8 HART&ZII Lijnen? Wacht de lente even af 0 5TIPS Als een goed gesprek niet komt aangewaaid EEN NIEUW BEGIN s Margaret Begthel (59) uit Goes kon bijna niet meer lopen van cle gewrichtspijn. Sinds ze kookt volgens de Chinese voedingsleer is ze weer mobiel. Het is goed vol te houden, maar af en toe ga ik door de knieën voor een kroket of een ijsje Overweegt u te lij nen? Niet doen. De wintermaanden zijn een slecht moment om af te vallen. We zijn geprogram meerd om nu te veel te eten. Dat is een erfenis uit het verre verleden, toen jager-verzame laars meer aten om de winter door te komen. De evolutie heeft daarin geen verande ring gebracht: wij weerstaan de verlei ding van onnodig zoet, vet en ongezond eten niet. Dat blijkt uit een studie van de universi teit van Exeter. In het verleden was vooral ondergewicht een gevaar. De drang om lichaamsvet vast te houden was in de win ter groot, omdat er dan weinig voedsel voorhanden was. „Daarom vinden we het nog steeds fijn veel te eten met kerst en faalt het voornemen om af te vallen," aldus onderzoeker Andrew Higginson. De onder zoekers bekeken via computermodellen hoeveel vet zoogdie ren, onder wie de mens, moeten opslaan voor een gezond ge wicht. Simulaties tonen dat er weinig negatieve effecten zijn wanneer dit optimaal gewicht wordt over schreden. Onbewuste beheersing om te zwaar te worden is in deze tijd dus mini maal. 0* PETER DE JAEGER mEKST PAULA KOSTER e pijn in mijn benen, en dan vooral in mijn I knieën, was eind 2009 J niet meer te doen. Het kraakbeen aan de bin nenkant van mijn knieën bleek weggesleten. De orthopeed schreef medicijnen voor en ik kreeg zooltjes. Omdat ik niet opknapte, bezocht ik een natuurgeneeskun dige. Zij adviseerde me te stoppen met zuivel. Nu was ik niet zozeer een melkdrinker maar wel een toe tjeseter. En in plaats van een blokje kaas tikte ik bij voorkeur hele hom pen weg. Mijn man Gerrit en onze dochter Meriel gingen vrolijk door met des serts en kaassnacks, ik sloeg ze kra nig af. Stapje voor stapje werd de pijn minder. Een leuke bonus was dat ik 10 kilo afviel. Bij de natuur geneeskundige zag ik boeken staan over de Chinese voedingsleer, met als rode draad het beter verteer baar maken van voedsel. Het li chaam neemt voedingsstoffen daardoor beter op. Aarde Volgens de Chinese voedingsleer corresponderen de basis-elementen aarde, vuur, metaal, water en hout elk met een bepaalde smaak en een organenpaar. Aarde bijvoorbeeld correspondeert met maag en milt, en met de smaak zoet. Bevatten je maaltijden voldoende voedingsmid delen van het element aarde, dan zal je weinig behoefte hebben aan extra zoetigheden in de vorm van snoep of koek. Elk element met bij behorende smaak moet in elke maaltijd voorkomen. Ik gooide mijn voedingspatroon in de zomer van 2010 radicaal om. Wie weet kon ik mijn gewrichts klachten verder terugdringen. Ik volgde een cursus om opnieuw te leren koken. Het was wennen, bij elk element en elke smaak horen vele verschillende groenten, vlees- en vissoorten, kruiden en spece rijen. De eerste twee jaar spiekte ik om de haverklap in mijn studieboe ken. Inmiddels kook ik vrijwel blin delings. Sinds ik de Chinese voedingsleer toepas, eten we altijd vers. Eens per week is dat vegeta risch. We doen elke dag boodschap pen, want in veertien dagen tijd staat er elke dag iets anders op het menu. Ik eet drie keer per dag warm, Gerrit en Meriel vinden één keer wel genoeg. Het is goed vol te houden, maar soms ga ik door de knieën voor een kroket of een ijsje van Maestro Gelato, hier in Goes. Een blokje kaas op een verjaardag sla ik ook niet over. Vergeleken met vroeger kan ik een stuk beter uit de voeten, ik ben veel mobieler gewor den. Ook mijn man en dochter voe len zich kiplekker. Verder ben ik nog eens 5 kilo afgevallen. Als ge certificeerd voedingsconsulent draag ik mijn kennis tegenwoordig over op anderen. Ik ben mijn eigen uithangbord. Een beter bewijs dat de Chinese voedingsleer werkt, kun je wat mij betreft niet krijgen." Niets zo handig als vaardig com municeren, zegt Robert Bolton in 'People's skills'. Zelf kwam dat hem niet aange waaid. Vijf tips voor een gesprek. ^gOPLE Kills dinsdag 12 januari 2016 'Ik ben mijn eigen uithangbord' 44 1 Vermijd blokkades. Een gesprekspartner heeft er niets aan als jij op bijvoorbeeld een ge voelig onderwerp reageert met een oordeel, oplos sing of advies. Dat remt juist. Je gesprekpartner heeft liever een luisterend oor. Advies kan zelfs ie mands intelligentie beledi gen. 2 Luister en spiegel. Kun je jezelf volle dig op de ander richten? Of word je afge leid? Aandacht doet die ander goed, want je laat zien dat je om hem of haar geeft. Spoor je gespreks partner minimaal aan, af en toe een stilte is prima. Spiegel emoties, zonder te overdrijven. 3 Let op lichaams taal. Inleven lukt snel(ler) door op non-verbale communicatie te letten. Mensen geven soms hun verborgen ge voelens prijs via lichaams taal. Krijgen ze een droge mond van angst? Kijken ze weg? Twinkelen ogen? Is een stem hoog van en thousiasme? 4 Durf. Varieer je re acties. En kijk uit met doen alsof je begrijpt wat een spreker zegt, terwijl je eigenlijk niet oplet. Het is oké om ook eens te zeggen: „Sorry, ik kon je volgen tot aan het moment dat je man ziek werd. Ik wil graag nog eens horen wat er toen gebeurde." 5 Wees assertief. Niemand heeft wat aan onderdanige of agressieve reacties. Door zacht en weerbaar te zijn, blijf je jezelf en kun je toch uitdrukken watje wilt. Zeg dus niet: 'kop dicht' tegen een lawaaiige bioscoopbezoeker, maar 'jouw gepraat verstoort mijn plezier in de film'. BRON: SCIENT1AS.NL Marga ret Begthel kookt altijd vers. FOTO MARCELLE DAVIDSE MARGARETBEGTHEL Was vastgelopen door gewrichtspijn Is nu weer mobiel dankzij Chinese voe dingsleer

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52