Beoordeling ZEELAND 9 UITETEN Brasserie Maritime in Zierikzee Gevulde maag zonder honger serveert 's winters 5 gangen voor slechts 25 euro. Kan dat wat zijn? 24,50 p.p. www.hoteldeleugenaar.nl tuurde paneermeel. Nogal vet. We kijken rond. In Maritime maak je vrienden, want je zit dicht bij je smullende buren. De grijze fauteuils zitten wel prins heerlijk. Jammer dat onze tafel zo'n ledematen belemmerende stalen poot heeft. Hij wankelt ook, want de stenen vloer gaat de waterpas-prijs nooit winnen. Ge lukkig schuift een ober een keg onder de tafel. We bestellen de witte huis wijn (3,75 euro per glazen kanne tje). Het is een chenin blanc uit Zuid-Afrika. Van oorsprong een ras uit de Loire waarmee Zuid-Afrika (zeker in Swartland) steeds vaker scoort bij liefheb bers. Het is een smaakvolle, krui dige, volle wijn met een lichtzoe te aanzet. Echt een eetwijn. Gang twee: tartaar van rund, pickelmayonaise, kwartelei en zongedroogde tomaatjes. Dit vindt iedereen lekker. De mild ge kruide, weke tartaar vaart wel bij het fijne zuurtje van de pickel- mayo. Zongedroogde tomaatjes geven een spannend pikantje. Het kwartelei smaakt in deze combinatie gewoon naar ei. Een overbodig accessoire, vinden we. Tussendoor een bisque van Noordzee-garnalen met onderin een paar babygarnaaltjes. Rijk van smaak en niet te peperig. Ook grappig geserveerd in een cappuccino-kopje. Als hoofdgerecht dienen de zeerovers een toepasselijke vis op: zeeduivel, niet echt het goed koopste zeebanket. We krijgen dan ook maar twee kleine stukjes op ons leuk gedresseerde bord. Maar wat is de cuisson van de in kerrie(olie?) gebakken vis fraai. Supersappig! De kerrie doneert wat kruidigheid zonder de vis smaak weg te blazen. De knolsel derfriet is beetgaar. Knolselder combineert eigenlijk altijd goed met de meeste vis. Verder drie groene asperges en wat mayo. Geen friet of andere toespijzen (zoals sla), want ja, voor een bud- getprijs kun je niet de zilvervloot binnenhalen. Als finale belandt een heerlijke panna cotta van bloedsinaasappel, met partjes si naasappel, crumble en karamel saus op tafel. Een romig toetje met voldoende citruszuur om de karamel partij te geven. We schuiven Maritime 62,10 euro toe. Dat is inclusief een es presso, twee glazen wijn en een bruiswater. De fles kraanwater is gratis. Bravo! Als we de gezellige brasserie verlaten, grijnzen we te gen elkaar: nu hebben wij eens een keer piraten geënterd! Brasserie Maritime Nieuwe Haven 21, Zierikzee 0111-412156 brasseriemaritime.nl Barefootrunner en triathleet Wouter Jansen schreef met muzikant Arjen Horstman over hun zoektocht naar goed eten. Jansen is jaren geleden langzamerhand steeds meer gaan sporten. Zijn uithou dingsvermogen werd daar door steeds groter, zo ook zijn drang naar voedsel. Hij wilde een goed gevulde maag en geen hongergevoel. Horstman besteedt zijn vrije tijd vooral aan muziek maken en is een recreatief sporter. Hij begon ook aan de voedingsmix. Hij ervaart ook het langdurige ge vulde gevoel en houdt gelijk tijdig meer energie over. De persoonlijke ervaringen van beide auteurs, de prakti sche toepassing en omschrij ving van de ingrediënten zijn gebundeld in het boek 'Goed Eten'. De Zilveren Lepel Quick Easy De Zilveren Lepel staat voor de authentieke, overheerlijke Italiaanse keuken. Soms heb je daar volop tijd voor, maar soms wil je snel een eenvou dig, makkelijk en toch over heerlijk gerecht op tafel zet ten. Dat kan met deze verza meling recepten. De Zilveren Lepel Quick Easy bevat meer dan 100 smakelijke, echt Italiaanse recepten die in 30 minuten of minder te berei den zijn. Van klassiekers als spaghetti carbonara tot overheerlijke paddenstoelenrisotto, wortel- cremesoep en zeebaars uit de oven tot luxe nagerechten als perentaart met chocolade. Klassiekers uit de kookbijbel De Zilveren Lepel zijn voor deze editie bewerkt en gemo derniseerd, zodat ze in 30 mi nuten op tafel kunnen staan. Het is zeven jaar geleden dat we aan de Nieuwe Haven het win terse spekkopers- menu testten. Toen gingen we voldaan naar huis. Brasserie Maritime houdt dit recept stug vol. Van oktober tot en met maart serveert het aan de haven gelegen restaurant elke maand een ander 5-gangenmenu voor een bodemprijs van 25 euro. Dan moet je veel couverts verko pen om nog een cent te verdie nen. Kennelijk kan het uit. Chef-kok Ernesto Besling en gastheer Stefan Kalwij bieden dat aan onder de titel Cinema Mariti me: het thema is een film of film genre. Wij willen andermaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en spoeden ons naar Zierikzee. We zijn niet de enigen die op de kleintjes letten, want het restaurant zit op zondag avond vol. We krijgen het laatste tafeltje, pal naast het homarium, waarin een eenzame kreeft van schrik zijn scharen heft. Maritime steekt het cinema thema niet onder stoelen of ban ken. Aan de muur diverse film posters: 007 Sean Connery staart ons intimiderend aan. Ook John Travolta (Pulp Fiction) stelt ons nou niet bepaald op het gemak. Maar dan moeten we toch even schateren om het betere foto- shop- werk. Het hoofd van chef-kok Besling is op het lijf van Clint Eastwood geplakt. Zo pro moveert Besling zich van kok tot revolverheld uit de spaghetti- western The Good, the Bad and the Ugly. Een thema dat in Zierik zee vast veel pasta op tafel heeft gebracht. In januari stoelt het menu op piratenfilms. Dat moet vis belo ven. En inderdaad, de serveerster brengt ons een ceviche van gam ba's, mosselen en zalm. Netjes legt ze uit wat ceviche inhoudt: rauwe vis die - in dit geval - in ci troensap is gemarineerd. Citrus- sap laat de eiwitten in het vis vlees stollen. Deze bereiding ver eist spartelverse vis en keukenhy- giëne, want het citroensap doodt niet alle bacteriën en parasieten. De volgende dag voelen we ons Vijf gangen voor 25 euro. In de winter zit je in Brasserie Maritime voor een dubbeltje op de eerste rang. nog springlevend, dus proper zijn ze in Zierikzee. Het begin van onze culinaire Pirates of the Caribbean-ervaring bevalt goed. Het bordje is een plaatje. De mooi gerangschikte vis - links twee scampi's, centraal een mossel en rechts een plak zalm - is omzoomd door drupjes avocadomousse en een streep yoghurtsaus. De garnalen en de mossel hebben mooi beet. Helaas is er knoflook gebruikt in de ma rinade van de scampi's. Laat ik daar nou allergisch voor zijn. De avocadomousse heeft een zachte, dikke, lekkere notige smaak. De yoghurt voegt een fijn frisje toe. Het krokant je smaakt naar gefri- DONDERDAG 28 JANUARI 2016 Brasserie Maritime Nieuwe Haven 21 LEKKER ANDERS EN PUUR GENIETEN HOTEL BRASSERIE Gast is de piraat ALMELO MMMMMaandmenu Februari Rundercarpaccio Pasta a la Kayleigh: Tagliatelle met gerookte zalm, broccoli en champignons in een romige saus Semifreddo met espressosaus Op vertoon van deze advertentie ontvangt u 2,00 p.p korting op ons maandmenu. Kok Daniël Bouterse met een bord gelakt varkensvlees met Ibericoham. Brasserie Maritime serveert een halfjaar lang goedkope menu's die een filmthema dragen, foto's Dirk-Jan Gjeltema VLISSINGEN Prijs-kwaliteit: Brasserie Maritime serveert een heer lijk vijfgangenmenu voor het weggeef- bedrag van 25 euro. De porties zijn aan de kleine kant, maar daar mag je voor deze prijs niet over zeuren. Entourage: Gezellige brasserie met ('s zomers) leuk terras aan de haven. Bediening: Vriendelijk, correct en informatief. Een kan kraanwater is gratis. Conclusie: Zes maanden lang een prijsvechter die kwaliteit op tafel zet. In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetg elegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 41