■ter-; 4 &GOI Mijn geld ik Elke week bevraagt de redactie een streekgenoot over financiële kwesties. Vandaag; Nanny Jansen (36) uit Middelburg, drijvende kracht achter 'Chocolate Lovers'. Ze won hiermee de VriendenLoterij prijs. tekst hans puik Op een tropische zomerdag of juist als het ijs op de ramen staat: sommige mensen eten liefst elke dag stamppot. Maar dan alleen als je zelf stampt, concludeert ons panel na de test. Disneyland Parijs kostte 2000 euro. Normaal kunnen we daar vijf maanden van leven pen jaar activiteiten kunnen aan bieden aan vele patiënten in Zeeuwse ziekenhuizen en bejaar denhuizen." „Ons motto is: je doet iets graag, of je doet het niet. Alle vrijwilligers zetten zich geheel belangeloos in. Wij geven geen vergoedingen aan bestuursleden en maken geen ge bruik van subsidies. Geven is leu ker dan nemen, weten we nu. We hebben een punt bereikt dat we zonder veel geld een heerlijk leven leiden. Elke keer weer die glimlach bij zieke kinderen, ouderen en alle klanten. Dat doet ons leven." „Na ons auto-ongeluk is Richard gedeeltelijk afgekeurd. Daar krijgen we dankzij de verzekering een uit kering voor. Daarnaast hebben we onze ondernemingen verkocht en met die opbrengst gaan we erg zui nig om." „Vier dagen Disneyland Parijs, met onze vier kinderen. Voor deze ene keer hebben we minder gelet op onze uitgaven. Alles bij elkaar kostte de reis 2000 euro. Normaal kunnen we daar vijf maanden van leven." „We kopen vaak tweedehands. De laatste aankoop was een fiets voor onze oudste dochter. Een degelijk model voor 50 euro. Vlak daarvoor kochten we voor 5 euro een prach tige bananendoos vol leuke en goede kleding voor onze twee jong ste dochters. Verkopen op Markt plaats doen we een stuk minder. We geven spullen liever weg aan mensen die het hard nodig heb ben." „Bijna 120 euro aan briefgeld en munten. Dat is ook meteen alles waarvan ik met mijn gezin de rest van de maand moet leven. Mijn man en ik hebben een bewuste keuze gemaakt om het geld dat we verdienen niet zelf te gebruiken, maar te besteden aan zieke kinde ren en ouderen. Eerlijk is eerlijk: het is elke maand een sport om het voor elkaar te krijgen, maar het lukt telkens weer." „Geniet van wat je hebt, verlang niet te veel en geef wat je kunt mis sen. Toen Richard en ik gingen sa menwonen hoefden we niet op de kleintjes te letten. We hadden alle bei een baan en later werden we ondernemers in de horeca. We ver dienden goed. Gezondheidsproble men bij twee van onze dochters en een auto-ongeval zetten ons met beide benen terug op aarde. Een goed gevulde bankrekening maakt niet rijk. Juist nu zijn we de rijkste personen op aarde, omdat we an dere mensen kunnen helpen." „We hebben een stichting, 'Choco late Lovers', opgezet door tien vrienden die de afgelopen jaren al lemaal mindere tijden hebben ge kend. Van alle opbrengsten uit de winkel geven wij workshops en kin derfeestjes en leveren bonbons en chocola. Zo hebben wij het afgelo- TEKST JEROEN KREULEI FOTO'S SHODY CAREMAN Daar zitten ze, vier Bra bantse boerenkoollief hebbers, aan de meterslange stamgas- tenbar in de keuken van restaurant Den Boerenstamp- pot in Breda. Vier opgewekte men sen met verstand van stamppotzaken, razend benieuwd naar de kwaliteit van de kant-en- klare boerenkool uit de supermarkt die ze straks voorgeschoteld krijgen om te testen. „Voor een goede stamp mag je me altijd wakker maken," zegt Frans Talboom, vaste gast van het oerdegelijke, maar bo venal charmante restaurant in het centrum van Breda. Fred en Mar- loes van Weerd runnen Den Boe- renstamppot sinds 1983. Marloes: „Stamppot eet ik het hele jaar door, al is het 35 graden. En Fred ook." Felicia van Loon zou elke dag wel stamppot willen eten, maar krijgt dan ruzie thuis. „Man en kinderen denken er anders over, helaas." fegeltjeswij s h eden Wie Den Boerenstamppot binnen loopt, stapt jaren terug in de tijd: rood-wit geblokte gordijnen voor de ramen, plavuizen, groene lam brisering, bruine stoelen met spijl tjes, oude prenten en tegeltjes met wijsheden aan de muur. Maar ook ouderwetse prijzen op de menu kaart. Hier ben je 8,50 euro kwijt voor een driegangenmenu dat bij voorbeeld bestaat uit een huzaren salade vooraf, een flink bord hutspot (met bal of worst én kuiltje met jus) als hoofdgerecht en een ONS PANEL Een goeile stamppot is rijkelijk gevuld met groente, meent het panel van vier liefhebbers. We stellen ze aan u voor. woensdag 13 januari 2016 TONDER GELDEEN HEERLIJK LEVEN Verdien je zelf dan helemaal niets aan Chocolate Lovers? Toch is geld noodzakelijk om te leven. Waar halen jullie geld vandaan om in basisbehoeften te voorzien? Wat was je grootste financiële uitspatting? Koop of verkoop je wel eens tweedehands spullen? De op brengst uit de chocola dewinkel gaat naar activiteiten voor pa tiënten. FOTO LEX DE MEESTER Wat heb je in je portemonnee zitten? 44 Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd als het om geldzaken gaat? Hoe kom je aan inkomsten om anderen te kunnen helpen? Te zout Te grof. Te melig. Te lang gekookt De vier panelleden hadden nog nooit kant- en-klare boerenkool gegeten. FRED VAN WEERD (58) Eigenaar van restaurant Den Boerenstamppot in Breda. „Een stamp pot moet krachtig zijn. Dat betekent dat er veel groente in moet zitten. Melk gebruik ik nooit, want melk kan om slaan, dan wordt de stamppot zuur." FRANS TALBOOM, (57) Vaste gast. „Ik houd van een stamppot die niet nat en papperig is. Een stamppot van boerenkool moet een grove structuur hebben en je moet de boerenkool echt proeven. En ja, ik wil altijd een klein beetje jus." FELICIA VAN LOON (53) Groot stamp potliefhebber. „Boerenkool is pas lekker als de vorst er overheen is ge weest. Dan is de smaak zoeter. Ik ge bruik voorver warmde melk in de stamppot. Voor mij is jus trouwens ook heel belangrijk." MARLOES VAN WEERD (56) Vrouw van Fred. „Voor elke stamppot geldt dat hij goed vol moet zijn met groente. Ik eet het het hele jaar door. In de zomer heb ik een voorkeur voor andijvie, boerenkool hoort toch meer bij de winter."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 48