Beoordeling
ZEELAND 9
UITETEN
't Vissershuis in Breskens bestaat tien
jaar. Niet de zeetong, maar de
Kingcrab trekt ons naar d'n overkant
Edwin Vinke
ambassadeur
Genade Scheldekade 25
Marloes Matthnssen
De avond begint
ietwat luguber.
Het is nog even
wennen aan het
niemandsland
tussen de tun
nels. Lantaarnpalen sprenkelen
bloedrood licht over verlaten we
gen. Geen nieuwe tippelzone,
maar een vleermuisvriendelijke
rotonde. Dat is dan wel weer lief.
Eenmaal aangekomen op de
Scheldekade is het eerste wat we
zien een spookrestaurant. De Wa
terspiegel, met afgevallen letters.
Misschien een interessante loca
tie voor het Zeeland Nazomer
Festival. Gelukkig is er een baken
van licht in het gure duister: 't
Vissershuis. Een grote zaak, met
een serredeel en een intiemere
zitgelegenheid rondom de bar.
Aan de muur hangen oude foto's
uit de tijd van de PSD. We krij
gen een plekje bij een mooie foto
van de vorige incarnatie van het
pand: 'Dick's hotel, café en restau
rant, dag en nacht geopend'. De
clientèle is een mix van Belgen
en Bressiaanders. Families met
hondjes, locals die een drankje
komen doen aan de bar.
Maaike, de ietwat zwijgzame
maar kordate dame van de bedie
ning, reikt ons de kaart aan. Een
stijlvol leren mapje met reliëf,
waar je met enige fantasie een
vissenhuid in kunt zien. Want
hier eet je vis en grote schotels
schaal- en schelpdieren. Ik kies
het vismenu met de spannende
titel 'B' 34,50, 'A' met slipton
getjes is 28,50). We moeten
even wachten en dat staat ook
pontificaal op het menu: 'al onze
schaaldieren worden a la minute
bereid' met hoofdletters en drie
uitroeptekens. Op vers bereid
wachten we graag. Na brood en
boter komen de voorgerechten
op tafel. Kreeftenbisque in een
groot diep bord, met een fikse
klodder room. Heel veel kreeften
stukjes zwemmen er niet in
maar de soep is krachtig, feeste
lijk van smaak en kleur - oranje
als sinaasappels en zonsondergan
gen. Een vriendelijk soepje, zon
der drankorgel-deuntje van sher
ry of cognac (al vind ik vooral dat
laatste wel een meerwaarde). Bij
het vismenu horen garnalenkro
ketten: twee stuks met een prach-
De ragout is lekker stevig,
puree-achtig maar toch
smeuïg, met peterselie en
flink wat hele garnaaltjes
tig korstje. De ragout is lekker ste
vig, puree-achtig maar toch
smeuïg, met peterselie en flink
wat hele garnaaltjes. Zo keurig ge
draaid dat ze ingekocht lijken,
maar er staat huisgemaakt op het
menu. Vakwerk. Op het bord ligt
nog een bergje losse garnaaltjes
in een salade met mais, wortel, ei
kenbladsla en alfalfa. Had niet
eens gehoeven, de kroketten en
de garnaaltjes stelen toch de
show. We hoopten op gefrituur
de peterselie maar daarvoor moe
ten we vermoedelijk de grens
over.
De ovenschotel van het menu
heeft lekkere garnaaltjes boven
op, peterselie, alfalfa, citroentje
erbij. In de roomsaus zwemt
zalm en witvis, een gulle eenper
soonsportie. Wat toelichting over
de visjes was welkom geweest,
want ik weet nu niet zo goed wat
ik eet. Kingcrab kennen we uit
de Discoveryserie Deadliest
Catch: rode monsters uit de ijs
koude Beringzee. In grote kooien
opgetakeld na verschrikkelijke
ontberingen (heet die zee daar
om zo?). De spinachtige krabben
zijn allesvreters die misschien
een nieuwe milieuramp kunnen
worden. Daarom voelt onze be
stelling als een goede daad. 't Vis
sershuis heeft ook gewone krab-
benpoten op het menu voor 24
euro. De kingcrab is 39,50 euro
en wij vinden het die hogere
prijs wel waard: de smaak is heel
anders, eerder vlezig dan vezelig.
Met onze vingers halen we heer
lijk decadent de lange dunne
klauwen leeg. Met een portie frie
tjes die loeiheet en knapperig op
tafel verschijnt, met dank aan
snelle Maaike, is het echt een
feestje.
Toe komt Dame Blanche uit
het boekje, met een framboosje
bovenop. Chocoladesaus apart,
zodat je je chocoladeshot zelf
kunt doseren. Met leuke extraa
tjes, ook bij de koffie (koffie Vis
sershuis, 4,20): soesje, bitter
koekjes, met gulle hand gestrooi
de koffieboontjes, likeurtje (maar
welke?) en slagroom, 't Vissers
huis heeft ook vier bladzijden
van de menukaart ingeruimd
voor bijzondere thee van O-lijf,
een culinair cadeauwinkeltje in
Groede. Creatieve melanges met
leuke namen: Lotta Karotta met
wortelstukjes, Windkracht xo
met appel en gember. Nu we hier
toch aan de kust zijn kies ik Duin
pad Thee, witte en groene thee
met verbena, citroengras en ook
zonnebloem-bloesem. Wat een
verschil met zo'n duf Pickwick
zakje.
We pinnen een bedrag van
106,45 (inclusief drie glazen Char-
donnay) en maken ons bekend
als culinaire detectives. Eigenares
se Ingeborg is heerlijk Bressiaans
niet onder de indruk. Ze vertelt
verontwaardigd over een internet-
recensie waar niets van klopte, ze
zouden viskruiden strooien op
de tong en ondermaatse beestjes
verkopen. Tong krijgt alleen pe
per en zout en chef/eigenaar Mar
tijn weegt elk exemplaar zelf na
bij de visleverancier. Tsja, ieder
een is tegenwoordig culinair ex
pert. Een recensie blijft een mo
mentopname, maar kloppen de
smaken, heerst er een welkome
sfeer? Hier bij 't Vissershuis zeg
gen we ja.
Restaurant 't Vissershuis
Scheldekade 25 Breskens
Tel. 0117-382070
www.hetvissershuisbreskens.nl
Jonnie en Thérèse Boer,
Edwin Vinke van restaurant
de Kromme Watergang in
Hoofdplaat, Dick Middel-
weerd, Leon Mazairac en
Wouter Kik zijn zes van de
achttien nieuwe ambassa
deurs van Dutch Cuisine. De
namen van de ambassadeurs
werden bekendgemaakt op de
Horecava. Dutch Cuisine is be
doeld om de Nederlandse keu
ken en eetcultuur een nieuwe
impuls geven. In de keuken
spelen verse groenten een
hoofdrol en vlees en vis een
bijrol. Voorzitter Albert Kooy,
initiatiefnemer van de filoso
fie 'De Nieuwe Nederlandse
Keuken', behoort met Luc
Kusters, Niven Kunz, Bas
Cloo, Hans Evers en Rob
Baan tot de eerste lichting am
bassadeurs van Dutch Cuisi
ne. Kooy: „We hebben ervoor
gekozen in iedere regio ambas
sadeurs te vragen. Dit varieert
van sterrenchef tot de chef
van een beautycentrum en
een food-designer."
Gezond eten niet
vol te houden?
58 procent van Nederland
denkt gezond eten niet vol te
houden. Dit concludeert Al-
bert Heijn uit een onderzoek
naar hoe moeilijk of makke
lijk het is om gezonde eetvoor-
nemens waar te maken.
Het onderzoek leverde opmer
kelijke resultaten op. 7 op de
10 mensen wil graag een stap
zetten om gezonder te leven.
In de top 3 staan gezonder
eten (35%), het behouden of
bereiken van een gezond ge
wicht (34%) en vaker
bewegen/sporten (29%).
24 van de ondervraagden
denkt dat de bereiding van ge
zond eten meer tijd kost. Vol
gens Albert Heijn echter is
een kleine gezonde aanpas
sing van alledaagse gerechten
al effectief.
Hollandse bakkers
aan de bak
Met de kou in de lucht en
knetterend hout in de open
haard, is de verleiding om te
bakken groot. Bakliefhebbers
kunnen, vanaf zondag 7 fe
bruari bij 24Kitchen, hun
hart ophalen bij het nieuwe
programma 'Hollandse Bak
kers'. Hierin laten verschillen
de bakkers zien, hoe men hün
favoriete lekkernijen zelf
thuis in een handomdraai op
tafel kunnen zetten.
Gedurende het programma
maakt de kijker wekelijks ken
nis met één van de acht bak
kers die hun meest favoriete
gerecht maken, zoals Menno
de Koning en Sarena Solari
van Heel Holland Bakt.
DONDERDAG 21 JANUARI 2016
Heerlijk
decadent
t Vissershuis
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Twee leuke vismenu's en een uitge
breide, betaalbare wijnkaart.
Entourage:
Netjes, functioneel, prima voor een
lange avond lekker tafelen.
Bediening:
Ongedwongen, no-nonsense, snel en
attent.
Conclusie:
Chefs Dokus en Martijn serveren spar-
telverse zeebeestjes in een gastvrij vis
restaurant.
De meeste producten worden vers in huis bereid.
HOOFDPLAAT
www.dutch-cuisine.nl
ZAANDAM
www.ah.nl/gezonderetoer.nl
AMSTERDAM
Gastvrouw en eigenaresse Ingeborg Versprille serveert haar gasten, foto's Ronald den Dekker