Beoordeling
ZEELAND 9
UITETEN
Brasserie Maritime in Zierikzee
Gevulde maag
zonder honger
serveert 's winters 5 gangen voor
slechts 25 euro. Kan dat wat zijn?
24,50 p.p.
www.hoteldeleugenaar.nl
tuurde paneermeel. Nogal vet.
We kijken rond. In Maritime
maak je vrienden, want je zit
dicht bij je smullende buren. De
grijze fauteuils zitten wel prins
heerlijk. Jammer dat onze tafel
zo'n ledematen belemmerende
stalen poot heeft. Hij wankelt
ook, want de stenen vloer gaat de
waterpas-prijs nooit winnen. Ge
lukkig schuift een ober een keg
onder de tafel.
We bestellen de witte huis
wijn (3,75 euro per glazen kanne
tje). Het is een chenin blanc uit
Zuid-Afrika. Van oorsprong een
ras uit de Loire waarmee
Zuid-Afrika (zeker in Swartland)
steeds vaker scoort bij liefheb
bers. Het is een smaakvolle, krui
dige, volle wijn met een lichtzoe
te aanzet. Echt een eetwijn.
Gang twee: tartaar van rund,
pickelmayonaise, kwartelei en
zongedroogde tomaatjes. Dit
vindt iedereen lekker. De mild ge
kruide, weke tartaar vaart wel bij
het fijne zuurtje van de pickel-
mayo. Zongedroogde tomaatjes
geven een spannend pikantje.
Het kwartelei smaakt in deze
combinatie gewoon naar ei. Een
overbodig accessoire, vinden we.
Tussendoor een bisque van
Noordzee-garnalen met onderin
een paar babygarnaaltjes. Rijk
van smaak en niet te peperig.
Ook grappig geserveerd in een
cappuccino-kopje.
Als hoofdgerecht dienen de
zeerovers een toepasselijke vis
op: zeeduivel, niet echt het goed
koopste zeebanket. We krijgen
dan ook maar twee kleine stukjes
op ons leuk gedresseerde bord.
Maar wat is de cuisson van de in
kerrie(olie?) gebakken vis fraai.
Supersappig! De kerrie doneert
wat kruidigheid zonder de vis
smaak weg te blazen. De knolsel
derfriet is beetgaar. Knolselder
combineert eigenlijk altijd goed
met de meeste vis. Verder drie
groene asperges en wat mayo.
Geen friet of andere toespijzen
(zoals sla), want ja, voor een bud-
getprijs kun je niet de zilvervloot
binnenhalen. Als finale belandt
een heerlijke panna cotta van
bloedsinaasappel, met partjes si
naasappel, crumble en karamel
saus op tafel. Een romig toetje
met voldoende citruszuur om de
karamel partij te geven.
We schuiven Maritime 62,10
euro toe. Dat is inclusief een es
presso, twee glazen wijn en een
bruiswater. De fles kraanwater is
gratis. Bravo! Als we de gezellige
brasserie verlaten, grijnzen we te
gen elkaar: nu hebben wij eens
een keer piraten geënterd!
Brasserie Maritime
Nieuwe Haven 21, Zierikzee
0111-412156
brasseriemaritime.nl
Barefootrunner en triathleet
Wouter Jansen schreef met
muzikant Arjen Horstman
over hun zoektocht naar goed
eten. Jansen is jaren geleden
langzamerhand steeds meer
gaan sporten. Zijn uithou
dingsvermogen werd daar
door steeds groter, zo ook zijn
drang naar voedsel. Hij wilde
een goed gevulde maag en
geen hongergevoel. Horstman
besteedt zijn vrije tijd vooral
aan muziek maken en is een
recreatief sporter. Hij begon
ook aan de voedingsmix. Hij
ervaart ook het langdurige ge
vulde gevoel en houdt gelijk
tijdig meer energie over.
De persoonlijke ervaringen
van beide auteurs, de prakti
sche toepassing en omschrij
ving van de ingrediënten zijn
gebundeld in het boek 'Goed
Eten'.
De Zilveren Lepel
Quick Easy
De Zilveren Lepel staat voor
de authentieke, overheerlijke
Italiaanse keuken. Soms heb
je daar volop tijd voor, maar
soms wil je snel een eenvou
dig, makkelijk en toch over
heerlijk gerecht op tafel zet
ten. Dat kan met deze verza
meling recepten. De Zilveren
Lepel Quick Easy bevat
meer dan 100 smakelijke, echt
Italiaanse recepten die in 30
minuten of minder te berei
den zijn.
Van klassiekers als spaghetti
carbonara tot overheerlijke
paddenstoelenrisotto, wortel-
cremesoep en zeebaars uit de
oven tot luxe nagerechten als
perentaart met chocolade.
Klassiekers uit de kookbijbel
De Zilveren Lepel zijn voor
deze editie bewerkt en gemo
derniseerd, zodat ze in 30 mi
nuten op tafel kunnen staan.
Het is zeven jaar
geleden dat we
aan de Nieuwe
Haven het win
terse spekkopers-
menu testten.
Toen gingen we voldaan naar
huis. Brasserie Maritime houdt
dit recept stug vol. Van oktober
tot en met maart serveert het aan
de haven gelegen restaurant elke
maand een ander 5-gangenmenu
voor een bodemprijs van 25 euro.
Dan moet je veel couverts verko
pen om nog een cent te verdie
nen. Kennelijk kan het uit.
Chef-kok Ernesto Besling en
gastheer Stefan Kalwij bieden dat
aan onder de titel Cinema Mariti
me: het thema is een film of film
genre. Wij willen andermaal
voor een dubbeltje op de eerste
rang zitten en spoeden ons naar
Zierikzee. We zijn niet de enigen
die op de kleintjes letten, want
het restaurant zit op zondag
avond vol. We krijgen het laatste
tafeltje, pal naast het homarium,
waarin een eenzame kreeft van
schrik zijn scharen heft.
Maritime steekt het cinema
thema niet onder stoelen of ban
ken. Aan de muur diverse film
posters: 007 Sean Connery staart
ons intimiderend aan. Ook John
Travolta (Pulp Fiction) stelt ons
nou niet bepaald op het gemak.
Maar dan moeten we toch even
schateren om het betere foto-
shop- werk. Het hoofd van
chef-kok Besling is op het lijf van
Clint Eastwood geplakt. Zo pro
moveert Besling zich van kok tot
revolverheld uit de spaghetti-
western The Good, the Bad and
the Ugly. Een thema dat in Zierik
zee vast veel pasta op tafel heeft
gebracht.
In januari stoelt het menu op
piratenfilms. Dat moet vis belo
ven. En inderdaad, de serveerster
brengt ons een ceviche van gam
ba's, mosselen en zalm. Netjes
legt ze uit wat ceviche inhoudt:
rauwe vis die - in dit geval - in ci
troensap is gemarineerd. Citrus-
sap laat de eiwitten in het vis
vlees stollen. Deze bereiding ver
eist spartelverse vis en keukenhy-
giëne, want het citroensap doodt
niet alle bacteriën en parasieten.
De volgende dag voelen we ons
Vijf gangen voor 25 euro.
In de winter zit je in
Brasserie Maritime voor een
dubbeltje op de eerste rang.
nog springlevend, dus proper
zijn ze in Zierikzee.
Het begin van onze culinaire
Pirates of the Caribbean-ervaring
bevalt goed. Het bordje is een
plaatje. De mooi gerangschikte
vis - links twee scampi's, centraal
een mossel en rechts een plak
zalm - is omzoomd door drupjes
avocadomousse en een streep
yoghurtsaus. De garnalen en de
mossel hebben mooi beet. Helaas
is er knoflook gebruikt in de ma
rinade van de scampi's. Laat ik
daar nou allergisch voor zijn. De
avocadomousse heeft een zachte,
dikke, lekkere notige smaak. De
yoghurt voegt een fijn frisje toe.
Het krokant je smaakt naar gefri-
DONDERDAG 28 JANUARI 2016
Brasserie Maritime
Nieuwe Haven 21
LEKKER ANDERS EN PUUR GENIETEN
HOTEL BRASSERIE
Gast is
de piraat
ALMELO
MMMMMaandmenu Februari
Rundercarpaccio
Pasta a la Kayleigh:
Tagliatelle met gerookte zalm, broccoli en
champignons in een romige saus
Semifreddo met espressosaus
Op vertoon van deze advertentie ontvangt
u 2,00 p.p korting op ons maandmenu.
Kok Daniël Bouterse met een bord gelakt varkensvlees met Ibericoham.
Brasserie Maritime serveert een halfjaar lang goedkope menu's die een filmthema dragen, foto's Dirk-Jan Gjeltema
VLISSINGEN
Prijs-kwaliteit:
Brasserie Maritime serveert een heer
lijk vijfgangenmenu voor het weggeef-
bedrag van 25 euro. De porties zijn
aan de kleine kant, maar daar mag je
voor deze prijs niet over zeuren.
Entourage:
Gezellige brasserie met ('s zomers)
leuk terras aan de haven.
Bediening:
Vriendelijk, correct en informatief.
Een kan kraanwater is gratis.
Conclusie:
Zes maanden lang een prijsvechter
die kwaliteit op tafel zet.
In Eten doen de
PZC-redacteuren
Marloes Matthijssen
en Frank Balkenende
beurtelings verslag van
een bezoek aan
Zeeuwse
eetg elegenheden.