8 HART&ZII
Lijnen?
Wacht
de lente
even af
0 5TIPS
Als een goed gesprek niet komt aangewaaid
EEN NIEUW
BEGIN
s
Margaret Begthel
(59) uit Goes kon
bijna niet meer
lopen van cle
gewrichtspijn.
Sinds ze kookt
volgens de Chinese
voedingsleer is ze
weer mobiel.
Het is goed vol te
houden, maar af
en toe ga ik door de
knieën voor een
kroket of een ijsje
Overweegt u te lij
nen? Niet doen. De
wintermaanden zijn
een slecht moment
om af te vallen. We
zijn geprogram
meerd om nu te
veel te eten.
Dat is een erfenis uit
het verre verleden,
toen jager-verzame
laars meer aten om de
winter door te komen.
De evolutie heeft
daarin geen verande
ring gebracht: wij
weerstaan de verlei
ding van onnodig zoet,
vet en ongezond eten
niet. Dat blijkt uit een
studie van de universi
teit van Exeter.
In het verleden was
vooral ondergewicht
een gevaar. De drang
om lichaamsvet vast te
houden was in de win
ter groot, omdat er
dan weinig voedsel
voorhanden was.
„Daarom vinden we
het nog steeds fijn veel
te eten met kerst en
faalt het voornemen
om af te vallen," aldus
onderzoeker Andrew
Higginson. De onder
zoekers bekeken via
computermodellen
hoeveel vet zoogdie
ren, onder wie de
mens, moeten opslaan
voor een gezond ge
wicht. Simulaties
tonen dat er weinig
negatieve effecten zijn
wanneer dit optimaal
gewicht wordt over
schreden. Onbewuste
beheersing om te
zwaar te worden is in
deze tijd dus mini
maal. 0* PETER DE JAEGER
mEKST PAULA KOSTER
e pijn in mijn benen,
en dan vooral in mijn
I knieën, was eind 2009
J niet meer te doen. Het
kraakbeen aan de bin
nenkant van mijn knieën bleek
weggesleten. De orthopeed schreef
medicijnen voor en ik kreeg
zooltjes. Omdat ik niet opknapte,
bezocht ik een natuurgeneeskun
dige. Zij adviseerde me te stoppen
met zuivel. Nu was ik niet zozeer
een melkdrinker maar wel een toe
tjeseter. En in plaats van een blokje
kaas tikte ik bij voorkeur hele hom
pen weg.
Mijn man Gerrit en onze dochter
Meriel gingen vrolijk door met des
serts en kaassnacks, ik sloeg ze kra
nig af. Stapje voor stapje werd de
pijn minder. Een leuke bonus was
dat ik 10 kilo afviel. Bij de natuur
geneeskundige zag ik boeken staan
over de Chinese voedingsleer, met
als rode draad het beter verteer
baar maken van voedsel. Het li
chaam neemt voedingsstoffen
daardoor beter op.
Aarde
Volgens de Chinese voedingsleer
corresponderen de basis-elementen
aarde, vuur, metaal, water en hout
elk met een bepaalde smaak en een
organenpaar. Aarde bijvoorbeeld
correspondeert met maag en milt,
en met de smaak zoet. Bevatten je
maaltijden voldoende voedingsmid
delen van het element aarde, dan
zal je weinig behoefte hebben aan
extra zoetigheden in de vorm van
snoep of koek. Elk element met bij
behorende smaak moet in elke
maaltijd voorkomen.
Ik gooide mijn voedingspatroon in
de zomer van 2010 radicaal om.
Wie weet kon ik mijn gewrichts
klachten verder terugdringen. Ik
volgde een cursus om opnieuw te
leren koken. Het was wennen, bij
elk element en elke smaak horen
vele verschillende groenten, vlees-
en vissoorten, kruiden en spece
rijen. De eerste twee jaar spiekte ik
om de haverklap in mijn studieboe
ken. Inmiddels kook ik vrijwel blin
delings. Sinds ik de Chinese
voedingsleer toepas, eten we altijd
vers. Eens per week is dat vegeta
risch. We doen elke dag boodschap
pen, want in veertien dagen tijd
staat er elke dag iets anders op het
menu. Ik eet drie keer per dag
warm, Gerrit en Meriel vinden één
keer wel genoeg. Het is goed vol te
houden, maar soms ga ik door de
knieën voor een kroket of een ijsje
van Maestro Gelato, hier in Goes.
Een blokje kaas op een verjaardag
sla ik ook niet over. Vergeleken met
vroeger kan ik een stuk beter uit de
voeten, ik ben veel mobieler gewor
den. Ook mijn man en dochter voe
len zich kiplekker. Verder ben ik
nog eens 5 kilo afgevallen. Als ge
certificeerd voedingsconsulent
draag ik mijn kennis tegenwoordig
over op anderen. Ik ben mijn eigen
uithangbord. Een beter bewijs dat
de Chinese voedingsleer werkt, kun
je wat mij betreft niet krijgen."
Niets zo handig
als vaardig com
municeren, zegt
Robert Bolton in
'People's skills'.
Zelf kwam dat
hem niet aange
waaid. Vijf tips
voor een gesprek.
^gOPLE
Kills
dinsdag 12 januari 2016
'Ik ben mijn eigen
uithangbord'
44
1 Vermijd blokkades.
Een gesprekspartner
heeft er niets aan als
jij op bijvoorbeeld een ge
voelig onderwerp reageert
met een oordeel, oplos
sing of advies. Dat remt
juist. Je gesprekpartner
heeft liever een luisterend
oor. Advies kan zelfs ie
mands intelligentie beledi
gen.
2 Luister en spiegel.
Kun je jezelf volle
dig op de ander
richten? Of word je afge
leid? Aandacht doet die
ander goed, want je laat
zien dat je om hem of haar
geeft. Spoor je gespreks
partner minimaal aan, af
en toe een stilte is prima.
Spiegel emoties, zonder te
overdrijven.
3 Let op lichaams
taal. Inleven lukt
snel(ler) door op
non-verbale communicatie
te letten. Mensen geven
soms hun verborgen ge
voelens prijs via lichaams
taal. Krijgen ze een droge
mond van angst? Kijken ze
weg? Twinkelen ogen? Is
een stem hoog van en
thousiasme?
4 Durf. Varieer je re
acties. En kijk uit
met doen alsof je
begrijpt wat een spreker
zegt, terwijl je eigenlijk
niet oplet. Het is oké om
ook eens te zeggen:
„Sorry, ik kon je volgen tot
aan het moment dat je
man ziek werd. Ik wil
graag nog eens horen wat
er toen gebeurde."
5 Wees assertief.
Niemand heeft wat
aan onderdanige of
agressieve reacties. Door
zacht en weerbaar te zijn,
blijf je jezelf en kun je
toch uitdrukken watje
wilt. Zeg dus niet: 'kop
dicht' tegen een lawaaiige
bioscoopbezoeker, maar
'jouw gepraat verstoort
mijn plezier in de film'.
BRON: SCIENT1AS.NL
Marga
ret Begthel
kookt altijd
vers.
FOTO MARCELLE
DAVIDSE
MARGARETBEGTHEL
Was vastgelopen
door gewrichtspijn
Is nu weer mobiel
dankzij Chinese voe
dingsleer