'We gaan door
op karakter'
'We peppen elkaar op'
ZEELAND 11
iggnbouwers
weeSyroeg c
bouweh voo
Eten: „Ik
ees van Damme, eige
naar van feestcen-
trum Kiekieris in 's
Heerenhoek, werkt
door tot 's ochtends vroeg en
komt een paar uur later al
weer uit bed om alles klaar
te maken voor weer een dag
feest.
Eten: „Ik leef tijdens car
naval voornamelijk op
friet en afhaalchinees.
Soms kookt het personeel
een keer macaroni."
Drinken: „Géén alco
hol, dan hou ik het niet
vol. Ik drink vooral koffie
en energiedrankjes om
mezelf er doorheen te
loodsen."
Aantal uur slaap: „Maxi
maal vier uur per nacht. In
de nacht van zaterdag op zon
dag meestal maar twee uur. Omdat
op zondag de optocht is in het dorp,
beginnen we extra vroeg."
Nasleep: „Na carnaval gaan we de rest
van de maand dicht om alles op te ruimen
en op te knappen. Natuurlijk zijn we dan
uitgeput, maar met een eigen zaak moet je
doorgaan. Dat doen we op karakter, haha."
Lichamelijke voorbereidingen: „Ik neem
me altijd voor om uitgerust aan carnaval te be
ginnen. Maar dat lukt eigenlijk nooit door al
het voorbereidende werk dat we moeten doen.
Een week van tevoren ruimen we het restaurant
al leeg en timmeren we alles af, om de schade te
beperken. Dan bouwen we ook de tent op, ver
sieren we alles en doen we de nodige inkopen."
Programma carnaval: „Carnaval is bij
Kiekieris vier dagen feest op drie locaties; twee
zalen en de tent. Van vrijdag tot en met maan
dag. Die dagen begin ik om 10.00 uur 's och
tends al met werken; drank bijvullen, toiletten
poetsen, de bar schoonmaken, de zaal dweilen
en buiten vegen. Dan zijn we klaar voor om te
feesten en gaan we meestal door tot 05.00 uur
's nachts."
Hoe hou je het vol? „Dat lukt me al 35 jaar,
voornamelijk door de voldoening die het geeft
als alles goed gaat. Het geeft energie om te zien
dat iedereen het naar zijn zin heeft. En omdat
je met zijn allen lol maakt, vergeet je hoe moe
je bent. Om nog enigszins aan de gezondheid
te denken, zetten we voor het personeel een
kist met fruit neer. Dat raakt altijd op. En we
zorgen dat we genoeg paracetamol en vitamine
C-pillen op voorraad hebben."
voorzichtig naar de locatie van
de optocht rijden. Van Sint Jan
steen naar Hulst, daar trekken
we zeker een uur voor uit."
Hoe hou je het vol? „Dat is
simpel: door de sfeer. Op de één
of andere manier kun je je er
mentaal overheen zetten, omdat
het zó gezellig is. En we zijn na
tuurlijk met een hele groep, dus
we peppen elkaar op, zodat we
er weer doorheen vallen. Tussen
door neem ik soms druivensui-
ker voor wat extra energie."
Davy de Kesel, wagen
bouwer bij C.V. De
Slipper in Sint Jan
steen, is soms tot diep
in de nacht bezig om de praalwa
gen tot in perfectie af te werken.
En de volgende dag staan alle wa-
van de vereniging
op om alles op te
voor de optocht.
„Ik denk dat een brood
je gezond het meest gezonde is
dat we binnenkrijgen tijdens car
naval. Eigenlijk eten we iedere
avond friet en snacks. Dat hoort
er een beetje bij."
Drinken: „Overdag drinken
we vooral héél veel koffie. Pas na
de middag beginnen we met
bier drinken. Tijdens de optocht
drinken we sowieso niets. Af en
toe drink ik een cola of energie
drankje tussendoor om mijn
vocht een beetje op peil te
houden."
Aantal uur slaap: „Meestal
zo'n vier of vijf uur per nacht. In
ieder geval altijd te weinig. We
werken vaak tot twee uur 's
nachts door om de wagen af te
maken. Om acht uur 's ochtends
zijn we weer present."
Nasleep: „De woensdag na
carnaval verzamelen we weer op
tijd in de schuur om alles op te
ruimen. Dat doen we wel op het
gemak, zodat we een beetje kun
nen bijkomen. Meestal denk ik
vooral; jammer dat het weer
voorbij is. En: ik kan wel een
paar nieuwe stembandjes gebrui
ken."
Lichamelijke voorbereidin
gen: „We zeggen wel eens 'een
wagen bouwen is topsport'. Het
is keihard werken. Dus we zijn
fysiek allemaal wel redelijk fit.
Maar omdat we met het bouwen
al lang voor carnaval inten
sief en tot laat bezig zijn,
kost het ook wel veel
energie."
Programma car
naval: „We begin
nen op woensdag al
met het bouwers
bal, donderdag en
vrijdag zijn we tot
laat in de schuur
aan het bouwen.
De volgende dag
moeten we op
tijd beginnen
om alles op te
bouwen, af te
werken en soms
nog wat te her
stellen. Dan wor
den we ook ge
schminkt en moe
ten we de wagen
Twitter
Jurgen Steenwelle
@JSteenwelle
'Hé goedemorgen,
wat leuk dat je ook
mee doet aan
#lelijketruiendag!'
'Hoe bedoel je?'
'Of je nog koffie
wil.'
Online top-5
Uw reactie
Video
VRIJDAG 22 JANUARI 2016
Prins Barend d'un Eer
sten is het visitekaartje
van carnaval in Sas van
Gent. Daarom probeert
hij toch een beetje op zijn
gezondheid te letten tij
dens carnaval,
foto Ronald den Dekker
Kees van Damme werkt tijdens carnaval soms
door tot vijf uur 's ochtends en staat een paar uur la
ter alweer bier te tappen, foto Marcelle Davidse
De Steense Davy de Kesel houdt
zich tijdens carnaval druk bezig het
afwerken van de carnavalswagen,
om zo hoog mogelijk te scoren bij
de optochten, foto Camile Schelstraete
Het was gisteren
#LelijkeTruienDag. 'Gewoon
omdat het kan', aldus de organi
satie. Ook radio-dj Giel Beelen
doet gezellig mee; op Twitter
kunnen volgers aangeven wel
ke van zijn vier truien absoluut
de lelijkste is. Maar niet ieder
een heeft door wat voor dag
het is, tot groot plezier van Jur
gen Steenwelle.
1. Zeeuwse transgender wil
borstamputatie betalen met
crowdfunding
2. Meliefste wint PZC Award
voor beste restaurant 2015
(video)
3. Intercity mogelijk terug in
Zeeland
4. Griep is aan opmars begon
nen in Zeeland
5. Waterschap verbaasd over
discussie kustbebouwing
De intercity keert mogelijk te
rug in Zeeland. Het ideaalbeeld
is dat de trein stopt in Vlissin-
gen, Middelburg, Goes en Ber
gen op Zoom. Peter: „De interci
ty die niet stopt in Vlissingen
Souburg. Ik durf mijn hand in
het vuur te steken dat het op
dit station vele malen drukker is
dan op station Vlissingen."
Vossemeerder lijkt het waar
schijnlijker dat de trein vanaf
volgend jaar langer stilstaat in
Roosendaal dan dat Zeeland
vier treinen per uur krijgt.
De PZC Award 'beste restaurant
van 2015' gaat naar (tromgerof
fel)... Meliefste in Wolphaarts-
dijk! De PZC-recensenten over
handigden chef-kok Thijs en
gastvrouw Anuschka Meliefste
gisterochtend de award.
Beijk de uitreiking op:
pzc.nl/video
Kijk op www.pzc.nl of
0 GPpzcredactie
G facebook.com/depzc
GPpzcredactie