'We gaan door op karakter' 'We peppen elkaar op' ZEELAND 11 iggnbouwers weeSyroeg c bouweh voo Eten: „Ik ees van Damme, eige naar van feestcen- trum Kiekieris in 's Heerenhoek, werkt door tot 's ochtends vroeg en komt een paar uur later al weer uit bed om alles klaar te maken voor weer een dag feest. Eten: „Ik leef tijdens car naval voornamelijk op friet en afhaalchinees. Soms kookt het personeel een keer macaroni." Drinken: „Géén alco hol, dan hou ik het niet vol. Ik drink vooral koffie en energiedrankjes om mezelf er doorheen te loodsen." Aantal uur slaap: „Maxi maal vier uur per nacht. In de nacht van zaterdag op zon dag meestal maar twee uur. Omdat op zondag de optocht is in het dorp, beginnen we extra vroeg." Nasleep: „Na carnaval gaan we de rest van de maand dicht om alles op te ruimen en op te knappen. Natuurlijk zijn we dan uitgeput, maar met een eigen zaak moet je doorgaan. Dat doen we op karakter, haha." Lichamelijke voorbereidingen: „Ik neem me altijd voor om uitgerust aan carnaval te be ginnen. Maar dat lukt eigenlijk nooit door al het voorbereidende werk dat we moeten doen. Een week van tevoren ruimen we het restaurant al leeg en timmeren we alles af, om de schade te beperken. Dan bouwen we ook de tent op, ver sieren we alles en doen we de nodige inkopen." Programma carnaval: „Carnaval is bij Kiekieris vier dagen feest op drie locaties; twee zalen en de tent. Van vrijdag tot en met maan dag. Die dagen begin ik om 10.00 uur 's och tends al met werken; drank bijvullen, toiletten poetsen, de bar schoonmaken, de zaal dweilen en buiten vegen. Dan zijn we klaar voor om te feesten en gaan we meestal door tot 05.00 uur 's nachts." Hoe hou je het vol? „Dat lukt me al 35 jaar, voornamelijk door de voldoening die het geeft als alles goed gaat. Het geeft energie om te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft. En omdat je met zijn allen lol maakt, vergeet je hoe moe je bent. Om nog enigszins aan de gezondheid te denken, zetten we voor het personeel een kist met fruit neer. Dat raakt altijd op. En we zorgen dat we genoeg paracetamol en vitamine C-pillen op voorraad hebben." voorzichtig naar de locatie van de optocht rijden. Van Sint Jan steen naar Hulst, daar trekken we zeker een uur voor uit." Hoe hou je het vol? „Dat is simpel: door de sfeer. Op de één of andere manier kun je je er mentaal overheen zetten, omdat het zó gezellig is. En we zijn na tuurlijk met een hele groep, dus we peppen elkaar op, zodat we er weer doorheen vallen. Tussen door neem ik soms druivensui- ker voor wat extra energie." Davy de Kesel, wagen bouwer bij C.V. De Slipper in Sint Jan steen, is soms tot diep in de nacht bezig om de praalwa gen tot in perfectie af te werken. En de volgende dag staan alle wa- van de vereniging op om alles op te voor de optocht. „Ik denk dat een brood je gezond het meest gezonde is dat we binnenkrijgen tijdens car naval. Eigenlijk eten we iedere avond friet en snacks. Dat hoort er een beetje bij." Drinken: „Overdag drinken we vooral héél veel koffie. Pas na de middag beginnen we met bier drinken. Tijdens de optocht drinken we sowieso niets. Af en toe drink ik een cola of energie drankje tussendoor om mijn vocht een beetje op peil te houden." Aantal uur slaap: „Meestal zo'n vier of vijf uur per nacht. In ieder geval altijd te weinig. We werken vaak tot twee uur 's nachts door om de wagen af te maken. Om acht uur 's ochtends zijn we weer present." Nasleep: „De woensdag na carnaval verzamelen we weer op tijd in de schuur om alles op te ruimen. Dat doen we wel op het gemak, zodat we een beetje kun nen bijkomen. Meestal denk ik vooral; jammer dat het weer voorbij is. En: ik kan wel een paar nieuwe stembandjes gebrui ken." Lichamelijke voorbereidin gen: „We zeggen wel eens 'een wagen bouwen is topsport'. Het is keihard werken. Dus we zijn fysiek allemaal wel redelijk fit. Maar omdat we met het bouwen al lang voor carnaval inten sief en tot laat bezig zijn, kost het ook wel veel energie." Programma car naval: „We begin nen op woensdag al met het bouwers bal, donderdag en vrijdag zijn we tot laat in de schuur aan het bouwen. De volgende dag moeten we op tijd beginnen om alles op te bouwen, af te werken en soms nog wat te her stellen. Dan wor den we ook ge schminkt en moe ten we de wagen Twitter Jurgen Steenwelle @JSteenwelle 'Hé goedemorgen, wat leuk dat je ook mee doet aan #lelijketruiendag!' 'Hoe bedoel je?' 'Of je nog koffie wil.' Online top-5 Uw reactie Video VRIJDAG 22 JANUARI 2016 Prins Barend d'un Eer sten is het visitekaartje van carnaval in Sas van Gent. Daarom probeert hij toch een beetje op zijn gezondheid te letten tij dens carnaval, foto Ronald den Dekker Kees van Damme werkt tijdens carnaval soms door tot vijf uur 's ochtends en staat een paar uur la ter alweer bier te tappen, foto Marcelle Davidse De Steense Davy de Kesel houdt zich tijdens carnaval druk bezig het afwerken van de carnavalswagen, om zo hoog mogelijk te scoren bij de optochten, foto Camile Schelstraete Het was gisteren #LelijkeTruienDag. 'Gewoon omdat het kan', aldus de organi satie. Ook radio-dj Giel Beelen doet gezellig mee; op Twitter kunnen volgers aangeven wel ke van zijn vier truien absoluut de lelijkste is. Maar niet ieder een heeft door wat voor dag het is, tot groot plezier van Jur gen Steenwelle. 1. Zeeuwse transgender wil borstamputatie betalen met crowdfunding 2. Meliefste wint PZC Award voor beste restaurant 2015 (video) 3. Intercity mogelijk terug in Zeeland 4. Griep is aan opmars begon nen in Zeeland 5. Waterschap verbaasd over discussie kustbebouwing De intercity keert mogelijk te rug in Zeeland. Het ideaalbeeld is dat de trein stopt in Vlissin- gen, Middelburg, Goes en Ber gen op Zoom. Peter: „De interci ty die niet stopt in Vlissingen Souburg. Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat het op dit station vele malen drukker is dan op station Vlissingen." Vossemeerder lijkt het waar schijnlijker dat de trein vanaf volgend jaar langer stilstaat in Roosendaal dan dat Zeeland vier treinen per uur krijgt. De PZC Award 'beste restaurant van 2015' gaat naar (tromgerof fel)... Meliefste in Wolphaarts- dijk! De PZC-recensenten over handigden chef-kok Thijs en gastvrouw Anuschka Meliefste gisterochtend de award. Beijk de uitreiking op: pzc.nl/video Kijk op www.pzc.nl of 0 GPpzcredactie G facebook.com/depzc GPpzcredactie

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 43