8 8?
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Ramona Hitijahubessy is sinds 2013 eigenaar van Café ut
Babbelaèrtje in Middelburg. Met haar café zet zij zich regelmatig in
voor goede doelen. Morgen is er een concert ten bate van zwerfkatten
m
de
regio,
Het leuke is: Je
kunt er je zoon
of dochter
tegenkomen, maar
ook je oom of opa
&D00R SHARON VAN OOST
gen in het zonnetje, maar 's winters, als
er nauwelijks iemand rondloopt, is het er
eigenlijk nog fijner."
Bijzonder concert
„Er komen regelmatig bekende artiesten
langs in ons café. Optredens die mij nog
bijstaan, zijn die van saxofonist Hans
Dulfer en zanger George Baker, beiden
ontzettend goed in wat ze doen. Vooral
Baker is voor veel mensen een bekend
heid. Het hele café ging los toen hij op
het podium verscheen. De zanger vertel
de ons dat hij, ondanks dat het hier veel
kleiner is dan op de meeste locaties waar
hij optreedt, nog steeds hartstikke zenuw
achtig was. Dat vond ik wel mooi, heel
menselijk. Het lukt ook weieens om
Zeeuwse artiesten te koppelen aan lande
lijk bekende muzikanten. Zo traden de
Zeeuwse saxofonist René Everts en pia
nist Jan Vayne vorig jaar samen op, dat
was een succes."
Muziek
„In Zeeland barst het van de goede arties
ten en dan heb ik het niet over Blof of Ra
coon. Die bands worden een beetje over
schat, vind ik. Er is namelijk zoveel meer
te horen. Denk aan Rolr, die allerlei roek-
klassiekers speelt en pop- en rockcover-
band Hot Fuzz. En ook SuperFly, met
zijn fijne bluesnummers, hoort in dit rij
tje thuis. Een andere coverband waar ik
van onder de indruk ben is Toe Maar. Zo
als de naam al doet vermoeden, vertolkt
dit gezelschap liedjes van Doe Maar. Als
je hun muziek hoort, is het net of je naar
Henny Vrienten zelf luistert."
Festival
„Mijn man en ik gaan elk jaar naar Mu
ziekfestival Hrieps in Grijpskerke, toch
wel het leukste festival van Zeeland. Er
staan zo'n dertig bands en met het flinke
bezoekersaantal van vijfduizend man
weet de organisatie toch een ouderwets
gezellig en kleinschalig evenement neer
te zetten. Het leuke is: Je kunt er je zoon
of dochter tegenkomen, maar ook je oom
of je opa. Er zijn nooit opstootjes, zoals je
weieens hoort van andere festivals. Dat
heeft veel te maken met de Zeeuwse
nuchterheid, denk ik. Geen gedoe hier."
Restaurant
„De Mug in Middelburg staat met stip op
één, zowel bij mij als bij mijn man. We
zijn er zelfs getrouwd. Het is er heel ge
zellig, er hangt altijd een leuke sfeer. Ook
het eten is erg lekker. Als je van spareribs
en biefstuk houdt ben je er aan het juiste
adres. Daarnaast kun je heel goed eten in
Kaffee 't Hof, ook in Middelburg. Vooral
de dagschotels zijn in trek en helemaal
niet duur. Net als ut Babbelaèrtje is dat
nog een echt bruin café, daar vind je er
steeds minder van. Hoewel ik de hippe,
industriële inrichting van nieuwe uit
gaansplekken erg mooi vind, vind ik brui
ne cafés nog steeds geweldig, die moeten
absoluut niet uitsterven."
Benefietconcert
„Inmiddels hebben we zo'n twintig bene
fietavonden georganiseerd in Café ut Bab
belaèrtje. De eerste keer kan ik me nog
goed herinneren, dat was voor de Stich
ting Lotus, die geld inzamelt om armoe
de in Zeeland te bestrijden. Veel cafés in
de buurt deden mee, heel mooi. We krij
gen steeds vaker verzoekjes van gasten of
we iets willen organiseren voor een doel
dat zij een warm hart toedragen. Als het
bij ons past, doen we dat graag. De vol
gende benefietavond is voor de Stichting
Scheldekat, die zet zich in voor zwerfkat
ten in de regio."
Op vrijdag 29 januari houdt Café ut Bab
belaèrtje een benefietconcert voor de
Stichting Scheldekat. Op het podium
staan onder andere Stan Verbraak en Bon
nie St. Claire. Entree is tien euro.
Mooiste plek
„Dat is bij uitstek het strand en dat mag
overal aan de Zeeuwse kust zijn. In de zo
mer vind ik het heerlijk om daar te lig-
1 I
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onder handen.
Vandaag:
Sajoer lodèh
A doe, sajoer lodèh!
'Aangezien sommige
lezeressen van dit
boek naar de tropen
gaan, er zijn of zijn geweest,
lijkt het mij zeer belangrijk
hier het een en ander over de
rijsttafel te melden', schrijft me
vrouw Wannée ruim honderd
jaar geleden. Dit ultieme kolo
niale heimwee-eten vormde
een schril contrast met de ble
ke Hollandse keuken van die
tijd. Het is kruidig, heet, geva
rieerd, maar authentiek Indone
sisch is het geenszins. De rijstta
fel is een uitvinding van Hol
landse Indiëgangers. Hij bestaat
uit vele onderdelen, waaronder
sajoer lodèh; een kruidig soepje
met gemengde groenten, dat
volgens Wannée over de rijst
moet worden geschept. Goed
ingevoerde Indonesische koks
als Bep Vuyk en Lonnie Gerun-
Sajoer serveer je als onderdeel
van de maaltijd, witte rijst krijg
je er apart bij
gan, zijn het daarmee oneens.
Sajoer serveer je als onderdeel
van de maaltijd, witte rijst
krijg je er apart bij. Maar niét
de groenten op z'n Wannées
gaar koken, hou ze vooral lek
ker knapperig! Wie dit gerecht
zelf wil maken gebruikt, in
plaats van kant-en- klare
boemboe, een mengsel van ke-
toember, djinten, laos, trassi
(garnalenpasta), Javaanse sui
ker en kerimienoot en voegt er
citroenblad, sereh, en laurier
blad aan toe. Ik vind het lekker
om zelf bouillon te trekken
van poulet, maar die kun je na
tuurlijk ook sneller maken,
van een blokje.
SAJOER LODEH
(INDISCHE
GROENTESOEP)
Donderdag 28 januari 2016
Zeeland barst het van de
Ramona Hitijahu-
bessy:„We organiseren
graag iets voor een
goed doel, als het bij
ons past.."
FOTO RUBEN OREEL
Voor 4 personen:
300 gram runderpoulet;
1/2 eetlepel (rijst)azijn; 2
eetlepels olie; 2 flinke uien;
1 teen knoflook; 1 rode pe
per, zonder pitjes (of theele
pel sambal oelek); 1 kuipje
boemboe voor sajoer; V4
savooie- of spitskool; 5
spruiten; 5 sperziebonen; 4
worteltjes; handje bloem
koolroosjes; peultjes; ande
re verse groenten maar
geen bladgroenten; 2 eetle
pels kokosmelk (uit blikje);
50 gram gepelde garnalen;
zout en peper
Spoel runderpoulet af en zet
op met 7,5 dl koud water en
1/2 eetlepel (rijst) azijn. Op
heel laag vuur in ca. 2 Vi uur
bouillon van trekken. Snipper
ui, knoflook en rode peper en
pureer met vijzel of kruiden
hakker. Snij groenten in hap
klare stukjes. Verhit olie, bak
hierin uienmengel tot het geel
kleurt. Fruit hierin groenten
even aan. Voeg ca. 3,5 dl
bouillon toe en los daarin
boemboe op. Pruttelen tot
groenten bijna gaar maar nog
knapperig zijn, en soep vrij
dik is. Voeg gare pouletstuk-
jes, garnalen en naar smaak
kokosmelk toe. Serveer in
kommen, geef apart gekookte
witte rijst en kroepoek of em-
ping. Lekker met rendang.
Tip: half hardgekookt ei en ge
bakken uitjes er overheen.