8 8? ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Joke Provoost (66) is eigenares, docent en choreograaf van het Middelburgse Dance Center Dazzle. Komend weekend staan haar leerlingen op de planken tijdens het Amazing Dazzling Weekend in de Schouwburg in Middelburg. &D00R MARISKA DEN HARTOG 'Soldaat van Oranje' heb ik al vier keer gezien. Daar heb ik met open mond naar gekeken. Overweldigend Favoriete muziek „Ik luister veel verschillende muziek, zowel voor mijn werk als voor mezelf. Rene Aubry is een Franse componist die werken met theater- en dansproducties combineert. Hij maakt mooie composities, alle sferen zitten er in, angst, vrolijkheid, verdriet. Wanneer ik ergens ben en ik hoor mooie muziek dan denk ik al snel dat ik er iets mee moet doen voor mijn werk als dansdocent. Persoonlijk houd ik van Natalie Cole, het oude werk. In verband met het recente overlijden van David Bowie was er laatst een programma op televisie waarin David Byrne, Brian Eno en George Duke ook voorbij kwamen. Zij hebben met hem gewerkt. Ik vond het mooi om te zien, want zij zijn vroeger van veel betekenis voor mijn werk geweest." Favoriete film „Ik houd niet van dansfilms, die vind ik al snel te commercieel. Graag heb ik wat meer diep gang zoals je in de filmhuisfilms tegenkomt. Een film waar je een beetje over kunt filosofe ren, dat vind ik leuk. Vanwege mijn werk, dat vaak tot in de avond doorloopt, kan ik eigenlijk niet vaak naar de bioscoop. Om dan toch wat ge zien te hebben, kom ik uit op de Pathé thuisbio scoop. Films als 'Yves Saint Laurent' en 'Coco Chanel' waarin de levensgeschiedenis van die mensen verteld wordt, vind ik mooi om te zien." Theater „In de vakanties maken we tijd vrij voor het theater. 'Billy Elliot' heb ik twee keer gezien. Het gaat niet alleen over dat jongetje dat zo goed kan dansen, maar ook over de vakbewe ging. 'Soldaat van Oranje' heb ik al vier keer ge zien. Daar heb ik met open mond naar gekeken. Ook omdat ik zelf producties maak en dat met veel kleinere budgetten moet dan wat ze daar tot hun beschikking hebben. Overweldigend. Ik zou graag meer echte toneelstukken willen zien. Drama vind ik geweldig." Leukste uitstapje met kinderen „Mijn eigen kinderen zijn al lang volwassen. Ik ben nooit zo van de pretparken geweest. We hebben hier zo veel mooie natuur, het strand, de bossen. Je moet kinderen de kans geven zich te ontwikkelen. In mijn lessen merk ik dat ze vaak gewoon iets heel basaals willen. Ze krijgen zo veel prikkels, zien de wereld op de iPad. Waar is de verdieping? Ik vind dat we de jeugd moeten helpen de diepte in te gaan. We hebben snel de neiging te denken dat de jeugd niet geïn teresseerd is, maar als je met ze gaat praten, met een echt goede aanpak, dan komen ze wel los." Restaurant „Ik houd van uit eten gaan en mooi eten. Dat doe ik dan ook regelmatig. Als we hard gewerkt hebben, dan hebben we dat wel verdiend, vind ik. Dessafinado in Middelburg vind ik heel leuk en bij de Vriendschap komen we ook graag. Ik vind het belangrijk om gezond en lekker te eten. Een 7-gangendiner trek ik niet. Als danser kun je sowieso niet zo veel eten. Maar ik houd er dus wel van. In Vrouwenpolder zit trouwens een nieuwe beachclub waar je ook prima kunt eten." Een avondje dansen met... „Jammer genoeg komt het er minder van om zelf te dansen. We zijn echt een dansfabriek waar veel tijd in allerlei andere dingen gaat zit ten. Een aantal jaar terug hebben we hier een Ar gentijnse tangoleraar gehad, Eduardo. Hij is over leden en niet veel later zijn we helaas ook met de tangolessen gestopt. Met hem zou ik nog wel eens willen dansen. En met Jeff Maljers, hij is bij ons in opleiding en heeft enorm veel talent. Hij heeft al zulke mooie choreografieën ge maakt. Soms moet ik even een duetje met hem maken, dat is ontzettend leuk." Komend weekend wordt het Amazing Dazzling Weekend gehouden. Dance Center Dazzle geeft voorstellingen in de Schouwburg in Middel burg. Zaterdag is er een kindervoorstelling (aan vang 15.00 uur) en een avondvullende voorstel ling vanaf 13 jaar (aanvang 20.00 uur). Zondag is er een matineevoorstelling (aanvang 15.00 uur). Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onder handen. Vandaag: Spitskool uit de oven Een winters koolge recht moet het van daag worden, één waarbij we geen vlees hoeven te eten. Want dat is de nieuwe standaard. Minder vlees is beter voor ons lijf en het mi lieu. We roepen het al jaren, maar nu zijn ze er bij het Voe dingscentrum ook achter: min der vlees, meer groenten. Ik doorzoek de Wannée, maar dat valt nog niet mee. Genoeg re cepten voor kool, volgens de be proefde methode: in stukken snijden en minimaal een uur koken met water en zout. Waar door je hele huis naar gekookte kool gaat ruiken, en alle vitami nes en smaakstoffen met het kookwater verdwijnen. Zonder aardappelen en vlees ga je dat niet eten. Eén recept lijkt spannender: ge vulde savooiekool, met kalfs- Minder vlees is beter voor ons lijf en het milieu. We roepen het al jaren en varkensgehakt. Maar ook die moet, gewikkeld in een doek, 1,5 uur koken in zout wa ter. Stel dat je dat in de oven bereidt. Gebakken of gegrilde kool is namelijk heerlijk. Ik herinner me een mooi spits koolgerecht van Jonathan Kar- pathios van restaurant Vork en Mes. Hij kookt al jaren volgens de formule 80 procent groen te, 20 procent vlees, wint prij zen met zijn kookboeken en onlangs nog een prestigieuze innovatieprijs voor zijn Bieter bal, een bitterbal op basis van gefermenteerde rode biet. 100 procent vegetarisch; je mist het vlees geen seconde. SPITSKOOL UIT DE OVEN Donderdag 21 januari 2016 Geef kinderen de kans ZICH TE ONTWIKKELEN Joke Provoost: „Als ik mooie muziek hoor dan denk ik al snel dat ik er iets mee moet doen voor mijn werk als dansdocent." foto lex de MEESTER Voor 4 personen. 1 mooie gesloten spitskool; 2 tenen knoflook; olijfolie; zout en peper; bosje radijs; 0,5 liter Griekse yoghurt; V2 eetlepel gemalen kummel; bakje tuinkers Verwarm oven voor op 180 graden. Snij kool overlangs in vier kwarten, verwijder even tueel lelijk buitenblad en snij het harde deel van stronk weg. Zorg dat de bladeren goed aan elkaar blijven zitten. Leg koolkwarten in grote braadslee. Hak knoflook fijn, strooi er overheen. Bespren kel met olijfolie en bestrooi met zout. Dek af met alumini umfolie en zet 35 minuten in oven. Check of spitskool I bijna gaar is, zet anders even afgedekt terug. Verwijder fo lie, zet nog even terug in hete oven tot kool begint te kleu ren. Meng in tussentijd yog hurt met kummelpoeder (kar- wijpoeder mag ook), doorroe ren, proeven en op smaak brengen met peper en zout. Was en schaaf radijsjes in plakjes, laat worteltjes er voor de sier aanzitten. Maak ze aan met olijfolie en zout. Leg koolhelften op borden. Ver deel kummelyoghurt erover en bestrooi met radijs en tuin kers. Geef overgebleven ra dijsjes en yoghurt erbij. Uit: Echt Eten 2 van Jonathan Karpathios Tip: Lekker met Turks brood, maar kan ook goed zonder.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60