INNEN »m 3 0 LEESTIPS 'We komen de deur niet meer uit' Als ik bij mensen op visite ga die centrale verwarming hebben, kleed ik me daar op. Ik vind het vaak niet zo behaaglijk Wand panelen vertellen wie je bent warmte opslaan in de massa van steen of leem. De kachel slaat daarna nog urenlang warmte uit. „Het is een warme deken," zegt De Raat. De Vuurmeesters zag 25 jaar gele den het levenslicht. „We woonden met een baby in een koud huis. Mijn man was metselaar. Na een workshop van een Finse haarden bouwer was hij verkocht. We bouw den onze kachel zelf, van steen, met uitsteeksels. Zo konden onze kinde ren er lekker op klauteren." De Raat, die met haar echtgenoot nu zogeheten Finovens, leemstenen en spekstenen kachels, fornuizen en bakovens bouwt en ook nog een brancheorganisatie opzette, beaamt dat de belangstelling voor stenen kachels groeit. „Nederland is van oudsher erg op gas gericht. Daar zoeken we nu alternatieven voor, zoals onze houtkachels. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid. Het staren naar vlammetjes is magisch, bijna meditatief." Gezinslid Veel klanten helpen mee bij het bouwen van hun kachel, die vaak een echte eyecatcher wordt. „Mee bouwen schept een band met het ding. Sommige mensen zien hun ka chel bijna als een gezinslid." Dat laatste geldt ook voor de ka chels van designlabel Weltevree. Rituelen „Onze kachels zijn erfstukken die voor altijd meegaan, ze werken als een kampvuur in huis," stelt oprich ter Floris Schoonderbeek. Volgens hem komen we door te 'spelen met hout en vuur' dichter bij onze pri maire basisbehoeftes. „Het geeft een gevoel van vrijheid. Het maken van vuur is een stoere bezigheid. En het is heerlijk om bij de vlammen weg te dromen." De robuuste Stonestove van Weltevree is volgens ontwerper Dick van Hoff bijna als een groot huisdier. „Het gaat verder dan wo ninginrichting, het gaat over bewust kiezen en je leven inrichten," zegt hij over het ontwerp. Nieuwste toevoe ging aan de collectie is de Tube- stove, de eerste convectiekachel die de warmte snel en efficiënt door de ruimte laat verplaatsen. Producenten van houtkachels be steden steeds meer aandacht aan de milieuvriendelijkheid. De nieuw ste soorten, bijvoorbeeld van het merk Rika, zijn voorzien van pro grammeerbare ontsteking en ook op afstand bedienbaar via de smartphone. Een display geeft aan wanneer de houtvoorraad in de kachel moet worden bijgevuld, terwijl een sensor de benodigde verbrandingslucht toevoegt voor een langzamere en ultieme ver branding. Zo wordt stoken een milieuvriendelijker en doordacht, maar vooral ook technisch proces. Of we dat allemaal willen? Als het aan haardenproducent Bart Leen- ders ligt, juist niet. „Ik probeer met mijn kachels zo ver mogelijk van een stekker verwijderd te blijven." Milieu Toch kunnen houtkachels nog steeds op veel kritiek rekenen van de milieulobby. „Een vuurtje stoken is gezellig, maar voor het milieu en de gezondheid zijn houtkachels niet goed," zegt een woordvoerder van Milieu Centraal. „Het stoken kan leiden tot stankoverlast en luchtvervuiling, zoals fijnstof, wat schadelijk is voor de gezondheid. En de rook is vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen." Milieu Centraal adviseert daarom geen hout te sto ken in dichtbevolkte woonwijken. Volgens Esther de Raat stoken de haarden van De Vuurmeesters 'heel schoon'. „Je ruikt ze niet, in tegen stelling tot een gewone open haard of een kachel van ijzer. Als het niet heel koud is, hoefje zelfs niet elke dag te stoken om het in huis warm te houden." De prijzen van kachels bij De Vuur meesters beginnen bij 4000 euro. Bij Weltevree koop je een kachel vanaf 3500 euro en Bart Leenders verkoopt vanaf 3400 euro. Leen ders: „Maar ik verkoop ook kachels van 7500 euro. Mijn kachels zijn bestemd voor mensen die naar het museum gaan, goed en gezond eten en mooie boeken lezen. Mensen die aandacht besteden aan alles wat ze bezitten." vrijdag 15 januari 2016 GO Wat aan je muur hangt, zegt vaak veel over wie je bent. Het nieuwe Neder landse merk Dock Four komt daarom met 'stylepads', panelen waarmee je een wand kunt inrichten zoals jij dat wilt. De panelen, die je kunt kopen vanaf 49 euro, zijn bijvoorbeeld ge maakt van hout, beton, jeans of me taal. Je kunt er allerlei toevoegingen bij aanschaffen, zoals tijdschriftzak- ken, sleutelhaken, spiegels of klokwij- zers. Meer info: dockfour.com AdolUflps ADOLF LOOS Adolf Loos (1870- 1933) was behalve architect ook publicist. 'Architec tuur en al het andere' bestaat uit vijftig tek sten. Ze zijn actueel en geven inzicht in de ont wikkeling van de wes terse bouwkunst. (NaiOIO, €24,95) BIER&FOOD Culinair journalist Puck Kerkhoven dook in de wereld van het bier. Het resultaat: een boek over de 'bierkeuken'. Ze maakt verrassende combi naties, zoals bier en biefstuk en bier en asperges. (Xander, €22,95) ter' ■jc'ner if. EEN SCHAT IN HET PARK In het vierde deel van de boekense rie over Koen en Lot zien de kinderen een vreemde man in het park. Hij stopt iets in de grond, maar wat pre cies? Koen en Lot gaan op onderzoek uit. (Unieboek, €7,99) OPZETTEN AFKANTEN Dit praktische boek richt zich op twee essentiële onderdelen van de breikunst: opzet ten, ofwel het begin nen van een brei werk, en afkan ten. Dat laatste staat voor het afronden. (Forte, €17,95) OPZETTEN AFKANTEN Casper van der Giessen uit Drunen heeft sinds afgelopen zomer een finoven van leemsteen. „Een houtkachel spreekt mij en mijn echtgenote aan vanwege het gevoel dat je teruggaat naar de natuur, maar ook vanuit milieuoverwegingen gin gen we overstag. We moeten uiteindelijk toch minder gas verbruiken. We hebben nu een be hoorlijke kachel met een opening aan twee kan ten, zodat we in twee ka- Uit de Finoven komen ook piekfijne broden. ken. Het brood is ontzet tend lekker, het doet me denken aan het vloer brood dat we vroeger aten en het ruikt heerlijk. Het aansteken van de haard is heel eenvoudig. We zorgen ervoor dat het vuur heel heet wordt, dan krijg je de schoonste ver branding. De warmte is zo behaaglijk. Ik zit er 's avonds graag met mijn rug naartoe te genieten. Sinds we de kachel heb ben, komen we de deur niet meer uit. Behalve om hout te hakken. De kachel houdt mij ac tief, want ik mag van de bosbeheeder bij ons in de buurt een paar keer hout komen hakken in het bos. Ook dat heeft z'n charme en het is goed voor het milieu, want ik kap woekerend hout dat niet in ons land thuis hoort." 44 In veel culturen speelt vuur een rol bij rituelen. Er wordt dan vuur gestookt bij volle maan, om te offeren of bij uitvaarten. Denk ook aan dansen rond vreugdevuren. Aan de Spaanse kust wordt op 24 juni San Juan gevierd, een feest met vuurwerk en vreugdevuren en in Scandinavië wordt tijdens Midzomernacht een vreugdevuur ontstoken. In onze cultuur kennen we, behalve bijvoorbeeld het ontsteken van kaarsen in de adventstijd en de Olympi sche vlam, in sommige regio's paas- en nieuwjaarsvuren. BOEKENTIP 'De man en het hout' van Lars Mytting is een onmis baar hand boek voor liefhebbers van vuurtje stoken. Je leert alles over hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout. (Atlas Contact, 19,99) mers kunnen genieten van de warmte en het vuur. De vorm van de ka chel doet denken aan de boeg van een schip. We kozen voor een inge bouwde oven, zodat ik nu elke dag brood kan bak-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55