Omwonenden bomruiming moeten sleutels inleveren Wie een diner wil laten bezorgen, heeft nu keus De Witte Hoeve in Ovezande zaterdag voor één dag inzamelpunt van notenoogst BEVELANDEN en THOLEN 17 Particulieren konden zaterdag hun walnoten- oogst inleveren. Over drie maan den krijgen ze er olie voor terug. Met in iedere hand een aardap pelzak vol wal noten stapt Han Risseeuw het koffie- en thee pottenmuseum bij bed breakfast De Witte Hoeve in Ovezande bin nen. Hij is speciaal vanuit Oostburg naar Ovezande gekomen om zeven kilo walnoten af te leveren bij Frédéric Lerouge en Krista Lam mens van de Mobiele Fruitpers Ze- vergem. Het Belgische echtpaar is op verzoek van Stichting Land schapsbeheer Zeeland (SLZ) naar De Witte Hoeve gekomen om de walnotenoogst van particulieren uit heel Zeeland in ontvangst te ne men. Op zaterdag 16 april komen Frédéric en Krista nogmaals; deze keer om de noten in de vorm van olie terug te geven aan hun eigena ren. „Dus ik moet drie maanden wachten?", zegt Lies Appelman uit Ovezande. Ze kijkt een beetje ver baasd om zich heen. „Op zich is dat geen probleem hoor, ik had alleen verwacht dat de noten hier gelijk ge perst zouden worden." Ze is niet de enige die wat meer activiteit ter plekke had verwacht. Gastvrouw Wicki Wolff doet haar gasten die te leurstelling gauw vergeten met een dampende kop koffie, een stukje warme appeltaart en een hartelijk woord. Frédéric legt uit dat het moeilijk is om in een kort tijdsbestek een goed beeld te geven van het totale proces van noot tot olie. „Ik kan het wel vertellen, maar demonstreren wordt lastig. Het duurt namelijk drie tot vier maanden voordat de walnootolie klaar is." Het proces begint met het machi naal kraken van de noten. Hierna volgt het sorteren, waarbij met de hand alle schilresten en slechte no ten verwijderd worden. Bij de Mo biele Fruitpers Zevergem onder gaan de noten een zogeheten koude persing, wat inhoudt dat de vetzu ren, antioxidanten en vitamines be houden blijven doordat de tempera tuur van de olie bij het persen niet boven de vijftig tot zestig graden komt. Vervolgens krijgt de olie de tijd om te bezinken, waarna de olie wordt weggezogen en gebotteld. Geen demonstratie dus, maar wel allerlei proeverijtjes en een hoop nuttige informatie. De interes se voor walnootolie van eigen oogst is er, merkt Frédéric aan de constan te aanloop. Alleen de hoeveelheden mogen van hem wat groter. „Het is de eerste keer dat wij walnoten in zamelen in Zeeland; ik kan me voor stellen dat mensen eerst willen pro beren. Onze ervaring is dat aan olie van eigen walnoten een verhaal kleeft. En een zekere trots." WAT WEL EN WAT NIET MET WALNOTENOLIE Als de bij Park Zeebad gevonden Amerikaanse duizendponder on schadelijk wordt gemaakt op 27 ja nuari, moeten alle 1300 woningen in de directe omgeving leeg zijn. Dit treft eigenaren van recreatiewo ningen in vakantieparken Zeebad en Schoneveld, maar ook vaste be woners van het Heem, aan de Lan- geweg en Nieuwsluisweg. Zij wer den in twee bijeenkomsten in res taurant Schoneveld geïnformeerd. Vanwege de enorme omvang van deze operatie heeft de gemeen te Sluis besloten om alle huissleu tels op voorhand in beheer te ne men en de politie de woningen te laten verzegelen. Op deze manier wil de gemeente zich ervan verge wissen dat zich tijdens de ontman teling van de bom niemand meer in de woning bevindt en dat ook inbrekers geen kans krijgen. „Alles is in het belang van uw veiligheid. Daar zijn wij verantwoordelijk voor en we willen dat garanderen door het overzicht te houden", be nadrukte burgemeester Annemiek Jetten meermaals. Toch stuitte het besluit vooral bij enkele van de vaste bewoners op onbegrip. Bij een vorige bom ruiming konden parkbewoners zelf de woning afsluiten. Dat kan nu niet. „Dit is niet individueel te regelen. Het is een enorme opera tie, met gigantische aantallen men sen", gaf Jetten als reden aan dat alles centraal geregeld moet wor den. De bezorgdheid over waar de sleutels worden bewaard en hoe ze terug bij de eigenaar komen, kon Jetten wegnemen. De sleutels wor den in een beveiligde ruimte be waard en als het sein veilig wordt gegeven, zijn ze op te halen bij een infopunt op het Veerplein. „De eerste reacties zijn positief, maar na één weekend kun je eigen lijk nog geen uitspraken doen", zegt eigenaresse Nicolien Schuitem aker. Ze is erg benieuwd of het onli ne eten bestellen aanslaat in Noord-Beveland. „Wij komen uit Den Haag en daar is het heel normaal om maaltij den online te bestellen. Hier is dat nog ongebruikelijk. Je kunt je afvra gen of dat is omdat er weinig aan bod is, of omdat de behoefte er niet is." De komende maanden moeten dat uitwijzen. De menukaart op internet is gro tendeels hetzelfde als die in het res taurant. Alleen gerechten als bief stuk en lamsvlees zijn niet online te vinden. Nicolien: „Bij die items kunnen we de kwaliteit niet garan deren. Het is zonde als je een me dium biefstuk bestelt en je krijgt 'm een kwartier later well-done thuisbezorgd." Tot op heden kunnen alleen in woners van Noord-Beveland bestel lingen plaatsen. „We hebben maar een kleine keuken en we willen eerst kijken hoe het hier ontvan gen wordt. Uitbreiden kan altijd nog." De kans is groot dat het thuis bezorgen in het hoogseizoen tijde lijk stopt. „Dan stroomt het eiland vol met toeristen en gaan de men sen weer makkelijker de deur uit." MAANDAG 11 JANUARI 2016 Olie van eigen walnoten door Ellen Jobse Kien Glerum, Elly Glerum en Lies Appelman (van links naar rechts) proeven van de notenpesto die Frédéric Lerouge van de Mobiele Fruitpers Zevergem heeft meegenomen naar Ovezande. Op de voorgrond aangeleverde walnoten die mee naar België gaan om er olie van te maken, foto Johan van der Heijden Verhit walnotenolie van koude persing niet, want dan gaan de vetzuren, antioxi danten en vitamines verloren. Olie van walnoten is zeer geschikt voor (koude) gerechten uit de mediterrane keuken. In koude gerechten kan walnotenolie so wieso gebruikt wor den, maar het is ook mogelijk om de olie aan het eind van de bereiding aan een warm gerecht toe te voegen. Bij huidaandoenin gen als eczeem en psoriasis kan walno tenolie de klachten helpen verlichten. De olie is weldadig en voedend voor droog haar. Tot slot: een recept voor notenpesto, af komstig van Frédéric Lerouge van de Mo biele Fruitpers Zever gem: Meng vermalen wal noten met een beet je walnotenolie, ver se dille en platte pe terselie en voeg tot slot een snufje peper en zout toe. Eet sma kelijk! door Wilma Valk en Sophie Stockman BRESKENS. Vooral het afgeven van huissleutels als de vliegtuigbom in Breskens onschadelijk wordt ge maakt, zorgde zaterdag voor veel vragen en onrust op een informa tiebijeenkomst van de gemeente Sluis. 1300 Vanwege de ruiming van een vliegtuigbom in Breskens, moeten de 1300 woningen in de directe omgeving leeg zijn. De bewoners moeten hun sleutel inleveren. door Ellen Jobse KORTGENE. Café-restaurant De Graaf van Buren uit Kortgene be zorgt sinds afgelopen vrijdag maal tijden aan huis. Na eetcafé Altun in Colijnsplaat is De Graaf van Buren het tweede restaurant op het ei land Noord-Beveland dat zich heeft aangesloten bij www.thuisbe- zorgd.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 64