INNEN »m 3
0 LEESTIPS
'We komen de deur niet meer uit'
Als ik bij mensen op visite
ga die centrale verwarming
hebben, kleed ik me daar op. Ik
vind het vaak niet zo behaaglijk
Wand panelen
vertellen wie je bent
warmte opslaan in de massa van
steen of leem. De kachel slaat
daarna nog urenlang warmte uit.
„Het is een warme deken," zegt De
Raat.
De Vuurmeesters zag 25 jaar gele
den het levenslicht. „We woonden
met een baby in een koud huis.
Mijn man was metselaar. Na een
workshop van een Finse haarden
bouwer was hij verkocht. We bouw
den onze kachel zelf, van steen, met
uitsteeksels. Zo konden onze kinde
ren er lekker op klauteren." De
Raat, die met haar echtgenoot nu
zogeheten Finovens, leemstenen en
spekstenen kachels, fornuizen en
bakovens bouwt en ook nog een
brancheorganisatie opzette, beaamt
dat de belangstelling voor stenen
kachels groeit. „Nederland is van
oudsher erg op gas gericht. Daar
zoeken we nu alternatieven voor,
zoals onze houtkachels. Mensen
zijn op zoek naar gezelligheid. Het
staren naar vlammetjes is magisch,
bijna meditatief."
Gezinslid
Veel klanten helpen mee bij het
bouwen van hun kachel, die vaak
een echte eyecatcher wordt. „Mee
bouwen schept een band met het
ding. Sommige mensen zien hun ka
chel bijna als een gezinslid."
Dat laatste geldt ook voor de ka
chels van designlabel Weltevree.
Rituelen
„Onze kachels zijn erfstukken die
voor altijd meegaan, ze werken als
een kampvuur in huis," stelt oprich
ter Floris Schoonderbeek. Volgens
hem komen we door te 'spelen met
hout en vuur' dichter bij onze pri
maire basisbehoeftes. „Het geeft een
gevoel van vrijheid. Het maken van
vuur is een stoere bezigheid. En het
is heerlijk om bij de vlammen weg
te dromen." De robuuste Stonestove
van Weltevree is volgens ontwerper
Dick van Hoff bijna als een groot
huisdier. „Het gaat verder dan wo
ninginrichting, het gaat over bewust
kiezen en je leven inrichten," zegt hij
over het ontwerp. Nieuwste toevoe
ging aan de collectie is de Tube-
stove, de eerste convectiekachel die
de warmte snel en efficiënt door de
ruimte laat verplaatsen.
Producenten van houtkachels be
steden steeds meer aandacht aan
de milieuvriendelijkheid. De nieuw
ste soorten, bijvoorbeeld van het
merk Rika, zijn voorzien van pro
grammeerbare ontsteking en ook
op afstand bedienbaar via de
smartphone. Een display geeft aan
wanneer de houtvoorraad in de
kachel moet worden bijgevuld,
terwijl een sensor de benodigde
verbrandingslucht toevoegt voor
een langzamere en ultieme ver
branding. Zo wordt stoken een
milieuvriendelijker en doordacht,
maar vooral ook technisch proces.
Of we dat allemaal willen? Als het
aan haardenproducent Bart Leen-
ders ligt, juist niet. „Ik probeer met
mijn kachels zo ver mogelijk van
een stekker verwijderd te blijven."
Milieu
Toch kunnen houtkachels nog
steeds op veel kritiek rekenen van
de milieulobby. „Een vuurtje stoken
is gezellig, maar voor het milieu en
de gezondheid zijn houtkachels
niet goed," zegt een woordvoerder
van Milieu Centraal. „Het stoken
kan leiden tot stankoverlast en
luchtvervuiling, zoals fijnstof, wat
schadelijk is voor de gezondheid.
En de rook is vaak een probleem
voor mensen die last hebben van
hun luchtwegen." Milieu Centraal
adviseert daarom geen hout te sto
ken in dichtbevolkte woonwijken.
Volgens Esther de Raat stoken de
haarden van De Vuurmeesters 'heel
schoon'. „Je ruikt ze niet, in tegen
stelling tot een gewone open haard
of een kachel van ijzer. Als het niet
heel koud is, hoefje zelfs niet elke
dag te stoken om het in huis warm
te houden."
De prijzen van kachels bij De Vuur
meesters beginnen bij 4000 euro.
Bij Weltevree koop je een kachel
vanaf 3500 euro en Bart Leenders
verkoopt vanaf 3400 euro. Leen
ders: „Maar ik verkoop ook kachels
van 7500 euro. Mijn kachels zijn
bestemd voor mensen die naar het
museum gaan, goed en gezond eten
en mooie boeken lezen. Mensen die
aandacht besteden aan alles wat ze
bezitten."
vrijdag 15 januari 2016
GO
Wat aan je muur hangt, zegt vaak veel
over wie je bent. Het nieuwe Neder
landse merk Dock Four komt daarom
met 'stylepads', panelen waarmee je
een wand kunt inrichten zoals jij dat
wilt. De panelen, die je kunt kopen
vanaf 49 euro, zijn bijvoorbeeld ge
maakt van hout, beton, jeans of me
taal. Je kunt er allerlei toevoegingen
bij aanschaffen, zoals tijdschriftzak-
ken, sleutelhaken, spiegels of klokwij-
zers. Meer info: dockfour.com
AdolUflps
ADOLF
LOOS
Adolf Loos
(1870-
1933) was
behalve
architect
ook publicist. 'Architec
tuur en al het andere'
bestaat uit vijftig tek
sten. Ze zijn actueel en
geven inzicht in de ont
wikkeling van de wes
terse bouwkunst.
(NaiOIO, €24,95)
BIER&FOOD
Culinair journalist Puck
Kerkhoven dook in de
wereld van het bier. Het
resultaat: een boek over
de 'bierkeuken'. Ze
maakt verrassende
combi
naties,
zoals
bier en
biefstuk
en bier
en asperges.
(Xander, €22,95)
ter' ■jc'ner if.
EEN SCHAT IN HET PARK
In het
vierde deel
van de
boekense
rie over
Koen en
Lot zien de
kinderen een vreemde
man in het park.
Hij stopt iets in de
grond, maar wat pre
cies? Koen en Lot gaan
op onderzoek uit.
(Unieboek, €7,99)
OPZETTEN AFKANTEN
Dit praktische boek
richt zich op twee
essentiële onderdelen
van de breikunst: opzet
ten,
ofwel het
begin
nen van
een brei
werk, en
afkan
ten. Dat laatste staat
voor het afronden.
(Forte, €17,95)
OPZETTEN
AFKANTEN
Casper van der Giessen
uit Drunen heeft sinds
afgelopen zomer een
finoven van leemsteen.
„Een houtkachel spreekt
mij en mijn echtgenote
aan vanwege het gevoel
dat je teruggaat naar de
natuur, maar ook vanuit
milieuoverwegingen gin
gen we overstag. We
moeten uiteindelijk toch
minder gas verbruiken.
We hebben nu een be
hoorlijke kachel met een
opening aan twee kan
ten, zodat we in twee ka-
Uit de Finoven komen
ook piekfijne broden.
ken. Het brood is ontzet
tend lekker, het doet me
denken aan het vloer
brood dat we vroeger
aten en het ruikt heerlijk.
Het aansteken van de
haard is heel eenvoudig.
We zorgen ervoor dat het
vuur heel heet wordt, dan
krijg je de schoonste ver
branding. De warmte is
zo behaaglijk. Ik zit er 's
avonds graag met mijn
rug naartoe te genieten.
Sinds we de kachel heb
ben, komen we de deur
niet meer uit. Behalve om
hout te hakken.
De kachel houdt mij ac
tief, want ik mag van de
bosbeheeder bij ons in
de buurt een paar keer
hout komen hakken in
het bos. Ook dat heeft
z'n charme en het is goed
voor het milieu, want ik
kap woekerend hout dat
niet in ons land thuis
hoort."
44
In veel culturen
speelt vuur een
rol bij rituelen.
Er wordt dan vuur
gestookt bij volle
maan, om te offeren of
bij uitvaarten. Denk ook aan
dansen rond vreugdevuren. Aan de
Spaanse kust wordt op 24 juni San Juan
gevierd, een feest met vuurwerk en
vreugdevuren en in Scandinavië wordt
tijdens Midzomernacht een vreugdevuur
ontstoken. In onze cultuur kennen we,
behalve bijvoorbeeld het ontsteken van
kaarsen in de adventstijd en de Olympi
sche vlam, in sommige regio's paas- en
nieuwjaarsvuren.
BOEKENTIP
'De man en
het hout'
van Lars
Mytting is
een onmis
baar hand
boek voor
liefhebbers
van vuurtje
stoken. Je
leert alles
over
hakken,
stapelen en
het in de fik
steken van
alle soorten
hout. (Atlas
Contact,
19,99)
mers kunnen genieten
van de warmte en het
vuur. De vorm van de ka
chel doet denken aan de
boeg van een schip. We
kozen voor een inge
bouwde oven, zodat ik nu
elke dag brood kan bak-