8 8?
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Joke Provoost (66) is eigenares, docent en choreograaf van het
Middelburgse Dance Center Dazzle. Komend weekend staan haar
leerlingen op de planken tijdens het Amazing Dazzling Weekend in de
Schouwburg in Middelburg. &D00R MARISKA DEN HARTOG
'Soldaat van
Oranje' heb ik al
vier keer gezien.
Daar heb ik met
open mond naar
gekeken.
Overweldigend
Favoriete muziek
„Ik luister veel verschillende muziek, zowel
voor mijn werk als voor mezelf. Rene Aubry is
een Franse componist die werken met theater-
en dansproducties combineert. Hij maakt
mooie composities, alle sferen zitten er in,
angst, vrolijkheid, verdriet. Wanneer ik ergens
ben en ik hoor mooie muziek dan denk ik al
snel dat ik er iets mee moet doen voor mijn
werk als dansdocent. Persoonlijk houd ik van
Natalie Cole, het oude werk. In verband met het
recente overlijden van David Bowie was er
laatst een programma op televisie waarin David
Byrne, Brian Eno en George Duke ook voorbij
kwamen. Zij hebben met hem gewerkt. Ik vond
het mooi om te zien, want zij zijn vroeger van
veel betekenis voor mijn werk geweest."
Favoriete film
„Ik houd niet van dansfilms, die vind ik al snel
te commercieel. Graag heb ik wat meer diep
gang zoals je in de filmhuisfilms tegenkomt.
Een film waar je een beetje over kunt filosofe
ren, dat vind ik leuk. Vanwege mijn werk, dat
vaak tot in de avond doorloopt, kan ik eigenlijk
niet vaak naar de bioscoop. Om dan toch wat ge
zien te hebben, kom ik uit op de Pathé thuisbio
scoop. Films als 'Yves Saint Laurent' en 'Coco
Chanel' waarin de levensgeschiedenis van die
mensen verteld wordt, vind ik mooi om te
zien."
Theater
„In de vakanties maken we tijd vrij voor het
theater. 'Billy Elliot' heb ik twee keer gezien.
Het gaat niet alleen over dat jongetje dat zo
goed kan dansen, maar ook over de vakbewe
ging. 'Soldaat van Oranje' heb ik al vier keer ge
zien. Daar heb ik met open mond naar gekeken.
Ook omdat ik zelf producties maak en dat met
veel kleinere budgetten moet dan wat ze daar
tot hun beschikking hebben. Overweldigend. Ik
zou graag meer echte toneelstukken willen
zien. Drama vind ik geweldig."
Leukste uitstapje met kinderen
„Mijn eigen kinderen zijn al lang volwassen. Ik
ben nooit zo van de pretparken geweest. We
hebben hier zo veel mooie natuur, het strand,
de bossen. Je moet kinderen de kans geven zich
te ontwikkelen. In mijn lessen merk ik dat ze
vaak gewoon iets heel basaals willen. Ze krijgen
zo veel prikkels, zien de wereld op de iPad.
Waar is de verdieping? Ik vind dat we de jeugd
moeten helpen de diepte in te gaan. We hebben
snel de neiging te denken dat de jeugd niet geïn
teresseerd is, maar als je met ze gaat praten, met
een echt goede aanpak, dan komen ze wel los."
Restaurant
„Ik houd van uit eten gaan en mooi eten. Dat
doe ik dan ook regelmatig. Als we hard gewerkt
hebben, dan hebben we dat wel verdiend, vind
ik. Dessafinado in Middelburg vind ik heel leuk
en bij de Vriendschap komen we ook graag. Ik
vind het belangrijk om gezond en lekker te
eten. Een 7-gangendiner trek ik niet. Als danser
kun je sowieso niet zo veel eten. Maar ik houd
er dus wel van. In Vrouwenpolder zit trouwens
een nieuwe beachclub waar je ook prima kunt
eten."
Een avondje dansen met...
„Jammer genoeg komt het er minder van om
zelf te dansen. We zijn echt een dansfabriek
waar veel tijd in allerlei andere dingen gaat zit
ten. Een aantal jaar terug hebben we hier een Ar
gentijnse tangoleraar gehad, Eduardo. Hij is over
leden en niet veel later zijn we helaas ook met
de tangolessen gestopt. Met hem zou ik nog wel
eens willen dansen. En met Jeff Maljers, hij is
bij ons in opleiding en heeft enorm veel talent.
Hij heeft al zulke mooie choreografieën ge
maakt. Soms moet ik even een duetje met hem
maken, dat is ontzettend leuk."
Komend weekend wordt het Amazing Dazzling
Weekend gehouden. Dance Center Dazzle geeft
voorstellingen in de Schouwburg in Middel
burg. Zaterdag is er een kindervoorstelling (aan
vang 15.00 uur) en een avondvullende voorstel
ling vanaf 13 jaar (aanvang 20.00 uur). Zondag is
er een matineevoorstelling (aanvang 15.00 uur).
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt
Puck Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onder handen.
Vandaag:
Spitskool
uit de oven
Een winters koolge
recht moet het van
daag worden, één
waarbij we geen vlees
hoeven te eten. Want dat is de
nieuwe standaard. Minder vlees
is beter voor ons lijf en het mi
lieu. We roepen het al jaren,
maar nu zijn ze er bij het Voe
dingscentrum ook achter: min
der vlees, meer groenten. Ik
doorzoek de Wannée, maar dat
valt nog niet mee. Genoeg re
cepten voor kool, volgens de be
proefde methode: in stukken
snijden en minimaal een uur
koken met water en zout. Waar
door je hele huis naar gekookte
kool gaat ruiken, en alle vitami
nes en smaakstoffen met het
kookwater verdwijnen. Zonder
aardappelen en vlees ga je dat
niet eten.
Eén recept lijkt spannender: ge
vulde savooiekool, met kalfs-
Minder vlees is beter voor
ons lijf en het milieu.
We roepen het al jaren
en varkensgehakt. Maar ook
die moet, gewikkeld in een
doek, 1,5 uur koken in zout wa
ter. Stel dat je dat in de oven
bereidt. Gebakken of gegrilde
kool is namelijk heerlijk. Ik
herinner me een mooi spits
koolgerecht van Jonathan Kar-
pathios van restaurant Vork en
Mes. Hij kookt al jaren volgens
de formule 80 procent groen
te, 20 procent vlees, wint prij
zen met zijn kookboeken en
onlangs nog een prestigieuze
innovatieprijs voor zijn Bieter
bal, een bitterbal op basis van
gefermenteerde rode biet. 100
procent vegetarisch; je mist
het vlees geen seconde.
SPITSKOOL
UIT DE OVEN
Donderdag 21 januari 2016
Geef kinderen de kans
ZICH TE ONTWIKKELEN
Joke Provoost: „Als ik
mooie muziek hoor dan denk
ik al snel dat ik er iets mee
moet doen voor mijn werk
als dansdocent." foto lex de
MEESTER
Voor 4 personen. 1 mooie
gesloten spitskool; 2 tenen
knoflook; olijfolie; zout en
peper; bosje radijs; 0,5 liter
Griekse yoghurt; V2 eetlepel
gemalen kummel; bakje
tuinkers
Verwarm oven voor op 180
graden. Snij kool overlangs in
vier kwarten, verwijder even
tueel lelijk buitenblad en snij
het harde deel van stronk
weg. Zorg dat de bladeren
goed aan elkaar blijven zitten.
Leg koolkwarten in grote
braadslee. Hak knoflook fijn,
strooi er overheen. Bespren
kel met olijfolie en bestrooi
met zout. Dek af met alumini
umfolie en zet 35 minuten in
oven. Check of spitskool
I
bijna gaar is, zet anders even
afgedekt terug. Verwijder fo
lie, zet nog even terug in hete
oven tot kool begint te kleu
ren. Meng in tussentijd yog
hurt met kummelpoeder (kar-
wijpoeder mag ook), doorroe
ren, proeven en op smaak
brengen met peper en zout.
Was en schaaf radijsjes in
plakjes, laat worteltjes er voor
de sier aanzitten. Maak ze
aan met olijfolie en zout. Leg
koolhelften op borden. Ver
deel kummelyoghurt erover
en bestrooi met radijs en tuin
kers. Geef overgebleven ra
dijsjes en yoghurt erbij.
Uit: Echt Eten 2 van Jonathan
Karpathios
Tip: Lekker met Turks brood,
maar kan ook goed zonder.