■ter-;
4 &GOI
Mijn geld ik
Elke week bevraagt de redactie een
streekgenoot over financiële kwesties.
Vandaag; Nanny Jansen (36) uit
Middelburg, drijvende kracht achter
'Chocolate Lovers'. Ze won hiermee
de VriendenLoterij prijs. tekst hans puik
Op een tropische zomerdag of juist als
het ijs op de ramen staat: sommige
mensen eten liefst elke dag stamppot.
Maar dan alleen als je zelf stampt,
concludeert ons panel na de test.
Disneyland Parijs kostte 2000
euro. Normaal kunnen we daar
vijf maanden van leven
pen jaar activiteiten kunnen aan
bieden aan vele patiënten in
Zeeuwse ziekenhuizen en bejaar
denhuizen."
„Ons motto is: je doet iets graag, of
je doet het niet. Alle vrijwilligers
zetten zich geheel belangeloos in.
Wij geven geen vergoedingen aan
bestuursleden en maken geen ge
bruik van subsidies. Geven is leu
ker dan nemen, weten we nu. We
hebben een punt bereikt dat we
zonder veel geld een heerlijk leven
leiden. Elke keer weer die glimlach
bij zieke kinderen, ouderen en alle
klanten. Dat doet ons leven."
„Na ons auto-ongeluk is Richard
gedeeltelijk afgekeurd. Daar krijgen
we dankzij de verzekering een uit
kering voor. Daarnaast hebben we
onze ondernemingen verkocht en
met die opbrengst gaan we erg zui
nig om."
„Vier dagen Disneyland Parijs, met
onze vier kinderen. Voor deze ene
keer hebben we minder gelet op
onze uitgaven. Alles bij elkaar
kostte de reis 2000 euro. Normaal
kunnen we daar vijf maanden van
leven."
„We kopen vaak tweedehands. De
laatste aankoop was een fiets voor
onze oudste dochter. Een degelijk
model voor 50 euro. Vlak daarvoor
kochten we voor 5 euro een prach
tige bananendoos vol leuke en
goede kleding voor onze twee jong
ste dochters. Verkopen op Markt
plaats doen we een stuk minder.
We geven spullen liever weg aan
mensen die het hard nodig heb
ben."
„Bijna 120 euro aan briefgeld en
munten. Dat is ook meteen alles
waarvan ik met mijn gezin de rest
van de maand moet leven. Mijn
man en ik hebben een bewuste
keuze gemaakt om het geld dat we
verdienen niet zelf te gebruiken,
maar te besteden aan zieke kinde
ren en ouderen. Eerlijk is eerlijk:
het is elke maand een sport om het
voor elkaar te krijgen, maar het
lukt telkens weer."
„Geniet van wat je hebt, verlang
niet te veel en geef wat je kunt mis
sen. Toen Richard en ik gingen sa
menwonen hoefden we niet op de
kleintjes te letten. We hadden alle
bei een baan en later werden we
ondernemers in de horeca. We ver
dienden goed. Gezondheidsproble
men bij twee van onze dochters en
een auto-ongeval zetten ons met
beide benen terug op aarde. Een
goed gevulde bankrekening maakt
niet rijk. Juist nu zijn we de rijkste
personen op aarde, omdat we an
dere mensen kunnen helpen."
„We hebben een stichting, 'Choco
late Lovers', opgezet door tien
vrienden die de afgelopen jaren al
lemaal mindere tijden hebben ge
kend. Van alle opbrengsten uit de
winkel geven wij workshops en kin
derfeestjes en leveren bonbons en
chocola. Zo hebben wij het afgelo-
TEKST JEROEN KREULEI FOTO'S SHODY CAREMAN
Daar zitten ze, vier Bra
bantse boerenkoollief
hebbers, aan de
meterslange stamgas-
tenbar in de keuken
van restaurant Den Boerenstamp-
pot in Breda. Vier opgewekte men
sen met verstand van
stamppotzaken, razend benieuwd
naar de kwaliteit van de kant-en-
klare boerenkool uit de supermarkt
die ze straks voorgeschoteld krijgen
om te testen. „Voor een goede
stamp mag je me altijd wakker
maken," zegt Frans Talboom, vaste
gast van het oerdegelijke, maar bo
venal charmante restaurant in het
centrum van Breda. Fred en Mar-
loes van Weerd runnen Den Boe-
renstamppot sinds 1983. Marloes:
„Stamppot eet ik het hele jaar door,
al is het 35 graden. En Fred ook."
Felicia van Loon zou elke dag wel
stamppot willen eten, maar krijgt
dan ruzie thuis. „Man en kinderen
denken er anders over, helaas."
fegeltjeswij s h eden
Wie Den Boerenstamppot binnen
loopt, stapt jaren terug in de tijd:
rood-wit geblokte gordijnen voor
de ramen, plavuizen, groene lam
brisering, bruine stoelen met spijl
tjes, oude prenten en tegeltjes met
wijsheden aan de muur. Maar ook
ouderwetse prijzen op de menu
kaart. Hier ben je 8,50 euro kwijt
voor een driegangenmenu dat bij
voorbeeld bestaat uit een huzaren
salade vooraf, een flink bord
hutspot (met bal of worst én kuiltje
met jus) als hoofdgerecht en een
ONS PANEL
Een goeile stamppot is rijkelijk gevuld met groente, meent het panel
van vier liefhebbers. We stellen ze aan u voor.
woensdag 13 januari 2016
TONDER GELDEEN
HEERLIJK LEVEN
Verdien je zelf dan helemaal niets
aan Chocolate Lovers?
Toch is geld noodzakelijk om te leven.
Waar halen jullie geld vandaan om in
basisbehoeften te voorzien?
Wat was je grootste financiële
uitspatting?
Koop of verkoop je wel eens
tweedehands spullen?
De op
brengst uit
de chocola
dewinkel
gaat naar
activiteiten
voor pa
tiënten.
FOTO LEX DE MEESTER
Wat heb je in je portemonnee zitten?
44
Wat is de belangrijkste les die je hebt
geleerd als het om geldzaken gaat?
Hoe kom je aan inkomsten om anderen
te kunnen helpen?
Te zout
Te grof.
Te melig.
Te lang
gekookt
De vier
panelleden
hadden nog
nooit kant-
en-klare
boerenkool
gegeten.
FRED VAN WEERD
(58) Eigenaar van
restaurant Den
Boerenstamppot in
Breda. „Een stamp
pot moet krachtig
zijn. Dat betekent
dat er veel groente
in moet zitten. Melk
gebruik ik nooit,
want melk kan om
slaan, dan wordt de
stamppot zuur."
FRANS TALBOOM,
(57) Vaste gast. „Ik
houd van een
stamppot die niet
nat en papperig is.
Een stamppot van
boerenkool moet
een grove structuur
hebben en je moet
de boerenkool echt
proeven. En ja, ik
wil altijd een klein
beetje jus."
FELICIA VAN LOON
(53) Groot stamp
potliefhebber.
„Boerenkool is pas
lekker als de vorst
er overheen is ge
weest. Dan is de
smaak zoeter. Ik ge
bruik voorver
warmde melk in de
stamppot. Voor mij
is jus trouwens ook
heel belangrijk."
MARLOES VAN
WEERD (56) Vrouw
van Fred. „Voor
elke stamppot geldt
dat hij goed vol
moet zijn met
groente. Ik eet het
het hele jaar door.
In de zomer heb ik
een voorkeur voor
andijvie, boerenkool
hoort toch meer bij
de winter."