultjes; ande re verse groenten maar geen bladgroenten; 2 eetle pels kokosmelk (uit blikje); 50 gram gepelde garnalen; zout en peper Spoel runderpoulet af en zet op met 7,5 dl koud water en 1/2 eetlepel (rijst) azijn. Op heel laag vuur in ca. 2 Vi uur bouillon van trekken. Snipper ui, knoflook en rode peper en pureer met vijzel of kruiden hakker. Snij groenten in hap klare stukjes. Verhit olie, bak hierin uienmengel tot het geel kleurt. Fruit hierin groenten even aan. Voeg ca. 3,5 dl bouillon toe en los daarin boemboe op. Pruttelen tot groenten bijna gaar maar nog knapperig zijn, en soep vrij dik is. Voeg gare pouletstuk- jes, garnalen en naar smaak kokosmelk toe. Serveer in kommen, geef apart gekookte witte rijst en kroepoek of em- ping. Lekker met rendang. Tip: half hardgekookt ei en ge bakken uitjes er overheen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60