Beoordeling ZEELAND 9 UITETEN 't Vissershuis in Breskens bestaat tien jaar. Niet de zeetong, maar de Kingcrab trekt ons naar d'n overkant Edwin Vinke ambassadeur Genade Scheldekade 25 Marloes Matthnssen De avond begint ietwat luguber. Het is nog even wennen aan het niemandsland tussen de tun nels. Lantaarnpalen sprenkelen bloedrood licht over verlaten we gen. Geen nieuwe tippelzone, maar een vleermuisvriendelijke rotonde. Dat is dan wel weer lief. Eenmaal aangekomen op de Scheldekade is het eerste wat we zien een spookrestaurant. De Wa terspiegel, met afgevallen letters. Misschien een interessante loca tie voor het Zeeland Nazomer Festival. Gelukkig is er een baken van licht in het gure duister: 't Vissershuis. Een grote zaak, met een serredeel en een intiemere zitgelegenheid rondom de bar. Aan de muur hangen oude foto's uit de tijd van de PSD. We krij gen een plekje bij een mooie foto van de vorige incarnatie van het pand: 'Dick's hotel, café en restau rant, dag en nacht geopend'. De clientèle is een mix van Belgen en Bressiaanders. Families met hondjes, locals die een drankje komen doen aan de bar. Maaike, de ietwat zwijgzame maar kordate dame van de bedie ning, reikt ons de kaart aan. Een stijlvol leren mapje met reliëf, waar je met enige fantasie een vissenhuid in kunt zien. Want hier eet je vis en grote schotels schaal- en schelpdieren. Ik kies het vismenu met de spannende titel 'B' 34,50, 'A' met slipton getjes is 28,50). We moeten even wachten en dat staat ook pontificaal op het menu: 'al onze schaaldieren worden a la minute bereid' met hoofdletters en drie uitroeptekens. Op vers bereid wachten we graag. Na brood en boter komen de voorgerechten op tafel. Kreeftenbisque in een groot diep bord, met een fikse klodder room. Heel veel kreeften stukjes zwemmen er niet in maar de soep is krachtig, feeste lijk van smaak en kleur - oranje als sinaasappels en zonsondergan gen. Een vriendelijk soepje, zon der drankorgel-deuntje van sher ry of cognac (al vind ik vooral dat laatste wel een meerwaarde). Bij het vismenu horen garnalenkro ketten: twee stuks met een prach- De ragout is lekker stevig, puree-achtig maar toch smeuïg, met peterselie en flink wat hele garnaaltjes tig korstje. De ragout is lekker ste vig, puree-achtig maar toch smeuïg, met peterselie en flink wat hele garnaaltjes. Zo keurig ge draaid dat ze ingekocht lijken, maar er staat huisgemaakt op het menu. Vakwerk. Op het bord ligt nog een bergje losse garnaaltjes in een salade met mais, wortel, ei kenbladsla en alfalfa. Had niet eens gehoeven, de kroketten en de garnaaltjes stelen toch de show. We hoopten op gefrituur de peterselie maar daarvoor moe ten we vermoedelijk de grens over. De ovenschotel van het menu heeft lekkere garnaaltjes boven op, peterselie, alfalfa, citroentje erbij. In de roomsaus zwemt zalm en witvis, een gulle eenper soonsportie. Wat toelichting over de visjes was welkom geweest, want ik weet nu niet zo goed wat ik eet. Kingcrab kennen we uit de Discoveryserie Deadliest Catch: rode monsters uit de ijs koude Beringzee. In grote kooien opgetakeld na verschrikkelijke ontberingen (heet die zee daar om zo?). De spinachtige krabben zijn allesvreters die misschien een nieuwe milieuramp kunnen worden. Daarom voelt onze be stelling als een goede daad. 't Vis sershuis heeft ook gewone krab- benpoten op het menu voor 24 euro. De kingcrab is 39,50 euro en wij vinden het die hogere prijs wel waard: de smaak is heel anders, eerder vlezig dan vezelig. Met onze vingers halen we heer lijk decadent de lange dunne klauwen leeg. Met een portie frie tjes die loeiheet en knapperig op tafel verschijnt, met dank aan snelle Maaike, is het echt een feestje. Toe komt Dame Blanche uit het boekje, met een framboosje bovenop. Chocoladesaus apart, zodat je je chocoladeshot zelf kunt doseren. Met leuke extraa tjes, ook bij de koffie (koffie Vis sershuis, 4,20): soesje, bitter koekjes, met gulle hand gestrooi de koffieboontjes, likeurtje (maar welke?) en slagroom, 't Vissers huis heeft ook vier bladzijden van de menukaart ingeruimd voor bijzondere thee van O-lijf, een culinair cadeauwinkeltje in Groede. Creatieve melanges met leuke namen: Lotta Karotta met wortelstukjes, Windkracht xo met appel en gember. Nu we hier toch aan de kust zijn kies ik Duin pad Thee, witte en groene thee met verbena, citroengras en ook zonnebloem-bloesem. Wat een verschil met zo'n duf Pickwick zakje. We pinnen een bedrag van 106,45 (inclusief drie glazen Char- donnay) en maken ons bekend als culinaire detectives. Eigenares se Ingeborg is heerlijk Bressiaans niet onder de indruk. Ze vertelt verontwaardigd over een internet- recensie waar niets van klopte, ze zouden viskruiden strooien op de tong en ondermaatse beestjes verkopen. Tong krijgt alleen pe per en zout en chef/eigenaar Mar tijn weegt elk exemplaar zelf na bij de visleverancier. Tsja, ieder een is tegenwoordig culinair ex pert. Een recensie blijft een mo mentopname, maar kloppen de smaken, heerst er een welkome sfeer? Hier bij 't Vissershuis zeg gen we ja. Restaurant 't Vissershuis Scheldekade 25 Breskens Tel. 0117-382070 www.hetvissershuisbreskens.nl Jonnie en Thérèse Boer, Edwin Vinke van restaurant de Kromme Watergang in Hoofdplaat, Dick Middel- weerd, Leon Mazairac en Wouter Kik zijn zes van de achttien nieuwe ambassa deurs van Dutch Cuisine. De namen van de ambassadeurs werden bekendgemaakt op de Horecava. Dutch Cuisine is be doeld om de Nederlandse keu ken en eetcultuur een nieuwe impuls geven. In de keuken spelen verse groenten een hoofdrol en vlees en vis een bijrol. Voorzitter Albert Kooy, initiatiefnemer van de filoso fie 'De Nieuwe Nederlandse Keuken', behoort met Luc Kusters, Niven Kunz, Bas Cloo, Hans Evers en Rob Baan tot de eerste lichting am bassadeurs van Dutch Cuisi ne. Kooy: „We hebben ervoor gekozen in iedere regio ambas sadeurs te vragen. Dit varieert van sterrenchef tot de chef van een beautycentrum en een food-designer." Gezond eten niet vol te houden? 58 procent van Nederland denkt gezond eten niet vol te houden. Dit concludeert Al- bert Heijn uit een onderzoek naar hoe moeilijk of makke lijk het is om gezonde eetvoor- nemens waar te maken. Het onderzoek leverde opmer kelijke resultaten op. 7 op de 10 mensen wil graag een stap zetten om gezonder te leven. In de top 3 staan gezonder eten (35%), het behouden of bereiken van een gezond ge wicht (34%) en vaker bewegen/sporten (29%). 24 van de ondervraagden denkt dat de bereiding van ge zond eten meer tijd kost. Vol gens Albert Heijn echter is een kleine gezonde aanpas sing van alledaagse gerechten al effectief. Hollandse bakkers aan de bak Met de kou in de lucht en knetterend hout in de open haard, is de verleiding om te bakken groot. Bakliefhebbers kunnen, vanaf zondag 7 fe bruari bij 24Kitchen, hun hart ophalen bij het nieuwe programma 'Hollandse Bak kers'. Hierin laten verschillen de bakkers zien, hoe men hün favoriete lekkernijen zelf thuis in een handomdraai op tafel kunnen zetten. Gedurende het programma maakt de kijker wekelijks ken nis met één van de acht bak kers die hun meest favoriete gerecht maken, zoals Menno de Koning en Sarena Solari van Heel Holland Bakt. DONDERDAG 21 JANUARI 2016 Heerlijk decadent t Vissershuis In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Prijs-kwaliteit: Twee leuke vismenu's en een uitge breide, betaalbare wijnkaart. Entourage: Netjes, functioneel, prima voor een lange avond lekker tafelen. Bediening: Ongedwongen, no-nonsense, snel en attent. Conclusie: Chefs Dokus en Martijn serveren spar- telverse zeebeestjes in een gastvrij vis restaurant. De meeste producten worden vers in huis bereid. HOOFDPLAAT www.dutch-cuisine.nl ZAANDAM www.ah.nl/gezonderetoer.nl AMSTERDAM Gastvrouw en eigenaresse Ingeborg Versprille serveert haar gasten, foto's Ronald den Dekker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 41