Omwonenden bomruiming
moeten sleutels inleveren
Wie een diner wil laten
bezorgen, heeft nu keus
De Witte Hoeve in Ovezande zaterdag voor één dag inzamelpunt van notenoogst
BEVELANDEN en THOLEN 17
Particulieren
konden zaterdag
hun walnoten-
oogst inleveren.
Over drie maan
den krijgen ze er
olie voor terug.
Met in iedere
hand een aardap
pelzak vol wal
noten stapt Han
Risseeuw het
koffie- en thee
pottenmuseum bij bed breakfast
De Witte Hoeve in Ovezande bin
nen. Hij is speciaal vanuit Oostburg
naar Ovezande gekomen om zeven
kilo walnoten af te leveren bij
Frédéric Lerouge en Krista Lam
mens van de Mobiele Fruitpers Ze-
vergem. Het Belgische echtpaar is
op verzoek van Stichting Land
schapsbeheer Zeeland (SLZ) naar
De Witte Hoeve gekomen om de
walnotenoogst van particulieren
uit heel Zeeland in ontvangst te ne
men. Op zaterdag 16 april komen
Frédéric en Krista nogmaals; deze
keer om de noten in de vorm van
olie terug te geven aan hun eigena
ren.
„Dus ik moet drie maanden
wachten?", zegt Lies Appelman uit
Ovezande. Ze kijkt een beetje ver
baasd om zich heen. „Op zich is dat
geen probleem hoor, ik had alleen
verwacht dat de noten hier gelijk ge
perst zouden worden." Ze is niet de
enige die wat meer activiteit ter
plekke had verwacht. Gastvrouw
Wicki Wolff doet haar gasten die te
leurstelling gauw vergeten met een
dampende kop koffie, een stukje
warme appeltaart en een hartelijk
woord.
Frédéric legt uit dat het moeilijk
is om in een kort tijdsbestek een
goed beeld te geven van het totale
proces van noot tot olie. „Ik kan het
wel vertellen, maar demonstreren
wordt lastig. Het duurt namelijk
drie tot vier maanden voordat de
walnootolie klaar is."
Het proces begint met het machi
naal kraken van de noten. Hierna
volgt het sorteren, waarbij met de
hand alle schilresten en slechte no
ten verwijderd worden. Bij de Mo
biele Fruitpers Zevergem onder
gaan de noten een zogeheten koude
persing, wat inhoudt dat de vetzu
ren, antioxidanten en vitamines be
houden blijven doordat de tempera
tuur van de olie bij het persen niet
boven de vijftig tot zestig graden
komt. Vervolgens krijgt de olie de
tijd om te bezinken, waarna de olie
wordt weggezogen en gebotteld.
Geen demonstratie dus, maar
wel allerlei proeverijtjes en een
hoop nuttige informatie. De interes
se voor walnootolie van eigen oogst
is er, merkt Frédéric aan de constan
te aanloop. Alleen de hoeveelheden
mogen van hem wat groter. „Het is
de eerste keer dat wij walnoten in
zamelen in Zeeland; ik kan me voor
stellen dat mensen eerst willen pro
beren. Onze ervaring is dat aan olie
van eigen walnoten een verhaal
kleeft. En een zekere trots."
WAT WEL EN WAT NIET MET WALNOTENOLIE
Als de bij Park Zeebad gevonden
Amerikaanse duizendponder on
schadelijk wordt gemaakt op 27 ja
nuari, moeten alle 1300 woningen
in de directe omgeving leeg zijn.
Dit treft eigenaren van recreatiewo
ningen in vakantieparken Zeebad
en Schoneveld, maar ook vaste be
woners van het Heem, aan de Lan-
geweg en Nieuwsluisweg. Zij wer
den in twee bijeenkomsten in res
taurant Schoneveld geïnformeerd.
Vanwege de enorme omvang
van deze operatie heeft de gemeen
te Sluis besloten om alle huissleu
tels op voorhand in beheer te ne
men en de politie de woningen te
laten verzegelen. Op deze manier
wil de gemeente zich ervan verge
wissen dat zich tijdens de ontman
teling van de bom niemand meer
in de woning bevindt en dat ook
inbrekers geen kans krijgen. „Alles
is in het belang van uw veiligheid.
Daar zijn wij verantwoordelijk
voor en we willen dat garanderen
door het overzicht te houden", be
nadrukte burgemeester Annemiek
Jetten meermaals.
Toch stuitte het besluit vooral
bij enkele van de vaste bewoners
op onbegrip. Bij een vorige bom
ruiming konden parkbewoners
zelf de woning afsluiten. Dat kan
nu niet. „Dit is niet individueel te
regelen. Het is een enorme opera
tie, met gigantische aantallen men
sen", gaf Jetten als reden aan dat
alles centraal geregeld moet wor
den.
De bezorgdheid over waar de
sleutels worden bewaard en hoe ze
terug bij de eigenaar komen, kon
Jetten wegnemen. De sleutels wor
den in een beveiligde ruimte be
waard en als het sein veilig wordt
gegeven, zijn ze op te halen bij een
infopunt op het Veerplein.
„De eerste reacties zijn positief,
maar na één weekend kun je eigen
lijk nog geen uitspraken doen",
zegt eigenaresse Nicolien Schuitem
aker. Ze is erg benieuwd of het onli
ne eten bestellen aanslaat in
Noord-Beveland.
„Wij komen uit Den Haag en
daar is het heel normaal om maaltij
den online te bestellen. Hier is dat
nog ongebruikelijk. Je kunt je afvra
gen of dat is omdat er weinig aan
bod is, of omdat de behoefte er niet
is." De komende maanden moeten
dat uitwijzen.
De menukaart op internet is gro
tendeels hetzelfde als die in het res
taurant. Alleen gerechten als bief
stuk en lamsvlees zijn niet online
te vinden. Nicolien: „Bij die items
kunnen we de kwaliteit niet garan
deren. Het is zonde als je een me
dium biefstuk bestelt en je krijgt
'm een kwartier later well-done
thuisbezorgd."
Tot op heden kunnen alleen in
woners van Noord-Beveland bestel
lingen plaatsen. „We hebben maar
een kleine keuken en we willen
eerst kijken hoe het hier ontvan
gen wordt. Uitbreiden kan altijd
nog." De kans is groot dat het thuis
bezorgen in het hoogseizoen tijde
lijk stopt. „Dan stroomt het eiland
vol met toeristen en gaan de men
sen weer makkelijker de deur uit."
MAANDAG 11 JANUARI 2016
Olie van eigen walnoten
door Ellen Jobse
Kien Glerum, Elly Glerum en Lies Appelman (van links naar rechts) proeven van de notenpesto die Frédéric Lerouge van de Mobiele Fruitpers Zevergem
heeft meegenomen naar Ovezande. Op de voorgrond aangeleverde walnoten die mee naar België gaan om er olie van te maken, foto Johan van der Heijden
Verhit walnotenolie
van koude persing
niet, want dan gaan
de vetzuren, antioxi
danten en vitamines
verloren.
Olie van walnoten is
zeer geschikt voor
(koude) gerechten
uit de mediterrane
keuken.
In koude gerechten
kan walnotenolie so
wieso gebruikt wor
den, maar het is ook
mogelijk om de olie
aan het eind van de
bereiding aan een
warm gerecht toe te
voegen.
Bij huidaandoenin
gen als eczeem en
psoriasis kan walno
tenolie de klachten
helpen verlichten.
De olie is weldadig
en voedend voor
droog haar.
Tot slot: een recept
voor notenpesto, af
komstig van Frédéric
Lerouge van de Mo
biele Fruitpers Zever
gem:
Meng vermalen wal
noten met een beet
je walnotenolie, ver
se dille en platte pe
terselie en voeg tot
slot een snufje peper
en zout toe. Eet sma
kelijk!
door Wilma Valk
en Sophie Stockman
BRESKENS. Vooral het afgeven van
huissleutels als de vliegtuigbom in
Breskens onschadelijk wordt ge
maakt, zorgde zaterdag voor veel
vragen en onrust op een informa
tiebijeenkomst van de gemeente
Sluis.
1300
Vanwege de ruiming van een
vliegtuigbom in Breskens, moeten
de 1300 woningen in de directe
omgeving leeg zijn. De bewoners
moeten hun sleutel inleveren.
door Ellen Jobse
KORTGENE. Café-restaurant De
Graaf van Buren uit Kortgene be
zorgt sinds afgelopen vrijdag maal
tijden aan huis. Na eetcafé Altun in
Colijnsplaat is De Graaf van Buren
het tweede restaurant op het ei
land Noord-Beveland dat zich heeft
aangesloten bij www.thuisbe-
zorgd.nl.